Ще си продаваме колите без нотариус и такса !!!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
yoan4o
магистрален бандит
Автомобил: 2018 Arteon R 335 + 2017 e-Up
Двигател: Много газ и всичко ток

Re: Ще си продаваме колите без нотариус и такса !!!

Мнениеот yoan4o » Чет 19 сеп 2013 9:19

Аз това го знам много добре, но да сравняваме Германия или по скоро Германското законодателство или най-малкото манталитет с Българските е меко казано смехотворно....

В белите държави има прекрасни практики, които обаче за БГ са неприложими.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 19 сеп 2013 9:22

Gal написа:Айдеее, умреха местните 2.5%, не знам как ще си купуват нотариусите Г-класи, ако стане :mhihi

Само за информация, тези 2.5 % не отиват при нотариуса, а по сметка на общината!
А иначе има начин да се предотвратят измамите - просто договорът задължително, преди да има прехвърлителен ефект, се регистрира от двамата - купувач и продавач в КАТ, община или там където е определено. Най-добре е да стане както е в Германия. От КАТ едва ли ще се съгласят да изпуснат даването на номера и т.н.
Всичко е приложимо, въпрос на строго спазване на закона и наказания. Мигар немците са били много дисциплинирани?! Възпитанието и манталитетът само не са достатъчни, трябва и точно и бързо прилагане на закона.

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 19 сеп 2013 10:07

Въпроса е как ще стимулираш продавача да ходи да се регистрира в КАТ? Купувача има интерес, а за продавача е излишно разкарване. Най-добре би било направо сделките да стават в КАТ - предишния собственик дава талона и подписва заявлението за новия талон и готово. Лошото е, че продавача трябва да се разкарва до града на купувача, а ако втория реши да се откаже в последния момент става прецакване.

Има и друг проблем - продава някой кола, която е семейна собственост без одобрение на другия. Пишат сделка за 500лв в договора. Прецакания се оплаква, завеждат дело, развалят сделката и купувача връща колата и получава 500лв насреща. Би било удобна схема за измами. Всеки ще трябва да пише реална цена, а оттам следва по-висок местен данък => оскъпяване на прехвърлянето вместо икономия от нотариус.

Последна промяна от MMX на Чет 19 сеп 2013 10:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 19 сеп 2013 10:08

Aneto написа:А тази това как ви се струва?
http://www.dnes.bg/sofia/2013/09/17/vozish-se-v-kolata-sam-globa.199606

:Mr Green Fun Мен въобще не ме засяга - никога не съм сам :11 Отзад вирее кокеро.

Дано да приемат ГО да се плаща на човек , а не на автомобил :wink

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 19 сеп 2013 10:15

kris11 написа:

:Mr Green Fun Мен въобще не ме засяга - никога не съм сам :11 Отзад вирее кокеро.

Тоя трябва да го уволнят незабавно за проява на малоумие. Такова идиотско предложение нормално мислещ човек не може да измисли.

Потребителски аватар
jamie1
Автомобил: Chevrolet Aveo LT
Двигател: DOHC

Мнениеот jamie1 » Чет 19 сеп 2013 11:06

MMX написа:
kris11 написа:

Тоя трябва да го уволнят незабавно за проява на малоумие. Такова идиотско предложение нормално мислещ човек не може да измисли.

А хората дето като мен 99% от случаите шофират без компания в колата за да отърват акта отиват в най-близкия магазин за плюшени играчки :biggrin и си взимат от там я мече или друга такава гад :biggrin и ей им го пътника :icon_lol

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Чет 19 сеп 2013 13:38

Абе пълна кретения. Сам човек в количка 50к.с. за глоба, а двама души в мерцедес 300к.с. са наред.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 21 сеп 2013 7:46

MMX написа: Лошото е, че продавача трябва да се разкарва до града на купувача, а ако втория реши да се откаже в последния момент става прецакване.

Просто взима договора и си я сваля от отчет в данъчното на основание този договор и може би някакво известие само в КАТ(просто попълвя няква бланка, мходящ номер и готов), започват да търсят новия собственик.

MMX написа:Има и друг проблем - продава някой кола, която е семейна собственост без одобрение на другия. Пишат сделка за 500лв в договора. Прецакания се оплаква, завеждат дело, развалят сделката и купувача връща колата и получава 500лв насреща. Би било удобна схема за измами. Всеки ще трябва да пише реална цена, а оттам следва по-висок местен данък => оскъпяване на прехвърлянето вместо икономия от нотариус.

