Грамотни ли сме?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
knight-errant написа:Да бъдеш "грамотен".
Въпрос на интерпретация, въпрос на възможности, въпрос на избор, въпрос на вътрешна потребност и осъзнаване, въпрос на самооценка.
Защо "въпрос на интерпретация"?
Хомосапиенсите притежават едно много ценно качество - Общуването.Осъществяват го по много и различни начини.Един от тях е Правописа, който е вкаран в някаква определена Норма.Много от хората знаят и спазват до педантизъм тази правописна норма, но това прави ли ги повече или по-малко Хора.Да си "грамотен", ще рече да си Човек, защото едно е "лицето", друго "душата".Всяко придобито нещо е "лице", всяко вродено "душа".
Защо "въпрос на възможности"?
Защото всяко спечелено нещо има своята цена.Било е време, когато е трябвало, а не се е случило.Било е време, когато е било необходимост, а тя не е била осъзнавана.Дошло е време, когато посятото жъне своите плодове.
Защо "въпрос на избор"?
Защото всичко е Право, защото всичко е лично, защото Човека е този, който взима решението, в каква светлина ще се постави и сам си носи отговорността за това."Всеки сам си носи кръста" - личността на автора на тези думи е достатъчно показателна - "Не съди, за да не бъдеш съден" - ето какво още е казал той.
Мъдростта не е само в мислите, тя е и в делата - по тях ТЕ се познават.
Защо "въпрос на вътрешна потребност и осъзнаване"?
Защото Изборът трябва да бъде мотивиран.Не осъзнаваме ли какво правим и какви ще са ползите и вредите от определено наше действие, тогава не сме близо нито до Кантианеца, нито до "емоционалния му брат" Героя.
Защо "въпрос на самооценка"?
Защото правото да мисля е "мое", защото правото да мислиш е "твое", защото правото да се съпоставяме е "наше" и то не заради вечния стремеж на човека да бъде "най-", а заради равносметката, заради времето, в което ще застана с Лице към Себе си, за да знам къде съм на "колелото" и какво съм постигнал и т.н., и т.н.
В този ред на мисли, мое право е и да НЕ соча с пръст, и да НЕ хвърлям камъни, защото самият аз Не съм без ГРЕШКА.Градини много и трески дал Господ, а греди още повече.
Хайде да оставим схоластичната полемика......На цитатите по-горе ще отвърна само с едно.....да пишеш грамотно(или поне да се опитваш......и то особено в комуникативния стил на форума) е въпрос на уважение към хората с които контактуваш.....въпрос на уважение към собствената си национална идентичност....въпрос на уважение към езика заради който много хора са дали здравето и живота си...
наистина има т.н наречените "грешки на клавиатурата"(и аз ги правя в бързината)......но да не се знае елементарен правопис-това вече не е за пренебрегване и премълчаване....
аз предлагам темата да остане като постоянно присъстваща в подраздела ВАЖНО!
с поставянето на такова условие (за правопис), мисля че по-скоро се прави услуга на неможещите, отколкото да се цели осмиването им, защото: интереса клати феса. явно в училище не им е било интересно достатъчно, за да се научат, но тук във форума точно интереса може да ги пречупи. Писането се учи с писане и четене! Грешно прочетени думи се запечтват грешно в съзнанието и подсъзнателно се изписват грешно. НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТАТ ГРЕШНО ИЗПИСАНИ ТЕКСТОВЕ. Това важи за всички ... и за тия които претендират, че пишат вярно.
Човек, който има правилно изградена моторика на писането няма проблем да прочете "каде", но да напише "къде", или да чуе "правиме", но да напише "правим" без да се замисли. И тъй като форумът е основно в писмена форма, правописа е в услуга на всички ни.
Никой не е роден научен, но:
Умният човек се учи от грешките си, приятелите са ти приятели, когато ти показват грешките и ти дават шанс да се поправиш.
Комплексарите се обиждат, когато им покажеш че грешат.
