Да, писах книги. Не, не за Фолксваген – но може да ви е интересно.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Да, писах книги. Не, не за Фолксваген – но може да ви е интересно.

Мнениеот VWGT » Пон 27 окт 2025 14:41

Kaizer Soze написа:
Да, колега, използван е. Аз съм грамотен, но не съм коректор, а LLM се справя прилично с длъжността на коректор. Всъщност в описанието на книгата е написано, че коректорът е ChatGPT, в професионалния му вариант.
По принцип би трябвало да ползвам и редактор, но това може да е само човек, а подобна услуга струва ужасни пари, които към момента нямам. По-нататък се надявам да плащам на хора - редактори и коректори, за техния труд, но засега това не е възможно.

Благодаря, че сте прочел книгата :)

Благодаря за отговора. Въпреки че се усеща, е по-добре от чисто генериран текст и вторият ми въпрос щеше да бъде, а какъв туул за хюманизиране на текста е използван, или е преглеждан от редактор човек, но получих отговор.
Иначе аз напълно подкрепям използването на AI, още повече когато се прави с цел и умисъл за създаване на творческо съдържание, а не просто разпространяване на AI халюцинации.

Книгата e леко четиво в модерното сега алтернативно историческо фентъзи. Хареса ми, че си избрал точно лекар с военна подготовка за профил на героя, защото това наистина е може би най-добрата професионална квалификация за оцеляване в средните векове или назад във времето. Даже съм разсъждавал на подобна тема, ако някога човечеството придобие технология за трансфер на ограничено количество информация назад във времето, щото цели хора е ясно, че няма как да стане, каква да е тази информация, която да бъде в най-голяма полза ... дали да са числата от тотото, или какво да правим за да избегнем даден апокалипсис, или знания за технологии, медицина и тн.

В този смисъл, не разбирам на petrolhead какво точно не му харесва. Т.е. може и да разбирам, но за да не пристъпим форумните правила за политика, можем да си говорим за постапокалиптично фентъзи за разпадането на руската империя, след като последния ѝ император падна от балкона по време на СВО.

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2025
Контакти:

Re: Да, писах книги. Не, не за Фолксваген – но може да ви е интересно.

Мнениеот Kaizer Soze » Вто 28 окт 2025 12:43

VWGT написа:
Kaizer Soze написа:

Благодаря за отговора. Въпреки че се усеща, е по-добре от чисто генериран текст....

Честно казано към момента никакъв AI не може да изгенерира нормална книга, която на второто изречение да не се усети, че е халюцинация от тежък наркотик. Дори при режим на коригиране AI лъже, халюцинира и изкривява текста по глупав начин и се налага да се правят специални шаблони и да му подавам текста за корекция на правописа на малки порции, примерно по половин страница...Аз го използвам като справочник, предимно. Примерно - "дай ми карта на Дамаск, в състоянието му през 16 век". Или - "дай ми частите на екипировката на рицар от западна европа, в 14 век". Ето тези неща, които съм ги ровил с дни, за да ги намеря сега получавам за секунди. Там е силата на AI, но да пише книги - не. Не може от думата съвсем.
В маркетинга е възможно приложението му за кратки SEO статии, с линкове към сайтове, на неизвестни SEO платформи, но там няма изисквания за качество и никой не ги чете. :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”