"Закърпване" на теч в панелка.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: "Закърпване" на теч в панелка.

Мнениеот Iezekil » Пон 29 авг 2016 13:11

На панелка ,ако не се лъжа,единственото място където може да мине котка е в ъгъла на общата стена с кухнята и то при условие,че в точно този ъгъл има комин.Иначе масово са "сан кабинки",сиреч излети отделно,което е виновник и за конусната форма..В противен случай не е оправдано ползването на гипсокартон.
Итонга пък пие вода.Най-евтин вариант за груб ремонт е да лееш мозайка с водно стъкло.Така можеш да ползваш банята,а като се опаричиш съответно можеш да си лепиш и плочки на здрава основа.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 29 авг 2016 17:37

Iezekil написа:Итонга пък пие вода.Най-евтин вариант за груб ремонт е да лееш мозайка с водно стъкло.

+1 :th_up Реших да си замълча за хигроскопичноста на Итонга,ама щом и друг изказва това мнение -Итонга не е за мокри помещения.Незнам обаче дали си струва да се прави двойна работа -да лее мозайка и след време плочки ,при положение че вече банята е "обезкостена".
Според мен ако има възможност малко да се понапъне колегата за някой лев отгоре ,да се направи една замазка и да се реди теракота.А за стените има точно за баня такива водоустойчиви плоскости в цвят по избор-редят се на конструкция (нещо като едновремешния "Кънтър Дъглас"), като гипс-картона.След време ако ти омръзне цвета подменяш плоскостите,конструкцията си остава.Мой колега си направи така банята и по груби сметки не му излезе кой знае колко по-скъпо от влагоустойчив картон на конструкция.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Пон 29 авг 2016 19:40

Струва си,разбира се.Първо,че е по-евтино,второ,че е здраво...Плочката е ала-бала,ако няма стабилна основа.Фугите се измиват с времето,или пък ще случи на проста.А да не забравяме,че има и тунели за запълване....А за стени,ако говорим за сан кабинка от рода на 2-3квадрата...няма кво да я стеснява допълнително с разните му там пластмасови или картонени плоскости,изискващи конструкция.Евтино и здраво е именно едновремешния метод-мозайка и водно стъкло.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 29 авг 2016 20:46

Чак пък ала-бала да е съвременния теракот ,не съм съгласен.Когато купих апартамента си беше във фабричния си вид -мозайка в банята ,и то много добре положена ,излята наведнъж ,както си е технологията,добре изциклена и загладена,боядисана по ъглите с черна блажна боя.Бе въобъе -бетон отвсякъде.Апартамента беше необитаем когато го купувах.След някоя друга година активна експлоатация на банята,съсвдите под мен се оплакаха от мокри петна по тавана на банята си.Купих теракот и го положихме с "Гранитокол Е"-флекс,директно в/у мозайката.Добро фугиране ,и до ден днешен няма ядове.
Бетон или мозайка или подова замазка не могат сами по себе си да бъдат хидроизолираща площ.Могат да сведат почти до минимум водопропускливостта (с помощта на водно стъкло например),но няма как да се излеят така че да уплътнят фугите на банската клетка.Най -добрия начин си остава теракот и цокли .Говорим за термично обработена плоскост с висока водоустойчивост,която положена правилно дава отлични резултати.

Потребителски аватар
parno
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот parno » Вто 30 авг 2016 6:02

това с пиенето на вода и аз го четох като правих ремонта - направих си все пак куфара в банята от итонг и смея да твърдя ,че е пълна глупост тази информация за "пиенето на вода"
ако се мокри директно попива водата - да
ама като е под прилежно налепени плочки не виждам проблем да се използва в бани

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 30 авг 2016 8:22

Много ясно, че пие вода на палето в двора отвън и при поливане директно с вода, под плочките не виждам каква вода ще пие, а дори и да се намокри, ако се случи далеч по здраво е от картона. Стеснение с 5 см, не знам кой ще ги усети точно тези 5 см и за какво би ги ползвал. Така или иначе търбите толкова надстърчат от панелката и гипсо картон да се сложи, пак ще отхвърли 5 см, дори и повече

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Вто 30 авг 2016 11:21

Ами тея 5см могат да ти отворят голям филм,особено ако както казах стената с кухнята е обща...и кухненския канал е на границата,до панела.На мен например 5 см. ми стехниха много банята,която е около 2м/2 под.Всъщност кво обсъждаме стени,като проблема е пода?
Човека пита за евтино.Идеята за итонг като пълнеж под плочки не ми е нещо ясна каква е.Като ще лепи,може да ги кара и директно на панел,мозайка и квото и да е.Въпроса е да си фугира стабилно банята,не да ръси куп пари за итонг,плочки,лепила,крепежи,ревизии,тавани.То така и баба знае.

