Нелегално сваляне от интернет

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Нелегално сваляне от интернет

Мнениеот icoico » Чет 09 яну 2014 22:02

StrEagle написа:...
ако е нямало закон, на какво основание арестуваха хората на времето и им конфискуваха домашните компютри тогава? :newsm66

Що да е нямало? Още си го има
ЗАПСП
Глава тринадесета
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Чл. 97. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1998 г., доп., бр. 28 от 2000 г.) Който в нарушение разпоредбите на този закон:

1. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., изм. и доп., бр. 99 от 2005 г.) възпроизвежда или разпространява видеоносители с възпроизведени на тях филми или други аудио-визуални произведения, изпълнения, записи на филми или други аудио-визуални произведения;

2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., изм. и доп., бр. 99 от 2005 г.) възпроизвежда или разпространява звуконосители с възпроизведени на тях произведения, изпълнения или звукозаписи;

3. организира, независимо по какъв начин, публично прожектиране на филми и други аудио-визуални произведения;

4. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) предоставя звукозаписни или видеозаписни услуги на други лица с цел изготвяне на единични копия от произведения или други обекти, защитени от този закон;

5. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.) организира публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи, на записи на филм или друго аудио-визуално произведение или на части от тях, както и на радио- или телевизионна програма или на част от нея;

5а. (нова - ДВ, бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.) организира публично представяне на произведение;

6. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) излъчва по безжичен път, предава или препредава по кабел произведения, изпълнения, звукозаписи, записи на филми или други аудио-визуални произведения или радио- или телевизионни програми;

7. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., доп., бр. 99 от 2005 г.) издава, възпроизвежда или разпространява издадени произведения;

8. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) притежава компютърна програма, като знае или има основание да предполага, че това е незаконно;

9. (нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г., изм., бр. 99 от 2005 г.) възпроизвежда, съхранява в паметта на компютър, разпространява или използва по друг начин компютърни програми;

10. (нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г.) възпроизвежда или разпространява произведения на приложното изкуство, дизайна и народните художествени занаяти, фотографски произведения и произведения, създадени по начин, аналогичен на фотографския;

11. (нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г., изм., бр. 77 от 2002 г.) използва неправомерно произведение по чл. 3, ал. 1, т. 6 и 8;

12. (нова - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) запаметява под цифрова форма в електронен носител филми или други аудио-визуални произведения, музикални произведения, изпълнения, звукозаписи, записи на филми или други аудио-визуални произведения;

13. (нова - ДВ, бр. 99 от 2005 г.) предлага по безжичен път или по кабел достъп на неограничен брой лица до произведението, обекта по чл. 72 или до част от него по начин, позволяващ този достъп да бъде осъществен от място и по време, индивидуално избрани от всеки от тях;

14. (нова - ДВ, бр. 28 от 2000 г., предишна т. 12, бр. 99 от 2005 г., отм., бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.);

15. (нова - ДВ, бр. 77 от 2002 г., предишна т. 13, изм., бр. 99 от 2005 г., отм., бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.);

16. (нова - ДВ, бр. 77 от 2002 г., предишна т. 14, бр. 99 от 2005 г., отм., бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.);

(доп. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., изм., бр. 99 от 2005 г., бр. 25 от 2011 г. , в сила от 25.03.2011 г.) се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от две хиляди до двадесет хиляди лева, ако не подлежи на по-тежко наказание, и предмета на нарушението, независимо чия собственост е, се отнема в полза на държавата и се предава за унищожаване на органите на Министерството на вътрешните работи.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 09 яну 2014 22:14

Бе вие шегувате ли се ?? Има маса фирми,магазини,складове и други който не дават лев за лицензиран софтуер и никой не ходи да ги проверява а ще тръгнат по апартаментите да взимат на лапетата компютрите с пиратските филми :screwy

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 09 яну 2014 22:21

Стига да има кой да подаде жалба ще тръгнат, що не. Закона си го има, ма Спилбърг и Тарантино не са се вясвали скоро в съдебната палата да си търсят авторските права :mhihi . Офанзивата по-миналата година беше около друго холивудско изобретение -СЕПА, за което изписахме кофа мастило тук:
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=309379&hilit=%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 09 яну 2014 22:22

enigma79 написа:... защото със моята заплата на края на месеца като си платя сметките и накрая съм щастлив ако мога да заделя едни 20-30лв,...

И Жоро, накрая пак стгаме до това, дето вече няколко човека го написаха - парите.
Или по-точно липсата им.
Тези пък, които имат пари - нямат време!
Разбира се, има и един процент хора, които имат пари и време - те парите ги вземат от тате (дето няма време, защото се грижи да ги изкара). Но тате е нямал време да ги научи да станат Човеци, та за тях кино/театър са неща, които са за 'идиотите' без пари.
Само като допълнителна вметка - не си от 'сектата на белязаните', а си от сектата на самоотбелязващите се :icon_lol
Надявам се, ще приемеш спокойно тази критика от човек, за който знаеш (надявам се), че няма и никога не е имал нещо против теб.

Относно дрективите на ЕС - не може по никакъв начин да бъде квалифицирано като престъпление това, че с изтеглил филм или песен за лична употреба
Стига да не го разпостраняваш, продаваш ли подпомааш едно от предните 2 неща.
Друг е въпроса какво ще се случи, ако си забравил да изтриеш .torent файла.
Знаете, че в много страни дори е декриминализирано притежанието на наркотици за лична употреба. Ама жална ти майка, ако 'услужиш' на някого с една доза!

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Чет 09 яну 2014 22:43

коя е тази директива! моля линк, точно нея търся!

