Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
НарКол
Автомобил: Polo Classic
Двигател: AFT

Re: Соц. спомени

Мнениеот НарКол » Сря 27 май 2015 20:52

golfer написа:Или си малък и не помниш соца или някой от семейството ти е бил закупчик в стола на завод или нещо по търговия на едро.

Тц. :no Нормални хора си бяха.
golfer написа:ако правиш сватба, абитуренска или каквото и да е поне 2-3 месеца предварително се тръгваше по.... мъките.

Ами правиш си новобранската/сватбата в ресторанта и нямаш проблеми. Не излизаше скъпо. Но от друга страна хората не нагъваха луканки всеки ден. Нашите баби и дядовци са яли месо в общи линии само по празниците, което ще рече няколко пъти в годината. Ние сега смятаме за нормално всеки ден да лапаме мръвката. Е, тука малко е сбъркана нормата.
При соца всички деца обаче се хранеха в училищния стол с първо, второ, трето ястие, и задължително поне един път в седмицата кюфтета и риба.
golfer написа:Мой приятел сега ми е кум :mhihi, имаха видео система Бетамакс демек баш от първите. Една сутрин рано бяха дошли двама униформени и един цивилен и им го конфискуваха с двете касети, които имаха. Филми с Бъд Спенсер и Теренс Хил. Баща му писа сума обяснения и пак с връзки успяха да си го получат обратно.

Ако са го купили на черния пазар, какво чудно има? :cool

И докато си говорим, колеги кажете доволни ли сте от стандарта "Стара планина"?

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 27 май 2015 21:01

Едно време децата се хранеха по столовете,а там малко или много си бяха изчислени порционите.Кюфтета,риба,пилешко,плодове и т.н. всичко си имаше.
Сега столове няма,или ако има ги е срам да ходят там да не им се подиграват.Плющят дюнери,чипсове и фафли за това половината са с наднормено тегло.
Задължително минаваха разни медицински прегледи и зъболекар поне 2 пъти в годината,сега май ги няма вече :gruebel

batmit
Автомобил: Golf IV
Двигател: AKL 2000

Мнениеот batmit » Сря 27 май 2015 22:35

Много си прав. Като започна да си спомням, цяло лято ритахме топка, гонихме гълъби и плувахме на един язовир до който карахме с колелетата 13 км. А сега като седнат на компютрите + сандвичи и дюнери - стават на тюфлеци 70% от децата. Е ... карах москвич 408и, но това е .... не може всичко да е 6.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 27 май 2015 23:55

НарКол написа:...Нашите баби и дядовци са яли месо в общи линии само по празниците, което ще рече няколко пъти в годината. Ние сега смятаме за нормално всеки ден да лапаме мръвката. Е, тука малко е сбъркана нормата...

Нашите баби и дядовци с удоволствие са щели да лапат мръвки всеки ден, ама са нямали. И са се женели/омъжвали на една възраст, за която в днешно време дават 3 години общ режим и е било норма да имат 5-8-10 деца, които са се чудели как да изхранят, като един чифт дрехи и обувки се е предавал по наследство :mhihi . Баща ми, например е бил осмо дете в семейството и твърдо не обича да си спомня времето, когато вкъщи се е яло месо само по празници. Изобщо от няколко страници насам добивам чувството, че си изкарал соца в някоя паралелна реалност :rolleyes :gruebel

НарКол написа:...И докато си говорим, колеги кажете доволни ли сте от стандарта "Стара планина"?

Твърдо Нье. Горе- долу колкото от четиризвездните хотели по родното Черноморие :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 28 май 2015 9:28

golfer написа:Мой приятел сега ми е кум :mhihi, имаха видео система Бетамакс демек баш от първите. Една сутрин рано бяха дошли двама униформени и един цивилен и им го конфискуваха с двете касети, които имаха. Филми с Бъд Спенсер и Теренс Хил. Баща му писа сума обяснения и пак с връзки успяха да си го получат обратно.

Най-вероятно са го купили от Кореком с "незаконни" долари, т.е. купени на черно. Т.е. не са им взели видеото, защото не можеш да имаш видео, а защото е купено извън закона (по него време). Знам един случай когато човекът има законна валутна сметка (работил е в чужбина). Отива и тегли примерно 300$ да си купи нещо от Кореком. Стоката струва 296$ и му връщат 4$ ресто. След 1-2 дни отива полиция у тях, защото не е върнал рестото в банката - останала "нелегална" валута.

