Има ли колеги които живеят(са живели) в Норвегия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Има ли колеги които живеят(са живели) в Норвегия?

Мнениеот hooligans » Сря 09 яну 2013 18:37

Не ми се спори
Прикачени файлове
MW_map_EUR_July_2011.jpg

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Сря 09 яну 2013 18:48

Имам известна информация по темата и откровено казано от всички постове до тук само един съдържа реална и полезна информация:
brabus написа:Тези 11 000 крони имат ли данъци. Ако са чисти и водиш скромен начин на живот ще ти стигат. Пак казвам никакво глезене.
Скъп е градския транспорт. Около 600 крони за карта за един месец за метрото, но само за една зона. Примерно само център Осло.
Но като сложим, че средната заплата след данъци е 25 000 крони, а ти няма да плащаш наем, а може би и ток и вода, значи трябва да стигат.

с единствената забележка, че средната заплата е под 25 000 нето - около 20 000 нето (разбира се данъка зависи силно от семейното положение, дали партньора/партньорката работи, деца, кредити и т.н.). 20 000 нето е за сам човек без допълнителни облекчения.

Сравнения с Германия са просто смешни! Разликата в стандарта (в т.ч. приходите и разходите) е огромна! Немец в Норвегия се чувства както Бай Ганьо в Ню Йорк!

Няколко цени за ориентир, като се има предвид, че наемът МНОГО силно зависи от града - Осло и Ставангер са на върха на класациите за градове с най-скъп живот в света:

Наем за непретенциозно 40-60 квадрата жилище - около 1000-1500 евро
Литър мляко - 2 евро
Хляб - 4 евро
Подстригване мъжко - 40-70 евро
Час труд в автосервиз (който заплаща клиента) - около 150 евро.
Чаша бира в заведение - 10 евро
Кафе в кафене (ако намериш такова) - 4-6 евро.

Всеки да си прави сметката добре и да не тръгва насляпо, за да не четем после пак, че Бойко праща рейсове за ягодобери...!

Конкретно на въпроса - 10-11 000 нето без да плащаш наем и транспорт ще ти стигат напълно за храна и някоя друга глезотия!!
Ако е въпрос за командировка при сигурни условия - не виждам причини да не го направиш ако ти се ходи - със сигурност няма да мизерстваш при условията, които посочваш, но не си прави и илюзии, че ще се върнеш на бял кон с чувал пари, макар че би могъл спокойно и да позаделиш. Всичко зависи от стила на живот.

Последна промяна от Haralampi на Сря 09 яну 2013 20:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Сря 09 яну 2013 20:48

Haralampi, заплатите може да си прав. :да:
Моят най-добър приятел, който е там от 3 години е със заплата над средната (работи за Сиско), а и жена му работи на сравнително висока позиция в Ериксон-Норг. Та и двамата потвърдиха цените в посочения по-долу сайт като нямат преки наблюдения за възнагражденията:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/co ... rrency=EUR

Единственото, което към момента не е актуално са цените на имотите. В самото Осло от средата на миналата година апартаментите са вече над 10 000 (десет хиляди) евро за кв.м., а къщите са още по-скъпи.

Да се върна на горния сайт. Доста точен е, защото проверих за цени в Цюрих, Швейцария и са доста верни.

И на въпроса - ако 11 000 се взимат чисто, имаш безплатно спане и безплатен транспорт направо си е много добре!

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 09 яну 2013 21:02

Гледайки примерите от линка - отговарят напълно на моята информация и примерите, които дадох, така че информацията ми изглежда меродавна!

3500 евро средна заплата след данъци ми изглежда високичко, но се сетих за едно обяснение за статистическата цифра - При подобни цени на жилища и коли (колите са също с пъти по-скъпи от останалата част от континента!), животът е на кредит за 95% от населението. Имаш ли кредит - данъка пада, съответно получаваш по-висока нето заплата, от която пък съответно плащаш кредити и т.н.

