Проверка от инспекция по труда?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- plamenpet81
- Автомобил: Vento
- Двигател: ABS
Re: Проверка от инспекция по труда?
Преди няколко години започнах да работя в една фирма като търговски представител.В началото ми казаха 500лв. теърда заплата плюс 5 процента от оборота и ще обикалям със служебен автомобил и че въпросната дейност която ще развивам като представител е разработена.Почнах първия месец и както щяха да ми дават кола да обикалям щефа ми вика ходи пеша.Изкарах два месеца и половина и на третия се махнах.Колата която трябваше да карам ми я дадоха за 2 седмици при положение че един колега я караше през това време.Понеже беше отпуска като я взех нямаше гражданска и преглед,климатроника не работеше и още сумати проблеми.Аз естествено я вкарах в ред за 3 дена за сумата от 600лв.И един ден както си карах и закъсах извън Пловдив и викнах един приятел да ми дава нафта.След тази ситуация си поговорих със шефа той ми обясни,че не бил доволен от мен и ми дава един месец време да покажа,че искам да работя за фирмата.Условието беше,че трябва да стоя от офиса и да звъня по телефона 4-ри часа и другите 4 р-и часа да си уговарям среща с клиенти,вместо да обикалям и да разработвам пазара.Изкарах така една седмица на втората ме делнаха със заплата наполовина и веднага си тръгнах.Отидох в инспекцията обясних им,че работя във еди коя си фирма от 2 месеца и половина и не съм получил нито един лев,не ти дават фиш за заплата,води се двойно счетоводство да отидат да видят със каква дейност се занимава фирмата в която работя.След няколко дена ми звънят от инспекцията и ми викат направихме проверка и установихме,че наистина никъде няма документи да съм получавал пари и отделно са ги хванали и за други документи и са им сложили глобя от порядъка на 3-4 хил.лева.Само че след една седмица ми звъни въпросния инспектор и ми вика вие сигурен ли сте че не са ви дали никакви пари аз казах :нищо не съм получил.Та въпроса опирал до това,че фирмата като искат да ги глобяват те искат да заведат дело срещу инспекцията че не ми дължали пари.Тя и счетоводителката ми се обади да съм идел да им се разпиша на документите за прекратяването,обясних и че ми дължат пари и тя вика ако ти издействам парите ще ми се разпишеш ли и аз викам да.Никой не ми се обади.Две години след като съм се махнал от там получавам писмо от Инспекцията по труда,че ме викат като лице за съдебен адрес по дело на еди коя си фирма срещу кого.Отидох аз на делото като с мен трябваше да има една колежка която се водеше управител и ми даваше парите тя не присъстваше в съдебната зала.Мен ме питаха дали съм работил в тази фирма,от кога до кога,дали съм получил някакви пари-отговора ми беше че не съм получил.Викат ме втори път само,че този път управителката беше и само не питаха дали ми е дала всички пари които ми са обещани и тя извади една ученическа тетрадка и вика тука са всички разходи и приходи на фирмата,заплати осигуровки,разходи за гориво,консумативи за офиса.В крайна сметка делото приключи и после разбрах че разходите по делото и глобата която е наложена ще трябва да си я платят.Към колегата на темата само мога да кажа че ако искате да се направи проверка за това,че се работи без почивка.Трябва колкото се може повече хора да кажат това което е в действителност.Не кажат ли и само мълчат нищо добро не ги чака.Проблема е всеобщ не трябва да оставяме да ни тъпчат.В крайна сметка никой по никакъв начин не може да ти каже нещо което не ти харесва да го правиш насила.Всеки трябва да си отстоявя човешките права.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, извинявам се, че ползвам темата на колегата, но синът ми работи във нова фирма на конфендициален трудов три месечен договор, вече 2месеца и няколко дни без да вземе и стотинка. Договора е срочен и в него пише, че ще получава 30% от печалбата на фирмата, шефа му казал, че фирмата е почти на загуба, понеже е нова и за сега няма да взима пари. Кажете и ме светнете как може да се работи за без пари?
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
plamenpet81 написа:Трябва колкото се може повече хора да кажат това което е в действителност.Не кажат ли и само мълчат нищо добро не ги чака.Проблема е всеобщ не трябва да оставяме да ни тъпчат.В крайна сметка никой по никакъв начин не може да ти каже нещо което не ти харесва да го правиш насила.Всеки трябва да си отстоявя човешките права.
Аз съм напълно съгласен с това и ако ставаше дума за мен да съм ги подпукал отдавна пък ако ще и да си загубя работата. Хората трябва да се научат, че да си търсиш правата не е престъпление и колкото повече премълчават толкова повече ще ги мачкат. Но да отидеш и да подадеш НЕАНОНИМЕН сигнал в инспекцията означава 100% уволнение, което никой от тази фирма няма да си причини. Може да ги съди после и т.н., но малко хора се навиват на такива процедури и затова шефовете си разиграват коня.
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
maxpayne написа: Но да отидеш и да подадеш НЕАНОНИМЕН сигнал в инспекцията означава 100% уволнение, което никой от тази фирма няма да си причини. Може да ги съди после и т.н., но малко хора се навиват на такива процедури и затова шефовете си разиграват коня.
От прочетеното разбирам, че на тези работници в тази фирма така им харесва.
Взимат бесни заплати, вдигнали са си стандарта, кредити, лизинги, али-бали..
Бачкат и си трайкат, докато могат, по-точно докато може

Мачкат е силно казано. В България робство няма. С изключение на това, че сме роби на парите.

