Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Re5Pec7
- Мнения: 1290
- Регистриран на: Чет 06 дек 2007 13:37
- Автомобил: Passat B5 V6
- Двигател: AQD
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Аз се заредих със свинско
Само че колко време да го държа в сол - някои казват 24 часа е много. Около 16-24 часа да го държа, а ако стане солено ще се кисне. После в подправки и 1 седмица на терасата? Така ли? 
- MITKO_DVD
- Мнения: 6384
- Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: 2E 1994
- Местоположение: София/Монтана
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
аз:-72 часа покрито изцяло в морска сол,след това 24 киснене във вода,след това увъргалване в подправките,изчакване 10 мин. пак у пипера пак 10 мин.почивка-пак в пипера,бия му конец и айде на простора да виси поне 6-8 дена да си ветреее 
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
И солено да е, после ще натискате повече на винце
Не е страшна солта, подбери си подходящи подправки. Те правят вкуса.
Не е страшна солта, подбери си подходящи подправки. Те правят вкуса.
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Първо-какво е свинското-Второ колко е дебело.Аз лично едно контра филе/голяма рибица /го държа 20 часа.24 става солено.Няма смисъл да го държиш 3 дена в сол и после да го киснеш.
- DimitarBT
- Мнения: 744
- Регистриран на: Съб 23 фев 2008 8:38
- Автомобил: VW Passat B3
- Двигател: 2E
- Местоположение: Ловеч
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Абе рецепти много и бол...за мен най-най-най доброто месо си е контра филето(големата рибица
)Тука гледам колеги питат "колко е дебело"?Ами колкото си искате.Само помнете едно....колкото по-дебела е рибицата толкова повече време и трябва за да изсъхне.Лично на мен най-ми допада месото да е дебело(след пресоването) 5см.
Направи ми впечатление че всеки се придържа към една основна рецепта и тук-таме добави нещо от себе си
Аз правя така....купувам един дълъг каиш конта филе от порядъка на 2кг....2.3кг.Махам му всичката мазнина правя една саламура в следното съотношение на 1л вода-80гр. сол и слагам вътре мясото.Така седи една нощ.На другия ден като се сетя по някое време махам солената вода и наливам прясна...така кисне още около 2-3-4ч.Зависи колко искаш да е соленко...после вадя мръФката
и м/у 2 дъски така хубаво да се пресова за около още 2-3-4 часа.Като земе да се предава вече го пускам в подправки.И тука подправки бол...кой каквото му е на душа да слага.Но имайте предвид,че именно подправките правят вкуса така запомнящ се и неповторим и трябва се внимава с тях.Малко благ пиперец,малко черен,малко бяло винце...кашички машички...При мен има само едно правило което спазвам безкомпромисно...оставям месото да съхне поне 3 (три) седмици.Само и единствено тогава когато месото е добре "втасало" и изсъхнало има неповторим вкус.Благата ракия и веселата компания за задължителни.Обичам ви 
)Тука гледам колеги питат "колко е дебело"?Ами колкото си искате.Само помнете едно....колкото по-дебела е рибицата толкова повече време и трябва за да изсъхне.Лично на мен най-ми допада месото да е дебело(след пресоването) 5см.
Направи ми впечатление че всеки се придържа към една основна рецепта и тук-таме добави нещо от себе си
Аз правя така....купувам един дълъг каиш конта филе от порядъка на 2кг....2.3кг.Махам му всичката мазнина правя една саламура в следното съотношение на 1л вода-80гр. сол и слагам вътре мясото.Така седи една нощ.На другия ден като се сетя по някое време махам солената вода и наливам прясна...така кисне още около 2-3-4ч.Зависи колко искаш да е соленко...после вадя мръФката
и м/у 2 дъски така хубаво да се пресова за около още 2-3-4 часа.Като земе да се предава вече го пускам в подправки.И тука подправки бол...кой каквото му е на душа да слага.Но имайте предвид,че именно подправките правят вкуса така запомнящ се и неповторим и трябва се внимава с тях.Малко благ пиперец,малко черен,малко бяло винце...кашички машички...При мен има само едно правило което спазвам безкомпромисно...оставям месото да съхне поне 3 (три) седмици.Само и единствено тогава когато месото е добре "втасало" и изсъхнало има неповторим вкус.Благата ракия и веселата компания за задължителни.Обичам ви 
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
DimitarBT написа:Обичам ви
И аз предпочитам контра филе .То си има специфична форма и консистенция.Бон филето е много крхко и нещо не мчи допада.Но вратът......супер става - пробвайте.След час окачам и телешките филета.
-
golfmk1
- Low rider
- Мнения: 5576
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
На терасата ли бре човек 
- mely
- Мнения: 2728
- Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
- Местоположение: Стара Загора
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Да ,ама незнаеш къде живеяяяяяяяяя
.Времето е добро ветрец има.Нищо неможе да му стане с тази сол - пробвано.
.Времето е добро ветрец има.Нищо неможе да му стане с тази сол - пробвано.-
golfmk1
- Low rider
- Мнения: 5576
- Регистриран на: Сря 12 ное 2008 8:31
- Автомобил: OLD
- Двигател: OTO
- Местоположение: СТАРА ЗАГОРА
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Хмм.Значи да не чакам да става по студено 

