Камера на входа ме снима без мое желание - дайте идея...
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- martom
- Автомобил: Polo
- Двигател: 1.4AEX
Re: Камера на входа ме снима без мое желание - дайте идея...
Направо с реактивен двигател.
- bobocamaro
- R.I.P
- Автомобил: Golf 3 GTI
- Двигател: 2E
Конституция на РБ
Не искаш да си краен?, излез му с горния цитат.
Той да ти излезне с нормативен акт, в който е посочено обекта(стратегическия
) да бъде задължително камериран.
Хванете се за гушите в Съда, чиста работа.
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Не искаш да си краен?, излез му с горния цитат.
Той да ти излезне с нормативен акт, в който е посочено обекта(стратегическия

Хванете се за гушите в Съда, чиста работа.

- H2O
- Автомобил:
- Двигател:
The Red Guy колкото задълбаваш темата,повече потъваш!И по спамаджийска тема от 3 дена е нямало...утре някой може да пусне тема от рода:Кой трябва да кърми бебето?Бащата или майката 

- Andonov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Втория член се заобикаля, след като има табела за видеонаблюдение.
Тогава никой не може да те подведе под съдебна отговорност.

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
Andonov написа:Втория член се заобикаля, след като има табела за видеонаблюдение.
Тогава никой не може да те подведе под съдебна отговорност.
Не съвсем. Ако става дума за магазин или ресторант и т.н., в които ти можеш да избереш дали да влезеш или не - ок. Ако обаче някой сложи самоволно на входа, в който живееш - ти не можеш да избираш дали да се прибираш в твоята собственост. Затова тези неща се решават на събрание на входа.
И все пак струва ли си с такива неща да си тровите нервите...
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Съседът сложи и всички се изредихме с бонбони да го почерпим, защото плати всичко сам.
Червен, премисли си позицията. Честно да ти кажа, първите 2-3 пъти минавах покрай нея и си мислих, че съм в биг брадър
...сега никой дори не я вижда...държим си бебешките колички във входа, колелата на децата...супер е... 

Червен, премисли си позицията. Честно да ти кажа, първите 2-3 пъти минавах покрай нея и си мислих, че съм в биг брадър

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Мдааа...хубаво е преди да се дава мнение да се знаят всички факти
... какво правим, ако камерата е монтирана на входа от съседа- дилър на разни прахо/тревообразни с цел да си пресява клиантелата? Ей- така си питам щото доскоро имах такъв и сигурно пак ще имам( като си излежи присъдата) 
P.S. От едно друго място:
http://www.cpdp.bg/10-godini/?p=video
Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо собствения ми недвижим имот се извършва видеонаблюдение от камери, разположени в съседен имот с охранителна цел?
Отговор: Действията на лицата във връзка с осъществяване на видеозаснемане с охранителна цел са регламентирани в Закона за частната охранителна дейност, като контролът върху дейностите по този закон е възложен на Главна дирекция „Охранителна полиция” и областните дирекции на МВР. Винаги можете да се обърнете към тези структури на МВР.
Според този закон (влязъл в сила този месец между другото)глобата за незаконна охранителна дейност извършвана от физическо лице при първо нарушение е между 1000 и 10000 лева

P.S. От едно друго място:
http://www.cpdp.bg/10-godini/?p=video
Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо собствения ми недвижим имот се извършва видеонаблюдение от камери, разположени в съседен имот с охранителна цел?
Отговор: Действията на лицата във връзка с осъществяване на видеозаснемане с охранителна цел са регламентирани в Закона за частната охранителна дейност, като контролът върху дейностите по този закон е възложен на Главна дирекция „Охранителна полиция” и областните дирекции на МВР. Винаги можете да се обърнете към тези структури на МВР.
Според този закон (влязъл в сила този месец между другото)глобата за незаконна охранителна дейност извършвана от физическо лице при първо нарушение е между 1000 и 10000 лева

- kossel
- Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
- Двигател: 103 коня 1600 16V
Аз съм си поставил камера на етажната площадка, досега никой не се е оплакал, дали може да ме глобят за това ?
- Ivo_Dinkov
- Автомобил: Audi Quattro Turbo
- Двигател: BGB
- Контакти:
Аз съм си я насочил към входната врата и снима само пред вратата ми. Мрънка само съседката ми- алкохоличка, но тя се оплакваше и, че съм боядисал етажната площадка и сега било много чисто
Имаме 4 камери на входа, има стикер за видеонаблюдение- за камерите взехме решение на общо събрание. Факт е, че след монтирането им престанаха ритуалните изпикавания пред вратата на асаньора (не знам що за изрод трябва да си да го направиш в собствения си вход пред съоражението, което ползваш поне по два пъти на ден)

Имаме 4 камери на входа, има стикер за видеонаблюдение- за камерите взехме решение на общо събрание. Факт е, че след монтирането им престанаха ритуалните изпикавания пред вратата на асаньора (не знам що за изрод трябва да си да го направиш в собствения си вход пред съоражението, което ползваш поне по два пъти на ден)
- enigma79
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Ivo_Dinkov написа: им престанаха ритуалните изпикавания пред вратата на асаньора (не знам що за изрод трябва да си да го направиш в собствения си вход пред съоражението, което ползваш поне по два пъти на ден)
Нищо лично колега,но всеки има право да си маркира територията си

