Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Какво нетно възнаграждение получавате в София?

До 1000 лева
5
6%
1000 - 1500 лева
7
8%
1500 - 2000 лева
10
12%
2000 - 2500 лева
10
12%
2500 - 3000 лева
18
21%
3000 - 4000 лева
10
12%
4000 - 5000 лева
7
8%
Над 5000 лева
17
20%

Общо гласове: 84
Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Re: Каква чиста заплата (нето) получавате в София?

Мнениеот Petrolhead » Съб 08 апр 2023 21:26

Ще си платя. Твоята експертиза ми отвори очите. Спирам да крада от държавата, но трябва някой да ми помогне

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 21:33

Поне на много хора им стана ясно защо работодатели като теб не си задържат качествените кадри. Аз не бих работил за теб, цената няма значение.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Съб 08 апр 2023 21:37

Ох, на кого ме оставяш. Моля те помисли добре. Българският бизнес е загубен без непоклатими стожери на морала и правилните сметки, като теб

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Съб 08 апр 2023 21:44

Продължавай сам да се излагаш, не ми пречиш :c010

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 08 апр 2023 21:53

Да не се отклоняваме от темата. НАП и институциите ако си вършеха работата, нямаше да я има темата за Лукойл, нито случаят КТБ, нито регистрите с източените милиарди ДДС. Едва ли малият бизнес е ощетил държавата толкова много.

Знам фирми, които имат наети служители, които да обслужват другите им служители - да им вършат услуги от типа "вземи това от Еконта", "измий ми колата" (личната), "смени ми гумите", "прекарай това бюро до вкъщи" и т.н., като в по-голямата си част разходите пак са за сметка на фирмата. Това измама ли е? Реално фирмата това не й е предмет на дейност, но пък й е цел служителите да са доволни, да се чувстват специални и да изпълняват предмета на дейност на фирмата, без да се разсейват и да мислят за битовизми, които могат да им бъдат спестени, срещу някакви разходи.

Като гледам резултатите от анкетата, близо 2/3 са гласували, че получават над 2500, което според мен кореспондира с официалната статистика на НСИ.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 09 апр 2023 1:10

dobrin написа:
cecoa1 написа:Но да компенсираш загубите с ниска заплата на служител, който хем искаш да е качествен, та да развие бизнеса, няма много здрав смисъл.

Къде го видя това да съм го написал? Къде видя, че аз проповядвам ниски заплати при боксуваща фирма? Наясно съм, че за да имаш качествен служител, трябва да имаш адекватно заплащане, нормално отношение и добри условия на труд. Както и доста други фактори най-вероятно. Дори се е случвало да се купува на името на фирмата стока за служител, за да се спести ДДС (както писа колегата).
Истината е, че сития на гладния не вярва, но и обратно (макар че е доста образно казано). А най-любимото занимание, освен настиването и минаването, са конспиративните теории. А, забравих - и “Сите са маскари …”

