Рекламация в Технополис- Свърши се

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
XaxoXaxo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XaxoXaxo » Съб 16 фев 2008 12:25

maniak написа:В случая ти имаш 6 месеца гаранция която вече 4 пъти е изтекла.
Не се занимавай.

Пак ще го кажа. Гаранцията е 2 години. Така е по-закон в цяла Европа и вече в България. Това с гаранционните карти и общите условия скоро време ще изчезне. Касовата бележка е гаранция и е със срок 2 години. Ако не се лъжа в МЕТРО вече е така. Ако от сервиза не ти я признават, търговеца, който ти е продал уреда е задължен да я признае. Иначе има КЗП :wink:

Потребителски аватар
maniak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maniak » Съб 16 фев 2008 15:37

Колеги не бъркайте гаранция с рекламация

Пак ще го кажа. Гаранцията е 2 години. Така е по-закон в цяла Европа и вече в България. Това с гаранционните карти и общите условия скоро време ще изчезне. Касовата бележка е гаранция и е със срок 2 години. Ако не се лъжа в МЕТРО вече е така. Ако от сервиза не ти я признават, търговеца, който ти е продал уреда е задължен да я признае. Иначе има КЗП

Ще се радвам да си прав ама не си!

www.lex.bg хайде сега извади законовия текст за две години гаранция и го пусни тук!!!
Относно двете години с касова бележка:

Чл. 118. Търговската гаранция се предоставя на потребителя в писмена форма.

Чл. 119. (1) Заявлението за предоставяне на търговска гаранция съдържа задължително следната информация:
1. съдържание и обхват на търговската гаранция;

2. съществените елементи, необходими за нейното прилагане, и по-специално: срок на търговската гаранция; териториален обхват; име и адрес на лицето, предоставящо гаранцията.

(2) Информацията по ал. 1 трябва да бъде ясна и разбираема.

Думите срок, обхват, териториален обхват да те навеждат на мисълта че гаранцията се определя от пройзводителя и когато купуваш продукта ти се съгласяваш с това условие?

Чл. 123. (1) Потребителят има право да предяви рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата.
Това да те навежда на мисълта че рекламация и търговска гаранция са леко различни понятия?
И за прословутите две години:
Чл. 126. (1) Рекламацията на потребителска стока може да се предяви до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Рекламацията на услуги може да се предяви до 14 дни от откриване на несъответствието на услугата с договореното.
(2) Ако на потребителя е предоставена гаранция и срокът на гаранцията е по-дълъг от сроковете за предявяване на рекламацията по ал. 1, рекламацията може да се предяви до изтичането на срока на гаранцията.

Хора не пускайте по форумите информация която сте чували от 7ми човек. Целта е да си помагаме а не да се надприказваме![/i]

Последна промяна от maniak на Съб 16 фев 2008 15:54, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
Insect
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Insect » Съб 16 фев 2008 15:41

Колега, ти що не си благодарен, че колонките са работили 2години? колко струват? 40-50лв.? купувай си нови и не се занимавай с глупости...

Потребителски аватар
XaxoXaxo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XaxoXaxo » Съб 16 фев 2008 17:09

maniak написа:Хора не пускайте по форумите информация която сте чували от 7ми човек. Целта е да си помагаме а не да се надприказваме![/i]

...гаранция е минимум 2 години*(Директива 1999/44/EC).

Първо никога не говоря нищо чуто от някой друг и казано от трети. Виж колко мнения имам и преценили дали се изказвам е така да се надприказвам. Казвам го от първо лице, след като си взех от МЕТРО парите за разваления ми лаптоп позовавайки се на този закон. Членове и алиней не ме интересува те са за юристите. Ако не ми уважат гаранцията има КЗП, която вече ще извади коя точка на коя алинея можеш да се позовеш. На теб ако не ти се занимава да рекламираш, прежалваш парите, купуваш си нов уред и щастлив и доволен. Аз искам да помогна на колегата да си търси правата, защото съм минал по този път.

http://www.kzp.bg/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=297

Колко е срокът на гаранцията: 2 години от придобиване на стоката.

Потребителски аватар
maniak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maniak » Съб 16 фев 2008 17:29

Човека е написал че ги е заменил ( Колоните) колкото и странно да е.
Значи това трябва да е от случайте когато се радвам че не съм бил прав:)

Последна промяна от maniak на Съб 16 фев 2008 17:45, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 16 фев 2008 17:42

XaxoXaxo написа:Казвам го от първо лице, след като си взех от МЕТРО парите за разваления ми лаптоп позовавайки се на този закон.

