Mлади шофьори - Изисквания, Закони ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Mлади шофьори - Изисквания, Закони ?

Мнениеот stefan4o » Пон 09 дек 2013 21:36

Просто послушай баща си :th_up Не ми се навлиза в подробности защо те съветвам така.
Законово и аз не знам да има пречка да караш. Все пак в началото вземай някой с повече опит от теб да ти подсказва. :th_up

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 09 дек 2013 22:11

yan1ty написа:Човек, защо не искаш да ме разбереш..
Естествено,че винаги мога да намеря човек и разбира се,че имам приятели със стаж, които могат да бъдат с мен...

Постави се на мястото на баща си. Какво очакваш да ти каже? Имам колега с 18-годишен син, шофьор от три месеца, който в момента търси да купува нов Голф четворка на приятел на сина си (със стаж),защото малкият келеш изправил един завой и взел челно бая дебело крайпътно дърво. Между другото безумно е щастлив колегата, че избира кола на единия а не дървени костюми на двамата... :a045 :a045 :a045

Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Мнениеот beuchat » Пон 09 дек 2013 22:24

Няма забрани или ограничения за младите водачи относно часовете разрешени за шофиране.
Offtopic:
Не бъдете така скептично настроени към младите шофьори,всеки човек е различен.
Всеки ден виждам 30-40 годишни,които карат по-зле от такива на 19-20 години...

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Пон 09 дек 2013 22:42

Млад шофьор - това е шофьор с малко шофьрски стаж, а не на малко години 20 или 22. Може на 50г да има 5 000км, какъв шофьор е ?

Потребителски аватар
yan1ty
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: ASV

Мнениеот yan1ty » Пон 09 дек 2013 23:01

Все пак се разбрах с баща си. Свърза се с негов познат (полицай), който му потвърди,че няма такъв закон влязъл в сила.

Оказа се, че съм законен.
Благодаря на всички за мненията. Надявам се, темата да е от полза на всички настоящи и бъдещи млади шофьори.

Лека.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Вто 10 дек 2013 23:46

batmit написа:Млад шофьор - това е шофьор с малко шофьОрски стаж, а не на малко години 20 или 22. Може на 50г да има 5 000км, какъв шофьор е ?

Не е точно така. А може би се предполага, като казваме "опит" и "млад", не само км. зад геврека, а и в живота.
Ограничение за възрастта до колкото се сещам има само в чл. 87.(1) от ЗАП "Минималната възраст на водачите, осъществяващи превози на пътници и превози на товари с максимално допустимо тегло на превозното средство над 7,5 тона , и на водачите, осъществяващи таксиметрови превози на пътници, е 21 години, а за всички останали - 18 години."

Потребителски аватар
Koko95
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: ATD

Мнениеот Koko95 » Сря 11 дек 2013 0:13

Съветите ви с това по дърт да се вози с него са нож с две остриета. Ако седне някой дърт философ (обичайно бащата) ще го научи на вредни навици и ще му пупоника като тъща на главата и никога няма да се научи да кара! Без значение дали има 10 или 10.000 км зад волана нощното каране е все същия х*й. По добре да се научи в началото , така е по лесно за напред. Аз без книжка бях свикнал на дневно каране и като ми се налага да карам по тъмно в началото е терсене :neutral

balkito
Автомобил: vw golf 3
Двигател: 1.8 1993

Мнениеот balkito » Сря 11 дек 2013 1:06

колега няма такъв закон който да те забранява да караш вечер било то след 20 чеса било то след 22 ... стига да не си употребил алкохол и упойващи вещества имаш пълното право да си запалиш колата и да отидеш където желаеш ... и моя баща така като твоя много спори ама винаги аз прав излизам ... :D

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 11 дек 2013 9:12

Айде да си премисляме щедро раздаваните съвети, а?

http://www.videoclip.bg/watch/Petima-mladeji-zaginaha-pri-katastrofa-krai-Elin-Pelin

