Проблем с комина. Давайте съвети.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 03 яну 2008 21:04

vladtod® написа:спасението е Н-образен накрайник за комин,има такива на топливо ,но са от тънка ламарина и изгарят за 1-2 зими,но вършат работа,ей такова представлява http://images22.snimka.bg/004855974.jpg като духне вятър не връща в комина а от долната страна и не се получават димни завеси у дома.

Това съм го виждал някъде ама чугунено като последно коминно тяло ама не помня вече къде.Предполагам се продава все още някъде такъв тип ама не ламаринено.
Успех!

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Пет 04 яну 2008 8:55

1. Слизаш долу в мазата точно под твоя апартамент. Там започва твоето коминно тяло. По стандарт трябва да има контролен отвор с правоъгълна капачка или просто още една розетка коминна. И двете е необходимо да са плътно затворени.
2. Оглеждаш това начало на коминното тяло за пуктанини или отвори между него и стената. Ако има такива се измазват./ аз чакам моя комшия да свърши дървата и тази операция ще я свърша.
3. Проверяваш колко е дълбока кухината на твоята коминна решетка и си правиш извода за секциите в началното коминно тяло. По социалистическо законодателство трябва да са три - две с преплитане обслужват комините по етажите, а едното е директно излизащо на покрива - вентилационна шахта на скривалицето в мазата. Номера е внимателно да пробиеш през твоята розетка отвор до тази директна шахта. Проверява се с огледалце на края на летва под 45 градуса и следиш да видиш небето. Ако имаш съмнения, че такава шахтичка няма, качнайки се на покрива оглеждаш дупките. Едната би трябвало да бъде чиста, но е възможно някой да тее изпреварил. Малки камъчета пуснати в отворите ще покажат - Нормалните са дълбоки неповече от два етажа, а онова е безкрайно. Чакаш да чуеш " ТУП", но от камъчето.
4.Н образното работи, но страничните тръби ги направи също под 45 градуса
5. Вместо унгарската турбинка можеш да сложиш българското петле
6.Щом си последен етаж просто лякото си правиш едно свое индивидуално коминче нямащо нищо общо с останалата система
Всичко описано е проверено - мини няма. От училищната физика знаех само дяла за флуиди и бях шокиран, че сега са го махнали от учебниците.
Успех!

Потребителски аватар
dinko_bonev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinko_bonev » Съб 05 яну 2008 17:36

Значи отвора на комина е само един. Няма скривалище, тъй че няма и вентилационна шахта... Не можах да проверя началото на комина в мазето...

В момента навън времето е много студено и няма никакъв вятър - при това положение би трябвало да има добра тяга. Ама не е така! От печката духа на вън все едно че има вентилатор в нея! Качвах се на покрива да поверя комина - ами работи си - наведох се над отвора и духа силно! Значи има тяга, смучи от някъде, но от къде незная... Под мен никой не се топли на дърва. Ако в някой от долните апартаменти е отворена розетката може ли да се получи описания ефект?!

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Съб 05 яну 2008 17:39

да....даже някой ако си е вързал абсорбатора в тва гнездо,също ще има проблемация

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Съб 05 яну 2008 17:51

dinko_bonev написа:Значи отвора на комина е само един. Няма скривалище, тъй че няма и вентилационна шахта... Не можах да проверя началото на комина в мазето...

В момента навън времето е много студено и няма никакъв вятър - при това положение би трябвало да има добра тяга. Ама не е така! От печката духа на вън все едно че има вентилатор в нея! Качвах се на покрива да поверя комина - ами работи си - наведох се над отвора и духа силно! Значи има тяга, смучи от някъде, но от къде незная... Под мен никой не се топли на дърва. Ако в някой от долните апартаменти е отворена розетката може ли да се получи описания ефект?!

На жена ми в блока на комшията връща много печката.И знаеш ли какво се оказва,някъв тъпак комшия си набухал аспиратора в комина и като го пусна нали се сещаш какво мазало става.Бягай при комшиите и ги питай.Но настоявай да видиш с очите си къде е вързан щот могат да те излъжат и да се чудиш какво става още 100 години.

Потребителски аватар
nasko79
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko79 » Съб 05 яну 2008 18:06

Колега моята камина е много голяма маи :D и когато затворя вратата започва да ми враща дим защото неи стига вьздух ,при открехната врата няма проблеми,да неби и при теб да е нещо такова /да не и стига вьздух /,при аспиратор както е писал колегата е сьщия проблем изпитано е.Провери при саседите да няма грешка защото вече никои не е за вярване

Потребителски аватар
dinko_bonev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinko_bonev » Съб 05 яну 2008 18:09

А какво ли ще стане ако запуша комина под нивото на отвора за тръбите в стената - да си го направя само за нашия апартамент?!

