Абе хора, това са много пари.
Отиват и санират един блок от 20 входа както е примерно моя и всички около него.
Там работят хора, получават заплати, тези заплати ги харчат в нашите магазини за храна и дрехи, в тези магазини работим ние и жените ни, тези стоки ги доставяме ние, тези стоки ги произвеждаме(или поне част) ние, спидираме ги, получава са един голям кръговрат където много пари влизат в обръщение В държавата.
Може това теб в частност нищо да не те хвани, да не ти санират жилището без пари, но като цяло е добро.
Тази година милиард за панелките, догодина милиард за ретро къщите по центровете на градовете, по догодина милиард за нещо друго...
Лично на мен ми се струва добра идея, нищо, че са само за панелките, все от някъде трябва да се започне.
1 млрд. лв. от бюджета подготвени за саниране на панелки
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Re: 1 млрд. лв. от бюджета подготвени за саниране на панелки
Това са евро средства. Вземете и погледнете малко по-далеч от собствените си носове!
Аз съм си санирал жилището, но за жалост то е единственото такова в сградата. Нас тази оферта няма да ни огрее, а щеше да е доста по-добре ако санирането е цялостно за цялата сграда.
Помислете, това означава енергоефективност, намалени сметки, намалени въглеродни емисии и тн. Утре ще пукнете и май хич не ви пука какво оставяте на децата си. 80% от държавата прилича на един огромен Перник! Голяма част от населението изнемогва и живее на ръба на оцеляването. Как не ви е срам да бълвате и да хулите? Тези от вас собственици на еднофамилни къщи и санирани апартаменти... щом сте се справили сами, значи не сте крайно нуждаещи се. Май сте обикновени егоисти и хейтъри...
Аз не познавам хора с възможности, които да не са си опекли нещата с жилищата. За какво пищите сега? Че няма да хванете "далаверата" и ще ви преебе държавата? Смешници!
Май не е важно на вас да ви е добре, по е важно на Вуте да му е зле!
Аман от дребни и елементарни душици! Сигурно ви е яд и за магистралите дето ги направиха само за ония дето имат коли и пари за бензин...
Аз съм си санирал жилището, но за жалост то е единственото такова в сградата. Нас тази оферта няма да ни огрее, а щеше да е доста по-добре ако санирането е цялостно за цялата сграда.
Помислете, това означава енергоефективност, намалени сметки, намалени въглеродни емисии и тн. Утре ще пукнете и май хич не ви пука какво оставяте на децата си. 80% от държавата прилича на един огромен Перник! Голяма част от населението изнемогва и живее на ръба на оцеляването. Как не ви е срам да бълвате и да хулите? Тези от вас собственици на еднофамилни къщи и санирани апартаменти... щом сте се справили сами, значи не сте крайно нуждаещи се. Май сте обикновени егоисти и хейтъри...
Аз не познавам хора с възможности, които да не са си опекли нещата с жилищата. За какво пищите сега? Че няма да хванете "далаверата" и ще ви преебе държавата? Смешници!
Май не е важно на вас да ви е добре, по е важно на Вуте да му е зле!
Аман от дребни и елементарни душици! Сигурно ви е яд и за магистралите дето ги направиха само за ония дето имат коли и пари за бензин...
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Нашата кооперация ще я санираме, на финалния етап сме. Дадохме и депозит по 500лв. на апартамент. Прави се сдружение и се търчи доста насам-натам, за да станат нещата. Ние сме 6 апартамента, блокчето е някъде 60-те строено. На апартамент се падат между 4 и 5 хиляди лева, които трябва да заплатим, които не се покриват от евро-фонда. Нашата сума е 4 и малко хиляди, защото дограмата ни е чисто нова и то точно такава, каквато се изисква по тези програми и тя не ни влиза в цената. Минавката е, че на дядото срещу нас е дървена и той ще плати само 1000 лева отгоре, ама нищо... А ние за нашата броихме около 5-6 хиляди лева
Последно се покриваха 75 процента от общата сума на офертата, която се прави от фирма-изпълнител. Нашата оферта ориентировъчно беше за около 130 000лв.

