Велосипеди...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Велосипеди...

Мнениеот hooligans » Нед 13 апр 2014 20:42

Явно повечето не сте стъпвали на велоалея в Германия, да видите кво е бутане :mhihi :icon_lol :icon_lol :icon_lol

STOYO
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот STOYO » Нед 13 апр 2014 22:00

един дълъг маршрут който ползвам с 8 годишната ми дъщеря е: до телевизионната кула с колата и колелата са на багажника(обикновено жената ни кара) сваляме колелата и от кулата по пътя. Доста е опасно заради колите, но на дъщеря ми много и харесва, че е надолу.По Беловодски път до Пушкин. По пушкин до околовръстното и от там към Борис. По Борис вече има велоалея до НДК.От НДК до стадиона В Левски и обратно до НДК има също велоалеи. На НДК на моста в Макдоналдс за почивка по нещо и после по Витоша до Лъвов мост. На 2 -3 места няма велоалеи но става. От Лъвов мост до Билата в надежда пак има велоалеи. След билата Може по пътя покрай трамвая или по тротоарите до Обеля. Ние сме от Обеля и този маршрут ни е супер. :)

Потребителски аватар
Marto_cafeto
Автомобил: Peugeot 307
Двигател:

Мнениеот Marto_cafeto » Нед 13 апр 2014 22:09

В София аз правя едни обиколки,ама нямам си и напредстава колко са дълги. От Мол България по България до околовръстното,след това по околовръстното до велоалеята на Цар Борис 3. По алеята до Руски Паметник. Пускам се към Мол София до Опълченска и Сливница. След това по сливница до Сердика център. Оттам по Цариградско през борисовата и през младост. Стигаме метростанция Г.Димитров и оттам през ст.град >> Покрай Зоогическата градина >> Paradise център и през Южния парк и съм си у нас :Mr Green Fun Едва ли ви стан ясно ама си карам :mrgreen

Потребителски аватар
Koko95
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: ATD

Мнениеот Koko95 » Нед 13 апр 2014 23:51

Колело в България не съм карал от много отдавна , че страста ми около колите се запали в послените години и времето което прекарвах в България минаваше в правене на колата и ръчкане нищо че нямах книжка :Mr Green Fun , но пък велосипед карах тук бях си взел хубав и си го модифицирах по нуждите ми за кантарене ( каране на задна гума) и като цяло за удобство то ми но ми го откраднаха. Стоях няколко месеца без велосипед и си купих по хубав :mhihi . Карах го до преди да взема книжка. Сега от както имам книжка не съм го карал но стана вече много топло и пак започват каранията с приятел който е голям вело маняк .. по 30-40км за един слетобед :19a

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Пон 14 апр 2014 23:08

Аз лично съм привърженик на шосейното колоездене. Вярно, колите доста вгорчават удоволствието, ама няма начин. Всеки ден, когато времето позволява си ходя на работа с колелото-от дружба до НДК...около 11км. в посока. Това е и най-бързият ми транспорт, като се има предвид че ако ходя с кола, я спирам на 10 мин. пеша от офиса, извън зелената зона. А точно сега, с тия ремонти въобще не говорим. Когато имам време обичам да излизам и извън София. Минавал съм 120 км. за едно каране, това ми е най-дългото разстояние. Иначе в София редовно навъртам 30-40км. за ден по всякакви маршрути. Аз лично си позволявам да карам по тротоарите изключително рядко, и то обикновено за да се придвижа от една улица до друга. Карам или по велоалеи или по платното за движение. Наистина има страшно дебилни шофьори, но аз се опитвам да се пазя сам и не се осланям много на това, че те ме виждат и в повечето случаи предпочитам да изчакам, отколкото да се озовем в неприятна ситуация. Определено и шофьорските навици помагат много при карането на колело.
В момента карам Cross FRX8-хибрид, мнго ми е удобен за градско каране. С него за няма две години съм минал около 5000 км. като през това време малкият за съжаление се разболяваше почти през седмица и се налагаше да го карам с колата на бабата да го гледа, а и претърпях операция на коляното та пропуснах няколко месеца карането. Сега плана ми е да си взема шосейка, за да мога да си карам нормално извънградско :mhihi Като цяло обожавам да педалирам...
Към STOYO-тренирайте усилено и по някое време обърнете маршрута-от Обеля до телевизонната кула :11

