Колко ток плащате?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Колко ток плащате?

Мнениеот инжектопляктор » Чет 12 яну 2017 12:44

105лв. Топля се на алтернативно гориво и в тия 105лв рботи енергоспестяващо осветление(12 и 15W LED крушки), една готварска печка, на която предимно се готви на газ, един телевизор LCD, един бойлер, една пералня и една кана за топла вода, като изключа дребни консуматори като лаптоп, рутер и толкова. Направо е абсурдно. Плащам 105лв за крушка, фурна 5 пъти в месеца, телевизор, пералня и бойлер. :banghead :thumb_down :screwy

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 12 яну 2017 12:55

Аз за тези неща без бойлер плащам 15-18лв.
Всички уреди са енергиен клас А++

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 12 яну 2017 13:06

hooligans написа:Аз за тези неща без бойлер плащам 15-18лв.

Ами не знам, ти ми кажи. Бойлера ми е в не отоплявано помещение. Дали може да изгори 250киловата ток за месец?
Моите уреди не са А+++++++++, като почнаха да ги слагат тия плюсове, за дето гори с 0.1% по-малко. :Mr Green Fun
Имам 4-5 крушки и то LED, от които обичайно работят 2-3, една пералня която се пуска 3-4 пъти седмично, печка комбинирана с газ, която й се ползва фурната 5-6 пъти в месеца, LCD телевизор 32 инча който да има консумацията на 1 крушка 100W максимум, лаптоп и рутер с обща консумация 100W и двете, както и един хладилник, който толкова и работи зимата. Има нещо нередно тука.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 12 яну 2017 13:22

инжектопляктор написа:...Бойлера ми е в не отоплявано помещение. Дали може да изгори 250киловата ток за месец...

И повече може, според зависи. В къщи, в един момент, когато бабката редовно забравяше крана за топла вода отворен на електромера му се завиваше свят... :rolleyes

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 12 яну 2017 13:25

icoico написа:И повече може, според зависи.

Бойлерът се ползва вечер за къпане и през деня долу-горе 20 литра за миене на чинии. През останалото време просто и само подгрява. Какво да направя тогава, за да намаля загубите? Не мога да плащам по 100лв ток заради един бойлер. Не го вярвам.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 12 яну 2017 13:33

Вярата е за църквата и евентуално при отопление на ТЕЦ :mhihi , тук говорим за електричество, а то се измерва.

Ето примерен калкулатор за изчисление горе- долу на потребявана енергия:

http://www.calculator.bg/1/eluredi_konsumatzia.html

Ако си в блок има смисъл и да провериш да не ти се е окачил някой комшия на шията, достатъчно разпространено явление е.

Потребителски аватар
tomata
Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
Двигател: AWT AWC

Мнениеот tomata » Чет 12 яну 2017 14:33

Миналият месец 160лв ток. Сега от 6.12 до 5.01 205лв. Миналата година беше за този период 332лв. Ще видим др месец с тези минус градуси...

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 12 яну 2017 15:55

icoico написа:Вярата е за църквата и евентуално при отопление на ТЕЦ , тук говорим за електричество, а то се измерва.

Електричеството се измерва, но вече взех да се чудя дали да не викна проверка да проверяват за дефектен електромер. Лятото при същите консуматори, когато дори и водата от чешмата е топла, консумацията пак е 65-70лв.
Не съм в апартамент.

Потребителски аватар
geleznia1
Автомобил: golf 4
Двигател: 1.6 SR 98

Мнениеот geleznia1 » Чет 12 яну 2017 16:30

Услугата за проверка на електромера се заплаща от теб-но забравих колко беше,нещо по спомен около 45 лв.при чез.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Чет 12 яну 2017 18:00

geleznia1 написа:Услугата за проверка на електромера се заплаща от теб

Само ако не бъде открит дефект.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 12 яну 2017 19:25

234ЛВ,в която не влиза настоящия ледников период.Следващата сигурно ще е същата,но прочетена отзад- напред.
Не се занимавайте с проверки и заплащането им с уреди на Енерго дружеството:
1.Проверка на място без демонтаж на електромер/ водомер/топломер и др. е нелегитимна и незаконна.Да не говорим че не трябва и да се заплаща тая услуга.
2.Проверки се извършват само в лицензирани лаборатории и са заплатени от клиента-тарифата се определя на местно ниво.
3.На практика в 99% се оказва че електромера е изправен.Единствения шанс на потребителя на услугата е да поиска паспорта на измервателното устройство и съответно да се провери дали е одобрен от Агенцията тип,дали е спазен срока на метрологична проверка.
На практика преди няколко години ги бях хванал в идънка-електромера не трябваше да е на таблото ми и да се отчита,защото беше изтекъл срока му на метрологична проверка,но гадините докато съм бил на работа-тихомълком сменили електромера.

civilen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот civilen » Чет 12 яну 2017 20:50

Няколко съвета. Абсурдно е да се плащат такива сметки за ток за бойлер, печка, осветление и т.н. За сравнение живея в триетажна къща. Общо три бойлера, които не се спират, миялна, две перални, 3 печки, 4 телевизора, 3 хладилника с фризери, всичко това харчи енергия за 230-250 лева на месец. Най - лесната проверка за крадене е дъраш главния на таблото си и слизаш при електромера. Отчита ли електромера при свален главен честито. Замери с мултицет какво е напрежението.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пет 13 яну 2017 11:45

ужасТ -29,20 лв сметката отчитана на 12.12.16
90,86 лв.сметката отчитана на 10.01.17

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пет 13 яну 2017 13:43

Единствения вариант да разбереш дали от енергото ти надписват според мен е всеки ден по едно и също време да записваш показанията на електромера,ако някой ден се окаже че си изразходил три пъти повече ток а ти знаеш че не е така значи са те "врътнали дистанционно" лошото е че не знам какво може да направиш дори и да ги хванеш !

Потребителски аватар
stefarata
Автомобил: Ford S Max MK1
Двигател: TDCI

Мнениеот stefarata » Пет 13 яну 2017 23:10

civilen написа:Няколко съвета. Абсурдно е да се плащат такива сметки за ток за бойлер, печка, осветление и т.н. За сравнение живея в триетажна къща. Общо три бойлера, които не се спират, миялна, две перални, 3 печки, 4 телевизора, 3 хладилника с фризери, всичко това харчи енергия за 230-250 лева на месец. Най - лесната проверка за крадене е дъраш главния на таблото си и слизаш при електромера. Отчита ли електромера при свален главен честито. Замери с мултицет какво е напрежението.

А ако нямаш достъп до таблото с електромерите, т.е. заключено е?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”