Аз ли съм идиот, държавата ли е луда ......

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 15:25

Цените се калкулират на база постоянни и променливи разходи.Формират се на пазарен принцип.Това е

ами тогава излиза , че просто в iiyama.de взимат 1000 евро заплата а в iiyama.bg - 1200 ...защо се оплакваме тогава ... смотани Западняци , не могат един свестен монитор да си купят , та трябва да им го подаряваме значи ....мърлячи :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 30 дек 2007 15:28

Чудомир написа:И то не защото клиента няма покупателна способност, а защото конкуренцията го принуждава "да си свери часовника". И пак идваме до мнението на zfa159, че в БГ конкуренцията ще те накара "да си свериш часовника", само че ти по техния, а не те по твоя.

Погледни масовите продукти и ще се убедиш, че в 90% от случаите, цените са 1:1 :idea: Тук говорим за луксозен продукт, който не е средна ръка и съответно в България продажбите му колнят към нула, демек разходите по предлагането му на пазара стават огромни, на фона на продажбите. Защо някой не провери колко стриват монитори LG или Samsung в германския Техномаркет (Медиамаркет) и в българския, за да се убедят с очите си, че цените са еднакви, ако не и по-евтини в БГ! Аз досега не съм видял взривени компютърни магазини в бГ и незнам откъде ги измисляте тези фактори, които колегата zfa159 предполага. Отделно 90% от стоките в БГ вече пристигат от ЕС, а не директно от производителя, в смисъл, че се купуват от представителството на производителя в Европа. Демек, някой европейски търогвец на едро прави "гуша" и от продажбите в БГ, а това се получава пак поради факта, че сме малък пазар и повечето големи производители им е по-лесно не да продават на 100 дребни търговеца, а един голям да купи два кораба с монитори и после да си ги продава по-надребно в ЕС... Както и да е, писах вече многократно, факторите някой стоки тук да са по-скъпи, са много, но в никакъв случай не са непазарни, а точно обратното, могат да се обяснят с нормални икономически теории и не са повод за оплакване. Както сами знаете, има интернет, има куриерски фирми, има плащания с банкови преводи и карти и всеки е свободен да си купи всичко от всякъде. Простото правило е, че нещо като ти е скъпо не го купуваш или търсиш някъде другаде, докато намериш евтинко.
Ако някой смята, че е голяма далавера да се продава Iiyama в БГ, да започва да инвестира точно в този бизнес- там е парата :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 30 дек 2007 15:30

juve написа:
Цените се калкулират на база постоянни и променливи разходи.Формират се на пазарен принцип.Това е

ами тогава излиза , че просто в iiyama.de взимат 1000 евро заплата а в iiyama.bg - 1200 ...защо се оплакваме тогава ... смотани Западняци , не могат един свестен монитор да си купят , та трябва да им го подаряваме значи ....мърлячи :wink:

Не, това означава, че понеже в БГ са продали 200 монитора цяла година, за да вземат поне по 200 лева заплата, ще трябва да натоварят цената на мониторите много повече от колкото при Ханс, който е продал 20 000 монитора, а заплатата му е само 2000 евро на месец :idea:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 15:38

Едно въпросче : А бе защо iiyama го водите луксозен продукт ? това си е монитор от добра фирма - нищо друго ! Сега остава да кажете , че и е и луксозен боклук ..... не разбирам какво може да му е луксозното на 250 евро " у белио свет " ...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 30 дек 2007 15:49

Ами колкото е луксозен и един туарег примерно, той не е луксозен, а просто добър продукт на добра марка. Не го водя аз за никакъв, не ме засяга дали е луксозен или не. Просто е факт, че е ситуиран в определена ценова зона от произвоидтеля си, както и му се налага опеделен имидж :idea: Примерно погледни някое проучване за продажби на LCD монитори в БГ и ще видиш колко са продажбите на Iiyama и на останалите марки, като Philips, LG, Samsung, Benq - тези четирите държат около 80% от пазара, затова и цените им са добри, понеже се продават много, а не обратното :idea: Примерно има много по-евтини марки, като KSA, Neo, AOC, KTC и още доста, но те нямата голям пазарен дял, понеже не цената е определяща за продажбите, а ред други фактори, като качество, престиж, реклама, дистрибуторска мрежа, сервиз, наличности и т.н. и т.н. и т.н.