- liuboo
- Мнения: 93
- Регистриран на: Нед 29 апр 2007 12:20
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: Асеновград
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Здравейте кулинари , аз за зимата освен свинско си приготвям консерви с риба която сам улавям и приготвям ще споделя рецептата по която я правя.
Необходими продукти:
1.Риба (каквато имате). 2.Доматенo пюре. 3.Чер. пипер на зърна. 4.Дафинов лист. 5.Бахар.6.Грах или фасул сварени.7.Кис.краставички.8.Сол.Олио.Оцет.Лимон.Кимион.Може да сложите всичко друго каквото ви е по вкуса,(моркови,лук,черв.чушка)или каквото ви е под ръка.Рецептата си я правите сами.
Такааааа,Рибите се нарязват на шайби или ивици широки около 4 -5 см.и се осоляват.Бурканите са с вместимост 400ml. На дъното на буркана се слагат по 2 с. л. олио и оцет, 1 даф.лист, 1 зърнo бахар, 5 зърна черен пипер. Дом.пюре е добре да се постопли малко,сипваме вътре кимиона малко захар за консервант да не сладни и да не киселее,размиват се 4-5 с.л.брашно или нишесте – да не стои после водно (рибата си пуща вода) , и се сипват при пюрето.Рибата се използва сурова!Плътно се нарежда един ред риба, покрива се с малко доматено пюре ,слагат се няколко шайби от кисели краставички,1 - 2 лъжици грах или фасул,след което още един ред от суровата риба,и така докато се напълни бурканчето.Най отгоре може по едно резанче лимон.Варенето трябва да е не по малко от 4:30ч.за да се ядат всички костици.!!!
Аз слагам скоби в/у капачките има ги във всички домашни потреби като изстинат консервите се свалят.Рибата която консервирам е предимно кефал.Консервата "върви" за мезе на всичко. Добре ще е, ако имате търпение консервата да „отлежи” най-малко 30 дена.!!!
Необходими продукти:
1.Риба (каквато имате). 2.Доматенo пюре. 3.Чер. пипер на зърна. 4.Дафинов лист. 5.Бахар.6.Грах или фасул сварени.7.Кис.краставички.8.Сол.Олио.Оцет.Лимон.Кимион.Може да сложите всичко друго каквото ви е по вкуса,(моркови,лук,черв.чушка)или каквото ви е под ръка.Рецептата си я правите сами.
Такааааа,Рибите се нарязват на шайби или ивици широки около 4 -5 см.и се осоляват.Бурканите са с вместимост 400ml. На дъното на буркана се слагат по 2 с. л. олио и оцет, 1 даф.лист, 1 зърнo бахар, 5 зърна черен пипер. Дом.пюре е добре да се постопли малко,сипваме вътре кимиона малко захар за консервант да не сладни и да не киселее,размиват се 4-5 с.л.брашно или нишесте – да не стои после водно (рибата си пуща вода) , и се сипват при пюрето.Рибата се използва сурова!Плътно се нарежда един ред риба, покрива се с малко доматено пюре ,слагат се няколко шайби от кисели краставички,1 - 2 лъжици грах или фасул,след което още един ред от суровата риба,и така докато се напълни бурканчето.Най отгоре може по едно резанче лимон.Варенето трябва да е не по малко от 4:30ч.за да се ядат всички костици.!!!
Аз слагам скоби в/у капачките има ги във всички домашни потреби като изстинат консервите се свалят.Рибата която консервирам е предимно кефал.Консервата "върви" за мезе на всичко. Добре ще е, ако имате търпение консервата да „отлежи” най-малко 30 дена.!!!
- Re5Pec7
- Мнения: 1290
- Регистриран на: Чет 06 дек 2007 13:37
- Автомобил: Passat B5 V6
- Двигател: AQD
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Заредих ги моите 
24 часа в сол им дойдоха много. Като ги опитах много солено ми се стори. 1 час ги държах във вода да се обезсолят и сега .... нямам търпение вече

