Соц. спомени

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Соц. спомени

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 0:36

forski написа:Какъв развит свят сме били тогава,развит в сравнение с кого, с Албания ли? Ти колко деца имаш?

Говоря за запад в частта с кариерите. А през соца положението беше малко по-различно с това, че жените работеха по-сериозно и т.н Не знам спрямо кого сме били повече или по-малко развити според теб. Ти си знаеш. Ама днес сме най-изоставащите в целият ЕС. А мисля че казах - аз мярнах някъде крайчеца на социализма. Той и "оцеля" още малко по малките населени места. И видях "демокрацията" на 90-те години. Та аз общо взето съм млад. И честно казано нямам намерение да гледам деца в такава обстановка, преди да си уредя нещата. Нямам намерение да си прекарвам децата през същите перипетии, които съм преживял аз. И въобще не съм уверен, че ще ги гледам в България. Искам да живеят добре и да имат добър старт в живота.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 03 юни 2015 7:06

Значи няма да имаш деца, с други думи :icon_lol

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 юни 2015 7:59

инжектопляктор написа:
forski написа:Какъв развит свят сме били тогава,развит в сравнение с кого, с Албания ли? Ти колко деца имаш?
И честно казано нямам намерение да гледам деца в такава обстановка, преди да си уредя нещата. Нямам намерение да си прекарвам децата през същите перипетии, които съм преживял аз. И въобще не съм уверен, че ще ги гледам в България. Искам да живеят добре и да имат добър старт в живота.

Аааа, колега то така не става ... :biggrin
Не може хем " циганите ни превзеха " хем " аз деца в България няма да гледам " общо взето от сиромашки мъди ли си излязъл няма добър и лесен старт в живота, без значение в коя държава се намираш :smile

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 03 юни 2015 10:32

инжектопляктор написа:Нормално е в развитият свят естественият прираст да е по-нисък, защото...

Не е нормално, а просто е удобно обяснение. Пак повтарям, че Германия има отрицателен прираст, а Франция, САЩ, че и Англия - положителен (и то при белите местни хора, а не цигани и цветни емигранти). Мисля, че всички са развит свят, но разлика има. Така че не е само от образованост, а местни традиции и разбирания. Реално погледнато, масовото висше образование (който иска, той влиза) е развито точно за да се ограничава прираста на населението - тръгнат ли жените с болни амбиции за "висше" и "магистратура", я имат време за 2 деца после, я за 1. Просто логиката е обратна - не, че в развития свят има нисък прираст, а се стимулира "образованието" за да се намали прираста.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 03 юни 2015 10:35

forski написа:Аааа, колега то така не става ... :biggrin
Не може хем " циганите ни превзеха " хем " аз деца в България няма да гледам " общо взето от сиромашки мъди ли си излязъл няма добър и лесен старт в живота, без значение в коя държава се намираш :smile

:bowdown :bowdown :bowdown :bowdown

Много цигани на неговата възраст сигурно внуци вече гледат! Не е смешно, но :mhihi :mhihi :mhihi

инжектопляктор написа:... И честно казано нямам намерение да гледам деца в такава обстановка, преди да си уредя нещата.

Добре че не са гледали по този начин на живота нашите предци. Тези които са живели под османско робство, тези които са живели след Освобождението, както и тези преживели ПСВ и ВСВ. Имаш ЧЕСТТА "да си уредиш нещата" благодарение на ТЯХ!
Срам ме е! Срам ме е от хора като ВАС. Нищо не правещи, но постоянно мрънкащи. Изпаднали в пространството. Само в пространството, щото времето за ТЯХ е загубено!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 03 юни 2015 11:58

и в единият и в другият период е нормално да има както положителни така и отрицателни страни. Само черно или само бяло няма никъде и е безсмислено в тази посока да се мерят нещата.

На този линк обаче : https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_pop_totl&idim=country:BGR:HUN&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sp_pop_totl&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:HUN:AUT:HRV:KSV:MKD:SVK:SVN:CZE&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

има доста притеснителна графика. Както виждате ние сме единствената държава, която е тръгнала да изчезва. Като прибавим разликата в увеличаването на циганите, за сметка на българите, данните стават доста по-грозни. Избрал съм бивши соц страни и една западна с близко население, за по-ясна таблица. Човек може да се заиграе и по другите разни показатели, и за съжаление от ЕУ страните ние все сме си най-зле, не знам как сме го постигнали това, но е факт, а сме имали доста по-добър старт при разпада на комунизма. Вече Румъния е пред нас, дано скоро приемат Македония, та да отлепим от дъното, дали ще задържим обаче не е ясно :)

та който иска да рови из другите данни и да си прави изводи, това е сухата статистика. Другото (кой колко бил или в момента е подтиснат) в дългосрочен план няма значение. Ако се придържаме към сухите цифри излиза, че нашата версия на капитализма е "убила" повече хора от социализма, повече отколкото ВСВ и тн. А без хора няма държава.

