носталгия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
knight-errant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот knight-errant » Съб 25 окт 2008 17:57

Когато човек е млад и има шанс, добре е да види света и да натрупа опит и впечатления на място различно от това, което е познавал през изминалия си съзнателен живот.Аз самият приех по този начин нещата, когато същото се случи и с мен.Когато се завърнах у дома, малкото момче си беше отишло.Разбира се, не съвсем - никак не е на добре, да загубиш нещо окончателно.
Ще ме попита някой:"Какво е България?"България е всичко това, което съм и което не съм.България е това, което обичам, това на което се гневя, изобщо всичко, което ме вълнува.България това съм Аз, това си Ти, това са хората, които обичаш, които си срещал и срещаш всеки ден от забързания ти делник.България е това, което помниш и това, което помнят.Тя ще си отиде тогава, когато и последният от нас, българите, вече го няма.Където и да сме по света, тя ще е с нас.

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Съб 25 окт 2008 18:43

Абсолютно подкрепям първото мнение на musura.
И да добавя: Като си на 19 (колкото бях и аз, като заминах) те вълнуват "дрешки, проектче за голфчето", сигурно ново гсм-че и така...Кръчмите също...Така е. Само че това е до време. А по-нататък? Жена, деца, покривче и прочие? Те няма да дойдат от небето.

Ти си решаваш къде искаш да си търсиш късмета. Имай предвид, че оставайки в ЮКей ще трябва да си набавиш елемнтарни неща на старта, които "конкуренцията" вече ги има. Примерно за строителството инструменти, знания и т.н. Сиреч старта ще ти е 10 метра зад другите. Но с достатъчно амбиция всичко се постига.

В момента нещата ги виждам така: Ако те вълнуват технологични новости, сиреч да можеш да прилагаш "върха на сладоледа" веднага щом излезе и искаш да си разшириш кръгозора, то мястото е в чужбина. В БГ можеш да прилагаш придобитите знания от предишното изречение.
Това обаче изисква да си специализиран кадър, а не редови общ работник. А пътя до там е дълъг, особено ако го вървиш в чужбина (а не "кацнеш" примерно с диплома 6.00 от БГ,ама тва е друга тема)

Потребителски аватар
mk2_Golf83
Автомобил: Голф 2
Двигател: EZ 1983

Мнениеот mk2_Golf83 » Съб 25 окт 2008 19:46

на мен проблема ми е др че не мога да седя психически не издържам... иначе не съм лишен от нищо , но ставам в 6 сутринта пътъвам до 8 , работя до 5-6 4аса прибирам се 7-8 вечерта къпя се ям и лягам да спя към 10 часа и всеки ден така ......... ся търся др по близко до мен работа и по лесна не толкова изморителна , и така иначе ако намеря нещо близко до моята квартира и е не е толкова натоварваща работа поне да имам малко време да излизам и да си почивам . а и съм съвсем сам нямам с кой да споделям и т.м. гадно си е в началото

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 26 окт 2008 10:27

zliq_golf83 написа:на мен проблема ми е др че не мога да седя психически не издържам... иначе не съм лишен от нищо , но ставам в 6 сутринта пътъвам до 8 , работя до 5-6 4аса прибирам се 7-8 вечерта къпя се ям и лягам да спя към 10 часа и всеки ден така ......... ся търся др по близко до мен работа и по лесна не толкова изморителна , и така иначе ако намеря нещо близко до моята квартира и е не е толкова натоварваща работа поне да имам малко време да излизам и да си почивам . а и съм съвсем сам нямам с кой да споделям и т.м. гадно си е в началото

Внимавай с работите колега, много фирми затягат коланите .Очаква се безработицата в този сектор да стигне от 5.7% до 9% до края на 2009-та.

manarata написа:Пич, без да се засяаш, как ще живееш зависи най-вече от главата ти (разбирай мироглед и психическо състояние). А тази заплата, дето я споменаваш - нямаш си представа (може би) колко народ живее с доста по-малко и част от тях не виждат проблем в това.
Ако ти не си вярваш, че можеш нещо и не се стремиш към него, и на Луната да отидеш е все тая - вечно ще си недоволен.

Не ми се спори колега, всеки си има различни виждания и ценностна система.Имам представа колко народ живее с тази заплата, но не мисля, че тя е достатъчна за да изплаща жилище и да може едно семейство да живее добре.Не искам да останеш с впечатлението, че на мен ми е добре да съм в чужбина и, че не ми се къса сърцето.Но както казах поставил сам си една определена цел и като я постигна се прибирам по най бързия начин.Нема по хубаво от дома.

