Акт за отнемане на предимство

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Акт за отнемане на предимство

Мнениеот VWGT » Сря 17 апр 2013 21:26

Доколкото и аз разбирам ситуацията нямаш основание за обжалване, гледане и преценка му е майката.
Това, което azrod казва е точно така, а най-много да пишат актове и двамата, на единия за отнето предимство, на другия за минаване на червено (ако се докаже).

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 17 апр 2013 21:52

stefan4o написа:
azrod написа:Просто полицаите му казаха : не знаем той дали е минал на червено ама ти си длъжен да го чакаш след като завиваш наляво!

Случаят действително е фрапиращ, но съгласи се, че всеки един средностатистически шофер трябва да може да прецени дали тоя отсреща ще спре или ще мине като хала на червен светофар. Случвало ми се е няколко пъти някой в последния момент да мине на червено, когато правя ляв завой. Просто гледане му е майката и преценка. Смятам всеки трябва да може да различи спиращ от ускоряващ (обикновено като светне жълто и тоя отсреща мачка газта с надеждата да мине на "бледо оранжев" светофар, че да не чака после 20 секунди на червеното) автомобил на далечина 15-20 метра :th_up
Като видиш на ГоУфО, че му изпушва отзад кюнеца и се изправя предницата, трябва да си наясно, че тоя насреща нЕма спРЕеееееее :Mr Green Fun

Съгласен съм :th_up Спор нЕма, че човек придобива тренинг да разпознава джигитите на червено...

LILO&STICH написа:Абе страно е,що е имало преди това удър отзад отляво.Всеки се шашка :confused

Два пъти изчетох темата и не видях удар отляво!

Aimbotfan написа:Колежке, аз така си представям ситуацията ти.
Ти си розовата кола. Този дето те е ударил е жълтата кола.
Посоките ви на движение са със зелените стрелки.
Навлизайки в кръстовището, жълтия автомобил ти се пада от дясно. т.е. той е "дясностоящ", и той е с предимство. В случая си му отнела предимството на "дясностоящ" и затова ти е написан акта. Според мен може и да отпадне, ако имаш силен адвокат и т.н. В България могат всякакви актове и фишове да отпадат, стига да се ползват вратички и други хватки.
Дали ще обжалваш си е твоя работа. Но в ситуацията наистина си нарушила ЗДвП.
Изображение

Колега, само за протокола имаш ли книжка ? А различаваш ли кога две превозни средства са насрещно движещи се и кога едното се намира или приближава отдясно на другото?

П.П.: Колежке, припомни си този раздел и в частност чл. 37 - последната картинка:
http://www.listovki-kat.com/zdp-chapter_2_7

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Сря 17 апр 2013 22:18

Колежке, правилно са ти казали, че си отнела предимството. При разрешаващ сигнал на светофара, завиващите наляво пропускат насрещно движещите се направо и надясно автомобили. Може другия водач да се паникьосал като е видял, че му пресичаш пътя, но това е само предположение. Един съвет от мен за левия завой на светофар - когато си убедена, че няма насрещно движещи се автомобили или вече са спрени от светофара тогава наускай кръстовището възможно най-бързо.
П.П. Ако някой желае да се опита да реши 1-2 листовки, има различни сайтове.

don_s_cecy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот don_s_cecy » Сря 17 апр 2013 22:29

Колега Aimbotfan, схемата която си дал не отговаря на кръстовището.По Дондуков след левия завой са две платна с по две ленти за движение с прекъсната линия и едва тогава има непрекъсната линия за трамвая ( чичко Гугъл всичко показва).Така че според мен ако колежката понеже казва "Аз почти се бях изнесла от кръстовището" ако е била в дясната лента както си я дал е сериозно загазила ( половината инструктори така учат курсистите си) аз мисля че полицаите са били съвсем прави и явно добронамерени защото колежката не казва акта да е по Чл.171 т1 (в).
Докато си пиша поста колегите са ме изпреварили .

Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Мнениеот buller » Сря 17 апр 2013 22:43

По описанието, дадено от колегата/колежката тя е отнела предимство на автомобил, който не е видяла, влизайки в кръстовището...
Кръстовището там е много коварно, защото пропуска идващите от паметника Левски само направи и надясно, а лявата лента е с червен сигнал. Същевременно от Ваисл Левски, посока към Паметника пуска направо; надясно и наляво. Тези, които правят ляв завой нямат почти никаква видимост, до момента в който не навлязат в кръстовището (заслон от лявата секция на спускащите се отгоре).
Много пъти съм ставал свидетел на "засечки" там и по закон center е отнел/а предимство, но това не оправдава неправилната реакция на другия водач (вероятно заради прекомерно високата скорост). Колко по-лесно щеше да е, ако той е карал със съобразена скорости едно на ум, че оттам може да се подаде някой...
Случилото се - случило, важното е че сте здрави. Другият път или по-силно на педала на газта, или изчакване на добра видимост...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 17 апр 2013 22:44

Чл.171 ал. 1 т. в го копирах за илюстрация на заплахата на полицаите да пратят авторката на темата на проверовъчен изпит. Предполагам казала е нещо от сорта "...ми на мен ми беше зелено, защо аз да съм виновна..." :dontknow

tarikati.jpg

Камери на това кръстовище дал господ...

