Съвет за инвестиция

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 09 яну 2008 22:24

За последната година цената на златото се е покачила с 45%.

По ТВ съобщиха, че са сключени сделки за петрол доставка Дек. 2008 с цена $200/барел. В момента е малко под $100.

Потребителски аватар
rymo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rymo » Сря 09 яну 2008 22:29

Имот. Ако не стигат за цял- два гаража да си купиш, след година ще си отгоре. За размера на печалбата едва ли някой ще ти гарантира и ще се подпише отдолу, но ще я има :wink:

Потребителски аватар
vaalentin70
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaalentin70 » Сря 09 яну 2008 22:35

ООО,пари за влагане да имаш...
Препоръчвам еврейското правило-по една трета в злато,недвиживм имот и валута.
Взаимен фонд-само при срок НАД 6 МЕСЕЦА

assd
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот assd » Чет 10 яну 2008 0:10

аз за друго освен да се съберете примерно 3ма или четирима и да направите фирма с дялово участие на всеки (там регламентирано с договор) и да купите един апартамент на зелено чрез фирмата като офис (не знам дали може да се земе ддс от тва) и после да го препродадете и да си разделите парите от печалбата според дяловите вноски не мога да измисля!
ако сте познати още по-добре , ама може и някой от форума да има заинтересувам, ама си е рисково все пак

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 10 яну 2008 8:51

Има си финансово-брокерски къщи с доста опит вече в бизнеса
даваш им парите за договорно управление , те ти правят порфейл по твой избор
-консервативен - с минимални но сигурни печалби (по високи от % на банките)
-балансиран (с доста добра доходност 10-20%)
- агресивен ( с най-висока доходност 30-80%и нагоре) но с най-голям риск
миналата година доста добри печалби се правеха на фондовата борса над 80%
но не играй сам - довери се на професионалисти -срещу 1-2% комисионна

chriss
Автомобил: VW MK4
Двигател: ATD PD TDI

Мнениеот chriss » Чет 10 яну 2008 8:52

Не мисля, че точно сега е момента да се инвестира в НИ. Не слушай изявленията на брокерите в медиите, това са платени съобщения. В момента балона на НИ в САЩ и UK спихва / плавно /, обаче тука според мен ще гръмне яко и изведнъж. Няма никаква логика да се покачват цените на НИ. Населението намалява / емиграция, отрицателен прираст /, ниска покупателна способност на населението, много ново строителство, което ще излезе тази година на пазара, остарял жилищен фонд, освен това 90 % и повече са собственици и някой имат по повече от 1 имот. Англичаните разбраха що е Бг и спряха търсенето също. Ако добавим, че последните години НИ се купуват с кредити едно повишаване на лихвения процент, което също мисля ще се случи ще направи много хора неспособни да плащат ипотеки и тези НИ също ще излязат на пазара. Ето линк към статии на професионалист - писани са преди 2-3 години и мисля човека е много прав. http://www.kordoba.net/Krasimir_Petrov/
Според мен ако нямаш опит питай в Карол или Елана имат инвестиционни фондове с различна доходност и различен риск разбира се. Мисля за сега това е най-доброто решение за теб.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 10 яну 2008 10:30

chriss написа:Не мисля, че точно сега е момента да се инвестира в НИ. Не слушай изявленията на брокерите в медиите, това са платени съобщения. В момента балона на НИ в САЩ и UK спихва / плавно /, обаче тука според мен ще гръмне яко и изведнъж. Няма никаква логика да се покачват цените на НИ. Населението намалява / емиграция, отрицателен прираст /, ниска покупателна способност на населението, много ново строителство, което ще излезе тази година на пазара, остарял жилищен фонд, освен това 90 % и повече са собственици и някой имат по повече от 1 имот. Англичаните разбраха що е Бг и спряха търсенето също. Ако добавим, че последните години НИ се купуват с кредити едно повишаване на лихвения процент, което също мисля ще се случи ще направи много хора неспособни да плащат ипотеки и тези НИ също ще излязат на пазара. Ето линк към статии на професионалист - писани са преди 2-3 години и мисля човека е много прав. http://www.kordoba.net/Krasimir_Petrov/
Според мен ако нямаш опит питай в Карол или Елана имат инвестиционни фондове с различна доходност и различен риск разбира се. Мисля за сега това е най-доброто решение за теб.