Т.е. ако това е отчетено така в статистиката, нищо чудно че средната заплата е 3500 след данъци. Но ако човек няма никакви облекчения (т.е. няма бедна съпруга, кредити, челяд и т.н.) според мен е между 2500 и 3000.
Но тъй като данъците са силно индивидуални и зависят от няколко променливи, по-важно е брутото.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Сря 09 яну 2013 21:10

За цената на апартаменти - пак ми се струва малко височка, по-реалистично е около 7500 евро на кв. м., но не мисля, че тази разлика би решила жилищния проблем на който и да е от нас mhihi
Къщите не са по-скъпи от апартмантите (не винаги...), тъй като са свързани с голяма поддръжка. Възрастните хора продават цели къщи за да купят със същите пари апартамент и да им отпадне товара от раменете за поддръжка.

tdi90 turbo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот tdi90 turbo » Сря 09 яну 2013 21:31

колега аз живея тука, да ти кажа зависи за тия пари какво ще ядеш и пиеш но смятам че са ти достатъчни около 2000 на месец за храна

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Сря 09 яну 2013 22:49

smurf написа:Любимата ми заблуда, че в ЕВРОПА-та, ядене е евтино.....миналата година имах възможността да пазарувам в италиански супермаркет и мога да твърдя, че цените са като при нас, само че в евро, ..

изпускаш най-важното: минималната работна заплата не е 300 евро
и пенсиите на баба Инге и дядо Ханс не са 150-200 евро

не знам кой, какво приема като боклуци, и не ме вълнува.
елементарно е да се направи сравнение на цените:
http://www.lidl.de/ - http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg
http://www.penny.de/index.php?id=14 - http://www.penny.bg/

Потребителски аватар
smurf
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот smurf » Чет 10 яну 2013 8:51

не знам кой, какво приема като боклуци, и не ме вълнува.
елементарно е да се направи сравнение на цените:
http://www.lidl.de/ - http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/lidl_bg
http://www.penny.de/index.php?id=14 - http://www.penny.bg/

цените са подобни, както казах разликата е във вида на валутата - лев / евро.....
за минималната заплата и пенсия ясно, не визирам тях.....бях дал примери с 1000Е / 1000лв.....както и да е, спирам, стига толкова спам :P

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 12 яну 2013 13:39

golfer написа:
smurf написа:Любимата ми заблуда, че в ЕВРОПА-та, ядене е евтино.....миналата година имах възможността да пазарувам в италиански супермаркет и мога да твърдя, че цените са като при нас, само че в евро, ..

Знам къде ти е идеята, и споделям не за да се джафкам с теб, а за да стане по-ясно на незапознатите:

Баба Инге може и да взима над 200 евро, ама и баба Гина дето ще ритне канчето в апартамент за 200к евро на Витошка или около НДК ще има да и дишаме прахта - не можеш я стигна до края на дните ти. Нито ти, нито аз, като живущ там, дето "медът капе от чешмата".
Мисълта ми е - не са Инге или Гена виновни, че ситуацията им е дала да хапнат и да надиплят по един или друг начин. Моментът е че ти и аз никога няма да стигнем това благосъстояние, при сегашната ситауция. Отделно трябва да работим повече, по-дълго (при мен в момента е 67 г. за мъже) и накрая на дните ще имаме по-малко (в средностатистическия случай), като ще сме се сблъскали с повече проблеми и с по-сложна "матрица" отколкото нашите родители, да не говорим баби и дядовци.

В Германия някои неща или повечето такива за храна от 1ва необходимост са по евтини по елементарни причини - повече търсене, повече конкуренция и по-голяма автоматизираност на производството. Голяма маса продукт води до по-ниски производств. разходи за 1 брой, тва май на всеки е ясно. Има и други неща, ама да спра дотук.