за пунктуацията съм напълно съгласен, тя вече е за про-тата - в един и същи словоред, да предадеш различни послания ... 'аре нема нужда, тук все пак е автомобилен форум
Човек, който има правилно изградена моторика на писането няма проблем да прочете "каде", но да напише "къде", или да чуе "правиме", но да напише "правим" без да се замисли. И тъй като форумът е основно в писмена форма, правописа е в услуга на всички ни.
Никой не е роден научен, но:
Умният човек се учи от грешките си, приятелите са ти приятели, когато ти показват грешките и ти дават шанс да се поправиш.
Комплексарите се обиждат, когато им покажеш че грешат.
за пунктуацията съм напълно съгласен, тя вече е за про-тата - в един и същи словоред, да предадеш различни послания ... 'аре нема нужда, тук все пак е автомобилен форум

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Аз подкрепям идеята. Надявам се тя да накара хората, които са сгафили или системно го правят, да се замислят и да внимават при следващо натискане на бутона "Прати".
Предлагам темата да се разчисти от обсъждания, или да се пусне нова такава, където да се пускат само подобни "Бисери".
И също от много време се дразня на правописните грешки в "Бисери от форума". Темата е предназначена да ни разсмее, а не раздразни.
Предлагам темата да се разчисти от обсъждания, или да се пусне нова такава, където да се пускат само подобни "Бисери".
И също от много време се дразня на правописните грешки в "Бисери от форума". Темата е предназначена да ни разсмее, а не раздразни.
- blue_shadow
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Подкрепям темата, трябва да се пише правилно! Не съм бил от отличниците по Български език и Литература, но поне се старая да пиша правилно. Колкото до това, че ще има обидени от тази тема, ами да не се обиждат, а да се замислят и да се коригират, това ще е за тяхно добро!
И още една номинация:
(също така няма точки, запетайки, главни букви, нищо.....)
И още една номинация:
respectman написа:значи въпроса ми е следниА от кое се определя колко гориво да се впръска защото като си гледам моментниА разход на компа по някоИ път като тръгвам 1ва не отчита 2ра между 20-30 3та ако задАржа педала на същото положение а не го отпусна пак 20-30 4та като трета и след като набере намалява ..... а друг път същата ситуациА трУгвам и на 2ра вместо 20-30 литра моментен ми показва 10-15 и имам ЩУвстовото че колата има много повече мощност.... карам винаги по един и същ начин не си променям стила.....
(също така няма точки, запетайки, главни букви, нищо.....)
- neon
- Автомобил: S3
- Двигател: BAM

П.П. Не претендирам, че съм идеал за правопис и правоговор, но се старая в повечето случаи написаното от мен да отговаря на образованието, възпитанието и отношението ми към тези които го четат!!
- Kozunak
- Автомобил:
- Двигател:
Е като завършил семестриално филолог, не ми остава нищо друго освен да подкрепя инициативата...
Елементарните правописни грешки, за тях става дума...нека поне тях така леко се опитваме да избягваме.Са запетайки, леко жаргон, пунктуация и тн не е необходимо.Все пак не сме граматика.ком.Но поне малко от малко...че като прочета акомулатор и ми иде да се обеся някъде много е досадно.Или парвия, амортесйор и тн.Замислете се.В края на краищата то си е за нас.
Елементарните правописни грешки, за тях става дума...нека поне тях така леко се опитваме да избягваме.Са запетайки, леко жаргон, пунктуация и тн не е необходимо.Все пак не сме граматика.ком.Но поне малко от малко...че като прочета акомулатор и ми иде да се обеся някъде много е досадно.Или парвия, амортесйор и тн.Замислете се.В края на краищата то си е за нас.
- Vasseto
- Автомобил: Passat B7 Passat B5_5 Jetta V
- Двигател: CFFB AVF BXE
Защо не закачите един бутон като в www.abv.bg "Преведи на кирилица.Или допълнително Spelling & Grammar ,така че с натискане на бутона "прати" да ти поправя грешките.
- MaRtiNsKi
- Автомобил: GOLF V
- Двигател: TDI
Re: Конкурс за неграмотни във форума!
Vlad777 написа:Понеже имаме тема "Грамотни ли сме?" и там един колега твърди, че сме много грамотни, а имаме и тема за бисери, където доста често попадат неграмотни писания, които сами по себе си не са бисери, отварям тази.
