За кабелите преминаващи през двора ми
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Re: За кабелите преминаващи през двора ми
Не ми се влиза в излишни спорове, не ме разбирайте погрешно. Аз не казвам, че колегата не е прав. ПРАВ е за него си, но няма как да му плащат на него, а на държавата/града в който живее. Сега, че законите не се спазват е друг въпрос. А относно моя имот, само го казах като пример. Аз мога и да махна кабелите, но нали се сещате, че ще намерят начин да ми го върнат, и става плетеница. Не ми се навлиза в злобни спорове и кавги. Жалко, че не съм бил там, когато са прекарвали, ще е било интересно, но няма как да стане като съм на работа цял ден. А колегата, ако има свободно време, първо да провери как стоят нещата и тогава да се захваща, да не се окаже, че някой преди него е разрешил и сега да излезе, че се заяжда. И те ако решат да ти го върнат, вярвай ще намерят начин. Спирам да пиша, всеки си го тълкува по негов си начин. Моя съвет е, ако не ти пречат, не ги махай (Мое виждане и не го налагам) Но ако наистина ти пречат, ДА!
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
anonym0us написа:Не ми се влиза в излишни спорове, не ме разбирайте погрешно. Аз не казвам, че колегата не е прав. ПРАВ е за него си, но няма как да му плащат на него, а на държавата/града в който живее.
Анонимен, това е частна собственост, не е държавна/общинска собственост. Плащат на теб. Аз ако отида да живея под наем при теб на кого ще плащам - на теб или на държавата? Няма как да ти го върнат за пускане на незаконни въздушни кабели. Такива кабеларки и интернет доставчици пускат едно към гьортере, без разрешение и незаконно. Също така е незаконно да дърпат ток от табла - кръгове за домофон/осветление в общите части или асансьор. Всъщност що иде реч до кабеларките, трябва те да плащат наем за стълбовете, както и на всеки имот, през който кабелите преминават и да имат разрешение. В населените места с над 10,000 жителя изрично е забранено пускането на въздушни кабели и има глоби.
Всичко освен кабели на енергото, що преминава през твоят имот, можеш да го режеш когато ти кефне и никой не може да ти каже и стотинка. Стига така да се съобразяваме със сульо и пульо и да си траеме. Стига с тоя робски манталитет - като не са искали разрешение, да ги няма и толкова.
Не може всеки да се изсе*е където си поиска.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
anonym0us написа: интернет и кабелна- няма такива понятия като висящи кабели. Трбява да са под земята. Има наредба отдавна. При нас ги режат.
И през моята къща минават кабели, даже едните са на БТК, дупчили са мазилката да закачат кабелите. Но аз не съм бил тук, и не съм се съгласявал!.
3 пъти ги рязах - после висяха по стълбовете и дърветата. В края на есента имаше общинско мероприятие по рязане в целия град.
- filipov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Съгласно чл. 192, ал. 1 от ЗУТ правото на преминаване през чужд поземлен имот се учредява с писмен договор с нотариална заверка на подписите между собствениците на двата имота. По същия начин се учредява и правото на прокарване на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура през чужди имоти.
Законът за енергетиката предвижда специален ред за възникване на сервитутни права в частни имоти и той включва изплащане на еднократно обезщетение на собствениците на имоти частна собственост /чл. 64 от ЗЕ/ и влязъл в сила Подробен устройствен план.
Законово си имам право, въпросът е дали ще се получи, защото законите в БГ не са това което са!
Друг въпрос е какъв е размера на това еднократно обезщетение :) и после енергото дали няма да си го "върне тъпкано"

- Volksrod
- Автомобил:
- Двигател:
Е сега вали сняг! Смъкни ги и като дойдат да ги оправят - сори, местете ги от друго място :))
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
filipov написа:Съгласно чл. 192, ал. 1 от ЗУТ правото на преминаване през чужд поземлен имот се учредява с писмен договор с нотариална заверка на подписите между собствениците на двата имота. По същия начин се учредява и правото на прокарване на отклонения от общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура през чужди имоти.Законът за енергетиката предвижда специален ред за възникване на сервитутни права в частни имоти и той включва изплащане на еднократно обезщетение на собствениците на имоти частна собственост /чл. 64 от ЗЕ/ и влязъл в сила Подробен устройствен план.
Законово си имам право, въпросът е дали ще се получи, защото законите в БГ не са това което са!
Друг въпрос е какъв е размера на това еднократно обезщетение :) и после енергото дали няма да си го "върне тъпкано"
Ами не е така, чл. 192 от ЗУТ е за "Преминаване през чужди поземлени имоти. Прокарване на отклонения от мрежи и съоръжения през чужди недвижими имоти"
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Длъжни са да ги преместят, но няма срок за това. Научих го преди време, когато исках да купувам един парцел с преминаваши жици над него. Та всичко зависи от добрата воля на местния енерго-шеф и сумата под масата, която би получил. При мен инвестицията не си заслужаваше.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Малко е спорна работата след като минават НАД имота, а не ПРЕЗ него. То по тая логика и самолетите дето прелитат над двора ти трябва да ти плащат наем ли?
Най-добре наистина се консултирай с юрист междувпрочем. В България хората напоследък започнаха да търсят облаги от какво ли не, явно дотам я докарахме 

