Какво знаем за Аспартам-а?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Мнения: 7369
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 9:55
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Местоположение: oberbayern
Контакти:

Мнениеот golfer » Съб 14 апр 2007 20:50


CyberBlade написа:Другия "убиец" се нарича мононатриев глутамат. Вкусов подобрител. Прави всякакъв боламач вкусен :)
Също токсичен - произвежда вещества в организма, които се ползват за балсамиране на трупове.

що бре?
това чудо се продава в аптеките.
как мислиш, че лъжа жената кой е по-добрият готвач в къщи? mhihi
а това за балсамирането ме срази. :shock




Потребителски аватар
Plumber
Мнения: 1426
Регистриран на: Пет 29 сеп 2006 20:55
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Варна / The Hague

Мнениеот Plumber » Съб 14 апр 2007 21:36


relaxxx написа:Аз викам да спрем и да дишаме щото въздуха мноо токсичел бил, тва зеленчуци да не ядем, бахти и нитратите, на кола абсурд да се качим (знаето кво става по пътищата), абе да скачаме направо от тераската :wink:


Дай кат дишаме кофти въздух да пием формалдехид.Що приказваш глупости не мога да те разбера?Да си чувал за ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ?Или викаш тъпотии,друго си е да се натъпчеш с гадости да опукаш половин шише ракия и на другия ден да разправяш за тва докато пиеш другата половина ракийка замезвайки със същите гадости :)


Потребителски аватар
Muncho
Мнения: 2996
Регистриран на: Чет 07 юли 2005 15:29
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот Muncho » Съб 14 апр 2007 22:13


Прибавям и два интересни линка към темата -
:arrow: http://www.vegebg.org/materiali/razimni ... ianec.html
:arrow: http://www.potrebitel.bg/modules.php?na ... cle&sid=71

Понеже много съм се чудил и чесал на тази тема ... Попаднах на една симпатична статийка в последния “Егоист” и реших да я постна, пък на който му е интересно. Да живея без Е-та, започва да ми се превръща във фикс идея и се чувствам мотивиран така, както когато отказвах цигарите.
Сещам се например за пуешкото филе на Браво - има осем Е-та. И така.

ЕЛА, ПОВЪРНИ МЕ
Когато следващият път посегнеш към любимата храна, или напитка, обърни и виж етикета. Я, колко много непознати думички, букви и цифри? Добре де, не всичко е гадно. И не винаги е канцерогенно...)))

Какво има в хладилника ти?

Кутия прясно мляко със срок на годност до август 2006-та, натурален сок, плодове, шоколад, маслини, пастърма, водка, вино, доматен сок и малко синьо сирене? Не, имам предвид, какво наистина има в хладилника ти.
И ти не знаеш, сигурен съм. Защото признай, че последното което гледаш, е какво пише на етикета. А и да погледнеш, едва ли ще разбереш.Сложничко е. Доста. Там бъка от адитиви, както беше написано не помня къде. Освен познатите ти какао, захар и брашно, в кексчето, което купи преди малко от кварталното Фантастико, има още куп елементи от Менделеевата таблица, които се крият зад неясни конфигурации като Е290 примерно. Пробвай да питаш някого какво е това? Казах ли ти, пълна загадка.
Сега да те светна - не че ги знам нещата, но поразрових тук - там. Значи, това Е означава добавката, за която Европейския съюз си е дал благословията. В зависимост от цифричките зад Е-то, въпросното вещество може да е подкисилител, оцветител, консервант, сгъстител, регулатор на влажността, емулгатор, антиокислител, подсладител, набухвател и прочее…

Кое какво е?

Оцветителите са от Е100 до Е182 - има ги в сладоледа, бонбоните, близалките, всички сладки и газирани напитки.
Консервантите, на които дължиш факта, че имаш мляко, което ще се развали чак през септември 2006-та, са от Е200 до Е299. Примири се, има ги във всичко май.
Антиокислителите, тоест тези, които пазят храната да не се развали на въздуха, почват от Е300 и се простират до Е399. За това сладкото кисело млекце със сметанката отгоре, може да изкара часове на масата в приятно топлата ти кухня и нищо няма да му стане. Същото важи и за шоколада (е, той малко ще се поразтопи) и колбасите.
Стабилизаторите, или приятелчетата, които държат любимия ти ягодов конфитюр гъст, заемат позиции от Е400 до Е499.
От Е500 до Е599 са емулгаторите. Те пък запазват формата на кекса. Домашният може малко да спадне, но купеният - никога!
Ароматизаторите - о, ароматизаторите! - те са просто навсякъде. Което означава, че на всеки етикет (почти) ще видиш нещо от Е600 до Е699.