Ами доколкото написа какво си давал на служителя, който е напуснал, и каква е била работата му, или проповядваш за ниски заплати, или имаш грешна представа какви са нормалните заплати.
Така както го описа, човекът е получавал по сметката си около 1600-1700лв, там ваучери и купони, хубаво, ама те не променят много нещата. Наем на нормален апартамент в София е към 700-800лв, транспорт, цигари(евентуално), сметки... и я му останат някакви пари, я не... А ако има семейство, деца?! Пък и да няма, нали трябват и за дрехи, кола, почивки...
На една кръчма да идеш и то не да се напиваш и веселиш цяла вечер, а просто да вечеряш скромно с приятел, отиват поне 50лв. Да не говорим за нещо по-така, да изведеш някоя дама/съпруга, евентуално да и вземеш подарък или пък да излезеш с приятели, да почерпиш по някакъв повод... И да се замисляш сериозно за всеки такъв елементарен разход, и да се ограничаваш, при положение, че уж не ти е празна главата, и труда ти не е съвсем лесен и елементарен(обучение в Германия),... Пък и виждаш как вече доста хора без никаква квалификация и обучение съвсем лесно си намират по-лека и неотговорна работа за повече пари. Естествено е да потърсиш развитие на друго място, или дори просто изкарване по-лесно на повече пари, когато има доста възможности за това.
Това най-вероятно е било в главата на работника, който те е напуснал, и би трябвало да си го предвидил щом си наясно какво се иска от адекватния работодател за да задържи читав работник. И отклонението от темата към разни фирми/дейности с печалба под въпрос, също дойде в контекста на относително ниското заплащане, едва ли не - "как да му дам повече, като печалбата там е под въпрос". От там дойде и това, че чорбаджията може да даде повече за сметка на някои свои лични разходи или от печалби на други фирми, за да задържи свестен работник докато се изясни дали дейността му ще носи печалби. Щото няма как да се разчита на някаква минимална печалба за сметка на заплата под средното в бранша и то при читав служител. Ако този бизнес (въобще някога ще) има печалба то тя трябва да се смята при адекватна заплата за служителя, при която е по-малко вероятно той да напусне. И тук пак се връщаме горе, да се свери какво точно е адекватна заплата. То всъщност това е и основната цел на темата, и мисля, че все някаква полза ще има.

Потребителски аватар
MamaMy
Автомобил: Galaxy
Двигател: AUY 2003г

Мнениеот MamaMy » Нед 09 апр 2023 1:54

Vlad777 написа:Да не се отклоняваме от темата. НАП и институциите ако си вършеха работата, нямаше да я има темата за Лукойл, нито случаят КТБ, нито регистрите с източените милиарди ДДС. Едва ли малият бизнес е ощетил държавата толкова много...

Според моето скромно наблюдение точно малкия бизнес е най-наблюдаван, следен и репресиран от контролните органи. Големите не ги закачат. В повечето случаи големия бизнес държи на хранилка някого от контролните органи. Било НАП, РЗИ, НОЙ, ДВСК, РДНСК и още знайни и незнайни съкращения. При проверка големия знае 3 дена предварително кой и за какво ще го проверяват. Малките обикновено биват проверявани по списък или по предварителен сигнал. Сигнала в повечето случаи идва от конкурентен малък бизнес или по поръчка на голям такъв на който или си му се спречкал в краката или твоя бизнес му е станал интересен. Лично наблюдение: Офис сграда. Пълна с фирми на 7 етажа поне по 8 офиса. Минава проверка от инспекцията по труда. Минават през три фирми и си заминават. На въпроса ми що така прескачат всички останали отговора беше "Само вие сте подали документи и сте се регистрирали при нас. Няма как да проверим другите защото не знаем за тях" :eek
Относно сивия сектор за който масово се говори всичко са само слухове. При нас почти не съществува плащане под масата. Ако има такова е само в определени браншове и то много нарядко. Факт е обаче, че вече има черен сектор. Сектора е чисто черен и непрозрачен за органите. Това са хора и цели организации работещи без никакви регистрации, фирми или договори. Те не плащат не само осигуровки, но и никакви данъци. Клиенти са им не само физически лица, но дори и държавни учреждения. Цели строителни бригади, месарски цехове, сладкарски цехове и всякакви посредници. Дори пунктове за скрап. А нямало корупция. Дори съвсем наскоро станах случайна "жертва" на подобна организация. Пазарувах си от хранителен магазин. Купих си стока с етикет, сертификати, фирми марки и всякакви други атрибути. На касовата бележка обаче пишеше "други". Това не ме впечатли особено, но когато се прибрах и разопаковах продукта видях, че е развален. Имаше дата за годност и трябваше да е в срок, но... На другия ден в магазина ми казаха, че нямам никакъв реален документ, че точно тази стока е закупена от тях. Там пише други. Мислех да търся КЗП, но вече се убедих и в тяхната немощ. Отворих в интернет страницата на производителя поне да пусна там една жалба и се ококорих. Няма такава страница. В търговският регистър нямаше такава фирма, а търговската марка беше на фирма със съвсем друго производство. Напълно апокрифен продукт който съм го срещал поне на 10 места в града. Продукта не е местен, а някъде от черноморието. Явно и там се вихрят такива схеми. Приказката за лошия частник и добрата държава сме я чували всички. Истината е някъде там. Но не е по средата.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Нед 09 апр 2023 10:46