Като изключим покупко-продажбана на нови автомобили една ли някой е декларирал реалната цена на автомобил втора ръка в договора за покупко-продажба, именно заради тази безобразния размер на тази нотариална такса.
Ако има такъв нека да пише все пак, ама честно.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 21 сеп 2013 12:28

velinsl написа:
MMX написа:Има и друг проблем - продава някой кола, която е семейна собственост без одобрение на другия. Пишат сделка за 500лв в договора. Прецакания се оплаква, завеждат дело, развалят сделката и купувача връща колата и получава 500лв насреща. Би било удобна схема за измами. Всеки ще трябва да пише реална цена, а оттам следва по-висок местен данък => оскъпяване на прехвърлянето вместо икономия от нотариус.

Като изключим покупко-продажбана на нови автомобили една ли някой е декларирал реалната цена на автомобил втора ръка в договора за покупко-продажба, именно заради тази безобразния размер на тази нотариална такса.
Ако има такъв нека да пише все пак, ама честно.

Там е работата, че голяма част от нотариалната такса е местен данък, за който никой не споменава, че ще се отменя. Така че дали с нотариус или без - ако декларираш реалната цена на сделката би трябвало да платиш голяма такса на общината. Оттам следва, че и без нотариус ще се пишат фиктивни суми, а при разваляне на сделка някой по-нагъл продавач може да си прибере колата и да върне официалната сума.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Съб 21 сеп 2013 12:34

Това ако стане ще е чудесно :th_up

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Съб 21 сеп 2013 17:51

$100 написа:Оттам следва, че и без нотариус ще се пишат фиктивни суми, а при разваляне на сделка някой по-нагъл продавач може да си прибере колата и да върне официалната сума.

Този риск винаги ги е имало.

Потребителски аватар
cancro
Автомобил: VW Golf IV 1.9 TDI
Двигател: AJM 1999
Контакти:

Мнениеот cancro » Съб 21 сеп 2013 18:18

Кои документи ще са нужни след влизането в сила на закона, как ще става прехвърлянето?

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 22 сеп 2013 13:23

velinsl написа:
$100 написа:Оттам следва, че и без нотариус ще се пишат фиктивни суми, а при разваляне на сделка някой по-нагъл продавач може да си прибере колата и да върне официалната сума.

Този риск винаги ги е имало.

Принципно е така, но при участието на нотариус и с добре оформените им договори, в които изрично пише, че всичко по колата е огледано и е наред е доста трудно да се оспорва и разваля сделка. А ако хората започнат сами да си пишат хвърчащи договорчета, формулирани мъгляво и неопитно би могло да се развалят сделки в съда много по-лесно.

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Нед 22 сеп 2013 13:45

dobrin написа:
Gal написа:Айдеее, умреха местните 2.5%, не знам как ще си купуват нотариусите Г-класи, ако стане :mhihi

Само за информация, тези 2.5 % не отиват при нотариуса, а по сметка на общината!

Аз не писах, че ги взема нотариуса...дори може да не ги внася нотариуса по сметка на общината.
Нотариалната такса (ако съм копнала последните данни) е:
Удостоверяван материален интерес Нотариална такса (в лв.)
до 100 лв. включително 30
от 101 до 1 000 лв. 30 + 1,5 на сто за горницата над 100
от 1001 до 10 000 лв. 43,50 + 1,3 на сто за горницата над 1 000
от 10 001 до 50 000 лв. 160,50 + 0,8 на сто за горницата над 10 000
от 50 001 до 100 000 лв. 480,50 + 0,5 на сто за горницата над 50 000
от 100 000 – 500 000 лв. 730,50 + 0,2 на сто за горницата над 100 000
над 500 000 лв. 1530,50 + 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв., но не повече 6000 лв.
При нотариус се ходи със Застрахователна оценка, на базата на която смятат нотариалните такси и местните данъци. Застрахователната оценка се маниипулира, но по-трудно...не всеки застраховател смее.
Ако няма нотариус, няма застрахователна оценка, каква ще бъде стойността на сделката, респективно и местния данък, който отива в общината?

Потребителски аватар
MMX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MMX » Пон 23 сеп 2013 8:49

Gal написа:...Застрахователната оценка се маниипулира, но по-трудно...не всеки застраховател смее.
Ако няма нотариус, няма застрахователна оценка, каква ще бъде стойността на сделката, респективно и местния данък, който отива в общината?

Не знам как го измисли това - от опит или така ти се струва? Първо - няколко пъти са ми правили застрахователна оценка на кола в ЗК точно за продажба при нотариус. Всеки път пишат без да се пазарят и без да ги караш суми от типа на 400-600лв. Второ - трудно е да манипулираш застрахователна оценка, ако е в посока завишаване. Тогава може да има риск да прецакаш ЗК като си унищожиш сам колата и да получиш повече отколкото е струвала (ако оценката е с цел застраховка). Но когато е към занижаване, проблемите са доста по-малки.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”