А стандартът "Стара планина" е жалка история - не знам защо се излагат и не са го махнали още. Още като излязоха първите салами Стара планина, гледам на една витрина - един обикновен и един Стара планина. Разлика в цената 5-10%. Викам си - няма шанс да има каквото и да е подобрение. Пробвах 2-3 пъти и се убедих, че е само картинка и надпис на етикета. Само с реклама и запазени марки стока не се прави, а точно това се пробваха.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Чет 28 май 2015 10:11

Соца е като казармата. Помним всичко, но се повтаря най- хубавото. Ама след толкова години зацикляне само на най- хубавото, хората се изкривиха и забравиха най- важното. Свободата!
Помня, като лапе ръчках радоито (Шарп, законно придобито от Кореком :mhihi). Попаднах на нещо различно(Свободна Европа) от националното и усилих за да чуят нашите. Майка ми дотърча на секундата и изкуба кабела щото някой съсед може да снесе на куките и утре да цъфнат у нас. .бем ти и луканката.
А що се отнася до Свободата, тя освен че е право, е и отговорност. Но малко хора са способни да понесат тая отговорност и са склонни да я загърбят, в името на личното добруване, успех и две кила "истинска луканка". Това ни е по националност и народност. За да си спокоен, че от дебелото черво ше изкараш нещо качествено, си склонен да се ограничиш като Същество.

П.С.:
Свободата не е безплатна!

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 28 май 2015 10:48

calm написа:...склонни да я загърбят, в името на личното добруване, успех и две кила "истинска луканка". Това ни е по националност и народност...

"По националност" май ни е най-много самоунижението. Чел ли си в ГДР колко и какви доносници е имало? СССР сигурно няма смисъл да се споменава. Обаче тук мнозина вярват, че само при нас вирее подлостта и мръсотиите. Системата е такава и винаги се намират кандидати.

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Чет 28 май 2015 11:57

Свобода ли !?!?!?? Е, по-точно свободия нека да го наречем сегашното...
Помня го социализма(78 набор съм), имаше спокойствие, сигурност.Имало е и доста минуси разбира се, но всеки преценя за себе си, въпрос на ценностна система.
Сега влиза ЦИГАНИН у вас , опъва Ви цялото семейство, а после педито от Българския Хелзинкски Комитет ще Ви съди, че не сте му и духали.
Това ли е свободата?! След детето ми постоянно да има човек да го наглежда да не му се случи нещо.За здравеопазване да не говорим.
!!Ако такава ще е цената да карам Пасат/Голф да ти Е.А и Пасата и БМВ-то и .т.н

П.С
Онзи ден някакъв пиян кърти скобата и паркира в дворчето на къщата където е офиса на брат ми.Звънят той и другите собственици в районното.
Оттам казват - сори , колата не е крадена нищо не можем да направим?!!?!?

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Чет 28 май 2015 21:57

Не мислех да пиша отново в темата, но ме провокираха мнения на хора, крайно тенденциозни,и нямащи почти нищо общо с действителността!

Социализмът наистина си беше доста сбъркана система, не го отричам, но да очерняме всичко само в черно, означава, да изопачаваме историята, в нечия угода! В чия, нека всеки си прецени сам!

Четох, че някой тука, въздига като основна ценност на сегашната система, не друго, а свободното пътуване, което, го нямаше тогава! Може би, има право, но не съвсем! Защото, нека направим някои прости сметки! Нека колегата - ентусиаст на свободното придвижване, попита единия милион безработни, как, колко често, и докъде, пътуват? Или пък, огромният процент работещи бедни, на, и около минималната заплата, къде им е любимата туристическа дестинация, и колко дни отделят, за да отдъхват там? И какво ще излезе накрая - при социализма се пътуваше малко, поради политически причини, сега пък се пътува още по-малко, по икономически! Е, къде е голямата файда тогава, че сме "демокрация"? Къде е "голямата свобода", и в какво се заключава тя?

Някои от изказванията ми прозвучаха, все едно съм се върнал в ония години, и присъствам на някое открито, партийно събрание! Истинско дежа-вю, същият патос и неверни неща! Само една, почти незабележима разлика - сменени са "ценностите"! Но лъжите са идентични, повярвайте ми! Всъщност, някой може ли да ми каже, кои са сегашните ценности, в които се кълнем? Бедност, изпростяване, гейпаради, консуматорско мислене, циганизация, това ли са? Май, по-добре, да си беше социализма...