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Вто 30 авг 2016 11:30

Щом ще сменяш сифона, обърни внимание какво има под мозайката, за да няма после изненади. Много често нивото между мозайката и пода го оправят с боклуци сметени от апартамента или пясък, или каквото са имали.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 30 авг 2016 11:42

parno написа:ако се мокри директно попива водата - да
ама като е под прилежно налепени плочки не виждам проблем да се използва в бани

Естествено че при добре поставен фаянс ще сведеш мокренето на каквато и да е повърхност почти до нула.
Това казвам и аз по-горе-да си направи замазката на пода и да се нареди грамотно теракота.
Проблема е че автора търси възможно най-евтиния вариант на първо време и затова Iezekil му предлага мозайка и водно стъкло.
Относно Итонга или картона (дори да е от влагоустойчивия)-ако не са покрити с плочки и фугирани добре,а само гола шплаклова и латекс-ще станат на "мармалад' от влагата за отрицателно време.
От друга страна замазка на пода + теракот+ Итонг или картон+ фаянс в/у него+труд на майстор = 4-цифрена сума,която автора в момента няма.Нали това е идеята на темата-с минимум пари да се направи годна за ползване банята.
Пак казвам-според мен най-належащо е да се оправи пода,щото наводненията при комшиите отдолу иват през него.Затова препоръчвам-замазка по избор и водно стъкло и 2-3 квадрата теракот -добре поставен и фугиран.Оттам насетне за стените ако няма лев-циментова замазка,грунд и блажна боя.Грозно ,но за известно време ще върши работа.По-нататък ,ако реши да прави нещо като конструкция за картон например-няма да се налага да се маха боя,да се шпакловат стените и т.н.Отделно ако сменя водопровода ,новите тръби ще останат скрити зад конструкцията.Не се стеснява банята кой зна е колко-5-6см на стена е по добре ,отколкото да разкъртваш стена и после да я подмазваш и шпакловаш след смана на тръби ,примерно.
Моята баня е с окачена таван ,щото ми писна тоя над мене да ме наводнява-после едни жълти петна,еди подпухнали шпакловки...

Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

Мнениеот kaiser666 » Вто 30 авг 2016 15:23

gergeto написа:От друга страна замазка на пода + теракот+ Итонг или картон+ фаянс в/у него+труд на майстор = 4-цифрена сума,която автора в момента няма.Нали това е идеята на темата-с минимум пари да се направи годна за ползване банята.

На предната страница съм написал, че ще се прави замазка, нов водопровод, гисокартон и плочки, само че сумата ще е 3-цифрена. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 30 авг 2016 17:22

Абе не искам да съм лош "пророк",ама да си направиш (трябва ти добър майстор) замазката с наклона към сифона,после теракота ,отново с оптималния наклон към сифона.Самия сифон също си иска майсторлък при поставяне и подмазване. водопровод (предполагам оттам се захранва и кухнята с вода,значи и там ще поразбиеш),картон ,плочки,мивки стени ,таван алуминиева врата,щото тая "оригиналаната" фазерната ще изгние за нула време и пак ще трябва да разбиваш да я смениш....Имай впредвид че банята е най-трудоемкото и скъпо "перо" за ремонт в един апартамент,особенно ако е двустаен и е заедно с тоалетна.Незнам читави майстори да се хващат да правят бани за малко пари-много чупки,ъгли,извивки покрай тоалетна чиния и в крайна сметка малко квадрати.Така че там пазарлъка е друг.Когато имаш напълно завършена баня тогава седни и си сметни разходите-може и да се събереш в 3-цифрена сума,ама в евро или паундове.

Потребителски аватар
kaiser666

Мнениеот kaiser666 » Вто 30 авг 2016 17:40

kaiser666 написа:Това е плана, още съм на етап къртене, който почти приключи. Финансите не са се натрупали, но ще си правя аз всичко, без замазката и реденето на плочките(които са също соц наследство, едни супер малки, но тези ще сложа).

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 30 авг 2016 17:48

Aбе направи си първо пода за да не им тече на съседите.Плочки -каквито имаш.По важно е да са добре положени и фугирани,цокъл около тях е задължителен.Пък когато посъбереш пари ,писал съм ти по-горе още какво те чака за "пипване" в тоя "обект" Лека,полека ,само здраве да е, ще стане. :th_up

Потребителски аватар
kaiser666

Мнениеот kaiser666 » Вто 30 авг 2016 18:06

Е добре, щом си решил, няма да си ремонтирам банята. :icon_lol

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 30 авг 2016 19:42

Единственото ,което бях решил горния ми пост да е последен по темата.Затова ти пожелах здраве,а пари се намират лека -полека.Аз зор с твоята баня нямам.Моята си ми е понаправена и си ми харесва.Още веднъж пожелавам ти здраве и успешен завършек на банята. :th_up

Върни се в “ОФФ-Топик - други”