MamaMy написа:Относно сивия сектор за който масово се говори всичко са само слухове. При нас почти не съществува плащане под масата. Ако има такова е само в определени браншове и то много нарядко.

Това "при нас" къде е - в твоя район ли? Защото плащането под масата си го има масово и това, че вече го няма са само слухове.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Нед 09 апр 2023 12:29

cecoa1 написа:Ами доколкото написа какво си давал на служителя, който е напуснал, и каква е била работата му, или проповядваш за ниски заплати, или имаш грешна представа какви са нормалните заплати.
Така както го описа, човекът е получавал по сметката си около 1600-1700лв, там ваучери и купони, хубаво, ама те не променят много нещата. Наем на нормален апартамент в София е към 700-800лв, транспорт, цигари(евентуално), сметки... и я му останат някакви пари, я не... А ако има семейство, деца?! Пък и да няма, нали трябват и за дрехи, кола, почивки...
На една кръчма да идеш и то не да се напиваш и веселиш цяла вечер, а просто да вечеряш скромно с приятел, отиват поне 50лв. Да не говорим за нещо по-така, да изведеш някоя дама/съпруга, евентуално да и вземеш подарък или пък да излезеш с приятели, да почерпиш по някакъв повод... И да се замисляш сериозно за всеки такъв елементарен разход, и да се ограничаваш, при положение, че уж не ти е празна главата, и труда ти не е съвсем лесен и елементарен(обучение в Германия),... Пък и виждаш как вече доста хора без никаква квалификация и обучение съвсем лесно си намират по-лека и неотговорна работа за повече пари. Естествено е да потърсиш развитие на друго място, или дори просто изкарване по-лесно на повече пари, когато има доста възможности за това.

Пиша за последно по твой коментар, защото очевидно тълкуването не е от силните ти страни. 2000 лева (реално получени, макар и не изцяло кеш - 1700+300) не е ниска заплата, в никой град в България. Не е висока, смятам я за нормална за тази длъжност. И не знам къде прочете, че печалбата е под въпрос. Не знам къде видя, че не оправдавам дотиране на развиващ се/боксуващ бизнес, а още по-малко къде видя, че смятам намаляването на заплатите на добрите служители като начин за справяне с трудности? В допълнение, никъде не съм изрязавал учудване от напускането. Написах, че е съвсем нормално, ако намериш по-добре платена и по-лека работа, да се преместиш (дори някой по-горе беше написал, че предпочита по-ниско платена, но по-лека работа). Както писах, четене с разбиране не е силната ти страна.

В заключение, не пиша за частния случай, а за принципите. Възнаграждението не се определя от това какви разходи имаш, а от пазара на труда и работника/служителя. Същото е и при фирмените бюджети, и при личните. Не можеш да харчиш повече, отколкото имаш. Ако искаш да харчиш повече, трябва да намериш начин как да изкарваш повече. Но ако с твоите познания и в сектора, в който работиш, заплатата е например средно 2000 лева, или дори 3000 лева за най-добрите специалисти, не можеш да очакваш, че ще ти плащат 5000, защото много ти трябват точно такива пари, независимо колко обективни са нуждите ти. Или се преквалифицираш, или започваш собствен бизнес, намираш пасивен доход, или търсиш начин, при който приходи и разходи да са поне равни. Знам, че ежедневните разходи се несравними с това ,което ще напиша, но за да мога да ти го визуализирам по-ясно, ще направя хиперболистично сравнение. Много ми се иска да живея на Френската Ривиера, дори Монако ми звучи най-добре, да карам 911 Турбо С (с един Тайкан Турбо С за ежедневка) и да си се возя с яхтичката по всички острови на Средиземноморието, ама първо трябва да ги изкарам тез пари.

