Колко плаща европеецът и колко българинът на телекомите

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
apa6o
Автомобил: Skoda Octavia 1Z
Двигател: BKD

Re: Колко плаща европееца и колко българина на телекомите

Мнениеот apa6o » Пет 22 юни 2012 9:03

Haralampi написа:Изводът ти е правилен, но пак не разбирам защо телефоните да са скъпи!?

Дайте ми 1 конкретен модел - ще му изровя най-ниската цена в БГ и в Германия и да видим каква толкова разлика има, че сме се заохкали и запъшкали?!

И пак казвам - доставката от Германия не е толкова скъпа, мито няма, къде е проблема точно, не разбирам!? :gruebel

Отделно името на темата не се връзва - за цени за апарати ли говорим или за цени на телекомуникац. услуги? Апаратите особено в чужбина се продават основно НЕ от телекомите, а по-скоро от посредници и прекупвачи!

Човек, не искам да те обиждам, ама не схващаш май...
Купуваш си телефон от оператора когато ти излиза по-изгодно отколкото иначе, само дето тука оператора ти го туря мощно с таксите... Или викаш да си взимаме апарати и предплатени карти и да си го разцъкваме...
Аз фактически съм платил апарата за 3 лева, безкрайно по-малко отколкото 120-те лева, но след таксите се оказва много по-скъп. В Швабско си плащаш някаква минимална сума, била тя и 150 лева и те си го избиват останалото от такси 1.2 до 1.5 пъти, а не 5 :? Сега стопли ли или ще искаш и диаграма ?! Един вид преебушката е с месечните такси, не, че имат чак толкоз лоши отстъпки, затова става дума, че операторите тук се гаврят с нас :roll:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пет 22 юни 2012 9:05

Опасявам се, че ти не схващаш:

apa6o написа:Купуваш си телефон от оператора когато ти излиза по-изгодно отколкото иначе, само дето тука оператора ти го туря мощно с таксите...

---> Логичен извод - НЕ си купуваш апарат от оператора, а от другаде :idea: :idea: :idea:

Къде точно е проблема? Никой с никой не се гаври - викат му пазарна икономика :idea:
Аз също имам абонамент към М-тел, който е без апарат. Не разбирам какъв точно ти е проблема? Никой нищо не те принуждава - искаш апарат - взимаш, не искаш - не взимаш.

Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Мнениеот Shakez » Пет 22 юни 2012 9:17

Доколкото схванах проблемът е, че искаме да получаваме условия сходни на тези в Германия. Т.е. като си купуваш телефон от даден оператор да ти излиза на цени подобни в немско, а не няколко пъти по-надути. И е прав.

Другият колега също е прав. Като не ти изнася да го взимаш от оператора има толкова други места, включително и закупуване на телефона от чужбинско.

Темата е информативна, но действително няма голям смисъл от нея. Дет се вика: "Ние това много добре го знаеме". :applause:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 22 юни 2012 9:22

Само ще отбележа, че цените на апаратите директно от операторите в Германия не винаги са ниски и конкурентноспособни и се различават от оператор до оператор!

И отново се връщаме на простото правило - "Пазарна икономика" - както там, така и тук си свободен да купиш (или не купиш) апарат от където пожелаеш, включително и от чужбина :idea: В този смисъл наистина не разбирам "вайкането"!

И аз и цялото семейство сме с договори към Мтел от сигурно 12 години, но нито един от тях никога не е бил в комбинация с апарат! Апаратите се купуват от другаде (вкл. и чужбина когато има смисъл). И за какво е целия рев?

На мен ми мирише, че някой си е взел силно надценен апарат от оператор, без да си направи справка предварително и сега оревава орталъка :roll:

А икономически погледнато няма нищо по-нормално от това продуктите в по-заможните и големи държави да са по-евтини - който се е занимавал с търговия знае, че има 2 начина да печелиш - от цена или от оборот (или комбинация). В Германия търговците имат възможност да печелят от оборот - 82 милиона страна, от които немалка част с добър жизнен стандарт! В България нещата са точно обратните - няма и 8 милиона, от тях 5-6 бедни! Логично е, че цените ще са по-високи, за да има от къде да дойде печалбата.