Кои са най - гадните?

Ясно е, че всичко това няма запомняне. Пробвай се обаче поне да набиеш в главата си следните три комбинации: Е121, Е123 и Е240. Пръвото е цитрусов червен оцветител, второто е оцветител амарант, а п оследното - консервант формалдехид. Европейският съюз нещо им се мръщи и не ги иска на етикетите. С две думи, опасни са. С една - канцерогенни. Бррр!
Бягай като дявол от тамян (сори за клишего б. р.) и от всички, абсолютно всички мазни храни в пластмасови опаковки! От дългото стоене, на мазнината нещо и става, може и на теб нещо да ти стане. Купувай само манджа, която се съхранява в метални съдове, а като се прибереш, веднага я прехвърли в нещо стъклено, или метално. Само не хващай алуминиевата тавичка, да не се събудиш някой ден с туморче!
Не посягай към пушения бут и пушената рибка - по време на опушването се натрупват неприятни съединения. Нямай вяра на сушените смокини и стафиди - ако са обработени със сяра, което няма как да знаеш, нищо чудно та те заболи главата. А пържените картофки? Любимите ти пържени картофки, ще ти станат по-любими ако си ги приготвяш сам. Иначе не знаеш през мазнината, в която са били потопени, колко други картофчета са минали.. А колкото повече, толкова повече ... рак. Например на стомаха ти и дебелото черво. Честито на печелившите!

:arrow: ТОВА НЕ!
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211, 213-217, Е240, Е330, Е447, Е924а, Е294б - КАНЦЕРОГЕННИ

Е171-173, Е320, Е322, Е407, Е447, Е450 - ПРЕЦАКВАТ БЪБРЕЦИТЕ И ЧЕРНИЯ ДРОБ
Е221-226, Е311-313, Е320-З22, Е338-341, Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466 - ПРЕЦАКВАТ ХРАНОСМИЛАНЕТО
Е230-232, Е239, Е311-313 - ДОКАРВАТ АЛЕРГИИ

Е220 - ЕБАВА МАЙКАТА НА ВИТАМИН В1
Е230, Е231, Е232, Е233 - ПРЕЦАКВАТ КОЖАТА

Това заслужава внимание!
вл

--------------------------------

ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)

E100* Curcumin -Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Узползвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. ‘рибени пръсти’wink.
E101* Riboflavin (vitamin B2), - Riboflavin-5’-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.
E102 Tartrazine Жълто No.5., - масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children’s Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени “люспи” от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.
E104 Quinoline yellow Жълто No.10. - Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 2G/7G Жълто. - HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.
E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично. - HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.
E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines - Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.
E122 Azorubine, Carmoisine - Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.
E123 Amaranth - Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!
E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4, - синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine Червено No.3. - Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.
E128 Red 2G - Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.
E129 Allura red AC Червено No.40. - Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. - Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, - синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.
E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1, - синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophyll - Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.
E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins - Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.
E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.
E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.
E150(b) Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).
E150(c) Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)
E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153* Vegetable carbon Растителен въглен, - черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.
E154 Brown FK Кафяво. - Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.
E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво - въглищно катранна и “azo” (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин - оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin - Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.
E160(c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin - Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.
- съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.
E160(e)* Beta-apo-8’-carotenal (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8’-carotenic acid (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein - Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.
E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin - Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.
E162 Beetroot red, Betanin - Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.
E163 Anthocyanins - Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.
E170* Calcium carbonate - Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при ‘високи дози’.
E171 Titanium dioxide - Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.
E172 Iron oxides and hydroxides - Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във ‘високи дози’.
E173 Aluminium - Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.

E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.

E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate Вж. E281.

E283 Potassium propionate Вж. E281.

E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.

-----------------------------------

Какво трябва да знаем за хранителните добавки?

Етикетите на много хранителни продукти съдържат ценна информация, но тя е загадка за повечето от нас. Става дума за добавките - вещества, които гарантират качеството на продуктите, подобряват външния им вид, вкуса и аромата. Тези добавки, които се използват във всички страни от Европейския съюз, се означават с буквата Е плюс съответни номера и задължително се слагат на етикетите.