сега по темата: weekend-а се разходих и си набавих някои позабравени вкусотии :) Прясно мляко от истинска крава (за съжаление биволици вече няма). Селски хляб като от едно време, мед и масло. Та тази закуска ми излезе над 100 лева с пътя. Дали ако изкарат качествени храни няма кой да ги купува, не не мисля. По-скоро ще печелят бавно и малко, нямат интерес от такъв бизнес.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 03 юни 2015 12:25

Тя Румъния ... какво да я сравняваме с България, само на прима виста като се погледне в нета какво се произвежда там и каква икономика имат, и нищо чудно след някоя друга година да започнем да имигрираме там :biggrin
п.п. Те май русенци вече си имигрират по-комшийски ...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 03 юни 2015 13:55

това ми е тънкия намек :) като галеник на СССР по времето на социализма, България е била много по-добре поцизионирана от към промишлен и технологичен капацитет пред другите страни от СИВ при прехода към капитализъм. Само че всичко заминава, разпродава се и се унищожава безконтролно и в резултат... Румъния
тук запазихме може би само ИТ сектора, щото държавата никога не се е намесвала в него :)

PS
btw Емигрират българи, а Имигрират араби, сирийци и тн, които са ни нещо като спасителен пояс в дългосрочен план.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 14:09

777 написа:САЩ - положителен - и то при белите местни хора...
...Просто логиката е обратна - не, че в развития свят има нисък прираст, а се стимулира "образованието" за да се намали прираста.

В САЩ специално положителният естествен прираст го държат емигранти. Например тези от Латинска Америка. За това съм чел. Не знам дали ти е удобно обяснение, но ако една жена развива кариера, я няма намерение да стои вкъщи като машина за гладене и раждане, няма да видиш много деца. Жертва се едното за другото.
Интересна логика имаш, значи предпочиташ да сме прости и да се плодим като скотове, отколкото да сме с образование. Ама нали знаеш, че като нямаш образование и ценени познания, а само се плодиш като скот, ще живееш като тия в третият свят, където копаят на ръка нивата и където племената се бият всеки ден, а децата гладуват. Точно тия деца, които по-рано бяха споменати много удобно.
calm написа:...Много цигани на неговата възраст сигурно внуци вече гледат!
...Добре че не са гледали по този начин на живота нашите предци.

И как ги гледат? Като ги пращат да просят по улиците, болни от хепатит, без никакви възможности да се измъкнат от мръсотията, в която са затънали, без образование и обречени да повторят просто историята на родителите си?
А, между другото - имам честта да живея в свободна България благодарение на предците ми, не да си уредя нещата. Нещата продължават да са тотална свинщина. И няма да си оставя деца в тая свинщина, както циганите, а после да се чудя какво ядене да сложа на масата, с какви пари да им купя дрехи, така че да не им се подиграват, че носят едни и същи, с какви пари да ги пратя на училище и да ме питат защо някои техни съученици ходят на екскурзии и плющят шоколади, а вкъщи се яде само боб и леща.
Значи, аз не винаги съм имал лаптопи, не винаги съм сменял коли и съм имал умни GSM-и. Сценарий подобен на по-горният някога съм го преживявал от първа ръка и сигурно имам аргументи защо не искам да го повтарям с децата си. Не всеки е с наследствените имоти и ренти-те от нивите. Така че айде да не ми даваш акъл. Нямам намерение да съм безотговорен родител, който е дал живот на деца, ама след това ги е зарязал на произвола. Защото то правенето на деца е нещо различно от гледането.
VWGT написа:тук запазихме може би само ИТ сектора, щото държавата никога не се е намесвала в него

Нямаме ИТ сектор. Остана само робовладелството на чужди компании, на които им пишеме програмите за жълти стотинки, защото аусорсват, понеже знаят че могат да получат хубава работа на заплащане на страна от Третият Свят.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 03 юни 2015 14:12, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 03 юни 2015 14:09

VWGT написа:btw Емигрират българи, а Имигрират араби, сирийци и тн, които са ни нещо като спасителен пояс в дългосрочен план.

Спасителен пояс за какво?
инжектопляктор написа:
777 написа:САЩ - положителен - и то при белите местни хора...
...Просто логиката е обратна - не, че в развития свят има нисък прираст, а се стимулира "образованието" за да се намали прираста.

В САЩ специално положителният естествен прираст го държат емигранти. Например тези от Латинска Америка. За това съм чел. Не знам дали ти е удобно обяснение, но ако една жена развива кариера, я няма намерение да стои вкъщи като машина за гладене и раждане, няма да видиш много деца. Жертва се едното за другото.
Интересна логика имаш, значи предпочиташ да сме прости и да се плодим като скотове, отколкото да сме с образование. Ама нали знаеш, че като нямаш образование и ценени познания, а само се плодиш като скот, ще живееш като тия в третият свят, където копаят на ръка нивата и където племената се бият всеки ден, а децата гладуват. Точно тия деца, които по-рано бяха споменати много удобно.