Потребителски аватар
mk2_Golf83

Мнениеот mk2_Golf83 » Нед 26 окт 2008 19:01

на мен целта ми беше да работя в англия и да плащам апартамент в сф , и да сабера пари за кола и да се върна . мога да го направя ама нз ще стискам зъби до колкото мога и ще видим

Потребителски аватар
AmW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот AmW » Нед 26 окт 2008 19:34

Колега няколко годинки трябва да постискаш за апартамент в София, а и банките в България не дават толкова кредити колкото преди, поради цялата тази криза.
Реши какво искаш и го постави на преден план и стискай зъби.

Потребителски аватар
addicted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот addicted » Сря 29 окт 2008 1:49

zliq_golf83 написа:
canyoubounce написа:Добре обясни ми как един нормален човек на моите години може да си позволи собствено жилище ?И да живее нормално ?
лесно ? наркотици проститу..... кражби и т.н. :) никой не е забогатял с честен труд хах .

Много си прав да ти кажа...всеки гледа мекото на баницата...и търси дупка ,откъдето да влачи.Повечето успели тук имат кинти не от труд, а от "професионализъм".Но пък от друга страна никога не бих оставила всичко,което обичам и да замина накрая на света.Може би един ден,когато нищо повече не ме свързва с родината ...но дори и тогава ще продължа да сънувам родното място :cry: Лично според мен остани колкото можеш да издържиш,спести малко пара и се връщай.Но ти сам трябва да вземеш решението ...вътре в теб.Успех! :wink:

Потребителски аватар
ceza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ceza » Сря 29 окт 2008 6:43

Ако искаш мнение по тоя въпрос във форума, мога да ти дам един съвет само - вземи се стегни и си вземи живота в ръце. Кво си тръгнал да питаш случайни хора какво да правиш със себе си. Сам си решаваш, по-нататък остава да питаш и дали да се ожениш за тая или оная, ако нямаш собствената преценка да взимаш решения, тогава не знам.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 29 окт 2008 10:23

Стига нападхте момчето. Просто иска да сподели мъката си. Там явно няма братско рамо, на което да се облегне.
Колегата обаче е прав, че сам трябва да подредиш приоритетите си и да вземеш решение. Никъде няма лесно, никъде не дават сиренето без пари. Така че си постави цел и върви към нея иначе ще се луташ ту напред, ту назад и накрая ще си си изгубил времето, а ще си пак където си бил преди. Успех ти желая и да вземеш правилното решение :wink:

Потребителски аватар
Garion
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Garion » Сря 29 окт 2008 10:25

zliq_golf83 написа:на мен проблема ми е др че не мога да седя психически не издържам... иначе не съм лишен от нищо , но ставам в 6 сутринта пътъвам до 8 , работя до 5-6 4аса прибирам се 7-8 вечерта къпя се ям и лягам да спя към 10 часа и всеки ден така ......... ся търся др по близко до мен работа и по лесна не толкова изморителна , и така иначе ако намеря нещо близко до моята квартира и е не е толкова натоварваща работа поне да имам малко време да излизам и да си почивам . а и съм съвсем сам нямам с кой да споделям и т.м. гадно си е в началото

Пич, аз бях в същото положение на 19 (като добавим и университет..), но в Германия. Положението беше същото - от тъмно до тъмно по задачи, връщаш се скапан и лягаш да спиш. В същото време всичко ти е уредено, живота е спокоен, не се притесняваш за пари... но и аз полудявах от това спокойствие, просто не съм свикнал така.

Въпреки, че работих в огромна и престижна фирма, постоянно си мислех как да се върна в България и реших, че щом не се чувствам добре там (забит на майната си) не си струва да изкарвам ХХХ пари ... и да се чудя кво да ги права щото няма къде и с кой да ги харча...
Та реших да поработа година и половина, да натрупам опит и малко пари и да се върна в България. Така и направих и изобщо не сгреших.

В момента изкарвам същите пари като в Германия, но си живея тук, харча си ги с кеф тук и се чувствам прекрасно.

Не ме разбирай погрешно - не казвам, че това е правилният начин... това беше правилното за мен. Ти сам трябва да си изчислиш + и - дали си струва и да вземеш решението - и най-важното е така да го направиш, че след това да не съжаляваш за нищо.

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Сря 29 окт 2008 11:13

zliq_golf83 написа:на мен целта ми беше да работя в англия и да плащам апартамент в сф , и да сабера пари за кола и да се върна . мога да го направя ама нз ще стискам зъби до колкото мога и ще видим

Home is where you're HAPPY Така, че най-добре сам прецени. Аз само стискам палци и успех и късмет ти пожелавам във всяко едно начинание :да: ...