Добавките, разрешени от ЕС, могат да бъдат разделени на няколко групи - подкислители, оцветители, консерванти, желиращи, сгъстители, регулатори на влажността, емулгатори, усилители на вкусовите свойства, антиокислители, смазочни и покривни вещества, подсладители, набухватели и др.

Колко са полезни или вредни добавките?
Разрешените за употреба вещества, разбира се, не могат да бъдат опасни за здравето. Но съвместното им въздействие върху организма, а също и взаимодействието им с други химически елементи (например лекарства) още не е достатъчно проучено. Известно е, че в зависимост от индивидуалните особености и личната възприемчивост тези продукти могат да предизвикат различни алергични прояви или да провокират други заболявания. В болшинството от тези случаи основна роля играе дозировката.

Безопасните добавки

Оцветители:

Е100 (куркумин - жълт оцветител №7)
Е101 (рибофлавин - водоразтворим витамин В2)
Е140 (хлорофил - зелен оцветител №1)
Е160 а, b, с, d! (бетакаротин и каротиноид)
Е162 (оцветител от цвекло)
Консерванти:

Е200, Е202, Е203 (сорбинови киселини)
от Е260 до Е263 (оцетни киселини и техните соли)
Е270 (млечна киселина)
Е290 (въглена киселина)
Е296 (ябълчена киселина)
Подкислители:

от Е306 до Е309 (токоферол, витамин Е)
Е322 (лецитин)
от Е325 до Е327 (соли на млечната киселина)
от Е331 до Е337 (соли на лимонената и винената киселина)
Подсладители:

Е950 (ацесулфат)
Е959 (неохесперидин - портокалов глюкозид)
Емулгатори:

Е440 (пектин)
Желиращи:

Е422 (глицерин)
Е415 (ксантин)
!!! Внимание: Абсолютно забранени хранителни добавки

Е121 - цитрусов червен оцветител
Е123 - оцветител амарант
Е240 - консервант формалдехид
Как правилно да изберем подходящата стока?
Ако запомните тези обозначения, когато пазарувате, ще можете правилно да изберете подходящите за вас хранителни добавки. Проверявайте списъка на съставките и обръщайте внимание на указанията, например такива като “без консерванти”.
- По възможност се откажете от продукти с подсладители.
- Яжте само неоцветени продукти или оцветени само с натурални оцветители.
- Ако все пак възникнат проблеми със здравето ви при използването на такива продукти, ограничете използването им и гответе само с пресни продукти.
- В нашите магазини вече е много широк спектърът на хранителни продукти от ЕС и от други страни. За наша радост е задължителен преводът на информацията на български.

Група добавки Вид Качества Приложение
E100 - E182 Оцветители Оцветяват продуктите Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед
E200 - E299 Консерванти Удължават срока на съхранение на продуктите Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка)
E300 - E399 Антиокислители Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти - подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499 Стабилизатори, Сгъстители Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти
E500 - E599 Емулгатори Запазват формата на продукта
E600 - E699 Ароматизатори и подобрители Засилват вкуса и аромата на продукта
E900 - E999 Пенорегулатори Използват се в газираните напитки Газирани напитки

------------------------------------------
ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, КОИТО ВРЕДЯТ НА ЗДРАВЕТО
ПРИ СЪСТАВЯНЕТО НА ТАБЛИЦАТА СА ИЗПОЛЗВАНИ ДАННИ ЗА РАЗРЕШЕНИТЕ
(И ЗАБРАНЕНИ) ЗА УПОТРЕБА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,
АВСТРАЛИЯ И БЪЛГАРИЯ.
ИЗБРОЕНИТЕ НОМЕРА СА С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ВРЕДНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ. В СТОКИТЕ
С БРИТАНСКИ ПРОИЗХОД ПРЕДСТАВКАТА “Е” ПОНЯКОГА ОТСЪСТВА,
КАТО ОТБЕЛЯЗВАТ САМО НОМЕРА НА ХРАНИТЕЛНАТА ДОБАВКА.
НАПРИМЕР “Е514” СЕ ОТБЕЛЯЗВА “514”.
ТОВ Е КРАТКИЯ СПИСЪК.