В САЩ доста "емигранти" 2,3,4-то поколение имат 3 и повече деца. А за образованите жени - хайде стига с това образование. Завършва се "висше" какво да е и как да е - т.е. жената грам не се интересува от материята, но изтиква и взема диплома. После "гради кариера" - виси в офис като "менажер" или счетоводителка 20г с надеждата да стане главна. За каква кариера говориш - може би нещо различно от продавачка в супермаркет? Под кариера аз разбирам нещо от типа: доктор в болница (не мед. сестра), прокурор, съдия, министър, висш началник в НАП. Всичко по-надолу е такава "кариера", която е далеч по-малоценна отколкото да отгледа 3 деца.

Последна промяна от 777 на Сря 03 юни 2015 14:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 03 юни 2015 14:14

777 написа:Спасителен пояс за какво?

жива сила, хора които могат да създават БВП, респекитвно да плащат осигуровки, данъци, да потребяват стоки и услуги В страната, за да може малкото оцелели до пенсия българи след години да имат пенсия и някакво здравеопазване и тн. Някой който да продължи да храни циганите, когато ние с теб се пенсионираме, а децата ни са поели по белия свят.

инжектопляктор написа:

ти мислиш така, аз пък твърдя че имаме ИТ сектор. Не са жълти, не са и много бели, но все пак това е сектор, който носи пари в държавата. Няма лошо да те наемат да вършиш дадена работа срещу заплащане, това също е част от играта.

Последна промяна от VWGT на Сря 03 юни 2015 14:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 03 юни 2015 14:16

На това ако казваш спасителен пояс значи нямаме НИКАКВИ проблеми. За 2 години може да вкараме 2-3 млн сирийци и други подобни и да "дръпнем" напред. Трябва да си зададеш въпроса обаче какво ще правим 20г по-късно - ще им пречим може би? Виж Германия какво направи с 20-30хил турски гастарбайтери или Косово (по времето на Тито докарали и те 20-30 хил албанци за черна работа).

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 03 юни 2015 14:20

предвид положението, в което сме се докарали, ако имаш по-добра идея сподели я. Спаистелният пояс по презумпция няма да те спаси от акулите, но поне да не се удавиш става.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 03 юни 2015 14:28

777 написа:В САЩ доста "емигранти" 2,3,4-то поколение имат 3 и повече деца. А за образованите жени - хайде стига с това образование. Завършва се "висше" какво да е и как да е - т.е. жената грам не се интересува от материята

На мен не ми е ясно защо според теб по презумпция една жена завършва висшето без да я интересува материята, просто ей така с диплома между другото и много малко неща оправдават това да не стои като робиня вкъщи, която мъжът да оножда по осмотрение, а тя да ражда и гледа деца. Нещо малко златната среда да хванеме? Аз малко закъснях, но реших да си разширя хоризонта на познанието и да не оставам с професионална квалификация "техник". Скоро ще може да ме поздравите за това, че ще имам звание "инженер". Скоро след това може и да карам бавареца в...Бавария. Защото там искат кетап и не ги интересува какво твърдиш, че знаеш. А не ми се ходи просто за да бера картофи или ягоди.
Другото е, че в днешно време жените много често им се налага да работят, в България най-вече поради факта, че често е трудно само мъжът в семейството да покрива всички необходими нужди поради общо взето ниското заплащане. Всичко това, за да не бъдат децата просяци. И така се планува и отлага и често за повече от 2 деца няма време.
VWGT написа:Не са жълти, не са и много бели, но все пак това е сектор,

Стига ве. Тук програмист взима 1000-2000-3000лв. В Англия взима средно до 37 хиляди евро. Лошо няма да те наемат да вършиш работа, лошото е че са унижение причините, поради които те наемат. А това е факта, че работиш за огризки, които ти подхвърлят "западните господари". Така с "гурбет" няма да се оправим, докато не развием нещо тук.

Потребителски аватар
777
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Сря 03 юни 2015 14:32

VWGT написа:предвид положението, в което сме се докарали, ако имаш по-добра идея сподели я. Спаистелният пояс по презумпция няма да те спаси от акулите, но поне да не се удавиш става.

Докарването на 50-100 хил емигранти-мюсулмани е най-лошия вариант за "спасяване". Ако дадем "молба" за сливане с Турция няма да е много голяма разликата, даже не се знае кое е по-лошото. Колкото и неразумно да звучи е много по-смислено да вземем 100-150млрд дълг като гърците. Докато го похарчим и закъсаме - я камилата, я инфлацията, я трета световна.
инжектопляктор написа:Стига ве. Тук програмист взима 1000-2000-3000лв. В Англия взима средно до 37 хиляди евро. Лошо няма да те наемат да вършиш работа, лошото е че са унижение причините, поради които те наемат. А това е факта, че работиш за огризки, които ти подхвърлят "западните господари". Така с "гурбет" няма да се оправим, докато не развием нещо тук.

Май нещо обърка месечните и годишните доходи. Или смяташ, че в Англия вземат 37хил на месец?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”