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа: В България хората напоследък започнаха да търсят облаги от какво ли не, явно дотам я докарахме
A ЕРП-то като ми написа 100+лв сметка за ток облаги не търсеше ли? Жиците минават през имота му, щом засягат дърветата му. Как мислиш? А самолетите са съвсем друга ирелевантна категория и да ти кажа - забранено е да прехвърчат където си искат на един бой височина. Или ти няма да имаш против да дойда и да ти опъна една мрежа от 100-200 кабела на височина 4-5 метра над къщата ти?
- stefan4o
- Контакти:
На другия ни апартамент, конкуретна на фирмата, в която работя имаше накован ФТП-кабел по нашата тераса и хванат у-бан с дюбел. И какво? Дреме ми на патката, щом не ми пречи 

- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
stefan4o написа:...имаше накован ФТП-кабел по нашата тераса и хванат у-бан с дюбел.
Ами нищо. Режеш, докато не се научим, че за всичко се иска разрешение и за всичко се плаща. И обратното - вашите кабели също трябва да ги махат, докато не се научите да искате разрешение, проекти и да плащате. Така много бързо ще се научи шефът ви как се пускат подземни трасета, за да няма хвърчащи кабели и как се пуска интернет без да минават кабели по чуждите тераси. На запад не се дава да се слагат тела на климатици по фасадите, да не загрозяват външният вид на сградите, а ние тук правим каквото си искаме. И докато за Интернета не ми дреме особено, изпитвам специална ненавист към Енергото.
Имай предвид, че и аз навремето съм имал стаж в доставчик и са ни рязали кабели, и са ни гонили. Защото цялата ни работа е такава да е*ем дяволо у въздухо. Кофти е, ама това са фактите. Никой не е длъжен да трае, търпи чуждите своеволия.
- stefan4o
- Контакти:
Предпочитам да си оползотворя свободното време по друг начин, отколкото да правя мизерии на конкурентите и да се заяждам за такива дребни неща
Колегата в първия си пост започва с черешата и преминава през "дали ако не може да ги издоя някой лев"
Човек спокойно може да си зададе въпроса "Абе пречи ли му аджеба наистина, или просто търси да му падне лев от небето без да се е изпотил за него".

Колегата в първия си пост започва с черешата и преминава през "дали ако не може да ги издоя някой лев"

- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
инжектопляктор написа:Режеш, докато не се научим, че за всичко се иска разрешение и за всичко се плаща......
Хубаво си се надъхал, и дано ме разбереш правилно! За всичко се плаща, но нали знаеш, че и те могат да платят на някой, докато си на гости, някъде си и когато се прибираш да те срещнат някъде и да те сръчкат?! Казвам го, защото съм виждал човек който е бит от такива с маски и никак не е приятно, особено ако имаш семейство. Не ме разбирай погрешно, аз нямам нито фирма нито работя за такива. Просто ти давам съвет, да не се занимаваш с глупости, защото държавата ни е голяма кочина, и всичко се решава ако не с пари с много пари. Както казва stefan40, ако не ти пречи наистина не ги режи, но ако наистина искаш да ги няма, говори с тях по човешки начин. Вероятността да се разбереш е малко с ЧЕЗ, но с Операторите на КТ и НЕТ има някакъв шанс да ги изместят. Лека вечер.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Ти в тази тема написа най-върховните глупости, които съм чел тази година.

- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Според закона се предвижда очуждаване и обезщетение при такива казуси АКО няма друга техническа възможност. При тебе няма начин да няма вариант да си преместят стълба или жиците?!? Т.е. пишеш ЗАЯВЛЕНИЕ(не молба или жалба) до ЧЕЗ, ако трябва цитирай ЗУТ, пращаш копие до областния и общински кмет също. В която пишеш: имате техническо съоръжение минаващо през имота ми което застрашава живота на мен и моето семейство, ЗАЯВЯВАМ желанието ми да го махнете от тук незабвано преди да е станал нещастен случай и т.н.
Другите са по-лесни. За интернета и телевизията им пращаш пак едно заявление в което им съобщаваш че ако не си разкарат кабелите доброволно за еди колко си дни заявяваш, че ще им ги резеш, при това няма нужда да пращаш до кметове и да цитираш ЗУТ
Другите са по-лесни. За интернета и телевизията им пращаш пак едно заявление в което им съобщаваш че ако не си разкарат кабелите доброволно за еди колко си дни заявяваш, че ще им ги резеш, при това няма нужда да пращаш до кметове и да цитираш ЗУТ

Върни се в “ОФФ-Топик - други”