E102 E107 E110 E120 E122
E123 E124 E127 E128 E129
E131 E132 E133 E151 E153
E154 E155 E235 E319 E320
E321 E536 E553b E554 E622
E904 E905 E925 E951 E952

ЕТО И ПЪЛНИЯ СПИСЪК. ТОЙ ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ ВРЕДНИ ДОБАВКИ (А НЕ САМО НАЙ-ВРЕДНИТЕ):
E102 E104 E107 E110 E120 E122 E123 E124 E127 E128
E129 E131 E132 E133 E151 E153 E154 E155 E160b E160c
E200 E210 E211 E212 E213 E216 E218 E220 E228 E235
E249 E250 E251 E252 E261 E264 E310 E311 E312 E319
E320 E321 E339 E340 E380 E413 E414 E416 E420 E421
E433 E435 E436 E450 E461 E492 E503 E508 E510 E514
E536 E553b E554 E556 E620 E621 E622 E627 E631 E904
E905 E924 E925 E926 E928 E951 E952
Който иска да си ги разпечата и да си ги носи при пазаруване. Аз раздавам на клиентите си такива напечатани литч
-------------------------------------

Много опасни: 123

Опасни:102, 110, 120, 124, 127

Забранени: 103, 105, 111, 121, 125, 126, 130, 152, 181

Ракообразуващи: 131, 142, от 210 до 217, 239, 330

Подозрителни: 104, 122, 141, 150, 151, 153, 171, 173, 180, 240, 241, 477

Вредни за кожата: 230, 232, 233

Разсройва вътрешностите: 221, 222, 223, 224, 226

Унищожава витамин В12: 220

Вредни за храносмилането: 338, 339, 340, 341, 407, 450, 461, 462, 463, 465, 466

Разстройва кръвното налягане: 250, 251, 252

Екзема: 311, 312

Холестирин: 320, 321

Безвредни (условно): 100, 101, 132, 140, 160, 161 , 163, 170, 174, 175, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 300, 301, 302, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337 , 400, 401, 402, 403, 404, 406, 480

-------------------------------------
взето от http://www.bb-team.org/forums/viewthread/15406/P0/


Потребителски аватар
Plumber
Мнения: 1426
Регистриран на: Пет 29 сеп 2006 20:55
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Варна / The Hague

Мнениеот Plumber » Съб 14 апр 2007 22:22


relaxxx четеш ли?


Потребителски аватар
VW-fenka
Мнения: 3007
Регистриран на: Съб 31 мар 2007 20:34
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: London
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Нед 15 апр 2007 0:32


Muncho.... :bowdown Дал си страхотна информация! :да:
Поздравявам те !!! :applause:


Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Мнения: 17179
Регистриран на: Сря 11 авг 2004 6:15
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 16 апр 2007 9:24


Muncho написа::arrow: ТОВА НЕ!
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211, 213-217, Е240, Е330, Е447, Е924а, Е294б - КАНЦЕРОГЕННИ

Забележете Е330 - т.нар. лимонена киселина (лимонтузу), има го почти навсякъде като консервант...
Правете си сами сметката какво ядем.


One
Мнения: 3591
Регистриран на: Чет 10 юни 2004 9:18
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот One » Пон 16 апр 2007 9:32


гледам и не вярвам на очите си

преди седмица дадох инфо за "полезноста" на флоура, като източника на инфото е същия, който сега всички приветсват, а постнато от моя милост беше оплюто заклеймено и накрая заключено без право на обяненсие и допълнение от моя страна

интерсено много интересно.....
сетаки ето още по темата :

НУТРАСУИТ (АСПАРТАМ) - Чий живот подслажда?

200 пъти по-сладък от захарта.
Състав: фенилаланин (50%) + аспергинова киселина (40%) + метанол (10%) = химична отрова, най-опасната добавка към храните.
"Осигурява" 75% от страничните реакции от хранителните добавки = 92 симптома: главобол, мигрена, проблеми с паметта, гадене, пълнеене, обриви, депресия, безсъние, зрение, слух, сърцебиене, затруднено дишане,загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност, виене на свят, ставни болки, склероза, епилепсия, тумори в мозъка, хронична умора, Паркинсон, диабет, Алцхаймер, понижено внимание, аутизъм, дори и смърт. Симптомите могат да се проявят и чак след няколко години.
(Докато от захарин за 100 години има само 10 оплаквания.)