Потребителски аватар
Ivo_Golf3_GT
Автомобил: VW Golf 3 Syncro 1998 klimatronik
Двигател: VR6 2.9 ABV 190 PS
Контакти:

Мнениеот Ivo_Golf3_GT » Нед 18 май 2014 23:36

Пействам си мнението от друга тема с малки промени:

"Е, реших и аз да се включа. Темата събуди стари спомени у мен - преди 10-тина години
съм ги 'чесал' тези въпроси във велофорума... :mrgreen

По темата

Тъй като съм вещ в карането на колело (от 4-годишен почти не съм слизал :mhihi ) и имам
доста навъртяни километри - около 40 000км последните 12 години - реших и аз да се похваля. :mrgreen
Знам, че финансовото положение на много хора никак не е розово, но не може да се очаква от колело
под 500лв някакво сериозно качество - проверено от мен през годините. В продължение на 8 години
ъпгрейдвах колелото си - маунтин байк с твърда рамка и твърда вилка - започвайки от цена 300лв и,
в началото, преден и заден амортисьор. В процеса на каране, аз за себе си установих, че не си струва
цялата тази мъка с тия амортисьори, с които(и не само с тях :wink ) колелото тежеше близо 20кг.
След 8-те години ъпгрейд, сега карам 'твърдак', който тежи от 8,6кг до 9кг с различни компоненти
и е окомплектован с най-високи класове на Шимано(XT,XTR, Dura Ace) и други марки, от които съм
изключително доволен, като, подчертавам, колелото е с V-брейкове, а не с дискове. Дотук съм 'налял'
към 3000лв като частите са купувани предимно 2-ра ръка, но имаше и нови и тепърва има още много работа по колелото.

Съветвам колегата-автор на темата да попрочете повече за съвременните компоненти и велосипеди,
за да схване концепцията цена-качество и да 'намери' своето колело - това, което най-много ще му допадне -
има стотици различни модели и модификации - и като предназначение, и като размер, и като качество, и като цена...
Що се отнася до оси и лагери, спирачки и превключватели на скоростите - там качеството е решаващо за
цялостното представяне на велосипеда. Компромис не бива да има и е по-добре да се изчака малко време
и да се 'инвестира' в по-добри компоненти. Или по-просто казано: колкото по-висок клас са компонентите,
толкова по-малко настройки и недъзи ще има по тях и толкова по-голямо ще е удоволствието. :c010

В заключение искам само да допълня, че както и при колите, така и при велосипедите цената на компонентите
определя качеството на велосипеда във всяко отношение. Аз съм невероятно доволен от 'сглобката', която
сътворих и съм си вършил много работа с велосипеда, като съм изкарал и доста пари. Удоволствието от един
качествен, здрав, прецизен и ултралек велосипед е сравнимо само с усещането при каране на кола с много
коне под капака. Пожелавам на всеки да се увери лично в това.

Успех! :th_up

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Чет 12 юни 2014 10:59

Аз да се вкюча към тази блага тема :).. Много обичам да карам велосипед и винги когато мога да избегна автомобила съм на колелото. През топлите дни всеки ден. Правя по 30 км на ден. Ще споделя един много приятен сайт с вас, дано на някой му се стори полезен.

http://www.bikemap.net/

Мен ме интересува искрено, с какви гуми карате и как се справяте с пукането на гуми, мен много ме мъчи това.
Мисля да си купя сега такива но се чудя кой размер да мушна.. дали по тънки или по дебели.

http://www.schwalbe.com/en/tour-reader/big-apple.html

Изображение

Не съм съгласен с колегата по горе че твърдака е панацея... Аз лично предпочитам фул съспеншън, защото София е голямо предизвикателсто от към бордюри, дупки, кални локви, паркове и отвратителни терени. С меката рамка това нещо изчезва. При едно каране, което аз правя, каплите са станали на мекица за 2 дена с твърдак. Т.е. за всеки влак си има пътници. Шосейните велосипеди също са 3та бира, която заслужава не малко внимание, но там наистина трябва хубав асфалт.

