Пропусната задължителен регистрация...(ДДС)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
deluX
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот deluX » Чет 07 фев 2008 18:21

dobrinb написа:Колега, прочети ми първото мнение, и не се занимавай с други глупости. Въпросните клиенти, за които ти говоря, имаха натрупан оборот 200 000 лева, т.е. 150 000 лева отгоре. Така че не се притеснявай, и отивай да се регистрираш.

мерси за отговора утре сигурно ще отида сега след 20 мин имам среща с счетоводителя да видим ко ще прайм.. 8)

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Чет 07 фев 2008 20:19

данъчните си имат програмка която смята лихвите - взема ОЛП на БНБ и някаква законно установена надбавка, това дето ще се получи като сума, явно го добавят към минимума от 500 лева, после нещо му баят и накрая се получава някаква кръгла сума...

ПС незнам колко му плащаш на счетоводителя, ама може да се замислиш за промяна, то има да съобрази пет дати в месеца....баси

Потребителски аватар
CoZmO
Автомобил: Passat Golf Scirocco Allroad A6C4
Двигател: PG EX EG BAU CAS AEL
Контакти:

Мнениеот CoZmO » Пет 08 фев 2008 2:06

deluX написа:
dobrinb написа:Колега, прочети ми първото мнение, и не се занимавай с други глупости. Въпросните клиенти, за които ти говоря, имаха натрупан оборот 200 000 лева, т.е. 150 000 лева отгоре. Така че не се притеснявай, и отивай да се регистрираш.

мерси за отговора утре сигурно ще отида сега след 20 мин имам среща с счетоводителя да видим ко ще прайм.. 8)

Колега и това съвсем не е цялата истина. Практиката им е освен глобата, ще те накарат да внесеш ДДС-то на всички тези фактури, които са ти над 50000 лв. Т.е. смяташ с коя фактера точно си чукнал 50-те хиляди, а за останалите нека счетоводителя ти направи ДДС справки и виж какъв ще е резултата за внасяне/възстановяване... Документите, които са ти нужни за регистрацията по ДДС са:

1. Копие на всички оригинални документи на фирмата (Булстат, съдебно р-ние...) заверени с "Вярно с оригинала.", подпис на управителя и печат на фирмата.
2. Опис + копия на всички фактури за данъчния период към днешна дата заверени с "Вярно с оригинала.", подпис на управителя и печат на фирмата.
3. Копия на банковите извлечения с плащания към доставчици и от клиенти заверени с "Вярно с оригинала.", подпис на управителя и печат на фирмата.
4. Копия на месечните фискални отчети отново заверени...

Всичко останало се прави на място в данъчната служба. В различните НАП-ове, могат да поискат и други документи, може и да не ти поискат някое от изброените. Но това което съм написал е стандарта в повечето. За жалост няма как да избегнеш глобата и ДДС-то, но пък в никакъв случай няма да ти излезе космически суми като 15000 и ако счетоводителя ти е на място, най-малкото което може да направи е ако не цялата, то поне да си поделите глобата... Айде за ДДС-то така или иначе си щял да го внесеш...

Желая ти успех.

ПП. Ако решиш да сменяш счетоводителя - свирни... ;-)

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пет 08 фев 2008 9:56

За внасянето на ДДС върху сумата, надхвърляща 50 000 лева не съм много сигурен. Поради простата причина, че към момента на реализиране на прихода, макар да е било задължен, не е ригистриран по ЗДДС и няма как да начислява такъв данък. А и примерът отново с моите клиенти - регистрираха се, глоба 600 лева, нищо не са начислявали за превишението, просто от момента на регистрацията започнаха да подават справки по ЗДДС и до сега има само да им се възстановява. Освен това нарочно искаха издаване на удостоверение за дължими данъци и в него си пише, че не се дължат каквито и да е. Ако им бяха начислили ДДС върху превишението, то същото щеше да лъсне в удостоверението. Бай Миле да изкаже мнение, той е по-вещ.

Потребителски аватар
Formel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Formel » Пет 08 фев 2008 10:14

Потребителски аватар
CoZmO
Автомобил: Passat Golf Scirocco Allroad A6C4
Двигател: PG EX EG BAU CAS AEL
Контакти:

Мнениеот CoZmO » Пет 08 фев 2008 10:34

dobrinb написа:...

Досега съм имал само един такъв случай и то с подобни фактори - бившият им счетоводител бе пропуснал момента и затова клиента се обърна към нас. Регистрацията му бе в подразделение Слатина и при регистрацията го задължиха да внесе ДДС за надхвърлящата 50000 сума. Не ми се вярва да е частен случай. Пък и нека колегата е готов за най-лошото, пък ако му се размине - ще черпи... ;-)

ПП. Току що говорих и се консултирах с главното НАП-София град. Обясниха ми, че зависи с колко време е прескочен срока и че по принцип данък се дължи за сумите които са между периода за регистрация и периода на регистрация... Общо взето не ми стана много ясно, защото служителя закусваше и не му разбирах всичко, но явно трябва да се види на място как стоят нещата. Но също така е ясно че се дължи някакъв данък освен глобата. ;-)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”