Съгласен съм с @groznika ( без частта с Перник?!? това не го разбрах )До момента обаче нямам отговор на въпроса, който зададох
Парите не идват от данъците ти/ви! Цялостното саниране на един панелен блок е нещо много важно! Енергоефективност, намалени сметки, намалени въглеродни емисии и тн , да не говорим за чисто естетическата страна на нещата. Хората, които са/сме си оправили апартаментите са не повече от 50%. Как очаквате едно семейство пенсионери или едно семейство, което живее на ръба на мизерията да задели пари за саниране, подмяна на дограмата ( било то в апартамента или във входа ), за ремонт на покрива и тн?
@drago_tr - твоята къща (както и моята) е частна собственост. Панелите са общинска/държавна такава (ако не бъркам
)Ако се чувстваш дискриминиран продавай къщата и взимай 1 или 2 или 3 панелни апартамента
Защо веднага с този негативизъм? Защо не може да се зарадвате, че вие и вашите деца няма да гледате цялата тази сивота наоколо? Защо вечно се търси отговор на въпроса "защо не дойдат и у нас да оправят"?
Темата е пусната с друга цел! Моля Ви , придържайте се към нея! Който е недоволен нека не пише тук!

Парите не идват от данъците ти/ви! Цялостното саниране на един панелен блок е нещо много важно! Енергоефективност, намалени сметки, намалени въглеродни емисии и тн , да не говорим за чисто естетическата страна на нещата. Хората, които са/сме си оправили апартаментите са не повече от 50%. Как очаквате едно семейство пенсионери или едно семейство, което живее на ръба на мизерията да задели пари за саниране, подмяна на дограмата ( било то в апартамента или във входа ), за ремонт на покрива и тн?
@drago_tr - твоята къща (както и моята) е частна собственост. Панелите са общинска/държавна такава (ако не бъркам

Защо веднага с този негативизъм? Защо не може да се зарадвате, че вие и вашите деца няма да гледате цялата тази сивота наоколо? Защо вечно се търси отговор на въпроса "защо не дойдат и у нас да оправят"?
Темата е пусната с друга цел! Моля Ви , придържайте се към нея! Който е недоволен нека не пише тук!
stefan4o написа: Прави се сдружение....
Това ми беше въпроса в началото. Какво е това животно, как се прави, какво се изисква?
- stefan4o
- Контакти:
Да ти кажа баща ми се занимава по-активно с тая работа. В интернет имаше информация как се прави сдружение на собствениците на жилища в даден вход/блок. Назначава се председател и той движи нещата с документите - събира подписи, ходи до различни институции и т.н.
Съветвам ви, да се съберете на събрание целия вход и да коментирате. Когато са повече апартаменти е възможно да излезе по-евтино. В цената влизат и ремонт на покрива (нашият е в окаяно състояние), тавански и т.н. помещения, дори и мазетата (нашите са с прозорци гледащи навън). Според общите части се определя и сумата, която трябва да заплати всеки един индивидуално (ние сме 6-те апартамента с еднакъв дял, понеже всичко ни е еднакво). Има доста бомащина. Отиди при някоя фирма, занимаваща се с това, те ще ти изяснят кое как се прави, даже ще ти пратят формулярите за попълване. Довечера ще ти пратя документите да ги прегледаш, само да ги намеря в мейла си. Там имаше и за сдружението написано мисля.
Съветвам ви, да се съберете на събрание целия вход и да коментирате. Когато са повече апартаменти е възможно да излезе по-евтино. В цената влизат и ремонт на покрива (нашият е в окаяно състояние), тавански и т.н. помещения, дори и мазетата (нашите са с прозорци гледащи навън). Според общите части се определя и сумата, която трябва да заплати всеки един индивидуално (ние сме 6-те апартамента с еднакъв дял, понеже всичко ни е еднакво). Има доста бомащина. Отиди при някоя фирма, занимаваща се с това, те ще ти изяснят кое как се прави, даже ще ти пратят формулярите за попълване. Довечера ще ти пратя документите да ги прегледаш, само да ги намеря в мейла си. Там имаше и за сдружението написано мисля.
