Как се овкусява домашна ракия?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
forski
Мнения: 4160
Регистриран на: Пет 07 мар 2008 22:10
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Местоположение: Сенник/Севлиево
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот forski » Вто 14 май 2013 21:05


http://www.rakiyata.com/forum/
Тук са отговорите на всичките ти въпроси !




Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18732
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот hooligans » Вто 14 май 2013 22:44


И колко му е, като си сипеш една чашка, да си сложиш едно ледче?
Рискуваш да прецакаш хубавата ракия. :banghead


Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Мнения: 7369
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 9:55
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Местоположение: oberbayern
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот golfer » Вто 14 май 2013 22:57


Предлагам бартер: дестилирана/дейонизирана/ вода за ракия
40:1 :c020


Потребителски аватар
ktamen
Мнения: 6360
Регистриран на: Вто 23 мар 2010 18:52
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Ямбол

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот ktamen » Вто 14 май 2013 23:04


hooligans написа:И колко му е, като си сипеш една чашка, да си сложиш едно ледче?
Рискуваш да прецакаш хубавата ракия. :banghead

:th_up
Остави си я така, ракията трябва да е силна и да има вкус и мирис на ракия. Много важно, че цвета и няма да е в тон с пердетата в хола.


Потребителски аватар
Presli82
Мнения: 508
Регистриран на: Чет 04 ное 2010 22:46
Автомобил: Volkswagen Passat b2
Двигател: diesel
Местоположение: Svoge
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Presli82 » Сря 15 май 2013 1:16


За оцветяване и овкусяване някои хора слагат трески от слива или акация.


iceto
Мнения: 397
Регистриран на: Сря 08 ное 2006 20:45
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот iceto » Сря 15 май 2013 8:05


dimovip написа:
suggar написа:(300 литра)х(60 гр.)=(Х литра)х(45 гр.) ПРИМЕРНО!!!

Бях го написал преди час, ама къде ми отиде поста незнам.....



само да вмъкна, че това е напълно грешно, когато се смята смесването на алкохол и вода


azrod
Мнения: 1178
Регистриран на: Сря 07 апр 2010 22:42
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Местоположение: Асеновград/ Пловдив
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот azrod » Сря 15 май 2013 8:46


tdi fen написа:...
п.п най хубава става като отлежи в дъбова бъчва

Ето, че имаме познал загадката, дъбовото буре е най-добрия вариант. Хем става много мека, хем и леко потъмнява в жълто. Не важи ни уиски, ни нищо пред хубаво направена ракийка :)
Само имай предвид, че не трябва да стои много месеци в дъбов съд (препоръчвам не повече от 2) и че леко ще понамалее като количество, но предполагам няма да те сбърка кой знае колко.


Потребителски аватар
madmen
Мнения: 3036
Регистриран на: Сря 08 дек 2004 10:48
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Сливница

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот madmen » Сря 15 май 2013 9:00


абсолютно невярно е да го смяташ толкова вода на толкова градуса ракия.
Аз процедирам така - сипвам преварената ракия в големи бидони и оставям 4-5 дни, като покривам бидоните с тензух. След това доливам по малко вода(точа от горна баня лично, с минерална купена не ме кефи/Банкя и княжево също не ме кефят, чешмяна не става, с дестилирана не ми харесва вкуса), бъркам постоянно и меря със истински спиртомер също постоянно. Спирам я на около 52 градуса(след време губи още около 2 градуса). Оцветявам за няколко дни с черничеви трески. Местя я в стъкленици, че още не съм сколасал да си поръчам бурета. След около месец и нещо е готова за пиене, не че и на третия ден не е, но аз винаги оставям толкова да стои. Няма какво да овкусяваш, ако е истинска ракията! Ако има дъх на загоряло или кисело, каквито и химии да слагаш, нищо няма да постигнеш.

