Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Re5Pec7 » Сря 14 ное 2012 14:35

Аз се заредих със свинско :) Само че колко време да го държа в сол - някои казват 24 часа е много. Около 16-24 часа да го държа, а ако стане солено ще се кисне. После в подправки и 1 седмица на терасата? Така ли? :D

Потребителски аватар
MITKO_DVD
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Контакти:

Мнениеот MITKO_DVD » Сря 14 ное 2012 14:38

аз:-72 часа покрито изцяло в морска сол,след това 24 киснене във вода,след това увъргалване в подправките,изчакване 10 мин. пак у пипера пак 10 мин.почивка-пак в пипера,бия му конец и айде на простора да виси поне 6-8 дена да си ветреее :idea:

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Сря 14 ное 2012 14:40

И солено да е, после ще натискате повече на винце :beer
Не е страшна солта, подбери си подходящи подправки. Те правят вкуса.

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 14 ное 2012 14:53

Първо-какво е свинското-Второ колко е дебело.Аз лично едно контра филе/голяма рибица /го държа 20 часа.24 става солено.Няма смисъл да го държиш 3 дена в сол и после да го киснеш.

Потребителски аватар
DimitarBT
Автомобил: VW Passat B3
Двигател: 2E
Контакти:

Мнениеот DimitarBT » Сря 14 ное 2012 15:06

Абе рецепти много и бол...за мен най-най-най доброто месо си е контра филето(големата рибица mhihi)Тука гледам колеги питат "колко е дебело"?Ами колкото си искате.Само помнете едно....колкото по-дебела е рибицата толкова повече време и трябва за да изсъхне.Лично на мен най-ми допада месото да е дебело(след пресоването) 5см. mhihi Направи ми впечатление че всеки се придържа към една основна рецепта и тук-таме добави нещо от себе си mhihi Аз правя така....купувам един дълъг каиш конта филе от порядъка на 2кг....2.3кг.Махам му всичката мазнина правя една саламура в следното съотношение на 1л вода-80гр. сол и слагам вътре мясото.Така седи една нощ.На другия ден като се сетя по някое време махам солената вода и наливам прясна...така кисне още около 2-3-4ч.Зависи колко искаш да е соленко...после вадя мръФката mhihi и м/у 2 дъски така хубаво да се пресова за около още 2-3-4 часа.Като земе да се предава вече го пускам в подправки.И тука подправки бол...кой каквото му е на душа да слага.Но имайте предвид,че именно подправките правят вкуса така запомнящ се и неповторим и трябва се внимава с тях.Малко благ пиперец,малко черен,малко бяло винце...кашички машички...При мен има само едно правило което спазвам безкомпромисно...оставям месото да съхне поне 3 (три) седмици.Само и единствено тогава когато месото е добре "втасало" и изсъхнало има неповторим вкус.Благата ракия и веселата компания за задължителни.Обичам ви :kissy:

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 14 ное 2012 17:45

DimitarBT написа:Обичам ви :kissy:
:shock спирай ракията че както си тръгнал .... :mrgreen:
И аз предпочитам контра филе .То си има специфична форма и консистенция.Бон филето е много крхко и нещо не мчи допада.Но вратът......супер става - пробвайте.След час окачам и телешките филета.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Сря 14 ное 2012 17:47

На терасата ли бре човек :?:

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Сря 14 ное 2012 19:43

Да ,ама незнаеш къде живеяяяяяяяяя mhihi mhihi.Времето е добро ветрец има.Нищо неможе да му стане с тази сол - пробвано.

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Сря 14 ное 2012 20:07

Хмм.Значи да не чакам да става по студено eusa

Потребителски аватар
liuboo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liuboo » Сря 14 ное 2012 21:13

Здравейте кулинари , аз за зимата освен свинско си приготвям консерви с риба която сам улавям и приготвям ще споделя рецептата по която я правя.
Необходими продукти:
1.Риба (каквато имате). 2.Доматенo пюре. 3.Чер. пипер на зърна. 4.Дафинов лист. 5.Бахар.6.Грах или фасул сварени.7.Кис.краставички.8.Сол.Олио.Оцет.Лимон.Кимион.Може да сложите всичко друго каквото ви е по вкуса,(моркови,лук,черв.чушка)или каквото ви е под ръка.Рецептата си я правите сами.
Такааааа,Рибите се нарязват на шайби или ивици широки около 4 -5 см.и се осоляват.Бурканите са с вместимост 400ml. На дъното на буркана се слагат по 2 с. л. олио и оцет, 1 даф.лист, 1 зърнo бахар, 5 зърна черен пипер. Дом.пюре е добре да се постопли малко,сипваме вътре кимиона малко захар за консервант да не сладни и да не киселее,размиват се 4-5 с.л.брашно или нишесте – да не стои после водно (рибата си пуща вода) , и се сипват при пюрето.Рибата се използва сурова!Плътно се нарежда един ред риба, покрива се с малко доматено пюре ,слагат се няколко шайби от кисели краставички,1 - 2 лъжици грах или фасул,след което още един ред от суровата риба,и така докато се напълни бурканчето.Най отгоре може по едно резанче лимон.Варенето трябва да е не по малко от 4:30ч.за да се ядат всички костици.!!!
Аз слагам скоби в/у капачките има ги във всички домашни потреби като изстинат консервите се свалят.Рибата която консервирам е предимно кефал.Консервата "върви" за мезе на всичко. Добре ще е, ако имате търпение консервата да „отлежи” най-малко 30 дена.!!!

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Чет 15 ное 2012 19:51

Заредих ги моите :)
24 часа в сол им дойдоха много. Като ги опитах много солено ми се стори. 1 час ги държах във вода да се обезсолят и сега .... нямам търпение вече :D

Изображение

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 15 ное 2012 20:26

попринцип за да стане пастърма истинска трябва да се държи 5 дена в сол ;) после на течаща вода.. изтискваш ги оставяш да се суши.. така разбрахме от един стар човек скоро :)

Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joromnt » Чет 15 ное 2012 20:39

Два дена ги държа в едра морска сол аз. Ползвам за целта контра филе от дърто прасЕ, нарязано по дължина. Дебелината която гоня е около 2 см. Нижа предварително на конец, слагам да се кисне в сол, мия ги от солта и както са мокри ги мятам в подправките. Мотая ги там докато се налепят целите, повтарям, отупвам излишното и ги мятам да си висят.... На 9-10 ден са готови да ги почваш :beer
Подправките си ги правя по свой вкус - сладък червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица. Но без сол!!!
Но както казват хората, разни хора, разни идеали, разни вкусове.

Потребителски аватар
Re5Pec7

Мнениеот Re5Pec7 » Чет 15 ное 2012 21:03

Абе няма да останат ... :D :D :D :drunk :drunk :drunk :drunk

Потребителски аватар
fox_vt
Автомобил: Seat Toledo
Двигател: AHU 97

Мнениеот fox_vt » Чет 15 ное 2012 23:21

[quote="Re5Pec7"]Заредих ги моите :)
24 часа в сол им дойдоха много. Като ги опитах много солено ми се стори. 1 час ги държах във вода да се обезсолят и сега .... нямам търпение вече :D

За твоите габарити мезета 3 или 4 часа в сол и после без изкисване само се изплакват и се овъргалват.И все пак като ти гледам снимката ме налазват едни такива слюнки .... mhihi mhihi :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”