Така поставено, без съмнение бих избрал ФЗ 50. Просто си е класа над останалите. Единствено отстъпва на ФЗ 18 по обхват на обектива, но затова пък като изработка е железен (имах после и Сони Р1, който струваше нов 1800лв като излезе, сега имам и ДСЛР, но като изработка панасоника ми беше най-качествен), има по-голяма матрица - 1/1.8" 10мп, RAW, OIS, имаш пълен контрол над настройките, абе всичко, което му трябва на човек. Имай предвид, че вече не се произвежда, и е спрян като модел защото явно подбива продажбите на по-скъпите ДСЛР на компанията (м/у другото, по абсолютно същата причина Сони спряха модела си Р1, който пък е върха на DSLR-like класа, следван от ФЗ-50).
Един от най-големите му недостатъци обаче е, че рано или късно те засърбява крастата, и накрая така или иначе минаваш на ДСЛР със сменяеми обективи
Иначе ФЗ 50 се намира на старо за 650лв, в състояние неразличим от нов - на 2-3000 снимки, което е нищо за такъв апарат. Някои даже имат и остатъчна гаранция. Но като цяло не съм чувал някой да има проблеми с панасоник, а и апарата е правен в Япония, а там важи правилото - не се ли счупи нещо в първите 2-3 седмици, значи няма и да се счупи