п.с. Досега оплакване съм имал само че е малко количеството. Наздраве :Mr Green Fun


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот mely » Сря 15 май 2013 9:51


Формулата е това:
Ако ракията ви е 60 градуса и сте сварили 100 литра ракия: умножете 60 х 100. Получава се 6000. 60x100 = 6000 Това са градусите на цялото количество ракия в 100-те литра. Разделете на 40, ако искате ракията ви да стане 40 градуса.
Ако искате да е по-силна или , по-слаба трябва да разделите на градусите, които искате да Има вашата ракия. 6000 :40 = 150. От това числото извадете количеството ракия. 150- 100 = 50.
Ако искате ракията ви да е с 40 градуса алкохол, трябва да добавите 50 литра дестилирана вода.

Изпитана е многократно.


iceto
Мнения: 397
Регистриран на: Сря 08 ное 2006 20:45
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот iceto » Сря 15 май 2013 10:11


за пишещия от горе пак повтарям - не се смята така.
Ако мериш с обемни части ще се получи грешен резултат накрая


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот mely » Сря 15 май 2013 10:28


iceto написа:за пишещия от горе пак повтарям - не се смята така.
Ако мериш с обемни части ще се получи грешен резултат накрая

Те отгоре пишат много колеги ама предполагам става дума за мен.Не знам кое смяташ че не е вярно но аз от 10 г варя ракия и я разреждам по този начин - винаги е било точно.В началото и аз се съмнявах и сипвах по марко но накрая винаги излизаше че колкото излиза по формулата толкова съм налял.


Потребителски аватар
madmen
Мнения: 3036
Регистриран на: Сря 08 дек 2004 10:48
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Сливница

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот madmen » Сря 15 май 2013 11:15


по формулата на мели - 300 литра на 60градуса трябва да понесе 60литра вода за да стане на 50 градуса....... може би е вярно, но аз винаги доливам и меря.


Потребителски аватар
mirkata 4020
Мнения: 905
Регистриран на: Пон 13 окт 2008 11:57
Автомобил: vw mk3
Двигател: 1996
Местоположение: Ловеч-старият град

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот mirkata 4020 » Сря 15 май 2013 12:57


Barboukov написа:Кориандър за аромат.

Това е истината.Има го на зърна само ги счукай леко и ги сложи в тензухче.


Потребителски аватар
Krasi
Мнения: 673
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 12:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ПЛЕВЕН

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот Krasi » Сря 15 май 2013 18:00


speed_kmg написа:Благодаря за съветите колеги ! А какво ще кажете за глицерина ?


Аз използвам глицерин - придава мек вкус.
Технологията ми е следната:
Разраждам с минерална вода на Горна баня с червената точка /любимата ми вода е това/, като разреждането го правя с добавяне на водата на малки порции, изчакване, разбъркване, мерене и пак така до около 43-44 градуса. Ако добавяш вода на големи порции рискуваш помътняване, а може и да я преразредиш.
След което на литър ракия, добявам по малко бяла захар - значи захар да речем колкото половин зърно боб, т.е. съвсем малко на литър ракия. Разбъркваш от време на време и чакаш да се разтвори добре захарта - разтваря се бавно.
И накрая добавяш по 2 капки глицерин на 1 литър ракия. Оттук нататък аз почвам да пия, но ти ако искаш цвят - най добре да я оцветиш със съвсем малко загоряла захар, никакви бурета,черници и трески защото дървото пуска доста вещества които влошават вкусовите качества на ракията.
Сега може да започнат да ме опровергават много колеги, за моя защита ще кажа само ,че тази технология я знам от човек инженер който цял живот се е занимавал с тия неща.

Пробвай и ще съм ти благодарен ако споделиш. :beer


Потребителски аватар
fox_vt
Мнения: 2788
Регистриран на: Съб 22 мар 2008 18:22
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97
Местоположение: Велико Търново

Re: Как се овкусява домашна ракия?

Мнениеот fox_vt » Сря 15 май 2013 21:05


ел.техника- ти си човека :th_up .И все пак още се мъча да си представя 300 литра ракия :eek



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 180 госта