морето и рисковете....

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 05 авг 2008 13:37

ACCELERATOR написа:Scuba, крушата не пада по-далеч от дървото :wink:
Дано тази тема помогне да спаси поне един човешки живот.
Най-важното е, да не изпадате в паника, ако ви се случи подобно нещо. Човек спокойно може да изкара дори и цяло денонощие във водата, стига да мисли трезво и да не се паникьосва. Забележете, че обикновено, както и в случая от статията горе, морето след няколко часа самО изхвърля труповете на загиналите. Така че дори и да ви завлече много навътре, шанса течението да се обърне, или да дойде помощ е голям, стига да сте запазили самообладание.

ACCELERATOR.....ти колко време през последните 35 години си край или във морето????За себе си мога да кажа,че поне 2/3 от това време съм го изкарал или край морето или в плаване по различни времетна на годината и с различни плавателни съдове....вадил съм давещи се и удавени,участвал съм т.н. операции по спасяване....ако знаеш какво представлява човек изкарал САМО 12 часа в лятното море въобще няма да пишеш такива крайно неверни неща...ще изкараш 24 часа в морето особено без спасителна жилетка ама ДРУГ ПЪТ...!!!!!..
Нали сам казваш да спасим с тази тема поне един човешки живот.....тогава не прави грешни корекции.....и мисля,че да ги правиш особено на SCUBA(който ако не си разбрал е доста опитен "гларус") е доста смело от твоя страна....хайде мен ме остави....стар човек съм,деменцията може и да ме е пипнала вече...старост-нерадост!

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Вто 05 авг 2008 14:00

Това, че по новините съобщават - градуси на морската вода - 26С не значи, че на 10 метра надолу е 26 градуса!
За колегата дето казва, че 24 часа може да извържиш в морето, ако запазиш самоубладание.... ами не е точно така.... Теченията се обръщат, което в един хубав момент докарва доста студена вода под краката ти. Нали се сещаш че не можеш да се задържиш по гръб 24 часа..... Независимо че си във водата... не можеш да пиеш от нея, а при по-голям престой започва обезводняване.... доста голяма част от енергията си изразходваш в това да се задържиш над водата, което с изминаване на часове е все по трудно.
Не се надявай че дадено течение ще те изхвърли обратно на плажа!!!

Не само с морето, но с природата не се борете. Тя е по -силна. Единствения въпрос е да се научих да я уважаваш и съобразяваш с нея. Тогава и тя ще те уважава.
10 години съм тренирал професиално плуване, имам и изкаран и курс за спасител, ама по-далече от шамандурата не влизам в морето!
Така че умната....

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 05 авг 2008 14:20

joker, аз лично съм изкарвал във водата по над 5-6 часа. Освен да ми „гъбясат“ пръстите, друг страничен ефект не съм изпитвал... При положение, че съвсем спокойно изкарвам 1/4 денонощие във водата, без да почуствам нито умора, нито преохлаждане на тялото, си правя извода, че при ЕКСТРЕМНИ обстоятелства бих могъл да издържа и 24 часа, естествено не без екстремни усилия.
Мисълта ми беше, че дори и да сте вече навътре в морето, не трябва да се паникьосвате, просто трябва да знаете, че човек може да издържи доста часове във водата, докато дойде помощ. Не губете надежда.
Не виждам в тази тема да съм оспорил нещо, което е казал скуба, напротив.
Това, което пиша е от личен опит. Аз също съм попадал не веднъж в мъртво вълнение, много добре знам за какво става въпрос. Аз също съм спасявал човешки живот, миналата година на св. св. Константин и Елена, и то точно в условия на силно мъртво вълнение, но не го изтъквам като теб във всяко мнение.
Ако смяташ да се заяждаш с мен, моля обърни се с ЛС, за да не пълниш темата с простотии.
Въобще не ми харесва начина, по който водиш диалог, не само в тази, ами и в други теми. За мен това си е чисто заяждане, и нетърпимост към чуждото мнение.
Предния път се направих, че не съм прочел мнението ти, но сега мисля да обърна специално внимание на някои неща:

Ето и някои твърде опасни и грешни съвети от колегата горе
1.В морето посоката на течението не винаги е една и съща с тази на вятъра!!!!!!!Аз затова казах,че ще се изненадате за посоката на движение на предмета....ще видите една посока на вълничките ,а друга посока на движение на предмета...5 дни във Варна блъска мъртво вълнение при югоизточен вятър!!!!Морето теглеше обратно на посоката нса вятъра!