аз сум на същото мнение за недв. имоти. пазара се държи изкусвено в момента, не знам колко ще издържи още така, но е пренаситен от жилища, огромна част от тях са си празни. хората нямат пари и идеята давай да грабим с кредити, че те цените само ще се покачват почва вече да не е рентабилна. вярно, че в световен мащаб ценови спад много рядко се случва, но има подобна случва в полша сравнително наскоро. всеки за недвижими имоти търчи, но срив ще има. само някой кътчета ще си запазят цените и ще се покачат може би още и това са местата, привлекателни за чужденците и за БОГАТИТЕ българи- това са имоти на морето, но не в самия град например центъра на варна, а в околностите.

Потребителски аватар
Dragon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dragon » Чет 10 яну 2008 10:34

Виж и този инвестиционен фонд! Аз съм супер доволен от доходността там!

http://www.status-invest.com

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 10 яну 2008 10:43

musura написа:и аз съм привърженик на идеята за взаимен фонд. Ако не си "лаком" за голяма печалба, инвестицията е сигурна и печеливша. Лично аз не бих избрал Капман, дори само поради факта, че прекалнено голяма доходност показват, имаше период със 180% годишна доходност :shock , тез пари да не валят от небето... рано или късно подобно фондове ще се пукнат като голям балон...

абсолютно бягай от най-голямата доходност, като човек бачкал в банка, ще ти кажа как се постига това- с поемане на рискове, а понеже постоянно ги натискат за печалба, те рискуват все повече и повече, и рано или късно ще стане изненада

карол съм чувал не добри думи за източна европа фондът им, за управлението му. макар че има много петролни фирми в него, като акции

адванс инвест на карол не е лош фонд, в първите е, но не е топа като капман

Сега за имотите, майка ми е в тоя бизнес от 15 години близо, не слушай кво се говори за не знам си колко процента увеличение. Важно е на какви пари се сключват сделките
Щото знаеш ли колко апартамента висят на пазара от лакомия, и като направят една справка и си викат абее баси как са поскъпнали
говори се примерно за моя квартал младост за 1000-1100 евро на м2
само дето на тея пари сделки няма
вярно е, че от зелено на готово скачат с около 30 % но въпросът е ще можеш ли да го продадеш.
Представи си следното- има голямо предлагане, животът в страната се подобрява, хората ще спрат да идват към София постоянно, ще се изкриви още търсенето. И дори и ти да не свалиш цената, някой няма да издържи и ще свали. Повече от 10-15 % ръст на имотите не е реално да се очаква според мен.

фондовете са по-добра идея защото слагаш в няколко фонда парите- не се занимавай с нискорискови- само балансирани, които гонят поне 15-17% доходност. Ако си разпределиш риска и си достатъчно търпелив, мисля че за няколко години може да очакваш средно по 20 процента на година

П.С това нещо го мисля от почти 6 месеца, гледам движения на фондове, образовам се, не бързам.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 10 яну 2008 11:39

pakumba написа:
chriss написа:Не мисля, че точно сега е момента да се инвестира в НИ. Не слушай изявленията на брокерите в медиите, това са платени съобщения. В момента балона на НИ в САЩ и UK спихва / плавно /, обаче тука според мен ще гръмне яко и изведнъж. Няма никаква логика да се покачват цените на НИ. Населението намалява / емиграция, отрицателен прираст /, ниска покупателна способност на населението, много ново строителство, което ще излезе тази година на пазара, остарял жилищен фонд, освен това 90 % и повече са собственици и някой имат по повече от 1 имот. Англичаните разбраха що е Бг и спряха търсенето също. Ако добавим, че последните години НИ се купуват с кредити едно повишаване на лихвения процент, което също мисля ще се случи ще направи много хора неспособни да плащат ипотеки и тези НИ също ще излязат на пазара. Ето линк към статии на професионалист - писани са преди 2-3 години и мисля човека е много прав. http://www.kordoba.net/Krasimir_Petrov/

аз сум на същото мнение за недв. имоти. пазара се държи изкусвено в момента, не знам колко ще издържи още така, но е пренаситен от жилища, огромна част от тях са си празни. хората нямат пари и идеята давай да грабим с кредити, че те цените само ще се покачват почва вече да не е рентабилна. вярно, че в световен мащаб ценови спад много рядко се случва, но има подобна случва в полша сравнително наскоро. всеки за недвижими имоти търчи, но срив ще има. само някой кътчета ще си запазят цените и ще се покачат може би още и това са местата, привлекателни за чужденците и за БОГАТИТЕ българи- това са имоти на морето, но не в самия град например центъра на варна, а в околностите.