Дано има някаква полза! Пълно е с правописни и пунктуационни грешки във форума! Покрай тези неграмотни индивиди, като прочетеш една дума неправилно 10 пъти, чак се замисляш как се пише правилно!
И обръщение към всички, които твърдят, че правописът няма значение: Как искаш да те приемат сериозно, като не можеш да си напишеш името правилно? Може ли да напишеш оферта, CV, или каквото и да е друго, адресирано до някого и то да е с правописни грешки?! Ми много ясно, че никой няма да си купи от теб/вземе на работа/свърши нещо за теб! А ти после си псувай, че политиците ти изяли хляба... АМАН!
От сега нататък нека добавяме цитати от мнения тук и след месец да изберем най-неграмотния във форума!

- ChimeyJimmey
- Автомобил: торанага
- Двигател: AXQ
Re: Конкурс за неграмотни във форума!
Vlad777 написа:Как искаш да те приемат сериозно, като не можеш да си напишеш името правилно?
Това е и моето виждане по въпроса, напълно!
Като видя някой как не може да ми напише правилно изречението си, веднага се замислям каква ще да е и останалата му работа... И хич не си давам труд да се задълбочавам в разбирането му.

Има и изключения, разбира се, но те са адски малко.

- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Наистина, тук не сме правопис.ком. Но има правило № 4. Който не го е прочел още, може да опита, не боли.
Не може да се изземат функциите на образователната система. Няма как да стане, а и едва ли ще ни остане време за това, за което сме се събрали - VW.
Но това не означава, че трябва с лека ръка да подминаваме пълната неграмотност у някои колеги. Целта е информацията във форума да е лесно достъпна за всеки, а не четенето на един пост да се превърне разкодиране на клинографско писмо.
А ако в крайна сметка, в резултат на това начинание, повече хора се замислят и положат усилия да подобрят правописа си, то значи сме постигнали някакъв резултат, колкото и малък да е той.
Не може да се изземат функциите на образователната система. Няма как да стане, а и едва ли ще ни остане време за това, за което сме се събрали - VW.
Но това не означава, че трябва с лека ръка да подминаваме пълната неграмотност у някои колеги. Целта е информацията във форума да е лесно достъпна за всеки, а не четенето на един пост да се превърне разкодиране на клинографско писмо.
А ако в крайна сметка, в резултат на това начинание, повече хора се замислят и положат усилия да подобрят правописа си, то значи сме постигнали някакъв резултат, колкото и малък да е той.
Последна промяна от dobrin на Чет 10 юли 2008 21:39, променено общо 1 път.
- knight-errant
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
joker написа:knight-errant написа:Да бъдеш "грамотен".
Въпрос на интерпретация, въпрос на възможности, въпрос на избор, въпрос на вътрешна потребност и осъзнаване, въпрос на самооценка.
Защо "въпрос на интерпретация"?
Хомосапиенсите притежават едно много ценно качество - Общуването.Осъществяват го по много и различни начини.Един от тях е Правописа, който е вкаран в някаква определена Норма.Много от хората знаят и спазват до педантизъм тази правописна норма, но това прави ли ги повече или по-малко Хора.Да си "грамотен", ще рече да си Човек, защото едно е "лицето", друго "душата".Всяко придобито нещо е "лице", всяко вродено "душа".
Защо "въпрос на възможности"?
Защото всяко спечелено нещо има своята цена.Било е време, когато е трябвало, а не се е случило.Било е време, когато е било необходимост, а тя не е била осъзнавана.Дошло е време, когато посятото жъне своите плодове.
Защо "въпрос на избор"?
Защото всичко е Право, защото всичко е лично, защото Човека е този, който взима решението, в каква светлина ще се постави и сам си носи отговорността за това."Всеки сам си носи кръста" - личността на автора на тези думи е достатъчно показателна - "Не съди, за да не бъдеш съден" - ето какво още е казал той.
Мъдростта не е само в мислите, тя е и в делата - по тях ТЕ се познават.
Защо "въпрос на вътрешна потребност и осъзнаване"?
