Кой е с предимство?!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Re: Кой е с предимство?!

Мнениеот Normaluser » Пон 28 окт 2013 22:52

batko_miro написа:Като ти свети зелено и като има знак за пешеходна пътека?
Няма да спреш защото свети зелено ли?
Трима човека ти казаха как стоят нещата :th_up

А ти не спираш на червено, защото си на път с предимство ли?
Примера ти с пешеходната пътека изобщо не е уместен!
И не, никой досега не е дал основателен довод :) Всеки казва, че си гледа знаците и аз започвам да се чудя друг правилник ли съм учил, дори съм го цитирал, макар и да не е дословно :)

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 28 окт 2013 23:05

пич, ама ти (а и не само) верно не познаваш ЗДвП
светофара си е светофар, след това са знаците, след това маркировката, и най-накрая е дясностоящия, всичките действат ЗАЕДНО. Това, че има светофар, не значи че трябва да отсвириш знаците. (това дето някой каза, че дясностоящият не важи също е грешно). Нещата се допълват, като се степенуват по старшинство, но не се изключват. Когато светофара дава равни права, както тук, гледаш знаците, те вече реално определят, кой пред кого е. Единственото изключение е може би регулировчика, когато се появи, само той важи, независимо дали светофара работи или не, има или няма знаци.

Така че сам си отговори кой е с предимство при ясно наличие на светофар и знаци.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 28 окт 2013 23:06

Според мен това е недомислие.

Не може да ти свети зелено, да преминаваш в посока направо и да трябва да чакаш тези, които завиват. Това не е нормално.

Някой ако ми покаже в закона къде пише, че при зелен световар преминаването направо не е разрешено и трябва да се чака някой - да заповяда.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 28 окт 2013 23:11

е нали има знаци, единият показва кой е пътя с предимство, другият обратното. Какво недомислие, сещам се поне за още 100 кръстовища, където този, който е направо не е с предимство пред този който завива :)

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 28 окт 2013 23:13

VWGT написа:е нали има знаци, единият показва кой е пътя с предимство, другият обратното. Какво недомислие, сещам се поне за още 100 кръстовища, където този, който е направо не е с предимство пред този който завива :)

Знаците важат при неработещ светофар или светофар с мигаща жълта светлина.

Когато светофарът работи нормално знаците не важат.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 28 окт 2013 23:14

е .. добрее :)
/надявам се че се базикаш/

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 28 окт 2013 23:19

VWGT написа:е .. добрее :)
/надявам се че се базикаш/

Защо? Хайде извади от закон/правилник/наредба къде пише, че при зелен светофар трябва да пропускам когото и да било?

Като имаш кръстовище със светофар и има и знак стоп и ти свети зелено - спираш ли да почакаш някой дали няма да мине докато ти е зелено? :no

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Пон 28 окт 2013 23:19

Normaluser написа:
batko_miro написа:Като ти свети зелено и като има знак за пешеходна пътека?
Няма да спреш защото свети зелено ли?
Трима човека ти казаха как стоят нещата :th_up

А ти не спираш на червено, защото си на път с предимство ли?
Примера ти с пешеходната пътека изобщо не е уместен!
И не, никой досега не е дал основателен довод :) Всеки казва, че си гледа знаците и аз започвам да се чудя друг правилник ли съм учил, дори съм го цитирал, макар и да не е дословно :)

Не ми преиначавай думите. Ти беше написал по-горе за работещия зелен светофар и как едва ли не като свети зелено ти си човека. Разсъжденията ти до момента предразполагат да те разбера така. Владо може би е прав, че е недомислица, въпреки че аз досега не съм видял някой да завива надясно на това кръстовище. Всеки ден минавам от там поне по два пъти и винаги забелязвам, че който ще завива надясно, първо минава в локалното и после или завива надясно или продължава напред.

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пон 28 окт 2013 23:21

Vlad777 написа:Според мен това е недомислие.

Не може да ти свети зелено, да преминаваш в посока направо и да трябва да чакаш тези, които завиват. Това не е нормално.

Някой ако ми покаже в закона къде пише, че при зелен световар преминаването направо не е разрешено и трябва да се чака някой - да заповяда.

Най накрая някой, който е чел закона и мисли! :)
Аз просто исках да помислим над този парадокс, защото за мен също не е нормално.И аз не знам кой е с предимство при подобна ситуация.

Нека никой от колегите назад не се обижда, но бих приел критиката с респект, ако се изложат доводи черно на бяло. Но не и от хора, които ми обясняват как трябва да чакам на зелено, защото съм имал знак, който в случая ( при работещ светофар ) не указва предимството!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 28 окт 2013 23:27

то по твоята логика тогава и двамата са с предимство, щото щом знаците не важат, няма да важи и правото на дясностоящият. Така бтв са регулирани много кръстовища, т.е. всички те са сбъркани ли ? като започнеш с целия Борис III примерно.

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пон 28 окт 2013 23:32

VWGT написа:то по твоята логика тогава и двамата са с предимство, щото щом знаците не важат, няма да важи и правото на дясностоящият. Така бтв са регулирани много кръстовища, т.е. всички те са сбъркани ли ? като започнеш с целия Борис III примерно.

Че аз какво питам от самото начало на темата? :) Нали точно това е парадокса, че и двамата са с предимство. И това е само в случай, че работи светофара!

П.П. Понеже казваш, че гледаш знаците, а пък и за Борис казваш. Представи си същото кръстовище, точно на Борис, но там и на локалното има знак път с предимство! Тогава какво правим?

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 28 окт 2013 23:38

Ето какво се случва на следващото кръстовище - и двата светофара светят зелено:
kazus.jpg
Следващото кръстовище

Според мен в този случай важи този член:
Чл. 37. (1) При завиване наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду си се ръководят и водачите на релсовите пътни превозни средства.
(2) Водачът на нерелсово пътно превозно средство, завиващо наляво или надясно за навлизане в крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, движещи се по пътя, който той напуска.
(3) Водачът на пътно превозно средство, излизащо на път от крайпътна територия, като двор, предприятие, гараж, паркинг, бензиностанция и други подобни, е длъжен да пропусне пешеходците и пътните превозни средства, които се движат по този път.

Тези, които се движат в локалното са с предимство, защото реално те се движат в локална лента, но по същия път, а този който напуска пътя трябва да ги пропусне - както и пешеходците.

Normaluser
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Normaluser » Пон 28 окт 2013 23:47

Vlad777 написа:.

Колега, тази точка не се отнася за преминаване през кръстовище :)
Ще ти дам казуса по друг начин :)
Аз съм на Сливница, ти си в локалното. Аз обаче искам да продължа в локалното, ти също искаш да продължиш направо? :) Тогава аз не напускам пътя, по който се движа!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 28 окт 2013 23:51

това вече е сбъркано ... или важи дясностоящият, което обаче няма как да стане, защото имаме светофар и всичко под него отпада :)
Алинеята, която цитираш, важи само за "движещи се по пътя, който той напуска", т.е. когато напускаш пътното платно не на кръстовище, а отбиваш. Тези в локалното се движат по друг път и там има кръстовище.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 28 окт 2013 23:52

Normaluser написа:
Vlad777 написа:.

Колега, тази точка не се отнася за преминаване през кръстовище :)
Ще ти дам казуса по друг начин :)
Аз съм на Сливница, ти си в локалното. Аз обаче искам да продължа в локалното, ти също искаш да продължиш направо? :) Тогава аз не напускам пътя, по който се движа!

Тогава отиваме в казуса - преминаваш от една лента за движение в друга. Където съответно този, който се движи направо е с предимство.
(2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”