Потребителски аватар
PabloEscobar
Автомобил: BMW E91
Двигател: M57D30O2

Мнениеот PabloEscobar » Пет 22 юни 2012 9:48

Miteto написа:Офертата е персонализирана. И да не си от която и да е фирма с 2 годишен договор пак получаваш такива оферти. Това, че е персонализирана нищо не означава, просто са лепнали логото. И аз съм го правил като съм писал оферти - с логото на клиента и т.н

Написах го защото ще ти дам пример с Iphone и Бош. Седмица след като излезе на пазара 4S телефона се предлагаше за 70 до 120 евро в зависимост от курса за деня и двугодишен договор 20 евро на месец /vodafone flat, 500 mb net и още нещо/ :да: Само за работници от Бош

Потребителски аватар
Miteto
Автомобил: Фейтън
Двигател:

Мнениеот Miteto » Пет 22 юни 2012 10:03

Излъгал съм се нещо. На нас си ни е перфектно. Даже бих казал - може още нагоре. Моля модераторите да изтрият темата, няма смисъл да философстваме само.
Из нета, не помня къде един потребител беше постнал много як анекдот -
Решили от партията през 86-та да видят до колко може да понесе народа. Веднага за експеримента бил нарочен голям завод. Ръководството на завода събрало работниците и казало:
- Другари, от партията казаха, че утре трябва да обесим всички работници. Решението е крайно и не подлежи на коментр.
Един от работниците се изправил и попитал:
- Другарю началник, въжетата по профсъюзна линия ли ще ги раздават или да си ги носим от вкъщи?

Извод:
Тъпчи, българина носи!

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 22 юни 2012 10:10

Не бе приятелю, просто нещата в демократичния свят не стават така! Това е хубавото на демокрацията - винаги имаш избор. Проблемът е, че не всички могат/искат да си отворят очите и да го видят (вкл. немалко търговци, особено в тур. бизнес).
По-лесно е да мърморим, за да стигнем до типично българския извод "еми кфо да праим, такава ни е държавата".

Съгалсен съм с всяко надигане на обществото за всичко, което няма директна алтернатива (горива, ток, гори... ), но конкретния случай не е такъв!

Когато нещо не ти изнася, винаги има алтернатива :) Или предлагаш да се вдигнем на протест за цените на апаратите в Мтел? Следващото какво ще е, протест за цената на кашкавала във Фантастико?

Щом ти харесват цените на тел. в Германия до толкова, че чак те вкарват в анализи, ми поръчай си телефон от Германия де? Какъв е проблема? Няма да е на лизинг, да... но така дори ще е по-евтин! :012:

Последна промяна от Haralampi на Пет 22 юни 2012 10:15, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Пет 22 юни 2012 10:13

Ivailo написа:Докато има хора, които са готови да дадат половин/една/две заплати за ТЕЛЕФОН ще има хора, които ще им ги предлагат на такива цени.
Смяташ ли, че на един австриец, например, ще му пука какъв телефон ще плесне на масата като седне на кафе с мацката?
Не му пука, защото нито ще си извади телефона от джоба, нито ще седне да губи цял ден по кафетата, защото си има работа.

Манталитет, принципи, цели в живота...

1 път казано mhihi :bowdown :bowdown :bowdown

Потребителски аватар
Miteto
Автомобил: Фейтън
Двигател:

Мнениеот Miteto » Пет 22 юни 2012 10:17

Haralampi написа:Погледнах няколко модела от горните, с чиито цени съм запознат - ами няма нищо кой знае колко шокиращо!

iPhone 4S 16GB ---> 50€ начална вноска и после 2 години по 25€ абонамент = 650€. Това си му е грубо и цената.