Екситоксини (exite = възбуждам) (аспергиновата киселина) - реагират със специфични рецептори в мозъка  ендокринни и дегенеративни неврологични заболявания. Аспартат и глутамин са си едни от невромедиаторите в мозъка, улесняващи провеждането на информацията между невроните, но когато количеството им нарасне  смърт на невроните, поради навлизане на голямо количество Са в тях = екситоксини - стимулират прекалено невроните, което води до смърт на невроните.
Съществува кръвно-мозъчна бариера от капилярни структури, защитаваща мозъка от прекален приток на екситоксини, но под влияние на много фактори може да се пропука  концентрацията на тези вещества в мозъка нараства и това може да предизвика объркване, загуба на памет, а при диабетици се променя и нивото на невромедиатора допамин.
Когато човек е на диета, най-често той има хипогликемия, и ако се приема аспартам чрез "диетична" напитка - той става още по-зле  епилептичен припадък, замайване, загуба на ориентация. Така 5 пилота са умряли от нутрасуит.
А ако човекът е поел и други токсини, всички те действат синергетично.
Екситоксините действат на хипоталамуса и може да предизвикат и смърт.
Фенилаланинът е аминокиселина, която нормално се среща в мозъка, но количеството й рязко се повишава при приемане на аспартам, особено ако е съчетано и с голямо количество въглехидрати.  Рязко намалява серотонина, което води до депресии, колебания в настроението, изблици на гняв.
Метанолът (метилов алкохол, дървен алкохол) е силна отрова, уврежда зрителния нерв и може да доведе до слепота дори и при малки дози. (Алкохолът "менте" е богат на метилов алкохол.)
Пределното количество метанол, което успешно се обезврежда от организма, е 7.8 мг/ден, а в 1 литър безалкохолна напитка с нутрасуит се съдържат 56 мг метанол, дори и повече.
Освен очите, аспартамът дава и следните други поражения: уши (пищене), гадене, стомашно-чревни смущения, слабост, неврити. Метанолът преминава през плацентата и е силно токсичен за плода.
Метанолът, попаднал в кръвта  разпад до формалдехид  окисляване до мравчена киселина, която е: невротоксично съединение, алерген, мутаген, тератоген и канцероген.
Мравчената киселина е силно корозивна, използва се за сваляне на покрития от блажна боя.
Формалдехидът е основна суровина за получаване на: формалин (служещ за консервиране на тъкани и трупове), инсектициди, багрила, експлозиви, лепила, бои ...
При консумиране на аспартам нивото на формалдехидите нараства във всички тъкани, включително и в мозъка и ретината на окото, и трайно ги уврежда.
Формалдехидът е силно реактивен спрямо белтъците, той е токсичен за протеините и за ДНК, като води до генетични дефекти.
В някои плодове и зеленчуци също се съдържат фенилаланин, аспергинова киселина и метанол, но те не са в свободно състояние, а са свързани с балансиращи ги и антидотиращи ги аминокиселини.
В несвързан с белтък вид фенилаланинът бързо се абсорбира и преминава кръвно-мозъчната бариера.
Метанолът в плодовете е свързан с етилов алкохол, който е негов естествен антидот.
Страничен продукт при метаболизма на аспартама е дикетопиперазинът, водещ до: мозъчни тумори, тумори в матка, яйчници, тестиси; хипофиза, рак на гърдата.
Аспартамът е открит през 1970 г. От 1974 г. е одобрен за напитки, дъвки и зърнени закуски, въпреки няколкото изследвания, доказали токсичността му. Дават се 500 000$ за да се "установи годността му". Уволняват се неудобни членове от експертните комисии, така че да има с 1 глас повече "за". Един от купените (д-р Хейс) получава хонорар 1000$/ден.
Нутрасуитът уврежда очния нерв  тунелно виждане, кръвоизлив в ретината, ослепяване. Той води също до: лоша ориентация, нарушено равновесие, шум в ушите, нарушение на менструалния цикъл, депресия, имунни проблеми.
На туй отгоре Monsanto - производителят на нутрасуит, е един от най-големите замърсители на околната среда - само 1 от неговите заводи изхвърля 16 млн.тона токсини в река Мисисипи.
При операция "Пустинна буря" в залива на Ирак, американците са пиели напитки с нутрасуит (по няколко литра/ден)  "синдром на залива" = "аспартамна болест".
Разтворимите напитки в пликчета (прахчета) (например Tang), kакто и диетичната пепси-кола без кофеин съдържат aspartame. Всички реномирани дъвки съдържат аспартам (нутрасуит).
След масовото излизане на аспартама на пазара само за 1 година (1984) туморите в мозъка са нараснали с 10%.
През 1987 г. е основана "Мисията възможна" = движение за разясняване истината за аспартама.

