Дебитна карта
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
От където и да е, стига да е с чип. Аз лично съм с виза електрон (с чип), няма да казвам банката, по простата причина че работя там и не искам да се приема като реклама. Ако недай си боже нещо се случи, виза поема гаранции само за картите с чиповете, при тези с магнитни ленти е ходене по мъките да доказваш, че не си правил транзакции ти, а е минала през някой скимър ...
- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
ПИБ: имат чип, работят с ePay.bg, нямат такса за теглене от техен банкомат, от чужд вземат само 20 ст (поне доскоро), имат голям брой банкомати, няма неснижаем остатък или други тъпи трикове.
Може ли да разясниш едно нещо, по което се чудих наскоро - след като картите имат чип, но имат и лента, означава ли че може да се прави теглене само чрез лентата? И ако да - какви механизми има за защита на такива неща?
nivanov написа:От където и да е, стига да е с чип. Аз лично съм с виза електрон (с чип), няма да казвам банката, по простата причина че работя там и не искам да се приема като реклама. Ако недай си боже нещо се случи, виза поема гаранции само за картите с чиповете, при тези с магнитни ленти е ходене по мъките да доказваш, че не си правил транзакции ти, а е минала през някой скимър ...
Може ли да разясниш едно нещо, по което се чудих наскоро - след като картите имат чип, но имат и лента, означава ли че може да се прави теглене само чрез лентата? И ако да - какви механизми има за защита на такива неща?
Ако оспориш транзакция на банкомат, който не чете чипа, виза налагат зжерски глоби на банката-издател. Отделно картите не подлежат на скимиране, банкомата получава инфо, че картата е с чип и ако не намери такъв (случай с копиране на инфото от магнитната лента) просто я прибира
Останали са достатъчно малко банкомати, които не са EVN compatible (не могат да работят с чиповете), така че шанса да ти източат картата с просто копие върху празна заготовка вече е нищожен.
С POS проблема е друг, но там празни пластики по принцип не минават заради операторите на POS-а ... иначе за момента не знам пос в БГ, който да използва чипа, но може и да нямам достатъчно инфо по темата, все пак пряката ми работа не е свързана с картите

С POS проблема е друг, но там празни пластики по принцип не минават заради операторите на POS-а ... иначе за момента не знам пос в БГ, който да използва чипа, но може и да нямам достатъчно инфо по темата, все пак пряката ми работа не е свързана с картите

- XIKS
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
......
ПИБ 

- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
nivanov написа:Ако оспориш транзакция на банкомат, който не чете чипа, виза налагат зжерски глоби на банката-издател. Отделно картите не подлежат на скимиране, банкомата получава инфо, че картата е с чип и ако не намери такъв (случай с копиране на инфото от магнитната лента) просто я прибираОстанали са достатъчно малко банкомати, които не са EVN compatible (не могат да работят с чиповете), така че шанса да ти източат картата с просто копие върху празна заготовка вече е нищожен.
Те са малко тия банкомати, но ако все пак има такива в БГ значи е въпрос на малко вътрешна информация кои са и готово. А пък за празните карти и POS - не виждам какво пречи операторът да е свързан с измамниците и още по-простия вариант - взема се нормална карта от някаква банка и се презаписва лентата с откраднатата...
- stoqn_g60
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ADA
Re: ......
XIKS написа:ПИБ
и аз съм за ПИБ
mod edit: musura
- Дашо
- Пернишки бек
- Автомобил:
- Двигател:
didoriginal написа:musura написа:Всяка една, без Първа инвестиционна... не им работят картите с epay до колкото чувам... а това си е голям проблем
На ОББ със сигурност не работят!
Незнам аз и цялото ми семейство сме с дебитни карти на ОББ,поне 7-8 години и немога да се оплача.Те,заедно с ДСК имат най-много банкомати в страната,а от тях се тегли по-тънко
- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
da6o_amvr написа:didoriginal написа:musura написа:Всяка една, без Първа инвестиционна... не им работят картите с epay до колкото чувам... а това си е голям проблем
Незнам аз и цялото ми семейство сме с дебитни карти на ОББ,поне 7-8 години и немога да се оплача.Те,заедно с ДСК имат най-много банкомати в страната,а от тях се тегли по-тънко
Кое му е тънкото - 10 ст на теглене. А от чужд банкомат 70 ст... Аз щях да си вадя ОББ карта, но като ми казаха 70 ст от чужд банкомат и че не работят с ePay си викам за какво ми е тая карта.
nivanov написа:От където и да е, стига да е с чип. Аз лично съм с виза електрон (с чип), няма да казвам банката, по простата причина че работя там и не искам да се приема като реклама. Ако недай си боже нещо се случи, виза поема гаранции само за картите с чиповете, при тези с магнитни ленти е ходене по мъките да доказваш, че не си правил транзакции ти, а е минала през някой скимър ...
Ако имаш предвид Пощенска - няма такива м0шенници.
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Божков написа:da6o_amvr написа:didoriginal написа:musura написа:Всяка една, без Първа инвестиционна... не им работят картите с epay до колкото чувам... а това си е голям проблем
Кое му е тънкото - 10 ст на теглене. А от чужд банкомат 70 ст... Аз щях да си вадя ОББ карта, но като ми казаха 70 ст от чужд банкомат и че не работят с ePay си викам за какво ми е тая карта.
- От ПроКредит от какъвто и банкомат да теглиш е БЕЗ ТАКСА

- Божков
- Автомобил:
- Двигател:
Аз досега никога не съм ползвал плащане на ПОС терминал и нямам особено намерение (може да се случи само при изключителна необходимост). Почти до всеки по-голям магазин има банкомат - отиваш и теглиш ако си останал без пари. Това да ми четат картата с някаква съмнителна машинка дето нямаш идея къде е свързана... ако сме в САЩ или Германия добре, но в БГ си знаем положението.
jims, дебитни с чип вече има доста - твоята може да е нова и да е без, но явно такава банка си улучил.
А как стои въпроса с месечна такса за "поддържане"? Почти съм сигурен че там ще има минимум 1 лв. ПроКредит са "царе" на разни таксички, но в много груби размери.
jims, дебитни с чип вече има доста - твоята може да е нова и да е без, но явно такава банка си улучил.
Теодор написа:От ПроКредит от какъвто и банкомат да теглиш е БЕЗ ТАКСА![]()
А как стои въпроса с месечна такса за "поддържане"? Почти съм сигурен че там ще има минимум 1 лв. ПроКредит са "царе" на разни таксички, но в много груби размери.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”