Нормално ли е това!???

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
P4v3l
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот P4v3l » Вто 30 окт 2007 12:12

Meти написа:Мерси все пак за информацията,май Европа ще има много да ги гоним!

Да не мислиш че в Европа е много по различно, и там ги има тия работи с осигуряването, работното време, и плащането под масата (и не става въпрос само за чужденците).
Хубавото, е че по всяко време можеш да кажеш "Стига ми толкова Чао".

Потребителски аватар
maks
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maks » Вто 30 окт 2007 12:28

Я Мети открил че робството не е премахнато,само оковите са сменени с икономически.Иначе си свободен,свободен да смениш господаря.

Потребителски аватар
Lepoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lepoev » Вто 30 окт 2007 12:31

И всички тези фирми вериги и предприятия са червени пари

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 30 окт 2007 12:32

Meти написа:И всички тези фирми вериги и предприятия са червени пари

смени дилъра.. добре дошъл в България

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 30 окт 2007 12:37

ами да, това са добри пари за тази позиция. просто си парвиш сметка доволен ли си от заплатата отнесена към работата и ако не си се махаш и тва е. няма сми да се биеш с вятърни мелници, еле като ще те издухат просто

Потребителски аватар
audiokick
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот audiokick » Вто 30 окт 2007 12:58

http://git.mlsp.government.bg/

Винаги можеш да пуснеш една жалба в Инспекцията по труда, обаче не мисля, че с един акт ще си променят политиката на осигуряване. Факт е, че доста голям процент от работодателите в БГ използват тая схема, защото работи /за тях/.
Сам трябва да си прецениш, дали заслужават да им правиш мръсно.

Потребителски аватар
Lepoev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lepoev » Вто 30 окт 2007 13:06

audiokick написа:http://git.mlsp.government.bg/

Винаги можеш да пуснеш една жалба в Инспекцията по труда, обаче не мисля, че с един акт ще си променят политиката на осигуряване. Факт е, че доста голям процент от работодателите в БГ използват тая схема, защото работи /за тях/.
Сам трябва да си прецениш, дали заслужават да им правиш мръсно.

Виж на мен не ми е толкова за осигоряването колкото за този 13 часов нощен режим
там е работата,че ако бях на каса и си маркирах стоките и сабирах парите от хората нямаше да ми е за този 1 час в който пристига стога и се товари разтоварва по камери и стилажи.
А работното време ми е от 20:00 до 9:00 и ако закъснея с 5 минути за работа те глобяват с 5 лв от месечното възнаграждение.
Нормално ли е да има график пред офиса в който е описано работното време почивки и т.н. и същевременно до него надпис с голями букви"Забранявам почивката без разрешението на управител или замесник" е някак си не си ли противоречат?

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 30 окт 2007 13:20

Мети, що не си тръгнеш да те попитам тогава? Намери си работа за 200 лв с 1 час обедна почивка без разрешение на шефа....

Потребителски аватар
VW_forever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_forever » Вто 30 окт 2007 13:21

Милослав написа:
Meти написа:Мерси все пак за информацията,май Европа ще има много да ги гоним!

Доста много приятелю ...

Не съм много съгласен!
Обикновенно сме свикнали да дърпаме обратно... :wink:
Що да ги гоним, като по- лесно е да ги сринем...
Пример: СССР
Да се готвят: ЕС и САЩ :D
.... а иначе по темата...
В казармата имаше един лаф- Войника не трябвя да се оставя да бездейства, защото започва да мисли за глупости, та ако шефката ти чете темата, в най- добрия случай...., ще ти увеличи.... работното време :)
Това с работното време, заплатите и осигуровките е практика и традиция, която е известна на всички, а още повече и на хората, които трябва да я прекратят, но.... защо ли хората да си удължават работния ден... :wink:
И да се оплачеш някъде, мълчанието на инспекторите се купува с една много малка част от печалбата, от спестените осигуровки и удължения работен ден.....
Бъди сигурен, че този дето отива в гората за мечка стръвница.. (нищо лично към колегата Милослав, просто съвпадение) :wink: .. та той знае какви такъми да си вземе, за да оцелее :!:
Истина е, че си прав да негодуваш, но още по- голяма истина е, че нищо не можеш сам да направиш! :(
Това, че в работата си имаш само задължения, но не и права, важи в пълна степен и за в реалната действителност...., за повечето от нас.
Явно думата "демокрация", на теория и практика са две мноооого различни понятия...