cecoa1
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Мнениеот cecoa1 » Нед 09 апр 2023 13:36

Аз също съм ги казал повече принципно и хипотетично нещата, защото няма как да знам съвсем точно конкретиката при твоя случай. Та не са и директни обвинения какво си казал, а какво може да съди човек по изложеното от теб тук(колкото и да не ми била силна страна разбирането).
Със сигурност обаче продължаваш да смяташ, че заплатата, която си давал, не е ниска за описаната дейност. Аз лично смятам, че грешиш, и ти казах защо - толкова взима касиерката в магазина, и подобни нискоквалифицирани длъжности, без кой знае какви отговорности и без много зор. Описването на основните човешки разходи в София е САМО във връзка с обяснение на нивата на заплатите, и че няма как да искаш нормален, читав, квалифициран човек да ти работи за пари непокриващи тези основни нужди. Особено при наличието на по адекватни варианти. Пазара на труда и разходите за живот, колкото и да не ти се вярва си оказват взаимно влияние. Едва ли е нужно да влизам в хапливия ти тон, и да казвам, че пишеш без да мислиш(или без да разбираш), за да помислиш малко върху последното.
Отделно, ти сам ще си направиш някои изводи при търсенето и намирането на нов служител за коментираната длъжност. Изразих ЛИЧНО мнение, че няма да има много желаещи при описаните от теб условия, особено такива с по-дългосрочни перспективи за работа там. Дано да не съм прав, просто изказвам и обосновавам мнение, най-малкото информативно-статистически за добиване на представа от нагласите на хората по въпросите със заплащането, какъвто мисля е и замисъла на темата.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Нед 09 апр 2023 13:51

Какъв е изводът от темата.
Работникът трябва да получава немска заплата, но да работи по български.
Всеки чорбаджия, който дава по-малко от 200 лева на ден надник е изедник, измамник и като цяло лош човек.
Дупе да ни е яко, идват страхотни времена

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Нед 09 апр 2023 15:18

Petrolhead написа:Дупе да ни е яко, идват страхотни времена

В най-лошия случай ще облечеш работния кат. Не е срамно, какво толкоз ;) Има много работещи собственици.

Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Мнениеот group® » Нед 09 апр 2023 15:56

cecoa1 написа:...

Имаш тази склонност да завъртиш цяла тирада около това, което си мислиш докато четеш нещо, а не онова, което се казва. Казвал съм ти го много пъти.
Пишеш за квалифициран служител, но какво значи това?!
Магазинерката също може и е квалифициран служител.
Авиоинженер също е квалифициран служител.
Разликата в заплащането отразява времето необходимо за нужната квалификация.
На Добрин му трябва човек, който ще обучи за някакво време Х дни. Точно както една магазинерка.
И ако 2000лв е добра заплата за продавач консултант (магазинерка - не знам колко такива с по 2 бона чиста заплата познаваш?!), защо за длъжността при Добрин да не е?
Хората се различават. Някои умеят и обичат да работят с хора. Други не.
Едни искат спокойствие, други динамика.

Сметките ти за живот и заплащането са хубаво нещо, ама безсмислено.
В Австрия, Виена, голяма одиторска фирма дава стартово заплащане 1200евро (и не се вдига нито бързо, нито с много). Минимален наем във Виена - 800евро.
За прилична заплата там приемат околи 2000 евро (електричари, коминочистачи...)

Наем в София можеш да имаш спокойно 800лв. Със заплата при Добрин ще ти остават 200 евро повече отколкото във Виена.

Огромната разлика, която съм видял тук и по света е, че човек с такива заплати няма кола. Живее със съквартирант. Няма телефон за 2-3к и т.н.