Колега не знам какво работиш ,но ако успяваш в такива неща направи една частна агенция за защита на потребителя чиято дейност да е осигуряване на 2г. гаранция за каквато и да е закупена стока независимо от търговската гаранция. Срещу съвсем скромна такса за услугата ти гарантирам баснословна печалба понеже ще имаш огромна клиантела,даже аз ще съм ти редовен клиент :wink:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 16 фев 2008 17:55

Към скептично настроените колеги ,днес ходих до технополис и нещата се уредиха Как стана това:
-Добър ден искам да направя рекламация на стока
-Да за какво става въпрос
аз обяснявям на госпожицата
-Добре ще приемем рекламацията
- :shock :shock :shock
-Дайте касова бележка,гаранционна карта и донесете продукта /той стои на топло в колата/ще трябва да попишем
-Да и в книгата за рекламации също /аз подготвен предварително защото на база тази книга ако превишат 1 месец ремонт ще следват други мероприятия/
-Да естествено
Пише тя в книгата пише и приемо -предавателен протокол и отива да го копира за един екземпляр за мен
Чакам
:?:
Идва тя
-Сега видях че гаранцията е изтекла
-Аз никога не съм казвал че са в гаранция /от това следва ,че като ви се повреди нещо не го мъкнете в сервиза а идете и го тръснете в магазина защото имате договор с тях а не с сервиза .
-Ама трябва да го занесете в сервиза за платен ремонта
-Оооо по /започвам член ,раздел алинея/ мен не ме интересува къде ще ги носите
- :shock .Ще трябва да попитам
Ходи къде ходи
-Ще приемем рекламацията
Подписи ,разменихме си телефоните
:D
През цялото време бях убедително любезен
Момчета търсете си правата Моят приятел не е за 70 -80 лв Затова се заех аз. Въпроса е принципен Тази Държава или ще се оправя или....
С думи като "не си заслужава, не се занимавай" и т.н до никъде няма да стигнем
Искам да подчертая ,че такава рекламация /по-друг повод/правя за втори път Тогава бях по зъл и вдигнах такава валянка че Управителя не само подмени уреда ами беше готов и още един да ми даде сама и само да млъкна :lol:

P.s Жената влезна в магазина с думите "Аз не съм с теб......скандалджия"и отиде да разглежда

Последна промяна от mely на Съб 16 фев 2008 19:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
lyubobg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lyubobg » Съб 16 фев 2008 18:10

Колега mely - изби рибата, изкърти фаянса, браво :!: :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :bowdown :yeaha: :yeaha: :yeaha:

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Съб 16 фев 2008 18:43

Ето така се прави!

Потребителски аватар
Mustang GT-R
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mustang GT-R » Съб 16 фев 2008 19:19

В крайна сметка, смениха ти ги с нови колонките или ще ги ремонтират, че нещо не схванах. :?
Ако са ти ги сменили (в което се съмнявам) е добре, но ако са ги взели за ремонт може доста дълго време да ги ремонтират, защото "може да нямат точно такава част в момента" :twisted: , така че не се радвайте предварително ако е втория вариант. :wink:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Съб 16 фев 2008 19:32

Ще ги ремонтират колега но ако нещо се закучи ВИЖ: Ако търговеца е приел рекламацията за основателна, то той трябва в едномесечен срок да извърши ремонт на стоката или да я замени с нова.
Срокът започва да тече от датата на предявяване на рекламацията. Привеждането на стоката с договореното е безплатно за Вас. Не дължите разходи за експедиране на стоката или материалите и труда свързани с ремонта й, и не трябва да понасяте значителни неудобства.
Извадката е от http://www.kzp.bg/
Така казах и на госпожицата "Ще се видим до месец"Но сигурно ще е по рано защото сервиза е в Стара Загора
Ако не стане до 30 дни имам право да:
а.Ми върнат парите
б.Заменят стоката
с.Избирам си нещо за което ако е по скъпо мога да доплатя
След единия месец от тези варианти избирам АЗ
а още по време на рекламацията търговецът може да си избере от тези
• извършване на услугата в съответствие с договореното
• отбив от цената
• възстановяване на заплатената сума

Потребителски аватар
maniak
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maniak » Нед 17 фев 2008 9:57

Пиши по-нататък какво е станало защото поради изложеното горе от мен просто няма причина да са толкова яки пичове и да ти ги ремонтират безплатно. Но ако стане така ще се радвам пък и ще е добре за всички нас:)

Потребителски аватар
BuGmaN
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BuGmaN » Нед 17 фев 2008 13:53

Браво колега, само така!!! :patriot ... :wink:

Потребителски аватар
Stefan
R.I.P Madcap
Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
Двигател: