Работа и живот във Варна...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Re: Работа и живот във Варна...

Мнениеот ivanovkbg » Чет 11 юли 2013 17:33

Колеги, знам, че в големия град ще ми е по-трудно...но...
Студент 2-ри курс в ТУ Варна съм, КСТ, повечето ми колеги вече имат някакъв стаж по специалността, а аз нямам никакъв. За това главно си търся работа свързана по един или друг начин със специалността. Знам, че заплащането ще е мизерно, предвид, че не съм завършил, но поне ще трупам стаж...
Проблемът обаче е, че съм нерешителен...

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Чет 11 юли 2013 23:45

Преди 8 години, се реших да напусна Русе, където пък живях 11 години но това е една друга тема.... възможностите ми за избор бяха Варна/София.... Избрах Варна, едно щото съм си момче провинциалистче от малък град, и големия град ми иде нанагорно с тъпканицата си и второ щот детската ми мечта беше един ден да живея на морето....
Забравих да спомена че жена ми си е софиянка, ма от 4-5 поколения, та имах и къде да отида в София, ама не, дай ше ходиме във Варна.....
За 8 години, честичко съм в София.... мога смело да заявя, колкото и да не ме кефи по принцип София... ама там за тия години откак съм женен, тоя град непрестанно израства пред очите ти.... във Варна откак съм тук, единствено една Алея Първа долу покрай градските плажове оправиха, които пък плажове са пълна кочина но това е една друга тема, и сега покрай изборите асфалтираха един булевард и половина.... и тва е... пълна свинщина е тук... туземното население очите му са като ротативка само пари пари пари пари, квартирките дето за 250 лв.... може, ма аз в такава не бих живял и ден.... първите 3 години живях в 4 стаен апартамент, и беше наистина хубав, но си кихах като поп 450 кинта на месец. Живец в тоя град има единствено през лятото като се напълни с руснаци :mhihi паднат ли първите есенни листа, както каза колегата по-горе, настъпва пълно мъртвило.... местното население рядко ходи на плаж, за повечето този сезон е жътва... доколкото е жътва 4-500 лв заплата камериерка по комплексите... за местния бизнес поне в моята сфера мога дълго да ти говоря, ма като справка, всеки малко от малко по-кадърен, рано или късно си зима дърмите и заминава в Софето, където обикновено взимат двойно на това тук...
Въобще ако нямах тази ипотека на врата си сега, мисля че въобще не бих се колебал и бих предприел наново кардинална смяна в живота си... но като гледам как върви града мисля че не е далеч момента да си задам въпроса кво аджеба правя тук и колко още време смятам да вися....

P.S. Истината е, че София е друга България.... ако толкова добре се развиваше провинцията, не случайно 40-50% от населението щеше да се бута натам...

P.S.2. Ако трябва да съм честен също така, мисля че Бургас отдавна дръпна вече Варна, там всичко го мислят и се стараят повече хората, за заплатите незнам как е хавата, нека някой от там да ти каже, но аз като един настоящ Варненец, като се случи да ида в Бургас, гледам из под вежди и псувам местната ни управа.....

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Пет 12 юли 2013 10:47

ivanovkbg написа:Колеги, знам, че в големия град ще ми е по-трудно...но...
Студент 2-ри курс в ТУ Варна съм, КСТ, повечето ми колеги вече имат някакъв стаж по специалността, а аз нямам никакъв. За това главно си търся работа свързана по един или друг начин със специалността. Знам, че заплащането ще е мизерно, предвид, че не съм завършил, но поне ще трупам стаж...

Като начало и аз се присъединявам към всичко казано дотук за Варна. Хубав, морски град, но всичко хубаво свършва дотук.
И аз съм IT, но за IT-та там има работа единствено са програмисти и то на унизително ниско заплащане. Айде да не са само програмисти, но едно 95% от търсените хора в IT бранша там са програмисти.
Ходил съм преди около 5г. там по разни интервюта, последния мениджър келеш малко остана да му вкарам два прави :mhihi Най-високата заплата, която ми предложиха беше 800лв. чисто. А изискванията бяха...общо взето всеки сериозен език за програмиране :mhihi Тва 2008-а. Пък ти с тва КСТ си заникъде, във Варна нали.
Това, което можеш да направиш е да се прехвърлиш в някой от софийските университети. Може да имаш някой и друг приравнителен изпит и да ти е тегаво малко в началото, но няма как. Първо, че в тукашните университети ще видиш/научиш много по-интересни неща от варненския, особено в техническия. Второ - магистърските курсове в техническия мисля ги няма никъде другаде в страната. Говоря за компютърните нали. Трето - имаш голям избор на работа. Масова практика е КСТ-та и други подобни да мешат работата с ученето. Пресен пример мога да дам с НР. Там в почти всеки тим има по един или няколко студенти, предимно от техническия. Същото се отнася и за другите фирми в Бизнес Парк-а и столицата, като цяло - Codix, Interoute, Telerik, Johnson Controls, Sofica, C3i, IBM, HP, Bulpros, Axway, PPD. Навсякъде е бъкано със студенти.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Пет 12 юли 2013 10:55

xploda написа:
ivanovkbg написа:Колеги, знам, че в големия град ще ми е по-трудно...но...