Потребителски аватар
dimitarpetrov
Автомобил: HONDA CR-V 2003
Двигател: K20 i-VTEC - 150 hp

Мнениеот dimitarpetrov » Съб 05 яну 2008 18:17

dinko_bonev написа:А какво ли ще стане ако запуша комина под нивото на отвора за тръбите в стената - да си го направя само за нашия апартамент?!

1. Ще почнат да идват комшиите при тебе, а не ти да ги обикаляш! :lol:
2. при дъждове ако нямаш капак на комина ще е голяма вероятността да ти протече катран от стената.
3. Почистването от сажди ще е проблем

Провери си пак целият димоход до мазетата - до сервизният отвор за почистване на саждите и виж да не е оставен отворен след последното почистване

Потребителски аватар
dinko_bonev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinko_bonev » Съб 05 яну 2008 18:23

Май май някой ще си е бутнал аспиратора в комина... Защо мисля така - преди малко пробвах печката със запалка - теглеше много добре. Заредих казанчето, запалих я, всичко 6 за около 2-3 минути и пак започна да си духа навън яко...
Според мен не е от вън причината - при едни и същи атмосферни условия в разстояние на половин час да тегли добре и след малко да връща много...

Потребителски аватар
GodLike
Автомобил: VW Touran
Двигател: CRKB 7DSG Highline
Контакти:

Мнениеот GodLike » Съб 05 яну 2008 18:33

Идиоти всякакви! Обикаляй ги един по един, друго спасение няма!

При мене някой си е боднал абсорбатора в отдушника на банята и тоалетната и когато вляза все на манджа мирише :evil: Вчера пържиха риба! :evil:

Потребителски аватар
dinko_bonev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinko_bonev » Съб 05 яну 2008 18:35

GodLike написа:Идиоти всякакви! Обикаляй ги един по един, друго спасение няма!

При мене някой си е боднал абсорбатора в отдушника на банята и тоалетната и когато вляза все на манджа мирише :evil: Вчера пържиха риба! :evil:

Е да ама дори някой да си е бутнал аспиратора там аз как ще го накарам да го премести, въпреки че има отвор за аспиратор...

Потребителски аватар
dinko_bonev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinko_bonev » Съб 05 яну 2008 18:36

dimitarpetrov написа:
dinko_bonev написа:А какво ли ще стане ако запуша комина под нивото на отвора за тръбите в стената - да си го направя само за нашия апартамент?!

1. Ще почнат да идват комшиите при тебе, а не ти да ги обикаляш! :lol:
2. при дъждове ако нямаш капак на комина ще е голяма вероятността да ти протече катран от стената.
3. Почистването от сажди ще е проблем

Провери си пак целият димоход до мазетата - до сервизният отвор за почистване на саждите и виж да не е оставен отворен след последното почистване

Питането е дали ще се реши проблема с тягата?!

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Съб 05 яну 2008 18:37

dinko_bonev написа:Май май някой ще си е бутнал аспиратора в комина... Защо мисля така - преди малко пробвах печката със запалка - теглеше много добре. Заредих казанчето, запалих я, всичко 6 за около 2-3 минути и пак започна да си духа навън яко...
Според мен не е от вън причината - при едни и същи атмосферни условия в разстояние на половин час да тегли добре и след малко да връща много...

Та значи-какво се случва...Ти палиш камината,на комшиите започва да им смърди на сажди,пускат аспиратора..и ,хопа изненада-при теб почва да бълва сажди :idea: :roll:
Направи си собствен комин,по-нататък и си гледай кефа :idea: :!:

Потребителски аватар
dinko_bonev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dinko_bonev » Съб 05 яну 2008 18:41

Абе собствен комин няма да направя... Трябва по някакъв начин да реша проблема...

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Съб 05 яну 2008 18:45

dinko_bonev написа:
GodLike написа:Идиоти всякакви! Обикаляй ги един по един, друго спасение няма!

Е да ама дори някой да си е бутнал аспиратора там аз как ще го накарам да го премести, въпреки че има отвор за аспиратор...

Запушваш комина за неопределено време и да видиш колко ще им е забавно,И им кажи на комшиите че аспираторите имат едни клапички дето се слагат да не връща въздух,ако се окаже някой много "умен"съсед.Малии убу че не живея в блок.Комшиите на улицата и без тва ме мразят а ако трябваше да им търпя простоиите и да съм в блок с тях тогава не знам... :twisted:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”