Стевия е вечно зелен храст, чийто листа са естествен и безвреден подсладител (Парагвай, Бразилия). Тя е полезна за диабетици.  Но FDA забранява използването й като подсладител поради конкуренцията, и унищожава готварските книги на Stevia Co.
FDA престъпва сама законите които създава., например закона че не трябва да се използват хранителни добавки, предизвикващи рак.
Изкуствените подсладители уж помагат за отслабване, но след 1985 г. затлъстелите американци са 54% = 2 пъти повече. Аспартамът силно повишава апетита за сладки неща, наверно поради спадане нивото на серотонина в кръвта.  Спирането на консумацията на аспартам води до отслабване с 8-9 кг.
Аспартамът води и до проблеми с опознавателната дейност на интелекта и намалява интелигентността.  Ако мразите хората, може да започнете да работите за компанията Monsanto - производителят на нутрасуит.
Аспартамът влошава диабета.
Аспартамът води до пристрастяване в по-голяма степен, отколкото алкохола.
Аспартамът взаимодейства непредсказуемо с медикаменти, особено с антидепресанти.
Понастоящем аспартамът се добавя в 10 000 храни и се продава в 100 страни. У нас го има в таблетки "Кенди" за подслаждане, в напитките на прах "Степ" и "Танг", в безалкохолните напитки Cola Light, Pepsi Light и в някои медикаменти. (Всички дъвки на нашия пазар, с изключение на Hubba Bubba, съдържат аспартам - забележка на изготвилия извадката от книгата.)

Ацесулфам К (с търговски имена Sunette и Sweet One) е подсладител, добавян често заедно с аспартама, одобрен от FDA през 1988 г. Добавя се в диетичните храни, напитки на прах, дъвки.  Чрез разпадния си продукт ацетоацетамид води до тумори на белите дробове, млечни жлези, тимусна жлеза, левкемия.
Цикламат - подсладител, забранен през 1970 г., но отново се употребява в безалкохолни напитки.

MSG - МОНОНАТРИЕВ ГЛУТАМАТ - "вкусът който убива"
(МonoSodium Glutamate, еднонатриев глутамат)
(Accent - търговско име на подправка, съдържаща MSG)