Като начало и аз се присъединявам към всичко казано дотук за Варна. Хубав, морски град, но всичко хубаво свършва дотук.
И аз съм IT, но за IT-та там има работа единствено са програмисти и то на унизително ниско заплащане. Айде да не са само програмисти, но едно 95% от търсените хора в IT бранша там са програмисти.
Ходил съм преди около 5г. там по разни интервюта, последния мениджър келеш малко остана да му вкарам два прави :mhihi Най-високата заплата, която ми предложиха беше 800лв. чисто. А изискванията бяха...общо взето всеки сериозен език за програмиране :mhihi Тва 2008-а. Пък ти с тва КСТ си заникъде, във Варна нали.
Това, което можеш да направиш е да се прехвърлиш в някой от софийските университети. Може да имаш някой и друг приравнителен изпит и да ти е тегаво малко в началото, но няма как. Първо, че в тукашните университети ще видиш/научиш много по-интересни неща от варненския, особено в техническия. Второ - магистърските курсове в техническия мисля ги няма никъде другаде в страната. Говоря за компютърните нали. Трето - имаш голям избор на работа. Масова практика е КСТ-та и други подобни да мешат работата с ученето. Пресен пример мога да дам с НР. Там в почти всеки тим има по един или няколко студенти, предимно от техническия. Същото се отнася и за другите фирми в Бизнес Парк-а и столицата, като цяло - Codix, Interoute, Telerik, Johnson Controls, Sofica, C3i, IBM, HP, Bulpros, Axway, PPD. Навсякъде е бъкано със студенти.

и аз съм в ИТ сферата и точно за там говорех какви са им заплатите. Смешна работа. Тези 800 лв не са мръднали оттогава да знаеш, масово, сигурно има и изключения в сферата, които вземат по 1,5-2к, което за Вн е космос.

Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Мнениеот ivanovkbg » Съб 13 юли 2013 17:37

Така...
Подал съм документи в една фирма и ако стане да ме вземат ще си остана тук в Карнобат :). Силно се надявам да се получи, ако ли не — ще го мисля, но май Варна не ми е вариант след всичко изписано.
Другият град, в който бих искал да живея и работя е Бургас, ама там положението е май пак същото.

Потребителски аватар
giorgio_vn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот giorgio_vn » Съб 13 юли 2013 18:23

Здравейте на всички.Аз съм си Варналия и наистина положението е ЗЛЕ тук последните години,всичко казано до тук се покрива,успех на колегата. :beer

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 13 юли 2013 18:53

Щом Бургас е горе-долу същото,защо не опиташ там?Поне ти е по-близо,или умишлено търсиш по-далеч от Карнобат?

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Съб 13 юли 2013 20:46

Колега ,стой си в Карнобат или бягай към София ,но тука не ти трябва .Най скъпият град според мен!Ходя всяко лято на почивка и виждам ,че колкото по далеч съм ,толкова цените са по нормални.А това ,че по трафика ще съдим за даден град е според мен ,меко казано несериозно.

Потребителски аватар
Joro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Joro_ » Нед 14 юли 2013 17:00

Те щото в София те чакат с червения килим. Както казва един колега "Единственото хубаво нещо на София е, че като отидеш на морето не те стряскат цените.". Вярно е, че има повече възможности, взимат се повече пари но и разходите са по-големи: за жилище, за храна, за транспорт, ... каквото се сетиш. Може и да остава по някой лев, но като цяло по-голямата лудница и по-смотания град не си заслужава. Това от моя гледна точка. Тръгнал съм от малък град, учил съм и съм работил във Варна, сега живея в София. Живял съм известно време и извън България и каквото и да си говорим тук е оцеляване. Навън е ЖИВОТА.
Сега ако кажа, че не съм мислил да се махна от тази лудница София и да се върна във Варна и да работя за по-малко пари ще излъжа.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Нед 14 юли 2013 17:23

а това,че 30% от работната ръка във Варна е от други по-малки градове или села ,как ще го коментирате .

Потребителски аватар
refresh4o
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил: VW POLO B5188PP
Двигател: AEX 1996

Мнениеот refresh4o » Нед 14 юли 2013 18:26

Аз съм от Варна и с кеф бих се разкарал от тук в някой по-малък град...

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Нед 14 юли 2013 22:58

sportul написа:а това,че 30% от работната ръка във Варна е от други по-малки градове или села ,как ще го коментирате .

Че повечето са от региона....
Като областен град логично е повечето хора хукнали по гурбет, щото в Цар Калоян или Кубрат няма хич хляб, да се насочат към по-близкия голям град отколкото директно да теглят към другия край на България...

Аз имам и контра въпрос, що са единици хората от Перник, или Монтана, или Благоевград примерно ;)
Пак по същата причина...

На всички е ясно, че човек си оставя къщата, щото хуква да търси възможности по големите градове... доколко оправдано е, вече е малко въпрос на стъкмистика... един го прави за хляб, друг щот иска да е гражданин и търси забавата... Аз ако мога, бих живял в планинско селце, жена ми убий я не мож я накара.....