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Чет 12 юни 2014 16:36

Всеки си има мнение и предпочитание. Аз също съм 100% за твърда рамка за каране в София. Амортисьорна вилка е добре. Ако някой предпочита мека рамка-кара мека рамка.
По въпроса за гумите-зависи къде точно караш велосипеда. Аз лично го карам почти само по асфалт (ходя на работа и си върша други задачи с колелото-т.е. служи ми за придвижване из София) В този случай съм избрал 32 мм. балон. Не много голям, но почти не ми се налага да карам офроуд. Ако все пак трябва да мина някъде по черно-все пак става. На шосейката съм с 23 мм. гуми, ама тя по София не се вясва често :smile
За пукането-според мен си е до внимание къде минаваш и в по-голяма степен до късмет. Имах период от няколко месеца в които пуках гума 4 пъти. После една година не съм пукал

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Пет 20 юни 2014 8:24

имам идея да си рестраврирам стария БМХ

дали 15-8 годишни лети капли пласмасови, ще с еспукат при карането...

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пет 20 юни 2014 8:34

Зависи как е съхранено,ако е стояло дълги години на слънце,може да има пукнатини по самата пластмаса.
Ако е стояло в някоя изба или гараж не мисля,че ще има проблем :smile

Потребителски аватар
bobo7
форумно КГБ
Автомобил:
Двигател: AGN
Контакти:

Мнениеот bobo7 » Пет 20 юни 2014 8:45

ми в мазата, то че е остаряла е ясно, ама дали ще издържи.
Все пак едана проба от мен, и мога да до подаря на някое лапе

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 23 юни 2014 12:25

би трябвало да са с метален скелет
ако нямат видими пукнатини и пластмасата не се е удървила ще държат.

Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Мнениеот НарКол » Пон 23 юни 2014 13:48

relaxxx написа:Мен ме интересува искрено, с какви гуми карате и как се справяте с пукането на гуми, мен много ме мъчи това.

Кенда Глетчер, 28". Вече забравих кога за последно пуках гума, но има едно 5 години поне, да чукна на дърво. :bowdown За мен марката няма толкова голямо значение, по-важен е материала на гумата. Имам едни други Кенди (ама не знам модела) дето са много силиконови и сцеплението е ужасно, дори и лятно време - гумата си скърца по асфалта. :screwy „Глетчера“ има повече каучук (вероятно щото е зимна) и сцеплението е добро.
Иначе колелото ги ползвам за много работи - за спорт, за разходка, за работа, за пазаруване на туй-онуй... Да ви кажа, чувствам се много по-добре с него отколкото с колата. :smile
Първо - колелото е здраве, второ - пести доста пари от гориво и време, трето - поддръжката му е фасулска работа в сравнение с МПС-то, четвърто - няма ГТП, ГО, данък... :mhihi

А бе колеги, я кажете за амортисьорите... :bowdown Вътре пружини ли има или течност, искат ли някакво смазване, специална поддръжка и т.н.?

П.П. Бай Сандо, видях твоето колело в другата тема, страхотно си го реставрирал, поздравления! :beer

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 23 юни 2014 18:27

:biggrin :beer Ами то мойто си беше в буквалния смисъл за скрап,от него остана само рамката.
Но си ми харесва и си го карам с кеф :mrgreen
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 23 юни 2014 20:12

НарКол написа:
relaxxx написа:Мен ме интересува искрено, с какви гуми карате и как се справяте с пукането на гуми, мен много ме мъчи това.

А бе колеги, я кажете за амортисьорите... :bowdown Вътре пружини ли има или течност, искат ли някакво смазване, специална поддръжка и т.н.? :beer

Kато тръгнем да караме си нося в раницата една нова вътрешна гума в кутийка, нищо работа!
Имам и комбиниран вело инструмент със всичко необходимо за ремонт на полеви условия, все още съм с оргиналдъ гумите с които купих колелотo.
Вилката ми е с пружини, Suntour XCM 100mm. смазвам я периодично с тефлонова бяла грес, вдигам гумения маншон и пръскам в ботуша на вилката. След това я натискам няколко пъти плътно надолу за да може смазката да се нанесе по цялата дължина. Избърсвам с парцалче излишната смазка която е останала по-вилката, слагам маншоните на местата им, и готово ... :smile

п.п. Бай Сандо, колелото ти е станало убиец :th_up :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”