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 28 май 2015 22:31

WasteLand_TD написа:Свобода ли !?!?!?? Е, по-точно свободия нека да го наречем сегашното...
Помня го социализма(78 набор съм), имаше спокойствие, сигурност.Имало е и доста минуси разбира се, но всеки преценя за себе си, въпрос на ценностна система.
Сега влиза ЦИГАНИН у вас , опъва Ви цялото семейство, а после педито от Българския Хелзинкски Комитет ще Ви съди, че не сте му и духали.
Това ли е свободата?! След детето ми постоянно да има човек да го наглежда да не му се случи нещо.За здравеопазване да не говорим.
!!Ако такава ще е цената да карам Пасат/Голф да ти Е.А и Пасата и БМВ-то и .т.н

П.С
Онзи ден някакъв пиян кърти скобата и паркира в дворчето на къщата където е офиса на брат ми.Звънят той и другите собственици в районното.
Оттам казват - сори , колата не е крадена нищо не можем да направим?!!?!?

И аз мисля така, сегашното не е демокрация а яка слободия .......................... и затъпяване масово на населението, видно е , че планът Ран-Ът работи.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Чет 28 май 2015 22:35

И аз мисля така, сегашното не е демокрация а яка слободия .......................... и затъпяване масово на населението, видно е , че планът Ран-Ът работи.

Не е слободия, а целенасочен, планиран процес, по унищожаването ни, като нация, етнос, и идентичност! И по-скоро, се изпълнява доктрината Дълес, който желае, нека я прочете, от 1947г, да разбере, какво се случва днес у нас!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 28 май 2015 22:44

agumba написа:... Бедност, изпростяване, гейпаради, консуматорско мислене, циганизация, това ли са? Май, по-добре, да си беше социализма...

Ма верно ли? Кой цвят ватенка си избираш, синя или зелена?

WasteLand_TD
Автомобил: E60_LCI_M57TU2_235+Golf4_ASV
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WasteLand_TD » Чет 28 май 2015 23:01

Заменихме основни неща от пирамидата на Маслоу - вода,храна,сън,здраве,подслон,безопасност!спокойствие за банани,уиски,тоблерони,кока-кола :) не кон за кокошка, а кон за курешка.
Явно тези неща, които изброих по скандинавските държави виреят,но в БГ не се получава.
И ако на българина му трябва дисциплина(меко казано), за да изгражда и поддържа държава то нека е така тогава, тоталитаризъм ли ще е или нещо с по-изискано име ли ще е - не знам...
Защото 89-та края отвързаха Ганьо(отвориха кошарата) и той си показа какъв е(сега да не го ударите на чест и да ме нападнете :)....окраде и разграби и разпродаде за жълти стотинки всичко дето е строил и сега е НАЙ-БЕДЕН(или почти) в Европа.
Всички предполагам помнят двойкаджиите в класа, е ние сме сега такива и не е приятно.Поне в социализма двойката имаше значение, сега даже е ЦЕННОСТ.

П.С
Скоро ще дойде/ще се наложи модата син зет да доведе.Само гледaйте и внимавайте :)
Чудя се вече на кой канал да включа, че щерка ми да не гледа тия простотии/голотии и да чува думи от които всяка втора - секс и т.н - една реклама върви напоследък на някакъв сериал - ....секса с мен е като не знам си какво....
:death

Потребителски аватар
eng
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eng » Чет 28 май 2015 23:55

icoico написа:
agumba написа:... Бедност, изпростяване, гейпаради, консуматорско мислене, циганизация, това ли са? Май, по-добре, да си беше социализма...

Ма верно ли? Кой цвят ватенка си избираш, синя или зелена?

Тъпото е че сега вече нямат пари и за ватенка работещите бедни в Бг. И айде да си говорим правилно - всички ли са били с ватенки тогава? Сега ходят с турски ватенки тип найлон щото дори не сме способни ватенки да произведем, сега внасяме чесън от Китай, моркови от Англия и домати от Турция и Македония..................ми не ме кефи този тип "демокрация", да не говорим и колко неща сме произвеждали.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 29 май 2015 6:44

Ами който не иска вносни домати да си произведе негови, ама то па иска много работа ... мани па не става :biggrin
Нямаме угодия ей, преди не беше добре, сега не е добре, то за нас добре няма да има никога ние сме ебати недоволното племе :no
На мен сега ми е по-добре от колкото преди, вие най вероятно сте забравили и какво представляваше България през 90-те, каква диващина беше тогава, или помните само какво се случва днес, и какво се е случило преди 30 години :smile
Света се промени 1000 пъти от тогава, ние още стоим и подсмърчаме за бай Тошо и киселото му мляко :screwy

Върни се в “ОФФ-Топик - други”