Първо - кои по-точно са опасните и ГРЕШНИ съвети?! Аз твърдя, че метода с бутилката (освен всичко, и неекологичен - представете си какво ще стане, ако всеки мята по една бутилка „за проба“ преди да влезе), е и опасно грешен. Твърдя, че силата на вятъра би била достатъчна, за да преодолее мъртвото вълнение, и да заблуди човек. Пластмасовата бутилка, пълна с въздух, е достатъчно лека и обемна, за да бъде отнесена от вятъра в каквато и да е посока.
2.Никой не казва да си хвърляме боклуците в морето.....най-малко аз!

Да, хвърляйте само пластмасови бутилки... Те не са боклуци mhihi
3.Съветите за спасяване на удавник са по принцип правилни,ама не са за широка аудитория...
....удавник се спасява с голи ръце само ако си достатъчно уверен в силите си и няма никаква ама съвсем никаква друга алтернатива....
...така,че ако ще се спасява някой ,то трябва да се избира варианта да се задържите на бреговата ивица или поне да си осигурите някаква сигурна връзка с нея(въже или нещо пригодено за вързване) ...

Кажи го на баща, който вижда давещото си дете, или на мъж, чиято жена е в бедствие, или на брат, на който сестра му потъва... Хората изобщо не се замислят ДАЛИ да спасят свой много близък човек, а действат. Точно затова съм се опитал да опиша как се подхожда към давещ се човек, как трябва да се хване, и как да се измъкнеш, ако те повлече надолу, за какво да се внимава (всичко това може да се оттренира във водата предварително), да се вземе ако има надуваем предмет и т.н. Не всеки си носи въже, дълго 30м на плажа, нали?! Но надуваем предмет все някой ще има.
Това е по тази тема от мен, надявам се да съм помогнал на когото трябва. Останалото е глупав спор с дървен философ...

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 05 авг 2008 14:31

yeti123 написа:..не значи, че на 10 метра надолу е 26 градуса!...

там е 24 :-)
В черно море термо клина е на (около) 14-16 метра. След тази дълбочина започва "мастиката" - водата рязго изстива и става като на кристали. И въпреки всичко на тези дълбочини водата РЯДКО пада под 17 градуса. Но лично аз не виждам какво ви вълнува температурата на водата на повече от 5-6 метра :-)

Потребителски аватар
yeti123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yeti123 » Вто 05 авг 2008 14:38

oooooo, спасяването......... най-лошия вариант е необучен човек да вади давещ се.
1. защото при възникнала ситуация при която имаме давещ се човек, давещия е вече във фаза на паника. Поради това когато види друг човек, инстиктивно се сграбчва в него, което може да доведе до ситуация в която и човека който иска да помегне да се окаже давещ се!
2. трябва да се знае при вадене на давещ се човек, правилен захват който да осигури на този който вади, достатъчен комфорт за вадене на човека набрега, както и правилен захват за рестрикция на некоординирани движения на давещия се.

И пак Умната, защото морето определя правилата на играта, и трябва да се въобразявате с него!