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Сря 29 окт 2008 11:31

Абе zliq_golf83 ,ти до оня ден разправяше че нямаш работа,днес уреждаш хора,България ти липсвала,аз като дойдох тък бях само 2 години по голям от теб,беше 2000 година и нямаше почти никой да ти подаде ръка,нямах нито квартира ,нито работа ,скъсвах по 1 чифт обувки месечно да обикалям да търся работа,и какво ли да разказам щото много са като мен,вярвам!нямах нито кола в България,нито собствен дом,...,и си казах ,щом съм додрапал до тук,ще се боря до край,започнах работа(нямаше българи наоколо),ходих в колеж 4 години,нау4их езика,намерих си и по добра работа ама всичко това беше заради факта че съм тук,и трябва да работя,живея пълноценно и естествено да спестявам(и за миг не съм си помислял да оставам да живея тук)!Ама да доидеш тък и да събираш пари за лаптоп,дрехи и тунинг на колата си..,малко не го схващам,вярвай ми!Носталгията си е носталгия,особено като живееш с 1 тумба нашенци,гледайки планетата и отпивайки вечер ракиика...така няма да я преодолееш!така че стягаи се ,бачкай,събирай паричките щото си на 19 години,завидна възраст!!!успех и хаиде кога ще правим лондонска сбирка че да дойдеш този път!!

Потребителски аватар
mk2_Golf83

Мнениеот mk2_Golf83 » Сря 29 окт 2008 13:11

ми може ако някой може да ме вземе или да накарам един фр ако се навие кода ми е sm12tq тука живея , преди ме преебаха, работих с мн гадни хора който въртяха интриги и лъжеха мн и ме преебаха, ся имам нова работа , всичко е ок мн ми помогнаха хората ,и квартира ми дадоха и работа

Потребителски аватар
soto73
Автомобил: VW Passat B8 SPORT 2TDI BMT
Двигател: CRLB 2015
Контакти:

Мнениеот soto73 » Сря 29 окт 2008 14:08

Тва си е твое решение пич!И аз бях преди около седем години като теб(макар и на 28 тогава)!Когато пристигнах тук в Испания(разбира се имаше кой да ме посрещне)и аз бях без работа!Намерих си след една седмица като градинар!Две години и половина работих всеки ден от сутрин до здрач под палещото слънце!После ми излезе по-спокойна работа(не толкова тежка)подръжка в един ресторант и мога да кажа,че шефовете ми бяха перфектни!Помогнаха ми да се узаконя тук и да дишам по-спокойно!Запознах се тук с жена ми(разбира се българка),точно в периода когато жилищата бяха много скъпи успяхме да си купим такова!Смених си работата с друга(по-добре платена)!И там ставах в 5.30 за да хвана автобуса и да започна работа работа в 8.00 до 18-19.00!Прибирах се късно хапвах и лягах!Сега имам друга работа(още по-лека от предната,макар че е само събота и неделя)плащат ми що годе добре!Имам в момента много свободно време,но не съм спрял да си търся и някаква работа за през седмицата!Винаги ми е липсвала България,но не съм се отчайвал!Но след като си бях миналата година в отпуска в милата Родина и видях цени и мръсотия,малко ми дожаля и нямах търпение да се върна по-скоро тук!Но вярвам,че България ще се оправи(и то по-ското отколкото очакваме)и тогава вече мога да помисля за връщане!Затова и ти както те посъветваха повечето колеги поработи си,реши какво точно искаш и тогава вземай решения!Желая ти успех от все сърце и много късмет :да:

Потребителски аватар
vladikk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladikk » Чет 30 окт 2008 19:55

колега минал съм по твоя път!!! На твоите години заминах за САЩ,останах там година,събрах пари,видях как се живее в чужбина,направих си равносметка какво искам от живота си и се варнах!!! Продалжавам си образованието,за да не бъда гурбетчия цял живот!!!
Вярно,на вън се пе4ели много добре,живее се лесно,имаш пари да си позволиш вси4ко без да се замисляш как ще се нахраниш утре!!!

Сега нашата мила родина предразполага,даже бих казал принуждава младите да бягат навън,но вси4ко ще се оправи някой слън4ев ден!!!

П.П моя съвет е да останеш година,две(пари4ки малко каше),идваш си тука и запо4ваш да работа или каквото си намислил!!! :wink: :wink: :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”