MSG (Мононатриевият глутамат) = 78% глутаминова киселина (глутамат) + 22% натрий (Na)
MSG е екситоксин. От 1908 г. японците го извличат от водорасли (Ajinomoto Co.).
MSG придава вкус на невкусни храни и кара човека да яде още.
Количеството използван MSG се удвоява на всеки 10 години.
Глутаматът като подправка е в свободно състояние, за разлика от природните продукти (например водораслите), където той е свързан с антидоти (противоотрови). Доматите и гъбите съдържат много малко свободна глутаминова киселина. Глутаматът в свободно състояние е опасен за здравето.
"Синдром на китайския ресторант" = след ядене на храна с MSG възникват изтръпвания, мравучкания, стягания в гръдния кош, сърцебиене, слабост, безсъние, главобол, спазми и болки в корема, промени в зрението.
MSG е особено опасен за бебета и малки деца. Едва през 70-те го махат от бебешките храни. Но той е скрит в толкова много хранителни продукти, че майките без да знаят/без да искат го дават на децата си.
MSG убива невроните в мозъка и причинява невроендокринни разтройства, симптоми подобни на болестта на Алцхаймер, при която има и разрушаване на ганглийните клетки на ретината.
Но всички изследвания, доказващи вредата на MSG са укрити. Ajinomoto се опитва даже да докаже, че съществува още един основен специфичен вкус (както сладко, кисело, горчиво ...) и че това е вкусът на глутамата. През последните 20 години асоциация "Глутамат", създадена от Ajinomoto, чрез влиянието си успява да премахне задължението за обозначаване на наличието на MSG върху етикетите на голям брой хранителни продукти. И така, без да знаем, той се слага в големи количества за да стимулира апетита. Сега се произвеждат стотици хиляди тонове MSG. Маркира се върху етикета само ако е в свободно състояние, но ако е като част от други подправки - не, макар че той представлява около 60% от техния състав.
Глутаминът е най-разпространеният невромедиатор в мозъка. Това поражда следния аргумент "за" за MSG: "Как може вещество, което нормално се използва от мозъка, да причинява вреда?" Но нормалната концентрация на глутамат в мозъка е нищожна. Ако количеството му се повиши, дейността на невроните се нарушава, а при по-висока концентрация - невроните дори умират (,както и при аспартама). Кръвно-мозъчната бариера защитава мозъка от малки количества глутамат, каквито са в естествените продукти, но не можа да елиминира големи количества глутамат и аспартам. Освен това има области от мозъка, за които тази бариера не действа = хипоталамус, епифиза, ареа пострема и субкомисуриалната област.
Хипоталамусът е невроендокринен контролен център (управлява всички жлези), свързан е със сън, бодърстване, емоции, регулация на имунната система и на автономната нервна система.
MSG е силно разрушителен за една от областите на хипоталамуса - нуклеус аркуатус, която е много важна контролна област.
MSG и аспартам навлизат лесно в мозъка на плода.
А кръвно-мозъчната бариера може да не е в ред поради: високо кръвно, травми в главата, диабет, дефицит на витамини и минерали, електро-магнитни излъчвания, йонизираща радиация, инфекции. Оказва се, че и самите екситоксини могат да отворят тази бариера.
При обезвреждането на голямо количество глутамат чрез свързването му (в мозъка) с определени молекули, води до изчерпването и на тази възможност и до генериране на голямо количество свободни радикали - остатъци от обезвреждащите химически реакции, които директно увреждат невроните, както и при процеса на липидна пероксидация на клетъчните мембрани, изградени от полиненаситени мастни киселини. Липидна пероксидация = окисление на мембранните липиди, провокирано от хидроксилния радикал (НО-)  освобождава се вещество, което пречи на транспортиращите глутамата молекули и така той се натрупва в мозъка. Подобни процеси протичат и в други органи и тъкани на тялото.  Развитие на болестни процеси. Известно е, че дегенеративните заболявания на нервната система се свързват с увреждането й от свободни радикали. Тези процеси обикновено се развиват постепенно и коварно, само при много чувствителни организми възникват незабавни реакции.
MSG причинява Алцхаймер, Паркинсон, АЛС, МС. АЛС е резултат от значителни натрупвания: на продукти от липидната пероксидация в гръбначния стълб при взаимодействия със свободни радикали, и на желязо (Fe).
Свободното Fe е един от най-сериозните ендогенни генератори на свободни радикали. Но то също се добавя в много храни и редовно присъства в комплексните витамини.
Fe  свободни радикали  отваряне на кръвно-мозъчната бариера.
С напредването на възрастта този елемент се натрупва в мозъка. Храни, богати на глутен - тестени/зърнени храни, при болни водят до хипогликемия и понеже съдържат много Fe  водят до влошаване на болестта (бариерата се отваря).
MSG се съдържа в сухите супи, в безалкохолни напитки и в сосове.
MSG се съдържа в хидролизирания (растителен и зеленчуков) протеин, в хидролизираното овесено брашно и във всичко което е хидролизирано, в растителния протеинов екстракт, в натриевия казеинат, калциевия казеинат, в подправки за ястия.
Хидролизираните продукти се извличат от растения с високо съдържание на глутамат. Процесът е следният: Варят ги няколко часа в казани с добавена HCl (солна киселина) и после, за да я неутрализират, добавят сода каустик (NaOH), която е една от най-силните основи, разяждаща тъкани, хартия, кожи ... Получената каша на повърхността се обира и изсушава за да стане на прах. Тя е с високо съдържание на екситоксини + канцерогени (странични, нежелани химични съединения на NaOH). После добиват и чист MSG. Тази токсична смес се набутва в най-различни "храни".
Често в соевия протеинов концентрат и в соевите продукти, и във всички други алтернативи на месото има скрит MSG, неизписан на етикета.
Хранителни добавки често с неотбелязан MSG са: малцов екстракт (в някои видове хляб), бульони, есенции, "натурални есенции", подправки.