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Колега, ето ти подробно как се основата Юридическо лице, Сдружение на собствениците: http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=193:mat27&catid=12:spbest&Itemid=37
А по темата дано нещата се получат за повече български домове.
А по темата дано нещата се получат за повече български домове.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
По принцип е добра инициатива, за съжаление типично по български гарантирано ще се изроди, но да се надяваме ползите да са повече от негативите. А колкото до това дали са европейски пари - няма такова нещо, това са глупости. За момента ще се създаде фонд, който да търси чужди инвеститори. Фонда ще получи държавна гаранция в размер на 1 милиард. Има идеи да се търсят пари от европейски програми разбира се, но какво ще се случи е твърде неясно към момента, освен ако няма някакви неофициални обещания.
И за спокойствието на тези, участвали в текущата програма за саниране със самоучастие от 25% - техните пари ще им бъдат върнати, стига ревахте
И за спокойствието на тези, участвали в текущата програма за саниране със самоучастие от 25% - техните пари ще им бъдат върнати, стига ревахте

- dimovip
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
groznika написа: Смешници!
Смешници са тея, дето до сега за 10-20-30 години не са успели да съберат 2-3-4-5000лв, та да си оправят дома, а не тези, които са си го оправили.Аз съм доволен, че най-накрая ще се оправят течащите върху изолацията ми панели, но е тъпо да поискаш на събрание на входа да се реши тоя проблем и всички да се ослушват, а сега да са толкова щастливи, колкото автора на темата.
- stefan4o
- Контакти:
Представи си, че има хора, които нямат и какво да ядат, камо ли да извадят 5-10 хиляди да си направят санировка на жилището.
- Кайзен
- Автомобил:
- Двигател:
Саниране НЕ е само хидро/топло/звуко изолация на стени и/или покриви, архитектурни подобрения, подмяна на съществуващата ВиК мрежа и т.н. Трябва да се проверят/подобрят и якостно-деформационните свойства и корозионноустойчивостта на металните връзки (заварките на панелите).
За да бъде извършено ПЪЛНО саниране е необходимо изнасяне на мебели, къртене, почистване, ново заваряване (при необходимост), нанасяне на антикорозионно покритие върху заварките, замазване и чак тогава всичко останало от първото изречение. Това трябва да се направи когато една панелна сграда "прекрачи" своята 50-годишнина.
Да видим какво ще бъде направено с отпуснатите 1 млрд. лв.
За да бъде извършено ПЪЛНО саниране е необходимо изнасяне на мебели, къртене, почистване, ново заваряване (при необходимост), нанасяне на антикорозионно покритие върху заварките, замазване и чак тогава всичко останало от първото изречение. Това трябва да се направи когато една панелна сграда "прекрачи" своята 50-годишнина.
Да видим какво ще бъде направено с отпуснатите 1 млрд. лв.
Много точно описание на всички дейности които реално включва едно реновиране на панелка / а и не само а на стара сграда като цяло/.По този начин в бившата ГДР има много модернизирани панелки.Само че около 200 евро на квадрат разхвърляно излизат такива манипулации.
Иначе в България да изчакаме първо да завършат пистата за Формула 1 /мисля и тук имаше една много ентусиазирана тема/ ,после да си купим всички по един Грейт Уалл за втора кола произведен в мегазавода на знаете кой,и тогава и панелките ни ще санират.
Иначе в България да изчакаме първо да завършат пистата за Формула 1 /мисля и тук имаше една много ентусиазирана тема/ ,после да си купим всички по един Грейт Уалл за втора кола произведен в мегазавода на знаете кой,и тогава и панелките ни ще санират.
- Milenkatara
- Автомобил:
- Двигател:
Най-добре със събраните пари от касата на входа да се направи изолацията на входа. Да се намери частна фирма и при положение ,че ще се прави всичко ще извадят доста добри оферти за санирането на всеки апартамент. С това саниране от държавата, защото е нож с 2 остриета ! Един да не иска да дава пари всички разходи по неговите ремонти се поемат от всички. Затова се прави сдружението и входа се регистрира като фирма. Иначе да пълното саниране включва колегата по горе което е написъл. Ако е само за изолацията и дограмата на входа не си заслужава.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Пак го обръщате на политика, ще изгори темата 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”