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
golfer написа:От прочетеното разбирам, че на тези работници в тази фирма така им харесва.
Взимат бесни заплати, вдигнали са си стандарта, кредити, лизинги, али-бали..
Бачкат и си трайкат, докато могат, по-точно докато може![]()
Мачкат е силно казано. В България робство няма. С изключение на това, че сме роби на парите.
От прочетеното нищо не си разбрал, а правиш волни съчинения от скука. А относно твърдението, че нямало робство - иди в Сандански и питай жените в гръцките шивашки фирми как са роби на 240лв заплата и как са си вдигнали стандарта!
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Тук си много прав,то и наще се оливат ама гръцките шивашки фирми направо се насират.Там пък ко им пречи да подават сигнали и да ги затварят-не знам.
- vaskoto1
- майстор Падна ли ми!
- Автомобил:
- Двигател:
не знам доколко е доказателство, но нали имаш телефон, който да прави клипчета? ми зареждаш една по голямшка карта и правиш едно клипче в офиса, скришно, като някъде в кадър има часовник. започвайки от малко преди официалния край на работното време, та доколкото откарате този ден (оставам с впечатлението че това не става инцидентно, а поголовно). после сваляш у вас, утре пак, утре пак... ако можеш да включиш някакъв тайм енд дейт стамп-още по добре.
направи 10-20 клипчета и ето ти неанонимно доказателство, с което трябва да уволнят цялата фирма! няма кой да го направи...
ако може да се ползва като доказателство... но мисля че за ТВ репортаж ще се утепа! па на база репортажа-и истински доказателства ще отима бързо-бързо...
за няма и месец-ще ги оформиш.
направи 10-20 клипчета и ето ти неанонимно доказателство, с което трябва да уволнят цялата фирма! няма кой да го направи...
ако може да се ползва като доказателство... но мисля че за ТВ репортаж ще се утепа! па на база репортажа-и истински доказателства ще отима бързо-бързо...
за няма и месец-ще ги оформиш.

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
На мен ми се струва че става въпрос за някоя фирма от тези в която хората са готови да работят на всяка цена. Не им е добре, но и не търсят по-добро. Работодателите правят каквото искат с тях, съответно няма никаква реакция.
Струва ми се че в такива случаи нищо не може да се направи. Дори да минат от инспекцията всичко ще е временно - за месец, 2, 3 и после пак същото
Струва ми се че в такива случаи нищо не може да се направи. Дори да минат от инспекцията всичко ще е временно - за месец, 2, 3 и после пак същото

- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Аз съм на принципа, когато не ти изнася се Изнасяш! Намираш друга работа и така! По този начин с жалби и комисии ще попречиш на робите във фирмата на които не им пука, защото само ти си недоволен! Така че, спасение няма, Този рай води в АДа 
Ако си мислиш че с комисията ще им попречиш жестоко се лъжеш! НЕ се опитвай да промениш фирмата, а промени своите изисквания, когато не ти изнася не работиш там! Така ако правят всички такива фирми сами ще си ходят! Но това си е мое мнение! А ако искаш да се заяждаш с газдата и да ходиш по съдилища, ще ти обелее перчема на верандата и може да те отупат за път за вкъщи , и ще викам "ДОма барети идвали" Не заплашвам никой, казвам от личен опит, че с такива големи фирми не е шега работа, те ще си бачкат а ти като по-голям моралист ще си отидеш като едното нищо, и ще те забравят!

Ако си мислиш че с комисията ще им попречиш жестоко се лъжеш! НЕ се опитвай да промениш фирмата, а промени своите изисквания, когато не ти изнася не работиш там! Така ако правят всички такива фирми сами ще си ходят! Но това си е мое мнение! А ако искаш да се заяждаш с газдата и да ходиш по съдилища, ще ти обелее перчема на верандата и може да те отупат за път за вкъщи , и ще викам "ДОма барети идвали" Не заплашвам никой, казвам от личен опит, че с такива големи фирми не е шега работа, те ще си бачкат а ти като по-голям моралист ще си отидеш като едното нищо, и ще те забравят!

- Iezekil
имам такива приятели,дето бачкат при същите условия..няма как да се махнат и да търсят работа,защото 1 месец без заплата/каквато и да е тя/ е фатарен.Да не говорим,че пир тая безработица и трудно се намира.Още по-трудно се намира обаче,като си с такова работно време.Кръга е омагьосан.Познавам такава фирма,дето взима млади момчета,държи ги по 2-3 месеца без заплата и ги гони,идват нови агнета.Така е евтинко на частника,но пък съм се чудил как не свършват агнетата,явно има голям глад....с години работят така и единственото решение е яки актове и контролиране от държавата,за да се осъзнаят,че им е по-евтино да плащат заплати и осигуровки,отколкото актове.Нека да подаде оплакване човека и да не е анонимно.И да го уволнят,ще му направят услуга....
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
Доколкото знам по морето е същата история. Взимат те за 1-2 седмици пробен период и като изтече ти казват: Не стааш и идва друг и така докато мине сезона и "бизнесмените" не са дали и лев за заплати. Май изхода е само един - Терминал 1
-
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Нали ако хванат човек без договор ще му треснат акт до 15 000лв на бизнесмена
- barezifranko
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: ABU 1993
Всички знаем как стават нещата. Хвърлят някой лев на инспекторите и акта му се разминава.
- scuba
- R.I.P. Holy Diver
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
KirilGeorgiev написа:Нали ако хванат човек без договор ще му треснат акт до 15 000лв на бизнесмена
и акт за около 1000 лв на самия работник!!!
- Iezekil
то като имаш договор и се разписваш на ведомости за заплата,не значи че ти я дават.Да не говорим как осигуряват на половин работен ден и т.н.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”