joker, аз лично съм изкарвал във водата по над 5-6 часа. Освен да ми „гъбясат“ пръстите, друг страничен ефект не съм изпитвал... При положение, че съвсем спокойно изкарвам 1/4 денонощие във водата, без да почуствам нито умора, нито преохлаждане на тялото, си правя извода, че при ЕКСТРЕМНИ обстоятелства бих могъл да издържа и 24 часа, естествено не без екстремни усилия.
Мисълта ми беше, че дори и да сте вече навътре в морето, не трябва да се паникьосвате, просто трябва да знаете, че човек може да издържи доста часове във водата, докато дойде помощ. Не губете надежда.
Не виждам в тази тема да съм оспорил нещо, което е казал скуба, напротив.
Това, което пиша е от личен опит. Аз също съм попадал не веднъж в мъртво вълнение, много добре знам за какво става въпрос. Аз също съм спасявал човешки живот, миналата година на св. св. Константин и Елена, и то точно в условия на силно мъртво вълнение, но не го изтъквам като теб във всяко мнение.
Ако смяташ да се заяждаш с мен, моля обърни се с ЛС, за да не пълниш темата с простотии.
Въобще не ми харесва начина, по който водиш диалог, не само в тази, ами и в други теми. За мен това си е чисто заяждане, и нетърпимост към чуждото мнение.
Предния път се направих, че не съм прочел мнението ти, но сега мисля да обърна специално внимание на някои неща:
Ето и някои твърде опасни и грешни съвети от колегата горе
1.В морето посоката на течението не винаги е една и съща с тази на вятъра!!!!!!!Аз затова казах,че ще се изненадате за посоката на движение на предмета....ще видите една посока на вълничките ,а друга посока на движение на предмета...5 дни във Варна блъска мъртво вълнение при югоизточен вятър!!!!Морето теглеше обратно на посоката нса вятъра!
Първо - кои по-точно са опасните и ГРЕШНИ съвети?! Аз твърдя, че метода с бутилката (освен всичко, и неекологичен - представете си какво ще стане, ако всеки мята по една бутилка „за проба“ преди да влезе), е и опасно грешен. Твърдя, че силата на вятъра би била достатъчна, за да преодолее мъртвото вълнение, и да заблуди човек. Пластмасовата бутилка, пълна с въздух, е достатъчно лека и обемна, за да бъде отнесена от вятъра в каквато и да е посока.
2.Никой не казва да си хвърляме боклуците в морето.....най-малко аз!
Да, хвърляйте само пластмасови бутилки... Те не са боклуци

3.Съветите за спасяване на удавник са по принцип правилни,ама не са за широка аудитория...
....удавник се спасява с голи ръце само ако си достатъчно уверен в силите си и няма никаква ама съвсем никаква друга алтернатива....
...така,че ако ще се спасява някой ,то трябва да се избира варианта да се задържите на бреговата ивица или поне да си осигурите някаква сигурна връзка с нея(въже или нещо пригодено за вързване) ...
Кажи го на баща, който вижда давещото си дете, или на мъж, чиято жена е в бедствие, или на брат, на който сестра му потъва... Хората изобщо не се замислят ДАЛИ да спасят свой много близък човек, а действат. Точно затова съм се опитал да опиша как се подхожда към давещ се човек, как трябва да се хване, и как да се измъкнеш, ако те повлече надолу, за какво да се внимава (всичко това може да се оттренира във водата предварително), да се вземе ако има надуваем предмет и т.н. Не всеки си носи въже, дълго 30м на плажа, нали?! Но надуваем предмет все някой ще има.
Това е по тази тема от мен, надявам се да съм помогнал на когото трябва. Останалото е глупав спор с дървен философ...