http://www.rakiyata.com/forum/
Тук са отговорите на всичките ти въпроси !
Как се овкусява домашна ракия?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Re: Как се овкусява домашна ракия?
И колко му е, като си сипеш една чашка, да си сложиш едно ледче?
Рискуваш да прецакаш хубавата ракия.

- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
Предлагам бартер: дестилирана/дейонизирана/ вода за ракия
40:1
40:1

- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
hooligans написа:И колко му е, като си сипеш една чашка, да си сложиш едно ледче?

Остави си я така, ракията трябва да е силна и да има вкус и мирис на ракия. Много важно, че цвета и няма да е в тон с пердетата в хола.
- Presli82
- Автомобил: Volkswagen Passat b2
- Двигател: diesel
- Контакти:
За оцветяване и овкусяване някои хора слагат трески от слива или акация.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
dimovip написа:suggar написа:(300 литра)х(60 гр.)=(Х литра)х(45 гр.) ПРИМЕРНО!!!
Бях го написал преди час, ама къде ми отиде поста незнам.....
само да вмъкна, че това е напълно грешно, когато се смята смесването на алкохол и вода
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
tdi fen написа:...
п.п най хубава става като отлежи в дъбова бъчва
Ето, че имаме познал загадката, дъбовото буре е най-добрия вариант. Хем става много мека, хем и леко потъмнява в жълто. Не важи ни уиски, ни нищо пред хубаво направена ракийка :)
Само имай предвид, че не трябва да стои много месеци в дъбов съд (препоръчвам не повече от 2) и че леко ще понамалее като количество, но предполагам няма да те сбърка кой знае колко.
- madmen
- Автомобил:
- Двигател:
абсолютно невярно е да го смяташ толкова вода на толкова градуса ракия.
Аз процедирам така - сипвам преварената ракия в големи бидони и оставям 4-5 дни, като покривам бидоните с тензух. След това доливам по малко вода(точа от горна баня лично, с минерална купена не ме кефи/Банкя и княжево също не ме кефят, чешмяна не става, с дестилирана не ми харесва вкуса), бъркам постоянно и меря със истински спиртомер също постоянно. Спирам я на около 52 градуса(след време губи още около 2 градуса). Оцветявам за няколко дни с черничеви трески. Местя я в стъкленици, че още не съм сколасал да си поръчам бурета. След около месец и нещо е готова за пиене, не че и на третия ден не е, но аз винаги оставям толкова да стои. Няма какво да овкусяваш, ако е истинска ракията! Ако има дъх на загоряло или кисело, каквито и химии да слагаш, нищо няма да постигнеш.
п.с. Досега оплакване съм имал само че е малко количеството. Наздраве
Аз процедирам така - сипвам преварената ракия в големи бидони и оставям 4-5 дни, като покривам бидоните с тензух. След това доливам по малко вода(точа от горна баня лично, с минерална купена не ме кефи/Банкя и княжево също не ме кефят, чешмяна не става, с дестилирана не ми харесва вкуса), бъркам постоянно и меря със истински спиртомер също постоянно. Спирам я на около 52 градуса(след време губи още около 2 градуса). Оцветявам за няколко дни с черничеви трески. Местя я в стъкленици, че още не съм сколасал да си поръчам бурета. След около месец и нещо е готова за пиене, не че и на третия ден не е, но аз винаги оставям толкова да стои. Няма какво да овкусяваш, ако е истинска ракията! Ако има дъх на загоряло или кисело, каквито и химии да слагаш, нищо няма да постигнеш.
п.с. Досега оплакване съм имал само че е малко количеството. Наздраве

- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Формулата е това:
Ако ракията ви е 60 градуса и сте сварили 100 литра ракия: умножете 60 х 100. Получава се 6000. 60x100 = 6000 Това са градусите на цялото количество ракия в 100-те литра. Разделете на 40, ако искате ракията ви да стане 40 градуса.
Ако искате да е по-силна или , по-слаба трябва да разделите на градусите, които искате да Има вашата ракия. 6000 :40 = 150. От това числото извадете количеството ракия. 150- 100 = 50.
Ако искате ракията ви да е с 40 градуса алкохол, трябва да добавите 50 литра дестилирана вода.
Изпитана е многократно.
Ако ракията ви е 60 градуса и сте сварили 100 литра ракия: умножете 60 х 100. Получава се 6000. 60x100 = 6000 Това са градусите на цялото количество ракия в 100-те литра. Разделете на 40, ако искате ракията ви да стане 40 градуса.
Ако искате да е по-силна или , по-слаба трябва да разделите на градусите, които искате да Има вашата ракия. 6000 :40 = 150. От това числото извадете количеството ракия. 150- 100 = 50.
Ако искате ракията ви да е с 40 градуса алкохол, трябва да добавите 50 литра дестилирана вода.
Изпитана е многократно.
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
за пишещия от горе пак повтарям - не се смята така.
Ако мериш с обемни части ще се получи грешен резултат накрая
- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
iceto написа:за пишещия от горе пак повтарям - не се смята така.
Те отгоре пишат много колеги ама предполагам става дума за мен.Не знам кое смяташ че не е вярно но аз от 10 г варя ракия и я разреждам по този начин - винаги е било точно.В началото и аз се съмнявах и сипвах по марко но накрая винаги излизаше че колкото излиза по формулата толкова съм налял.
- madmen
- Автомобил:
- Двигател:
по формулата на мели - 300 литра на 60градуса трябва да понесе 60литра вода за да стане на 50 градуса....... може би е вярно, но аз винаги доливам и меря.
- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
Barboukov написа:Кориандър за аромат.
Това е истината.Има го на зърна само ги счукай леко и ги сложи в тензухче.
speed_kmg написа:Благодаря за съветите колеги ! А какво ще кажете за глицерина ?
Аз използвам глицерин - придава мек вкус.
Технологията ми е следната:
Разраждам с минерална вода на Горна баня с червената точка /любимата ми вода е това/, като разреждането го правя с добавяне на водата на малки порции, изчакване, разбъркване, мерене и пак така до около 43-44 градуса. Ако добавяш вода на големи порции рискуваш помътняване, а може и да я преразредиш.
След което на литър ракия, добявам по малко бяла захар - значи захар да речем колкото половин зърно боб, т.е. съвсем малко на литър ракия. Разбъркваш от време на време и чакаш да се разтвори добре захарта - разтваря се бавно.
И накрая добавяш по 2 капки глицерин на 1 литър ракия. Оттук нататък аз почвам да пия, но ти ако искаш цвят - най добре да я оцветиш със съвсем малко загоряла захар, никакви бурета,черници и трески защото дървото пуска доста вещества които влошават вкусовите качества на ракията.
Сега може да започнат да ме опровергават много колеги, за моя защита ще кажа само ,че тази технология я знам от човек инженер който цял живот се е занимавал с тия неща.
Пробвай и ще съм ти благодарен ако споделиш.

- fox_vt
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
ел.техника- ти си човека
.И все пак още се мъча да си представя 300 литра ракия 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”