Пействам си мнението от друга тема с малки промени:
"Е, реших и аз да се включа. Темата събуди стари спомени у мен - преди 10-тина години
съм ги 'чесал' тези въпроси във велофорума...

По темата
Тъй като съм вещ в карането на колело (от 4-годишен почти не съм слизал

) и имам
доста навъртяни километри - около 40 000км последните 12 години - реших и аз да се похваля.
Знам, че финансовото положение на много хора никак не е розово, но не може да се очаква от колело
под 500лв някакво сериозно качество - проверено от мен през годините. В продължение на 8 години
ъпгрейдвах колелото си - маунтин байк с твърда рамка и твърда вилка - започвайки от цена 300лв и,
в началото, преден и заден амортисьор. В процеса на каране, аз за себе си установих, че не си струва
цялата тази мъка с тия амортисьори, с които(и не само с тях

) колелото тежеше близо 20кг.
След 8-те години ъпгрейд, сега карам 'твърдак', който тежи от 8,6кг до 9кг с различни компоненти
и е окомплектован с най-високи класове на Шимано(XT,XTR, Dura Ace) и други марки, от които съм
изключително доволен, като, подчертавам, колелото е с V-брейкове, а не с дискове. Дотук съм 'налял'
към 3000лв като частите са купувани предимно 2-ра ръка, но имаше и нови и тепърва има още много работа по колелото.
Съветвам колегата-автор на темата да попрочете повече за съвременните компоненти и велосипеди,
за да схване концепцията цена-качество и да 'намери' своето колело - това, което най-много ще му допадне -
има стотици различни модели и модификации - и като предназначение, и като размер, и като качество, и като цена...
Що се отнася до оси и лагери, спирачки и превключватели на скоростите - там качеството е решаващо за
цялостното представяне на велосипеда. Компромис не бива да има и е по-добре да се изчака малко време
и да се 'инвестира' в по-добри компоненти. Или по-просто казано: колкото по-висок клас са компонентите,
толкова по-малко настройки и недъзи ще има по тях и толкова по-голямо ще е удоволствието.

В заключение искам само да допълня, че както и при колите, така и при велосипедите цената на компонентите
определя качеството на велосипеда във всяко отношение. Аз съм невероятно доволен от 'сглобката', която
сътворих и съм си вършил много работа с велосипеда, като съм изкарал и доста пари. Удоволствието от един
качествен, здрав, прецизен и ултралек велосипед е сравнимо само с усещането при каране на кола с много
коне под капака. Пожелавам на всеки да се увери лично в това.
Успех!