Какво толкова ахкате и пъшкате не ми е ясно :idea: :screwy

Сори, ама не те разбирам. 16 или 25 евро е абонаментния план, чрез който получаваш услугата мобилна телефония + мобилен интернет. Ти на българските оператори нямаш ли месечна такса, дори и без телефон? 700 лева апарат HTC One X + 100 лева месечен абонамент по-приемливо е? Нека направя твойта сметка 700 + 24х100 = 3100 лева = 1585 ойро. За справка виж промоцията на първия БГ мобилен оператор.

Иначе не очаквам някакъв мега протест. Очаквах няколко предложения: как може да се даде гласност, да се промени нещо или и аз вече не знам пък ако стане нещо по-голямо ок. Все отнякъде е тръгнало

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 22 юни 2012 10:24

Miteto написа:
Haralampi написа:Погледнах няколко модела от горните, с чиито цени съм запознат - ами няма нищо кой знае колко шокиращо!

iPhone 4S 16GB ---> 50€ начална вноска и после 2 години по 25€ абонамент = 650€. Това си му е грубо и цената.

Какво толкова ахкате и пъшкате не ми е ясно :idea: :screwy

Сори, ама не те разбирам. 16 или 25 евро е абонаментния план, чрез който получаваш услугата мобилна телефония + мобилен интернет. Ти на българските оператори нямаш ли месечна такса, дори и без телефон? 700 лева апарат HTC One X + 100 лева месечен абонамент по-приемливо е? Нека направя твойта сметка 700 + 24х100 + 3100 лева = 1585 ойро. За справка виж промоцията на първия БГ мобилен оператор.

Много интересни данни ползваш... Интересно защо моя абонамент към мтел е 10 лева (или нещо подобно)? Защо продължаваш да въртиш нещата около апарат от Мтел? Купи си апарат от другаде за колкото си струва + data пакет от който оператор ти изнася и готово :idea: Цената ще е много сходна на немската.
(за 16 евро абонамент га намериш айфон в германия за 50 евро начална цена ;) Почва от 25 евро або, в които имаш напр. 200-250мб интернет).

И все пак може да се направи извода, че българите сме добре... и все по-добре. Все повече личи (вкл. и от теб), че хората считат мобилния телефон за право по рождение, а не за лукс, по усмотрение и възможности!
Като не ти изнася да ползваш интернет през мобилната мрежа - не го прави! Като не ти изнасят предлаганите цени въобще - ами нямай мобилен телефон! Отново имаш избор!

Разбери единствената форма на протест срещу ОПЦИОНАЛНИ екстри е това да не ги ползваш!
Иначе наистина очаквам да се вдигнем на протест за цената на кашкавала във Фантастико... или пък за цената не билетчетата за кино конкретно в мол София :screwy

Потребителски аватар
push
Автомобил: mk2
Двигател: 1.9 TD

Мнениеот push » Пет 22 юни 2012 10:28

братле гласност няма да се даде щото виждаш една проста тема в форум и 90 % скачат наопаки ..

Потребителски аватар
Shakez
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBAB

Мнениеот Shakez » Пет 22 юни 2012 11:00

Не знам дали си се излъгал, или не. Въпросът е, че колкото и да се съберем и колкото и да настояваме, мобилните оператори изобщо, ама изооообщо няма да се трогнат. Нали печелят. Какво им пука, че там някаква "шепа хора" не са доволни. М-тел като бяха на "командно дишане" заради потрошената билинг система какво стана. Пак си имат клиенти. Е да изгубиха някой друг лев, но не са се гътнали. А подобни "протести" грам няма да ги трогнат.
Единственото, което потребителите можем да направим е да не пазаруваме мобилните устройства от операторите. Ако това стане масово ще се трогнат, защото продажбите, респективно печалбите им ще паднат. Не е гаранция, но е вариант.
Гласност има и всеки си прави заключенията.