Аз не мога да разбера едно,защо колегата не се срещне с въпросният съсед и да разбере за какво е сложена камерата.Той сигърно познава много добре своите съседи и знае кой с какво се занимава.До тука то не бяха дилъри,сводници скоро очаквам да се намеси и изнасилвачи и убийци.Темата отива към една крайност а решението на проблема мисля че е много прост и най отгоре съм го описал аз как бих постъпил.
- digo_pl
- Автомобил: omega V6
- Двигател:
- Контакти:
lex.bg написа:Re: Заснемане с камера!!! Законно или не?
Мнениеот magodeoz » 21 Юли 2011, 14:32
Не можете да забраните на съседа си да Ви наблюдава с камера, както не можете да му забраните да гледа през шпионката кога кой минава. Не е нужно съгласието на съседите за монтаж на такава инсталация, а видеодомофоните не са СРС. Не може да се забрани и с решение на ОС.
Личната Ви неприкосновеност е от вътрешната страна на входната врата в жилището ви. Отвън – накъдето и да погледнеш – са публични площи.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=47662
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
digo_pl написа:lex.bg написа:Re: Заснемане с камера!!! Законно или не?
Мнениеот magodeoz » 21 Юли 2011, 14:32
Не можете да забраните на съседа си да Ви наблюдава с камера, както не можете да му забраните да гледа през шпионката кога кой минава. Не е нужно съгласието на съседите за монтаж на такава инсталация, а видеодомофоните не са СРС. Не може да се забрани и с решение на ОС.
Личната Ви неприкосновеност е от вътрешната страна на входната врата в жилището ви. Отвън – накъдето и да погледнеш – са публични площи.
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=47662
Мнение във форум(впоследствие оборено там

Въпрос: Видеозаписите от средства за наблюдение представляват ли лични данни?
Отговор: Да. Видеозаписите от средствата за наблюдение съдържат "лични данни", защото чрез тях можете да бъдете физически идентифициран/а по безспорен начин.
Въпрос: Видеонаблюдението „обработване на лични данни” ли е?
Отговор: Да. Видеонаблюдението е действие по обработване на лични данни, тъй като се извършва запис чрез технически средства за видеонаблюдение.
Въпрос: Кой има право да извършва видеонаблюдение? Отговор: Право да извършват видеонаблюдение имат:
Търговци или юридически лица, както и техни звена за самоохрана, които са лицензирани за извършването на частна охранителна дейност;
Държавни институции, на които се налага да извършват видеонаблюдение за изпълнение на своите функции;
Във всички останали случаи видеонаблюдение може да бъде извършвано само при наличие на нормативно основание или при Ваше изрично съгласие.
Въпрос: Имам ли право да бъда информиран/а от администратора за извършваното видеонаблюдение?
Отговор: Да. Гражданите задължително се уведомяват чрез информационни табла, поставени на видно място, за използването на технически средства за наблюдение и контрол на обекта, без да се уточнява тяхното местоположение. В случай че те не са възразили пред администратора за обработването на личните им данни, по този начин се приема, че същите са предоставили своето съгласие по смисъла на Закона за защита на личните данни техни лични данни да бъдат обработвани чрез технически средства за видеоконтрол.
Въпрос: Имат ли право работодателите да извършват видеонаблюдение на работното място на работниците/служителите, с които са в трудови правоотношения?
Отговор: Когато целта на видеонаблюдението е контрол на работния процес и спазване на работното време, администраторът може да извършва видеозапис чрез средства за наблюдение на своите работници/служители само при наличие на нормативно основание за това или при дадено изрично съгласие от лицата - обект на видеонаблюдението (например чрез клауза в трудовия договор).
Въпрос: Имам ли право да възразя срещу осъществявано спрямо мен видеонаблюдение?
Отговор: Да. Имате право да възразите пред администратора, че не желаете да бъдете записван чрез камери за видеонаблюдение, ако администраторът не Ви докаже наличието на правно основание в конкретния случай.
Въпрос: Имам ли право на достъп до видеозаписи, отнасящи се до мен, записани с камери за видеонаблюдение?
Отговор: Да. Всяко физическо лице има право на достъп до отнасящите се за него лични данни (вкл. видеозаписи). В случаите, когато при осъществяване правото на достъп на физическото лице могат да се разкрият лични данни и за трето лице, администраторът е длъжен да предостави на съответното физическо лице достъп до частта от тях, отнасяща се само за него. За тази цел той трябва да предприеме съответни технически мерки за заличаване/маскиране на образите на другите лица-обект на видеонаблюдението. При липса на такава техническа възможност достъп до видеозаписи може да бъде предоставен само със съгласието на всички лица-обект на видеонаблюдението.
Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо мен се извършва видеонаблюдение, за което не е поискано моето съгласие?
Отговор:
Можете да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни в едногодишен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от пет години от извършването му.
Да обжалвате действията на администратора на лични данни пред съответния административен съд или пред Върховния административен съд по общите правила за подсъдност.
- The Red Guy
- Автомобил:
- Двигател:
icoico написа:...
Много изчерпателен отговор,

Върни се в “ОФФ-Топик - други”