ktamen написа:Просто исках да се знае, че няма никакво значение "как би трябвало", а как е в действителност.
В действителност, всеки може да опита да открие банкова сметка на чуждо име. Тук е момента да се каже, че има правила и закони. Всеки си носи кръста. След като банковия служител е допуснал това да се случи, той ще си носи отговорността. Дето се вика, утре аз мога да отида и да открия банкова сметка на твое име и да кандидатствам за кредит. Парите от кредита се превеждат на твоята банкова сметка. След това мога да поискам издаване на ЕДК (електронна дебитна карта) и да усвоя кредита. След това обаче ти започваш да получаваш разни известия, че дължиш пари. Почва се едно разследване, вадене на договори и тогава установяваш, че подписа не е твой. Договора е нищожен и не поражда правни последици. А иначе ЕДК се издава по искане на титуляра на сметката или упълномощено от него лице. Правилата са уредени в Общи условия на всяка една банка. Картата, макар и с нея да разполага картодържателя, е изключителна собственост на банката. Малко излязохме от темата, но мисля, че ще е полезно за всеки да знае всичко това. Злоупотреби са ставали и ще стават, но мисля, че нещата се доказват лесно. Затова първото нещо, което човек трява да направи при изгубване или кражба на личната му карта е, да уведоми незабавно МВР и картата да бъде обявена за невалидна.