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Вто 30 окт 2007 13:24

Забрави да кажеш как са ти смените- два работиш , един почиваш вероятно.
Стига си ревал , ако не ти оттърва, строежи много, раб.време 8-18, мога да те уредя един общак при нас да си , пари пак толкова.
Ко ши каиш? :roll:
Ама ще ти се спука гъза от носене.
А за закъснението е нормално според мен, има една термин, който в България е мръсна дума и това е ТРУДОВА ДИСЦИПЛИНА.
Бил съм в завод в Германия и съм виждал как със сирена започва и свършва обедната почивка, и никой не остава и секунда повече.
В България работата е следната:
Те ми плащат колкото да не умра, аз им работя колкото да не заспа.

Потребителски аватар
jettro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jettro » Вто 30 окт 2007 13:48

Veso101 написа:Забрави да кажеш как са ти смените- два работиш , един почиваш вероятно.
Стига си ревал , ако не ти оттърва, строежи много, раб.време 8-18, мога да те уредя един общак при нас да си , пари пак толкова.
Ко ши каиш? :roll:
Ама ще ти се спука гъза от носене.
А за закъснението е нормално според мен, има една термин, който в България е мръсна дума и това е ТРУДОВА ДИСЦИПЛИНА.
Бил съм в завод в Германия и съм виждал как със сирена започва и свършва обедната почивка, и никой не остава и секунда повече.
В България работата е следната:
Те ми плащат колкото да не умра, аз им работя колкото да не заспа.

Къ можа да го кажеш това. ни за Германия е вярно ни за България....тука всеки се чуди как да работи повече, как да не почива ама ни цакат с осигоровките и не плащат..... Кви са тее сирени в Германия...там всичко им е 6, тихо, подредено, нема нарушения на закона, нема пари под масата............ :lol:
Ей само мрънкя тоо народ, ми като не ти харесва, чуковете в джоба и ходи си дири късмета....жалби, стачки, протести.....ем искам тее пари да си вземам ама да не работя толкова или ем искам това да си работя ама повече пари да вземам......

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 30 окт 2007 13:59

сирени нема бе.....има чипче - преди да идеш почивка чекаутваш, след кат се върнеш от почивка чекин и си слънце. Закъснение автоматично ти се чука за 30 мин (поне където работех аз), взимат ти надницата за 30 мин за всяко закъснение. Независимо дали си закъснял 2 секунди или 29 мин. И получаваш пари точно до стотинка за всички минутки дет си работил.....прилича малко на затвор тая работа ама има ред и дисциплина.

jettro, абе не е кат да нема пари под масата :)

Потребителски аватар
Nadya_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nadya_ » Вто 30 окт 2007 14:41

Браво бе! :?

Всички сме съгласни да не сме съгласни... само шефа да не разбира... mhihi

Само да попитам...:

.. къде е ТРУДОВАТА ДИСЦИПЛИНА на голяма част от работодателите?
.. Защото, когато трябва да ти взимат се отчита и секундата, а когато трябва да поостанеш 2 часа (кво толкова, нали си "отдаден" на фирмата), никой не се сеща да ти доплати извънредните часове?
Или... айде, кво толкова... и без това днес си пушил 10 пъти по 5 минути... близо час непълноценен труд си е това... :twisted:
Да не коментирам за "заплатите" от по 200 лв...
Щото, докато има хора, които са съгласни да преживяват, а не да живеят нищо няма да се промени...

Много лицемерна ще излезе цялата ситуация... mhihi

Потребителски аватар
jettro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jettro » Вто 30 окт 2007 14:42

buFka написа:сирени нема бе.....има чипче - преди да идеш почивка чекаутваш, след кат се върнеш от почивка чекин и си слънце. Закъснение автоматично ти се чука за 30 мин (поне където работех аз), взимат ти надницата за 30 мин за всяко закъснение. Независимо дали си закъснял 2 секунди или 29 мин. И получаваш пари точно до стотинка за всички минутки дет си работил.....прилича малко на затвор тая работа ама има ред и дисциплина.

jettro, абе не е кат да нема пари под масата :)

Аз много добре я знам процедурата, 7 години работих в датска фирма с карти, с часовници, имал съм и 20 часови работни дни, налагало се е, харесваше ми работата, никои не ме беше вързал там, не съм и мрънкал.
Всеки сам си избира. Тези практика не е нито само в БГ нито ще се промени от днес за утре, още повече че не само работодателите са доволни от това....

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 30 окт 2007 16:24

Инспекция по труда, ще доде, напише, глоби, като решиш да напускаш за изпроводяк им го направи като изненада
знам тежко е, обща работа и то нощно време
13 часа...но прецени парите или спокойствието и по-леката работа
;не е лесно, но...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”