Дебитна карта

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
nivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nivanov » Съб 26 яну 2008 20:32

От където и да е, стига да е с чип. Аз лично съм с виза електрон (с чип), няма да казвам банката, по простата причина че работя там и не искам да се приема като реклама. Ако недай си боже нещо се случи, виза поема гаранции само за картите с чиповете, при тези с магнитни ленти е ходене по мъките да доказваш, че не си правил транзакции ти, а е минала през някой скимър ...

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Съб 26 яну 2008 20:42

ПИБ: имат чип, работят с ePay.bg, нямат такса за теглене от техен банкомат, от чужд вземат само 20 ст (поне доскоро), имат голям брой банкомати, няма неснижаем остатък или други тъпи трикове.

nivanov написа:От където и да е, стига да е с чип. Аз лично съм с виза електрон (с чип), няма да казвам банката, по простата причина че работя там и не искам да се приема като реклама. Ако недай си боже нещо се случи, виза поема гаранции само за картите с чиповете, при тези с магнитни ленти е ходене по мъките да доказваш, че не си правил транзакции ти, а е минала през някой скимър ...

Може ли да разясниш едно нещо, по което се чудих наскоро - след като картите имат чип, но имат и лента, означава ли че може да се прави теглене само чрез лентата? И ако да - какви механизми има за защита на такива неща?

Потребителски аватар
Maxee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Maxee » Съб 26 яну 2008 21:40

Още един глас в полза на ПроКредит :wink:

nivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nivanov » Съб 26 яну 2008 21:40

Ако оспориш транзакция на банкомат, който не чете чипа, виза налагат зжерски глоби на банката-издател. Отделно картите не подлежат на скимиране, банкомата получава инфо, че картата е с чип и ако не намери такъв (случай с копиране на инфото от магнитната лента) просто я прибира ;-) Останали са достатъчно малко банкомати, които не са EVN compatible (не могат да работят с чиповете), така че шанса да ти източат картата с просто копие върху празна заготовка вече е нищожен.
С POS проблема е друг, но там празни пластики по принцип не минават заради операторите на POS-а ... иначе за момента не знам пос в БГ, който да използва чипа, но може и да нямам достатъчно инфо по темата, все пак пряката ми работа не е свързана с картите ;-)

Потребителски аватар
lowrider
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот lowrider » Съб 26 яну 2008 22:08

Я да си видя в портфеила - хмм ОББ,ДСК,Уникредит-Булбанк,ПИБ,53bank, мдаа от 53 съм най-доволен на нея ми е и paypal-a.

Препоръчвам ти ПИБ и ОББ.А ти досега не си имал дебитна карта така ли?

Потребителски аватар
XIKS
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

......

Мнениеот XIKS » Съб 26 яну 2008 22:10

ПИБ :wink:

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Съб 26 яну 2008 23:05

nivanov написа:Ако оспориш транзакция на банкомат, който не чете чипа, виза налагат зжерски глоби на банката-издател. Отделно картите не подлежат на скимиране, банкомата получава инфо, че картата е с чип и ако не намери такъв (случай с копиране на инфото от магнитната лента) просто я прибира ;-) Останали са достатъчно малко банкомати, които не са EVN compatible (не могат да работят с чиповете), така че шанса да ти източат картата с просто копие върху празна заготовка вече е нищожен.
С POS проблема е друг, но там празни пластики по принцип не минават заради операторите на POS-а ... иначе за момента не знам пос в БГ, който да използва чипа, но може и да нямам достатъчно инфо по темата, все пак пряката ми работа не е свързана с картите ;-)

Те са малко тия банкомати, но ако все пак има такива в БГ значи е въпрос на малко вътрешна информация кои са и готово. А пък за празните карти и POS - не виждам какво пречи операторът да е свързан с измамниците и още по-простия вариант - взема се нормална карта от някаква банка и се презаписва лентата с откраднатата...

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Съб 26 яну 2008 23:19

nivanov написа:иначе за момента не знам пос в БГ, който да използва чипа, но може и да нямам достатъчно инфо по темата, все пак пряката ми работа не е свързана с картите ;-)

Имаш предвид, да чете инфото от чипа, а не от лентата? Защото ако е така - има доста такива ПОС терминали вече :wink:

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Re: ......

Мнениеот stoqn_g60 » Съб 26 яну 2008 23:23

XIKS написа:ПИБ :wink:

и аз съм за ПИБ
mod edit: musura

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Съб 26 яну 2008 23:43

didoriginal написа:
musura написа:Всяка една, без Първа инвестиционна... не им работят картите с epay до колкото чувам... а това си е голям проблем

На ОББ със сигурност не работят! :evil:

Незнам аз и цялото ми семейство сме с дебитни карти на ОББ,поне 7-8 години и немога да се оплача.Те,заедно с ДСК имат най-много банкомати в страната,а от тях се тегли по-тънко

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Нед 27 яну 2008 16:13

da6o_amvr написа:
didoriginal написа:
musura написа:Всяка една, без Първа инвестиционна... не им работят картите с epay до колкото чувам... а това си е голям проблем

Незнам аз и цялото ми семейство сме с дебитни карти на ОББ,поне 7-8 години и немога да се оплача.Те,заедно с ДСК имат най-много банкомати в страната,а от тях се тегли по-тънко

Кое му е тънкото - 10 ст на теглене. А от чужд банкомат 70 ст... Аз щях да си вадя ОББ карта, но като ми казаха 70 ст от чужд банкомат и че не работят с ePay си викам за какво ми е тая карта.

jims
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jims » Нед 27 яну 2008 16:17

-

Последна промяна от jims на Пон 16 юни 2025 12:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Нед 27 яну 2008 16:37

nivanov написа:От където и да е, стига да е с чип. Аз лично съм с виза електрон (с чип), няма да казвам банката, по простата причина че работя там и не искам да се приема като реклама. Ако недай си боже нещо се случи, виза поема гаранции само за картите с чиповете, при тези с магнитни ленти е ходене по мъките да доказваш, че не си правил транзакции ти, а е минала през някой скимър ...

Ако имаш предвид Пощенска - няма такива м0шенници.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Нед 27 яну 2008 17:14

Божков написа:
da6o_amvr написа:
didoriginal написа:

Кое му е тънкото - 10 ст на теглене. А от чужд банкомат 70 ст... Аз щях да си вадя ОББ карта, но като ми казаха 70 ст от чужд банкомат и че не работят с ePay си викам за какво ми е тая карта.
    От ПроКредит от какъвто и банкомат да теглиш е БЕЗ ТАКСА :idea:

Потребителски аватар
Божков
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Божков » Нед 27 яну 2008 17:16

Аз досега никога не съм ползвал плащане на ПОС терминал и нямам особено намерение (може да се случи само при изключителна необходимост). Почти до всеки по-голям магазин има банкомат - отиваш и теглиш ако си останал без пари. Това да ми четат картата с някаква съмнителна машинка дето нямаш идея къде е свързана... ако сме в САЩ или Германия добре, но в БГ си знаем положението.

jims, дебитни с чип вече има доста - твоята може да е нова и да е без, но явно такава банка си улучил.

Теодор написа:От ПроКредит от какъвто и банкомат да теглиш е БЕЗ ТАКСА :idea:

А как стои въпроса с месечна такса за "поддържане"? Почти съм сигурен че там ще има минимум 1 лв. ПроКредит са "царе" на разни таксички, но в много груби размери.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”