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пет 22 юни 2012 11:30

apa6o написа:
Haralampi написа:Изводът ти е правилен, но пак не разбирам защо телефоните да са скъпи!?

Дайте ми 1 конкретен модел - ще му изровя най-ниската цена в БГ и в Германия и да видим каква толкова разлика има, че сме се заохкали и запъшкали?!

И пак казвам - доставката от Германия не е толкова скъпа, мито няма, къде е проблема точно, не разбирам!? :gruebel

Отделно името на темата не се връзва - за цени за апарати ли говорим или за цени на телекомуникац. услуги? Апаратите особено в чужбина се продават основно НЕ от телекомите, а по-скоро от посредници и прекупвачи!

Човек, не искам да те обиждам, ама не схващаш май...
Купуваш си телефон от оператора когато ти излиза по-изгодно отколкото иначе, само дето тука оператора ти го туря мощно с таксите... Или викаш да си взимаме апарати и предплатени карти и да си го разцъкваме...
Аз фактически съм платил апарата за 3 лева, безкрайно по-малко отколкото 120-те лева, но след таксите се оказва много по-скъп. В Швабско си плащаш някаква минимална сума, била тя и 150 лева и те си го избиват останалото от такси 1.2 до 1.5 пъти, а не 5 :? Сега стопли ли или ще искаш и диаграма ?! Един вид преебушката е с месечните такси, не, че имат чак толкоз лоши отстъпки, затова става дума, че операторите тук се гаврят с нас :roll:

а май и ти не схващаш,или пропускаш елемента,че в българия има тарифни планове с месечна такса 5лв,както и такива с месечна такса 50 лв. Всяка жаба да си знае гьола,съответно телефона и таксата :lol:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пет 22 юни 2012 11:37

Shakez написа:Единственото, което потребителите можем да направим е да не пазаруваме мобилните устройства от операторите. Ако това стане масово ще се трогнат, защото продажбите, респективно печалбите им ще паднат. Не е гаранция, но е вариант.

А добро утро! Добре дошли в принципите на свободния пазар :idea:
Не само е вариант, а е единствения вариант! Мтел е частна фирма! Има 3 алтернативи - 1. Вива, 2. Глобул, 3. без мобилен телефон.

Албанците и африканците могат вече да ни завиждат - толкова се разглезихме, че почнахме да се оплакваме от цените на смартфоните и мобилия интернет. Стигнем ли до там да искаме да протестираме за цените на Поршетата - значи всичко вече е наред!

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 22 юни 2012 12:43

Живеем в 2012 година, тъй че призива "без мобилен телефон" е малко неуместен. Това не е лукс нито е Порше, а е необходимост за повечето от нас. Факт е обаче, че западноевропейците (не визирам разните там пришълци от арабския свят, Африка и т.н. безработни или престъпници) не си купуват мега нови телефони, ако не могат да си ги позволят. За тях телефона и колата НЕ СА средство да покажат социална извисеност. А за българина, уви, са. И естествено търговците печелят от глупоста на нашенеца.

Да кажем цената на телефона се определя и от производителя, зависи и от обема продажби и т.н. Но ако си говорим за мобилни услуги е по-правилно да се сравняват цените чрез индекса на покупателната сила (Purchasing Power Standart). Убеден съм, че тогава разликите ще станат космически. Да не давам за пример Холандия с нейните близо 1500 евро минимална заплата, но дори и в Португалия, около 500 евро, 25 евро на месец за телефон са ти 5%, а в България едни 25лв на месец са около 10% от минималната и ние се кефим колко ни е по-евтино. Евтино е... ама съчетание от три пръста с преобладавщ среден.

Единствено сме напред по отношение разпространение на LAN и оптични мрежи до дома, както и достъп до цифрова телевизия.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”