L-цистеин и Хомоцистеин са мощни екситоксини. Вторият води до сърдечносъдови и инсулт.


Потребителски аватар
kotse_botse
Спортист - антипияница
Мнения: 2123
Регистриран на: Сря 17 авг 2005 10:54
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот kotse_botse » Пон 16 апр 2007 12:19


faf4o написа:Да си чувал за ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ?Или викаш тъпотии,друго си е да се натъпчеш с гадости да опукаш половин шише ракия и на другия ден да разправяш за тва докато пиеш другата половина ракийка замезвайки със същите гадости :)


Амчи друго си е бре. И си е хубаво. Пък теб като не те кефи, хапвай си "здравословно" :wink: То според тия "здравословните" и месо с картофи не трябва да се яде...


Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30039
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 16 апр 2007 12:31


Само едно ще ви кажа - ако трябва да прочета всичко това дето е изписано, ще сложа очила. Е**м ти и Е-тата, и здравословното хранене като окьоравея...mhihi


ila
Мнения: 998
Регистриран на: Чет 25 ное 2004 17:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот ila » Пон 16 апр 2007 15:32


това са американски измишльотини
и с изкуствените подсладители е такава мъгла. Слагат ги за да им се купуват напитките и от хора , на които лекар им е забранил захар или глюкоза


Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Мнения: 17179
Регистриран на: Сря 11 авг 2004 6:15
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 16 апр 2007 19:00


ila написа:това са американски измишльотини
и с изкуствените подсладители е такава мъгла. Слагат ги за да им се купуват напитките и от хора , на които лекар им е забранил захар или глюкоза

За първото не съм съгласен - американците страдат от наднормено тегло, търсят се лесни начини за отслабване, включително и предимно медикаментозни и съответно фармацефтичната индустрия процъфтява... всичко е пари.


Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Мнения: 17179
Регистриран на: Сря 11 авг 2004 6:15
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво знаем за Аспартам-а?

Мнениеот vasstop » Пон 23 мар 2009 22:10




Потребителски аватар
StS
Мнения: 2398
Регистриран на: Нед 02 юли 2006 1:02
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво знаем за Аспартам-а?

Мнениеот StS » Пон 23 мар 2009 22:39


Боже в вафлата която изядох току що МОРЕНИ има Е 322 !!!

Е221-226, Е311-313, Е320-З22, Е338-341, Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466 - ПРЕЦАКВАТ ХРАНОСМИЛАНЕТО



:woooow: :bishop :045:


Потребителски аватар
VW-fenka
Мнения: 3007
Регистриран на: Съб 31 мар 2007 20:34
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: London
Контакти:

Re: Какво знаем за Аспартам-а?

Мнениеот VW-fenka » Пон 23 мар 2009 22:52


StS написа:Боже в вафлата която изядох току що МОРЕНИ има Е 322 !!!

Е221-226, Е311-313, Е320-З22, Е338-341, Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466 - ПРЕЦАКВАТ ХРАНОСМИЛАНЕТО
:woooow: :bishop :045:

Колега, ако всички знаят какво има в храните и какво си хапват всеки ден...., а си мислят, че се хранят здравословно... ще загубят апетит !!!
По-спокойно , какво се тревожиш за едно от поредните Е-та... както със всичко останало ,ако се прекалява и се натрупва системно в организма тогава може да има последици ( особено, ако си предраположен за тях). Сега сигурно ще ме оплюете, но си е така. След курса по Токсикохимия и Химия на храните не знам как още съм жива mhihi
Само мога да кажа със сигурност, че децата трябва да избягват фафличките ( не говоря за шоколад), чипсовете и подобни :wink:
Пиите си витамините ( най-вече вит.Ц в комбинация с вит.Е) и си живейте хубаво и спокойно живота... стресът съсипва повече от храната !!!


Потребителски аватар
веселин
Мнения: 8226
Регистриран на: Пет 20 май 2005 18:36
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Местоположение: София
Контакти:

Re: Какво знаем за Аспартам-а?

Мнениеот веселин » Пон 23 мар 2009 23:04


Шшшшшш , стига с тая параноя - пийте по 100 гр хубава домашна ракия - може да не ви се вярва , но е отличен детоксикант :да:



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 40 госта