777 написа:САЩ - положителен - и то при белите местни хора...
...Просто логиката е обратна - не, че в развития свят има нисък прираст, а се стимулира "образованието" за да се намали прираста.
В САЩ специално положителният естествен прираст го държат емигранти. Например тези от Латинска Америка. За това съм чел. Не знам дали ти е удобно обяснение, но ако една жена развива кариера, я няма намерение да стои вкъщи като машина за гладене и раждане, няма да видиш много деца. Жертва се едното за другото.
Интересна логика имаш, значи предпочиташ да сме прости и да се плодим като скотове, отколкото да сме с образование. Ама нали знаеш, че като нямаш образование и ценени познания, а само се плодиш като скот, ще живееш като тия в третият свят, където копаят на ръка нивата и където племената се бият всеки ден, а децата гладуват. Точно тия деца, които по-рано бяха споменати много удобно.
calm написа:...Много цигани на неговата възраст сигурно внуци вече гледат!
...Добре че не са гледали по този начин на живота нашите предци.
И как ги гледат? Като ги пращат да просят по улиците, болни от хепатит, без никакви възможности да се измъкнат от мръсотията, в която са затънали, без образование и обречени да повторят просто историята на родителите си?
А, между другото - имам честта да живея в свободна България благодарение на предците ми, не да си уредя нещата. Нещата продължават да са тотална свинщина. И няма да си оставя деца в тая свинщина, както циганите, а после да се чудя какво ядене да сложа на масата, с какви пари да им купя дрехи, така че да не им се подиграват, че носят едни и същи, с какви пари да ги пратя на училище и да ме питат защо някои техни съученици ходят на екскурзии и плющят шоколади, а вкъщи се яде само боб и леща.
Значи, аз не винаги съм имал лаптопи, не винаги съм сменял коли и съм имал умни GSM-и. Сценарий подобен на по-горният някога съм го преживявал от първа ръка и сигурно имам аргументи защо не искам да го повтарям с децата си. Не всеки е с наследствените имоти и ренти-те от нивите. Така че айде да не ми даваш акъл. Нямам намерение да съм безотговорен родител, който е дал живот на деца, ама след това ги е зарязал на произвола. Защото то правенето на деца е нещо различно от гледането.
VWGT написа:тук запазихме може би само ИТ сектора, щото държавата никога не се е намесвала в него
Нямаме ИТ сектор. Остана само робовладелството на чужди компании, на които им пишеме програмите за жълти стотинки, защото аусорсват, понеже знаят че могат да получат хубава работа на заплащане на страна от Третият Свят.