Защото Изборът трябва да бъде мотивиран.Не осъзнаваме ли какво правим и какви ще са ползите и вредите от определено наше действие, тогава не сме близо нито до Кантианеца, нито до "емоционалния му брат" Героя.
Защо "въпрос на самооценка"?
Защото правото да мисля е "мое", защото правото да мислиш е "твое", защото правото да се съпоставяме е "наше" и то не заради вечния стремеж на човека да бъде "най-", а заради равносметката, заради времето, в което ще застана с Лице към Себе си, за да знам къде съм на "колелото" и какво съм постигнал и т.н., и т.н.
В този ред на мисли, мое право е и да НЕ соча с пръст, и да НЕ хвърлям камъни, защото самият аз Не съм без ГРЕШКА.Градини много и трески дал Господ, а греди още повече.
Хайде да оставим схоластичната полемика......На цитатите по-горе ще отвърна само с едно.....да пишеш грамотно(или поне да се опитваш......и то особено в комуникативния стил на форума) е въпрос на уважение към хората с които контактуваш.....въпрос на уважение към собствената си национална идентичност....въпрос на уважение към езика заради който много хора са дали здравето и живота си...
наистина има т.н наречените "грешки на клавиатурата"(и аз ги правя в бързината)......но да не се знае елементарен правопис-това вече не е за пренебрегване и премълчаване....
аз предлагам темата да остане като постоянно присъстваща в подраздела ВАЖНО!
Уважаеми колега, ще си позволя да споделя нещо от собствената си администраторска практика в редица български и чуждестранни частни форуми.Като начало в общите правила на форумите изрично е казано, че "Писането на кирилица е абсолютно задължително.Всеки пост изписан некоректно се заличава без обяснения.Допуска се изписването на текст на латиница единствено и само в подфоруми, чиито вътрешни правила го допускат, за да може да се оправдае съществуването им.Модераторите и администраторите не са редактори, нито учители по правопис, и поради тази причина тяхно право е да преценят кой пост да остане и кой не.Жалби и оплаквания се приемат единствено и само при отговорния модератор на съответния подфорум."
Моите конкретни предложения:
1.Ако желаете да помогнете на някого да се самоусъвършенствува, създайте подфорум "Наука".Нека единия от разделите му да бъде "Български език и литература".Всеки български форум помоему се нуждае от такъв.
2.Винаги съм смятал, че многото баби и едно бебе няма да отгледат здраво и читаво и поради тази причина съм натоварвал всеки един от модераторите си с персонални отговорности.Всички потребители ги познават и уважават думата им.Не съм имал случай на некоректни намеси и т.н.
Второто предложение, което направих аз лично няма да го обсъждам повече в ефир.Не желая да критикувам когото и да било, най-вече защото всеки има право да вземе своето решение и да го упражнява според собствените си познания и разбирания.
После, т.к. съм наясно, че трактуваната проблематика не е Гордиев възел и няма как проблема да се реши от раз, с горния си пост исках да кажа / сега вече в прав текст / - нещата могат да станат само бавно и полека.Да се сочим един друг с пръст, да хвърляме камъни - чисто излишно е.Само загуба на нерви и време.
Друго, което си мисля, докато чета във форума - голяма част от потребителите, като на повечето места, са в учебна възраст.Техните проблеми, приоритетите им и т.н. можем да обсъждаме много, но да намерим път към самите тях изисква по-особена нагласа и стил на поведение и общуване.Що се отнася до по-възрастните потребители, които по свои собствени причини не спазват дори и елементарна правописна норма - тях вече не бих могъл да съдя.Както вече казах по-горе - "Всеки сам си носи кръста".И на мен ми е писнало от много неща, но знам, че с кавга нищо не се решава и поради тази причина винаги търся други пътища и начини за решаване на определени проблеми.Винаги има начин, това е показал моят живот.Така разбирам нещата и така постъпвам.Много ще ме осъдят - тяхно право е.Дори няма да търся причина и оправдание.Всеки е прав и не е прав за себе си.
Поздрави
Странстващия рицар
Върни се в “ОФФ-Топик - други”