Соц. спомени
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Соц. спомени
В интерес на истината, киселото мляко беше "успешно" през 2-3 дни (в останалите случаи някакво рядко). Също така е ясно, че ако имаше днешните технически и химически възможности и през комунизма щяхме да ядем и пием Е-та. Но дискусията не е дали тогава са правени истински неща от грижа за здравето, а просто че имаше хубави продукти, които сега никой производител не иска да прави. С някакви тъпи обяснения от типа - няма да се търси, много ще струва, "сега не се прави така", ще се разваля и търговците няма да го искат и т.н.
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Едно време икономиката беше планова,а в момента е пазарна.И аз искам качествено мляко и сирене без е-та и палмово масло ама няма.
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Точно, че е пазарна - т.е. няма проблем да искаш каквато продажна цена ти е изгодна. Чувал съм от месопреработвателните среди, че ако правели луканката по соц. рецептата щяла да струва 50лв/кг и никой нямало да я купува - та затова не я правят. Само че съм сигурен, че ще продават доста тонове при цени 50-60лв. Може би имат договорка в месарската мафия никой да не пуска такова нещо, защото ще блесне фалшивия вкус на "майсторлъшките" им помии. Ще има проверки от НАП, спукани гуми, бомби под колите и т.н.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Прясното плодово мляко в пликчета съм го пил и аз в края на 80-те и началото на 90-те.Наистина беше голям хит
Сега чат-пат си взимам от това на фибелата,ама не е същото.
Имаше и много як сладолед ванилия от истинска сметана.

Сега такъв сладолед може да се намери само в макдонладс от тоя дето ти го правят във фунийка.

Сега чат-пат си взимам от това на фибелата,ама не е същото.
Имаше и много як сладолед ванилия от истинска сметана.

Сега такъв сладолед може да се намери само в макдонладс от тоя дето ти го правят във фунийка.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Eййй тоз соц, то голяма носталгия голямо чудо, га беше соца реваха кат магарета за тоблерон и уиски, сега ревът за лютеница и кисело мляко 

- Zerga3GT
- Автомобил: Golf A3
- Двигател: ABU 94
- Контакти:
Уби ги!
Всичко си има добри и лоши страни.
Всичко си има добри и лоши страни.
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
forski, тогава България беше почти 9 млн., а сега е по-малко от 7 млн. барабар с циганите (над милион със сигурност. Не ни казват точната бройка щото ще се уплашим).
Така че далеч не всичко е голфове, тоблерони и банани.
Така че далеч не всичко е голфове, тоблерони и банани.
- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
Голям праз, че не всички са карали голфове тогава! Сега всички ли карат? И какви карат - таралясници, на по ен брой години, опасни за всички околни, това ли е "демократичната" мечта? Нямало тублерон и уиски, и какво от това? Имало е пък водка и ракия, къде-къде по-качествени, от сегашните ментета! Или, както казва Андрей Пантев - къде си е по-престижно, да се натряскаш с уиски, вместо с "непрестижната" водка... Не казвам, че всичко тогава е било цветя и рози, напротив, беше си голяма мъка, особено в някои неща, но относно качеството на храни, и качеството въобще, дума не може да има, за сравнение, със сегашната "демокрация"! Гледам, че давате опаковки на млека, но те са от по-късните, пластмасови опаковки, имаше ги първо в София, в провинцията бяха в стъклени буркани, с капачка от алуминиево фолио, нямаше печатни букви, а бяха вбити в капачката! Бозата беше в еднолитрови, зелени бутилки, с широко гърло, и за 24 часа ставаше "резлива"! Оригиналната бира "Загорка"- обикновена, 10%, беше без етикети, и държеше само 3 дни, преди да стане на парцали, а не като сегашното менте, с което искат да ни залъжат, че е "ретро"! Ретро, ама друг път...
- НарКол
- Автомобил: Polo Classic
- Двигател: AFT
agumba написа:Гледам, че давате опаковки на млека, но те са от по-късните, пластмасови опаковки, имаше ги първо в София, в провинцията бяха в стъклени буркани, с капачка от алуминиево фолио, нямаше печатни букви, а бяха вбити в капачката!
На първа страница съм дал връзка, където се вижда въпросното стъклено бурканче с кисело мляко.

Бозата... наблизо има една бозаджийница. Точно вчера си купих една боза да си припомня някои вкусове. Като погледнах какво съдържа...

Освен тия битовизми, по време на соца имахме още държава... заводи и индустрия... армия... образование... увереност в утрешния ден...
А що се отнася до колите, карахме нови коли, нищо че са били москвичи и жигули, но НОВИ. А реда дето се чакаше с години не беше защото на някой партиен секретар му скимнало да тормози населението с еко-политики, а защото заводите не смогваха да ги произвеждат (голямо търсене) + хората имаха пари за харчене (и то без заеми от банките).

- agumba
Относно колите тогава, техният дефицит, имам по-различно мнение! Не е въпроса в несмогването на търсенето, а доста сбърканата политика на "затваряне" на обществото към света! Някои от вас знаят, че през 60те години, у нас е почнало сглобяването на Рено, познати още, като Булгаррено, доскоро можеха да се видят екземпляри от тях по улиците. Едва ли са били нещо кой-знае какво, даже и за времето си, все пак, едва ли някой смята, че французите биха ни дали нещо ново, или истински добро. Даже и сегашната Дачия не ползва новите разработки, пък камо ли тогава! Но, все пак, излизаха нови коли, произведени у нас, и това би намалило доста дефицита! Но, както се казва, ден до пладне, всичко се разсъхна, може би, по политически причини, не знам! Една от версиите беше, че нашите се изтарикатили, и взели да изнасят и продават навън, а договора е бил, да се произвежда и пласира само на вътрешния пазар. Имаше и друг слух, че японците дали оферта на тогавашните управляващи, да внесат коли при изгодни условия, но при изричното условие, че продажната цена за населението, да не надхвърля 5000 тогавашни лева бройката! Представяте ли си, как щеше да изглежда тогава, ако беше станало - изложени в магазина, един до друг, москвич-дванайсетак, и тойота корола, москвича струва 5500, а тойотата - 5000 лв
! Щяхме да оберем точките, не само в соцлагера, ами и в света! Логично, че не е станала сделката, последните коли, сглобявани у нас, са москвичите, и сега китайските "велики стени" 

- agumba
Хубави "въпроси", повече от половината са крайно тенденциозни, и биха заблудили само хора, неживели по онова време! И всичките въпроси са под един знаменател, валиден за сегашното ни общество - консуматорското мислене! Както се казва, авторът е от тия хорица, дето се чувстват истински нещастни, ако не могат да си позволят някой луксозен модел телефонче, или пък не зърнат, за удовлетворение на душата, последен модел мерцедес на улицата! Останалото няма да коментирам!
Само за протокола, много повече ме кефи, да зърна на улицата последен модел А3 или голф 6, отколкото мерцедес! Така че, никога не са ми липсвали, и преди и сега!
Само за протокола, много повече ме кефи, да зърна на улицата последен модел А3 или голф 6, отколкото мерцедес! Така че, никога не са ми липсвали, и преди и сега!
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
НарКол написа:forski, тогава България беше почти 9 млн., а сега е по-малко от 7 млн. ...
Ами махнахме бодливата тел от границата,затова. А такава качествена беше, няма вече като нея по магазините...

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
За онова време и за казармата мисля по-един и същи начин, имам хубави спомени но никога не бих повторил!
Върни се в “ОФФ-Топик - други”