мда иска се на някой хора да спаднат цените ама няма да стане
и много ме радва как уж хората нямат пари (само погледнете автопарка на софия как се изменя)
при нас специално под 5% от жилищата са купени с кредит
и всичко е продадено на зелено още
и само идват и питат ама нещо да купиме ама нещо да се намери и т.н.
сега не продаваме защото напролет ще са с 50% отгоре цените
и въобще не е изкуствено това завишаване
защото ако преди 200$ стигаха за да построиш 1м2 то сега за качествено и 600-700евро не стигат
преди собственици се радваха на 22% обезщетение сега се мръщат на 33% въобще много е спорна работата
и за всеки квартал си е различна ситуацията...
сега се забелязва една вълна от по заможни хора от провинцията които си пращат децата да учат в софия но не на квартира а им купуват апартамент директно...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 10 яну 2008 11:47

и аз съм за доверително управление и инвестиция в ЦК.
Бих ти препоръчал да прегледаш този сайт www.investor.bg има доста информация и анализи (за 2007 и 2008), фондове, доходност, класации, пазар, обща информация.
Но НЕ бързай да им четеш форумите, помни че там никой няма интерес да помага на другите да печелят :)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 10 яну 2008 12:15

Инвестирай в индекси - доходност и сигурност - премерен риск. И както написа Вили - разпредели инвестицията.
По отношение на недвижимите имоти може в универститетите да не ги дават като добра инвестиция, но е най-сигурната. А в България цените продължават да растат - последната година надхвърли всички очаквания двойно, да видим тази какво ще стане. Освен това, ако вземеш нещо с кредит, и го даваш под наем, наемът ще изплаща по-голямата част от кредита, а накрая ще си имаш и жилище освен това.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 10 яну 2008 12:20

dobrinb написа: Освен това, ако вземеш нещо с кредит, и го даваш под наем, наемът ще изплаща по-голямата част от кредита, а накрая ще си имаш и жилище освен това.

е това е истината :wink:
само дето трудно се намират свестни квартиранти :wink:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 10 яну 2008 12:23

DragoGT написа:само дето трудно се намират свестни квартиранти :wink:

Затова или познати, или даваш за офис на фирма - поне няма как да се изпарят и има какво да им вземеш. Двоен депозит и клаузи в твоя полза в договора за наем.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Чет 10 яну 2008 13:17

DragoGT написа:
pakumba написа:

мда иска се на някой хора да спаднат цените ама няма да стане
и много ме радва как уж хората нямат пари (само погледнете автопарка на софия как се изменя)
при нас специално под 5% от жилищата са купени с кредит
и всичко е продадено на зелено още
и само идват и питат ама нещо да купиме ама нещо да се намери и т.н.
сега не продаваме защото напролет ще са с 50% отгоре цените
и въобще не е изкуствено това завишаване
защото ако преди 200$ стигаха за да построиш 1м2 то сега за качествено и 600-700евро не стигат
преди собственици се радваха на 22% обезщетение сега се мръщат на 33% въобще много е спорна работата
и за всеки квартал си е различна ситуацията...
сега се забелязва една вълна от по заможни хора от провинцията които си пращат децата да учат в софия но не на квартира а им купуват апартамент директно...

може би да си прав, сигурно си по-навътре от мен в областта. но аз гледам няколко факта- работя във фирма, където 90% от персонала, който си е купил жилища те са на кредит. дори тези 10% ги допускам от вежливост:), не познавам такъв дето не е купил с кредит, а среданта заплата като за бг не е съвсем зле- да кажем 2 000 лв. може и малко отгоре. а това, че 1 апартамент може да ти излиза 1100 евра квадрата, много трудно може някой да ме убеди, освен ако имота не струва 800 евра/квадрата. знам как се движат цените на стр. мат-ли и за 600-700 евро на квадрат може да влагаш златни нишки в стените. а всеки може да си сметне, че в момента в сф излиза по-евтино да си направиш къща отколкото да си купиш апартамент/е, зависи от квартала ест./- дружба, което не е особенно прекрасен квартал за мен, 50 кв м за 50 000 евро, кво е тва?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”