bmw.jpg

...Във фаталната вечер те се били събрали на паркинга до стадиона в Елин Пелин, както правели всеки ден. „Седяхме и си говорехме. Никой от нас не е пил”, разказа Елеонора. 15 минути след полунощ на паркинга дошъл и Борислав, който тъкмо успял да вземе колата от родителите си. Похвалил се, че я е тунинговал и искал да я изпробват. "Хайде да ви повозя”, казал Боби и всички се втурнали към колата. Място обаче имало само за Мирослав, 18-годишния Станислав, с две години по-големия Иван и 16-годишната Вили. Елеонора, приятелят й и Сашо останали на стадиона, за да пазят останалите автомобили. Боби им казал, че след малко ще ги вземе, и потеглил. „Забавиха се повече от половин час и започнахме да им звъним по телефоните. На някои от тях бяха изключени, други пък не отговаряха”, продължи да разказва Елеонора, като сълзите започнаха да се стичат по бузите й. Младежите започнали да обикалят града с друга кола, но от беемвето на Борислав нямало и следа. „Решихме да се обадим в полицията. От там ни казаха, че заради липса от няколко часа не можели да започнат издирване”, разказа още Елеонора. Към три часа те се прибрали. Надявали се, че останалите просто се шегуват с тях или пък са решили да отидат другаде. На сутринта обаче разбрали трагичната вест. И петимата им най-близки приятели били трагично загинали след сблъсък от над 200 километра в час. „Не можехме да повярваме. До последно се надявахме, че е станала грешка. Когато отидохме на мястото обаче, разбрахме, че грешка няма. Там лежаха нашите приятели. Всичките до един мъртви”, проплака Елеонора, след което направи дълга пауза и допълни: „А в колата можеше и да сме ние.” 20-годишното момиче и приятелите й вчера за пръв път се решили да отидат отново до паркинга на стадиона, където за последно са видели приятелите си живи. С тъга в очите те се взираха в мястото, от където петимата загинали са тръгнали в трагичната нощ. „Ако можехме да предположим какво ще се случи, щяхме да ги спрем”, не спираха да се обвиняват младежите и се чудеха как ще намерят сили днес да присъстват на погребенията. 21-годишният Борислав, който седял зад волана на беемвето убиец в понеделник през нощта, рядко карал. Предпочитал да се разхожда пеша из Елин Пелин, разказаха негови приятели. При всеки удобен случай обаче взимал автомобила на родителите си, опитвал се да го направи по-мощен, слагал му различни аксесоари, след което го тествал. Въпреки че шофирал рядко, той обичал да настъпва газта. „Всеки път, когато караше, започваше да върти гуми. Поднасяше колата и се стараеше да направи впечатление на момичетата”, разказаха познати на 21-годишния Борислав. „Бабите по улицата все се възмущаваха и предричаха, че накрая ще направи някоя беля”, обясняваха хората, които обикаляха в центъра на Елин Пелин и не спираха да коментират случая...

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Сря 11 дек 2013 12:11

Тук е същото
http://www.blitz.bg/news/article/238395
Просто е, но не го пише в кувертите за 8-ми декември :icon_lol

Отпусни се. Ведро. Тихо. Бавно. Кротко. Леко на завоите. Тихо през дъжда.

Рей Бредбъри "Смъртта е занимание самотно"

Потребителски аватар
pEsHkyY
Автомобил: VW Passat B5 1998
Двигател: AFN++++

Мнениеот pEsHkyY » Сря 11 дек 2013 12:21

За последните месеци всички такива случай са само с БМВ-та.. (защо ли..). Хората качени на такива коли не знам за какви се мислят, явно за безсмъртни. Жалко, че си отиват невинни хора заради комплексите на някой шофьори. Иначе по темата както се каза по-горе няма законова пречка, която да те спре да караш. А отностно млад шофьор и прочие винаги ми е било абсурдно смешно как човек с книжка от 30+ години (който не е карал през живота си) се води шофьор с опит, шофьор на който може да се разчита и всичко му е по-евтино. Това е глупаво за мен определяне кой е опитен и кой не.. но какво да правиш - закони :mhihi

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 11 дек 2013 13:19

pEsHkyY написа:...винаги ми е било абсурдно смешно как човек с книжка от 30+ години (който не е карал през живота си) се води шофьор с опит, шофьор на който може да се разчита и всичко му е по-евтино. Това е глупаво за мен определяне кой е опитен и кой не... :mhihi

Това не е състезание кой е по- опитен, а кой е по-безрисков. Застрахователите на базата на статистиките за последните тридесетина години твърде добре са запознати с обезщетенията, които би им се наложило да изплатят, да речем в горния случай само глупостта на този млад шофьор в една държава, където ЗК не са собственост на Телето, Трактора и т.н. би им струвала една сума от порядъка на 3 до 5 милиона евро. Поради туй и за да не се шашкаш ще ти кажа, че в родината на Фолксваген максималната застрахователна премия, която може да отиде докъм 2-3 000 Е принципно плащат голфаджиите на възраст 18 до 24 години icon_idea :rolleyes

Върни се в “ОФФ-Топик - други”