За да съм коректен ще допълня, че в Австрия имат 13та и 14та заплата. В Бг вече е стандарт 13та заплата като бонус.
Това няма много знаечние. Идеята е, че навсякъде където съм бил за повечко време и/или имам някакви наблюдения над стандарта, няма такова нещо магазинерката да живее спокойно, да си плаща цял наем, кара кола, анцунг Адидас, айфон и спестявания в банката.
Ако беше така, никой нямаше да става авиоинженер, доктор, програмист, и т.н. по-добре платени професии, които изискват доста повече учене, вложения, време.

Обобщавам, за да няма интерпретации:
Водещ фактор при заплащането е времето за квалифициране на кадъра.
Работа, за която можеш да се квалифицираш набързо и даже в самата фирма, не са и няма как да бъдат високо платени.

Можем да разделим нещата и така:
- висококвалифицирани служители - висше образование или друго обучение, което отнема години. Тук обикновено се започва дори на по-ниски заплати от нискоквалифицираните служители, но перспективите са повече и с придобиване на нужния опит и знания, заплащането рязко се повишава. Изисква се инвестиция!!!
- нискоквалифицирани служители - тези, които се обучават за Х дни и обикновено се изисква просто да имат елементарно възпитание (за съжаление рядкост). Обикновено започват на по-прилично заплащане, но често липсва особено развитие. Както откъм длъжностна характеристика, така и откъм заплащане. Не се изисква инвестиция!!!
- има една междинна група - майсторска професия. Казвам междинна, защото това са професии при които също както при нискоквалифицираните професии, се започва директно работа, но обучението продължава доста дълго време под формата на помощник/чирак. Често за тях няма адекватно цялостно образование. Вероятно всички тук веднага се сещат за автомобилните сервизи. За съжаление в тази група работодателите страдат най-много по ред причини, но основната е, че се сблъскват нетърпението на нискоквалифицираните служители с нуждата от време за достигане на висока квалификация.

Виждам, че някои пишещи тук нямат елементарни познания в кариерното ориентиране и всичко е под общ знаменател. Надявам се темата да е полезна поне за по-младите читатели, които е по-разбираемо да не са докрай ориентирани в различните рипове професии.

Потребителски аватар
Lupender
Автомобил: Audi A4 B9
Двигател: EA 288

Мнениеот Lupender » Нед 09 апр 2023 17:43

Темата стана повече от сериозна! Честно казано, не съм очаквал толкова задълбочени анализи в автофорум!
Иначе, страховитите времена вече са дошли. Скъсана е връзката между поколенията - тези, които могат, няма на кого да предадат знанията и уменията си, защото голяма част от младите нямат желание да усвояват непривлекателни професии. А това свидетелства за системен проблем, т.е. проблем на държавата, или по-точно на държавната политика в сферата на образованието и бизнеса. Имам съвсем ясен спомен, когато аз бях ученик (през 80-те години на миналия век), беше задължително да запишеш два кръжока и два спорта, така се култивираше интерес към техниката (радио, авио, ракето и пр. моделизми, конструиране, картинг...). Тогава техникумите даваха сериозно образование и квалификация, а в предприятията работеха хора, които имаха дипломи за това, което правят. В момента наблюдаваме хора завършили финанси да карат таксита, а най-младия стругар с диплома за такъв е на 50 години... Цялото това несъответствие трябва да компенсира работодателя, като на всичкото отгоре, трябва да си плаща за това, при това атрактивно! Е, има и такива, но това не е цялостната картинка. Навремето, когато чавето станело на 9-10 години, баща му го хващал за ръчичката и го водел при майстора да учи занаят, като често плащал за това. Когато чирака навлезел, майстора почвал да му дава ядене, а като стане калфа и пари... Някакси парите станаха по-важни от труда, а всъщност те са следствие, резултат от количествените и качествените характеристики на работата!

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Нед 09 апр 2023 18:25

Темата се обръща на литературен кръжок. Май по-добре да се заключи.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”