Щом София е най-големия логично натам се насочват повечето хора, наред с разходите, изборът и възможностите са по-големи....

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Нед 14 юли 2013 23:30

Да се включа и аз - от Добрич съм по принцип (вече от 16 години живея в София), живял съм във Варна като малък и затова няма да дам мнение по темата директно.
По-скоро искам да посъветвам колегата - ако искаш развитие в ИТ (мисля, че КСТ значи компютърни системи и технологии), правилното място е София и евентуално Пловдив. Но не ме разбирай погрешно – нито тук, нито където и да било ще те чакат на гарата за да ти дадат хилядите. Трябва много труд, знания и опит. А последните две се трупат както в компании, така и сам (най-вече сам). До преди седмица търсих стажант програмист в екипа, в който работя (в една от най-добрите небългарски ИТ компании в БГ). И положението е трагично. Хората са тотално неподготвени, очакват, че като завършват 3, 4 курс, имат достатъчно знания за да стартират кариера. Та сега ще ти кажа какво ги съветвах и тях (с уговорката, че при нас се пише на JAVA, бизнес приложения).
1. Ако искаш да си JAVA (или C++, C#, или какъвто и да е програмист), разбери основните принципи – в моя случай ООП. След това прочети някоя и друга книга и си прави малко проекти сам. Като книги аз препоръчвам тези на Светлин Наков (не съм му фен, напротив!!!) защото са на български (в тази връзка Английски е задължителен – учи се). Провери тук: nakov.com . Oще за JAVA – Thinking in JAVA, Java tutorials (oracle.com). Гоолге винаги има какво да ти даде за JAVA(или езика, който искаш да научиш). И пак, пиши код, много код!
2. Пиши код, много код ;-) и не само с IDE (Eclipse, NetBeans, etc. са супер, но ТРЯБВА да разбереш как да пишеш и в notepad ;-), как да компилираш на команден ред и как да стартираш приложения.)
3. Разбери и използвай Apache Tomcat(или Jetty), VMWare – виртуализацията е навсякъде и ще е от плюс да поназнайваш какво е виртуална машина. Разбери какво са Windows и Linux и как да ги ползваш без прозорци.
Това е като основа. Ако имаш тези знания, няма да имаш проблем да си намериш стаж първоначално и после junior. В София освен това се търсят много QA-и. Но и за там тези знания са основни.
Та успех с начинанията и дано съм полезен.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Пон 15 юли 2013 8:06

mladvampirTDI написа:И положението е трагично. Хората са тотално неподготвени, очакват, че като завършват 3, 4 курс, имат достатъчно знания за да стартират кариера. Та сега ще ти кажа какво ги съветвах и тях (с уговорката, че при нас се пише на JAVA, бизнес приложения).

:offtopic А ти какво очакваш, за 4г. в университета да е гуру на Java ли? Запознат ли си изобщо с университетските програми, какво е залегнало в тях и какви базови неща се учат там? Това, което търсиш, младеж току-що завършил няма как да го даде. Един разумен професионалист не би търсил стажант програмист с подобни изисквания, защото те по-скоро отговарят за позиция на чист junior. Но това е и главния проблем на всички "работодатели" или търсещи си кадри - да потърсим първо студентчета или току-що завършили, да изтъкнем "големия" недостатък на липса на професионален опит та да им дадем колкото се може по-мизерна заплата, с уговорката, че след изпитателния срок или след година ще се актуализират финикийските знаци...което всъщност почти никога не се изпълнява, а ако по някаква случайност стане то е отново с някакви смешни надставки. Ако пък не намерим студентче търсим някой пришълец(разбирай от провинцията), който е съгласен на мило и драго да се махне от малкия град, разбирай съгласен да работи на много по-ниско заплащане.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Пон 15 юли 2013 9:42

Колеги променихте темата и да се има предвид, че поне в нашата сфера (софтуерната разработка) за щастие са предимно чужди компании. Аз до сега не съм бил цакан. Даже на първата ми по-сериозна работа (имах вече стаж около 2 години и половина) в малки фирми поисках една цифра, а те ми я дадоха същата, но в евро. Затова тия митове с цакането на хора с по-ниски изисквания или подценяващи се поне за чуждите компании не важи. Всяко ниво в йерархията си има от-до в парите.

До автора на темата. За съжаление всички сериозни фирми, с много малки изключения са концентрирани в София. Намирането на работа в софтуерната разработка е по-лесно поради по-големият брой компании. Аз си смених компанията преди месец, но вече имам достатъчно стаж, за да си позволя това. Ситуацията е затегната и както колегата през едно мнение е отбелязал изискванията са завишени. Това не е изключение. Криза е :Mr Green Fun Темите, които е отбелязал са си основата затова наистина си инсталирай софтуер за виртуализация (аз ползвам virtualbox за лични цели). Ако не си работил с линукс в команден ред го направи. Книгите на Наков наистина са добро начало за ООП програмиране.

Последна промяна от nurv на Пон 15 юли 2013 9:50, променено общо 3 пъти.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”