Нещото, което идва on top, както е казал поетът, е че немецът разполага с повече информация, чрез която може да си планира потреблението, и в майчиното си мляко е закърмен да оптимизира. А необходимостта да оптимизира идва оттам, че матрицата му и параметрите, с които трябва да се съобразява, без да кара грубо "през просото", е доста по-сложна от българската. Друг е въпросът, че БГ от години бавно и сигурно се опитва да взаимства чуждата "матрица", което води до много въпросителни в главите на хората, които не са свикнали да се съобразяват със "сложна матрица".
Пресен пример за това е скорошната акция от НАП за подаване на тия декларации за осигуряването на хора в чужбина. Голям театър, голямо чудо. Хората откачиха да коментират из нета. Само че извън малката матрица, в която е НАП, има една по-голяма матрица, където НАП е просто една безгласна буква, стига да са ти горе-долу ясни правилата на играта. Така че е въпрос на отправна точка, от коя матрица гледаш към проблема - в единия случай се притесняваш, а в другия просто отминавам, без да мисля повече за това.

Back to topic: Не е важно къде манджата е по-евтина, а каква ти е заплатата в отношение към сложността на матрицата, в която влизаш. Пример:
Какво ме грее да взимам 2000 евро чисто в Германия, където примерно 1000 ми е наем, 300 на месец са кола, 500 отиват като "наем матрица" (типове разходи, които в БГ не съществуват за 95 % от населението) и ефективно ти остават 200 евро за чопкане на месец.
Кво уиски, кви фъстъци при тва положение - ще си доволен да пиеш Лидълска кола :)

Сложността на матрицата е това, което убягва на хората по тия теми. Това, че можеш да сумираш наем + кола + ядене не значи, че ще имаш спокойството/качеството/условия на живот на примерно долния край на средностатистическата прослойка там, към която (пак примерно) човек е принадлежал преди тръгването от БГ

Пример: Във форума на zaedno.de е пълно с хора, дето са чули, че в "Германия може да почнеш работа като отвориш Гевербе" (думата е естествено на кирилица). Най-късно при основни must know думи като Freizügigkeitsbescheinigung, които се пишат на кирилица по слух ти става ясно с колко информация е заминал и колко подготвен е този човек (подобно на печално известния кауфентраг, което всъщност е Kaufvertrag). И на втория отговор се почват чуденки защо не се признава БГ здравна карта и как така минималната ставка за здравна застраховка може да бъде 230 евро и е задължителна, пък те видиш ли работили на 6-7-х евро на час. Само 2 постинга по-късно вече темата е "Как точно става тва със соц. помощи, какви документи ми трябват?"

Аз като тръгнах преди години инфо нямаше, а и хората не си го споделяха, щото "той ми е конкуренция". И при мен имаше основни грешки поради премълчаване на инфо, за които още днес съжалявам, но няма как да върна назад лентата.
Сега обаче инфо има вече да се удави човек в него, само че хората не са се подготвили да мислят в друга "матрица". Всеки да си прецени оттук доколко такива изходни условия водят до дългосрочни успехи.

Извод: Изказвания от рода "ама там не взимат Х лв/евро както тук" са недостатъчни, за да се опише ситуацията. Средностатистическия германец няма лична собственост както е обикновено в БГ, (та даже и по няколко), или ако има, то я изплаща за 15-20г ++. Освен това на месец не му остава кой знае колко за харчлък. Да не говорим, че кръчми има само на празници, а и нямат дума за "кибик" mhihi

Може би единственото, което имат в повече, е инфраструктура и сигурност. Но те също не идват от въздуха, а са част от "данък матрица".

П.С. Данните от горния линк за Мюнхен са с минимум 20% разминаване +/-

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Съб 12 яну 2013 19:22

11000 крони при всичко друго платено както каза Брабус ще ти стигат,даже и ще къшираш,но ще живееш повече от скромно.

Имаш предимството да научиш език също 8) наготово и на спокойствие.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 12 яну 2013 21:56

feikot написа:...Един приятел ходи летата (обикновено се пада първия четвъртък на юли ) да работи в един хотел.Събира чаршафи и т.нар. спално бельо и взима 40 евро на ЧАС... !!!

Тпруууу...за тия пари трябва да мачка чаршафите преди да ги събира :roll:

P.S.
Минималната брутна часова ставка в строителния бранш е някъде около 170 крони. Аз бих си правил сметките на тази база.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”