Мнениеот knight-errant » Чет 10 юли 2008 7:14
Да бъдеш "грамотен".
Въпрос на интерпретация, въпрос на възможности, въпрос на избор, въпрос на вътрешна потребност и осъзнаване, въпрос на самооценка.
Защо "въпрос на интерпретация"?
Хомосапиенсите притежават едно много ценно качество - Общуването.Осъществяват го по много и различни начини.Един от тях е Правописа, който е вкаран в някаква определена Норма.Много от хората знаят и спазват до педантизъм тази правописна норма, но това прави ли ги повече или по-малко Хора.Да си "грамотен", ще рече да си Човек, защото едно е "лицето", друго "душата".Всяко придобито нещо е "лице", всяко вродено "душа".
Защо "въпрос на възможности"?
Защото всяко спечелено нещо има своята цена.Било е време, когато е трябвало, а не се е случило.Било е време, когато е било необходимост, а тя не е била осъзнавана.Дошло е време, когато посятото жъне своите плодове.
Защо "въпрос на избор"?
Защото всичко е Право, защото всичко е лично, защото Човека е този, който взима решението, в каква светлина ще се постави и сам си носи отговорността за това."Всеки сам си носи кръста" - личността на автора на тези думи е достатъчно показателна - "Не съди, за да не бъдеш съден" - ето какво още е казал той.
Мъдростта не е само в мислите, тя е и в делата - по тях ТЕ се познават.
Защо "въпрос на вътрешна потребност и осъзнаване"?
Защото Изборът трябва да бъде мотивиран.Не осъзнаваме ли какво правим и какви ще са ползите и вредите от определено наше действие, тогава не сме близо нито до Кантианеца, нито до "емоционалния му брат" Героя.
Защо "въпрос на самооценка"?
Защото правото да мисля е "мое", защото правото да мислиш е "твое", защото правото да се съпоставяме е "наше" и то не заради вечния стремеж на човека да бъде "най-", а заради равносметката, заради времето, в което ще застана с Лице към Себе си, за да знам къде съм на "колелото" и какво съм постигнал и т.н., и т.н.
В този ред на мисли, мое право е и да НЕ соча с пръст, и да НЕ хвърлям камъни, защото самият аз Не съм без ГРЕШКА.Градини много и трески дал Господ, а греди още повече.