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 09 яну 2014 22:53

Не съм сигурен има ли такава и ако да - като директива ли се води или е резултат от правно отношение
Използвах думичката заради твоята формулировка на въпроса:
StrEagle написа:...беше заради някакви директива на съюза,...

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 09 яну 2014 23:02

Освен цитираният по-горе чл. 97 от Закона за авторското право и сродните му права, има и това:
Наказателният кодекс написа:Престъпления против интелектуалната собственост (Загл. изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.)

Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено повторно или са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от три хиляди до десет хиляди лева.
(4) (Нова - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Когато деянието по ал. 2 е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права.
(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава.

Така че разпоредби си има и няма никакво оправдание за нарушаването им. Защо публично не се оповестяват акции и дали има такива не би трябвало да е успокоително или да се използва за оправдание да се нарушава закона.
А пък сравнения между домашно кино и качествена кино зала са меко казано смехотворни.

Потребителски аватар
Sashko_Trg
Автомобил: Audi A4 Avant
Двигател: 2 0 TDI

Мнениеот Sashko_Trg » Чет 09 яну 2014 23:17

Не е казано да се ходи на кино по 2 пъти в седмицата, ами просто когато искаш да изгледаш някой филм който ти се струва интересен и знаеш че на кино ще е готин, толкова могат да се заделят примерно 20-на 30 лева за да го гледаш. Ясно е че се бачка за смешни пари, но трябва да има поне 1 ден в който да се разпусне малко, какъвто и телевизор да има във вас не може да се сравни с киното по-никакъв начин, който ми разправя че било много яко, много се заблуждава !!!!

Потребителски аватар
KadROo
Автомобил: VW Vento
Двигател: 1Z 1997

Мнениеот KadROo » Чет 09 яну 2014 23:26

Примерно на мен не ми се дават и ще питаш защо,ами защото със моята заплата на края на месеца като си платя сметките и накрая съм щастлив ако мога да заделя едни 20-30лв,дет се вика а дано ама надали.Та с тея пари ако успея да ги заделя,за кино ли да ги дам или да ги скътам за черни дни или нещо друго наложащо,защото билет 12лв за мен,за детето там не знам колко но не по малко от 6лв,все пак е дете все още ще иска и пуканки и сокче и какво става.Много ми са интересни като се каже,трябва да се посещават театри,кино центрове бля,бля,бля,ама с какво да ги посещаваш като бачкаш като роб и получаваш на края на месеца пари точно като за роб(нищо).Сега сигурно това мнение ще се зачете като политическо и може и да ми е последното,нали съм от сектата на белязаните.

Колега Sashko_Trg прочете ли този пост преди да пишеш ? Или ти е широко около врата и не можеш да разбереш за какво иде реч.... ?

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 09 яну 2014 23:58

icoico забелязваш ли че в цитатите от теб само в точка 8 има нещо което касае теб и мен и всички тук освен ако нямат торент сайт.Даже и в на добрин законите пак всичко е за тези които разпространяват а не за тия дето са изтеглили нещо.Това е като да купиш крадена кола,идват и ти вземат веща,да дойдат и да вземат филма а не целия гараж със колата както е с компютъра.

Потребителски аватар
mccoy
Автомобил: HONDA CRV III 2.2 I-CTDI
Двигател: N22A2

Мнениеот mccoy » Пет 10 яну 2014 0:02

Ваобще не ми тежи на съвестта че през изминалия месец съм лишил няколко МИЛИОНЕРА (милиардера) от моите 10лв.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 10 яну 2014 0:07

С карта от Арена билета е 5.50. Което е колкото кутия цигари...

Остава въпросът какво правим с един куп филми, които никога не стигат до кино или са от преди 5-15 години.

Иначе radotom е прав, гонеха ги за разпространение и извличане на облага от това разпространение. Иначе да преследват някой Иван Иванов - това ще се случи само ако властта му има зъб. Което като се замисля е лесно да се постигне в днешните дни:-)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 10 яну 2014 0:14

fox_vt написа:всичко е за тези които разпространяват а не за тия дето са изтеглили нещо.

Наказателният кодекс написа:Който записва, възпроизвежда, ...

Това как точно го тълкуваш? Не важи за теб ли? Запис е самото изтегляне, възпроизвеждане е когато си го пуснеш у вас на ТВ.
Нека не казваме на черното бяло - всяко действие, което води до гледане на филм, ползване на програма, слушане на музика, без за това да е платена съответната сума на носителя на авторското право, е противозаконно. Независимо от това дали на някой му пука или не. Единствената разлика е, че когато е за домашна употреба е маловажен случай и най-много някоя глоба, ако изобщо има кой да се занимава с това.
По отношение на старите филми и заглавия - продават се за лев - два. Винаги можеш да имаш един носител, за да си чист пред закона. И можеш да го плейваш колкото си пъти искаш. И да го даваш на приятел да го гледа и т.н.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Пет 10 яну 2014 0:33

fox_vt написа:...пак всичко е за тези които разпространяват а не за тия дето са изтеглили нещо...

Все си мисля, че не си наясно, че чисто технически погледнато в момента на свалянето на един торент ти едновременно с това го и разпространяваш. Оттам идва разковничето, което те прави мръсен пред закона. Казаните от Добрин неща са допълнително, но във времето са "след това"

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пет 10 яну 2014 0:34

Както е написано в Чл. 172а., поне както го разбирам аз, ако Иван си купи ДВД от магазина и после ми го даде на мен да го гледаме с жената, но докато гледаме у нас дойде полиция, то аз съм нарушител. Същото е и ако взема назаем една книга от приятел и вечер седна да чета приказки на детето.

п.п. Това с книгата може би минава по тъч линията, защото самата книга не се разпространява, а се разпространява нейното съдържание, но в друга форма.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”