Подхващаме един безкраен спор, който няма да свърши добре :idea:

Приеми просто факта, че в БГ Iiyama са по-скъпи, понеже не са толкова продавани, а не обратното, че не се продават много, понеже са по-скъпи :idea: В БГ се търси стока "средна ръка", демек нито много евтина, нито много скъпа. Всичко което е над "средната" цена се води повече като "луксозно" и поради факта, че у нас хората са с по-малки доходи, се продава по-малко от средното за ЕС и от там пък и цените на "луксозните" стоки тук са по-високи, от колкото са в ЕС. Просто и ясно :idea:

Между другото, както си поставил въпроса в заглавието, може да достигнем до кофти извод :wink:
Принципно съм съгласен, че държавата ни не е нормална, но за щастие, държавата има много малко общо с частния сектор, още по-малко пък в търговията с IT компоненти :wink: Там печалбите наистина са в пъти по-ниски, от колкото в повечето сектори. Примерно аптеките им намалиха надценката със закон на 30% :shock , докато при мен ако се опитам да продавам с 10% съм аут от пазара за няколко месеца :wink:

Последна промяна от musura на Нед 30 дек 2007 15:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 30 дек 2007 15:53

Чудомир написа:@musura:

По принцип съм съгласен с тебе,

отделно че в БГ има "земеш 2 лева, пишеш 1".

да се замислим колко плаща един БГ търговец на персонала си (неквалифициран), било и то в София?

а защото конкуренцията го принуждава "да си свери часовника". И пак идваме до мнението на zfa159, че в БГ конкуренцията ще те накара "да си свериш часовника", само че ти по техния, а не те по твоя.

Ама страшно съгласен!!!

Пример: На една автомивка, към ЕКО-бензиностанциите, ползваме отстъпка от 20% при вътре-вънка миене (форума, не аз лично)
До скоро цената беше 8 лв, при положение, че навсякъде из Пловдив цената беше 10.
Още като говорих с човека за отстъпките ме предупреди, че и при него цената ще излезе 10 лева след някое време 'защото колегите се събраха и решиха да са такива цените навсякъде' (цитирам по памет, но близко до ориинала!)

Впрочем, същата тая бензиностанция я бяха гърмели преди време, преди да влезне във веигата на ЕКО, защото винаги е пускала горивата на 3-4 ст. по-ниска цена, а и доста бонуси даваха... Постоянно вървяха и томболи за клиентите!
Ха ми кажете сега, че колегата zfa някъде е объркал в размишленията си!!!
Или че ти, Влади, ще си рискуваш живота, магазина, или поне колата, за да пуснеш цени под костуемите ;) (че за 'избрани хора' правиш отстъпки го знам ;) Не това имам предвид!)
Весели празници на всички и не се впряайте толкова! Веднъж се живее!!! :обичам ви

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Нед 30 дек 2007 15:53

Много добър отговор :!: (@musura)

А сега е време за кафенце....Аз бях дотук.

П.С. Сравних един Самсунг монитор, разликата беше 37 лв повече в БГ, което може да се пренебрегне...

Последна промяна от Чудомир на Нед 30 дек 2007 15:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
jetttlii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jetttlii » Нед 30 дек 2007 15:55

Колега juve не е тайна, че всеки работи за печалба, но при положение, че дадена стока се потребява и при висока цена е нормално тази цена да се държи искувствено висока. Погледни мобилните оператори - предлагат телефони на договори за по 50 лв и същия телефон без сим карта за 200 лв :shock и в крайна сметка каква е реалната цена на телефона след внос у нас :?: 20 - 30 лв :lol: Но ние сме си виновни :evil: щом си траеме, а мълчанието е знак за съгласие :wink:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 15:56

Между другото, както си поставил въпроса в заглавието, може да достигнем до кофти извод Wink

може може .... :wink: аз вероятно съм си и такъв :wink: даже и жена ми ми го е казвала :lol: Идиота е най вече, защото предполагах , че не мога да се оправя с ценообразуването и вероятно има още някакви икономически фактори , които само АЗ не мога да видя и си пискам :wink: Сега се поуспокоих : В идиотска държава живея , а още не съм станал завършен неин гражданин ... ( от моя гледна точка :D :D )

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 30 дек 2007 15:59

juve написа:В идиотска държава живея , а още не съм станал завършен неин гражданин ... ( от моя гледна точка :D :D )

spam Ако държиш, ела да работиш при нас! :lol: :lol:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 16:03

Ако държиш, ела да работиш при нас! Laughing Laughing

Моля моля ! Има толкова други места , където ще ми предложат перфектно Убучение :wink: и то за по малка заплата .... При теб Радо не ща - нямаш квалификация в тази област :wink: :wink:

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Нед 30 дек 2007 16:56

Защо е така?

Прочетете някой учебник по микро и макро икономика! Ей така за обща култура! :idea:

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Нед 30 дек 2007 16:56

musura написа:...

Добре извинявай ;) малко избързах. После видях, че сме на едно мнение. Не бива да се караме за глупости. Просто самата ситуация изнервя всички до крайност и така се получава. Весели празници на всички!

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 30 дек 2007 16:59

Vlad777 написа:Защо е така?

Прочетете някой учебник по микро и макро икономика! Ей така за обща култура! :idea:

И един Маркетинг!

VALKOV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VALKOV » Нед 30 дек 2007 18:30

Много микро много макро икономика чак ме заболя главата! Бихте ли обяснили на неукия, защо само в България дизела е по скъп от бензина??!!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”