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 05 авг 2008 14:44

Хубава темичка и малко плашеща :cry: Ама аз като чета ми се набива едно въпросче на което няма точен отговор - като ме завлече мъртво вълнение да плувам към брега?,да си стоя по течението? ,или да си казвам молитвата и да потъвам зорлем че поне да се свършва бързо?
Останах с впечатление и че даващ човек само му се гледа сейра - и така да е не ми звучи някак реално :cry:
Ако пернеш един на давещия се да се кротне и после го изваличш дали ще стане /тва не го казвам на майтап :cry: /.
P.S.Винаги съм уважавал басейните - най малкото са чисти.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 05 авг 2008 14:51

joker написа:
ACCELERATOR написа:Scuba, крушата не пада по-далеч от дървото :wink:
Дано тази тема помогне да спаси поне един човешки живот.
Най-важното е, да не изпадате в паника, ако ви се случи подобно нещо. Човек спокойно може да изкара дори и цяло денонощие във водата, стига да мисли трезво и да не се паникьосва. Забележете, че обикновено, както и в случая от статията горе, морето след няколко часа самО изхвърля труповете на загиналите. Така че дори и да ви завлече много навътре, шанса течението да се обърне, или да дойде помощ е голям, стига да сте запазили самообладание.

ACCELERATOR.....ти колко време през последните 35 години си край или във морето????За себе си мога да кажа,че поне 2/3 от това време съм го изкарал или край морето или в плаване по различни времетна на годината и с различни плавателни съдове..

човек средно прекарва 30-35 години от живота си в сън.... я сметни за тези 35 години които говориш - колко си спал и колко си бил в/до морето ?! щото аз немога, не съм доктор. нещо не остана време за разходки на кучето ?! :roll:

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Вто 05 авг 2008 14:51

Rabbit_TDI написа:Хубава темичка и малко плашеща :cry: Ама аз като чета ми се набива едно въпросче на което няма точен отговор - като ме завлече мъртво вълнение да плувам към брега?,да си стоя по течението? ,или да си казвам молитвата и да потъвам зорлем че поне да се свършва бързо?

Плуваш по посока на течението и леко встрани, докато не излезеш от него.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Вто 05 авг 2008 14:54

Rabbit_TDI написа:Ако пернеш един на давещия се да се кротне и после го изваличш дали ще стане /тва не го казвам на майтап :cry: /.

това действа :idea: и наистина е подход за спасяване на изпаднал в паника по-силен от нас човек :idea:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 05 авг 2008 14:54

хуу де те ония дето са скочили от скалата ги е завлекло надолу ....мене не ме плаши да ме влече навътре ...мене ме плаши да не ме завлече надолу

Потребителски аватар
ГОЛФА3-КА
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ГОЛФА3-КА » Вто 05 авг 2008 14:56

за косата се хваща :idea:

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Вто 05 авг 2008 15:07

Tyan написа:..мене не ме плаши да ме влече навътре ...мене ме плаши да не ме завлече надолу

Когато СКОЧИШ от високо, влизаш НАДОЛУ, където те хваща течението е те закарва НАВЪТРЕ. И си оставаш НАВЪТРЕ и НАДОЛУ едновременно :lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
nadasdi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nadasdi » Вто 05 авг 2008 15:12

ГОЛФА3-КА написа:за косата се хваща :idea:

Няма така маневра според учебниците. Като те хване се гмуркаш надолу, най е удобно когато ръцете му са на нивото на гушата ти и можеш да ги избуташ нагоре, като използваш това че сте мокри и хлъзгави. Няма значение другия колко е силен, почти всичко е техника. Подхожда се в гръб винаги, ама който си мисли че е лесно да се извади 70-80кг пирон от открито море без помощни средства е в известна заблуда...
А как да скочим от скала и да се отървем е все едно да питаш как да караме най-безопасно с 260 :twisted:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Вто 05 авг 2008 15:51

памела ги хващаше някакси изотзадзе...за гърба...обаче като се замисля удавника като вземе да перка напред назад и ще се удавите и двамата :idea:

Изображение

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Вто 05 авг 2008 16:20

Жената преди 5 години, беше влязла до кръста като я дръпна навътре.. ей после 3 мъже я вадиха и почти се бяха отказали,така дърпаше, ма слава богу я спасиха някакси, беше си загинала завалията както и не може да плува... сега повече от коленете не влиза.... тъй че много внимателната с морето.......

Върни се в “ОФФ-Топик - други”