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 17 апр 2013 22:56

Минавал съм доста пъти оттам въпреки че идвам в София през няколко месеца. Просто имам познат на ул. Тимок.
Не е чак толкова ограничена видимостта, а и дори и да е никой не те гони - като не виждаш си чакаш момент да видиш :)
А тези камери виждат същото, което и водачката, която е пуснала темата, но едва ли без съд ще се добере до записите им.

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aimbotfan » Сря 17 апр 2013 23:06

Не съм запознат със самото кръстовище. Схемата ми е принципна.
Колежката е споменала "той ме удари отзад и ВДЯСНО".
Значи и е бил дясностоящ. Сфетофара (кой пуска първи) и самите ленти на кръстовището (коя за каква посока е) въобще не ги коментирам, защото не ги знам.

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Чет 18 апр 2013 6:32

Но в ситуацията наистина си нарушила ЗДвП.

Ако е станало според тази схема,ти си виновна... :a045

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Чет 18 апр 2013 7:23

Aimbotfan написа:Не съм запознат със самото кръстовище. Схемата ми е принципна.
Колежката е споменала "той ме удари отзад и ВДЯСНО".
Значи и е бил дясностоящ. Сфетофара (кой пуска първи) и самите ленти на кръстовището (коя за каква посока е) въобще не ги коментирам, защото не ги знам.
Моля те, престани да ръсиш глупости!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 18 апр 2013 7:54

Другия автомобил не е ли трябвало да завие надясно (отдавна не съм се заглеждал там, но по спомен дясната лента е само за завиващите надясно)? Дори да не е бил в нарушение той пак може да отнесе акт, ако е било възможно да избегне ПТП-то, а не го е направил. Всичко това обаче е от значение само за другия водач дали ще му платят от гражданската и дали ще отнесе акт.
Колежката е виновна при всички случаи освен, ако другия е спрял заради червен светофар и после внезапно е решил да потегли на чисто червено. Колкото и малка да е тази вероятност си струва да се прегледат записите. И такива изпълнения съм виждал.

azrod
Контакти:

Мнениеот azrod » Чет 18 апр 2013 8:47

ktamen написа:Другия автомобил не е ли трябвало да завие надясно (отдавна не съм се заглеждал там, но по спомен дясната лента е само за завиващите надясно)? Дори да не е бил в нарушение той пак може да отнесе акт, ако е било възможно да избегне ПТП-то, а не го е направил. Всичко това обаче е от значение само за другия водач дали ще му платят от гражданската и дали ще отнесе акт.
Колежката е виновна при всички случаи освен, ако другия е спрял заради червен светофар и после внезапно е решил да потегли на чисто червено. Колкото и малка да е тази вероятност си струва да се прегледат записите. И такива изпълнения съм виждал.

Дори и да е трябвало да завие надясно пак щеше да я блъсне, не виждам защо го изкарваме човека, че едва ли не е престъпник, че не е спрял при положение, че е имал предимство.
А иначе червеното е само предположение, което е НЕпотвърдено докато не се видят записите (ако изобщо някой без съд се излъже да ги даде).

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Чет 18 апр 2013 9:09

По описанието на потърпевшия участник,който идва по Левски,на Дондуков иска да направи ляв завой към моста Чавдар!
Светофарната уредба,както и маркировката на пътя е : Ляво,направо и дясно!
За да ударят колата в лявата лента в задният десен калник,при положение,че е в лявата секция,сещайте се :mhihi
Аз лично,бих минал на съд да обжалвам,защото при удъра отзад в десният калник,този ме мести в насрещно идващите с предимство,където се нанизва някъв си ! :c020

Потребителски аватар
zografski
Автомобил: Golf IV V6 4Motion
Двигател: AUE 2001

Мнениеот zografski » Чет 18 апр 2013 9:11

Колежке виновна си си... какво да се прави, трябвало е да не бързаш, а да си изчакаш най-удачния момент когато няма изобщо коли, които завиват на дясно и тогава да преминеш. Шанс, другия път ще имаш 1 на ум за такива ситуации в които ти завиваш на ляво. Няма как да изкараш виновен другия шофер, който в случая си е в правото и е с предимство да мине преди теб, а това дали те е ударил на рочно или е можел да те изчака е съвсеееем друг въпрос. Закона е категоричен в този случай, че с предимство е колата която завива на дясно. Няма смисъл да задълбаваш, плати си акта, който не е кой знае колко пари, така че вземи си поука и си джиткай .

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 18 апр 2013 9:14

Предимството по никакъв начин не те освобождава от задължението да пазиш останалите участници в движението без значение какви нарушения извършват. Ако ще завива се предполага по-ниска скорост и следователно колежката щеше да има повече време да напусне кръстовището без проблеми.
Все пак си струва да се видят и записите. LILO&STICH не разбрах за какво говори :confused Доколкото разбрах са я ударили на излизане от кръстовището :rolleyes

Върни се в “ОФФ-Топик - други”