24 часа в сол им дойдоха много. Като ги опитах много солено ми се стори. 1 час ги държах във вода да се обезсолят и сега .... нямам търпение вече

- Vizor
- Изгубена душа
- Мнения: 12509
- Регистриран на: Съб 04 мар 2006 16:01
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Местоположение: София
- Контакти:
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
попринцип за да стане пастърма истинска трябва да се държи 5 дена в сол
после на течаща вода.. изтискваш ги оставяш да се суши.. така разбрахме от един стар човек скоро 
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Два дена ги държа в едра морска сол аз. Ползвам за целта контра филе от дърто прасЕ, нарязано по дължина. Дебелината която гоня е около 2 см. Нижа предварително на конец, слагам да се кисне в сол, мия ги от солта и както са мокри ги мятам в подправките. Мотая ги там докато се налепят целите, повтарям, отупвам излишното и ги мятам да си висят.... На 9-10 ден са готови да ги почваш
Подправките си ги правя по свой вкус - сладък червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица. Но без сол!!!
Но както казват хората, разни хора, разни идеали, разни вкусове.
Подправките си ги правя по свой вкус - сладък червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица. Но без сол!!!
Но както казват хората, разни хора, разни идеали, разни вкусове.
- Re5Pec7
- Мнения: 1290
- Регистриран на: Чет 06 дек 2007 13:37
- Автомобил: Passat B5 V6
- Двигател: AQD
- Местоположение: Варна
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
Абе няма да останат ...


- fox_vt
- Мнения: 2788
- Регистриран на: Съб 22 мар 2008 18:22
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: AHU 97
- Местоположение: Велико Търново
Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?
[quote="Re5Pec7"]Заредих ги моите 
24 часа в сол им дойдоха много. Като ги опитах много солено ми се стори. 1 час ги държах във вода да се обезсолят и сега .... нямам търпение вече
За твоите габарити мезета 3 или 4 часа в сол и после без изкисване само се изплакват и се овъргалват.И все пак като ти гледам снимката ме налазват едни такива слюнки ....

24 часа в сол им дойдоха много. Като ги опитах много солено ми се стори. 1 час ги държах във вода да се обезсолят и сега .... нямам търпение вече
За твоите габарити мезета 3 или 4 часа в сол и после без изкисване само се изплакват и се овъргалват.И все пак като ти гледам снимката ме налазват едни такива слюнки ....

Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 81 госта