въздуховод за камина - свеж въздух

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 12 ное 2008 21:30

paagrio написа:аве братчед стига бисери - вакуум създавал :lol: :lol: :lol: :lol: вземи да си изчистиш хубаво комина, че кой знае какви праисторически находки има вътре :idea:

Ами чистил го е миналата година а и защо като си отвори прозореца няма проблем? ;) Физически не ми става ясно какво ще му е на комина....при положение,че приемаме варианта,че като си отвори прозореца пушека не излиза през него а си отива където трябва :lol:
Четете цялата тема понеже в началото има доста обяснено какъв точно е проблема и,че не е в комина,който както човека каза е чистил миналата година и оттогава е сменял само дограмата на жилището си с вакуумирана ;)

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 12 ное 2008 22:54

да бе и аз имам проблем с факума , като затворя дограмата прави такъв факум че изпадам в безтегловност....
супер гадно е ... особено като отида до кенефа и затворя прозореца да свърша някоя нужда... писна ми :cry:

Потребителски аватар
stenly_r
Автомобил: VW 1300
Двигател: F
Контакти:

Мнениеот stenly_r » Сря 12 ное 2008 23:08

Една възможност от типа "ако":
Та ако дограмата ти е кьомерлинг сложи "кьо клима" - една клапа, през която влиза въздух без да усещаш течение в стаята. Поръчахме дограмата с такава точно по тая причина. Стените са си бели вече 2 зими. Комина не е чистен от 4 години.

П.П. Абе какво горите в тия печки, та чистите комини по 2 пъти в годината, бе хора?

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 12 ное 2008 23:27

Имам колега, който има същия проблем на вилата си. При него се появи при поставяне на готварска печка в кухнята, която е свързана с помещението с камината. Той е решил въпроса си с оставяне на прозореца леко открехнат докато загрее камината и се разгори. След това няма проблем. Друга причина е липсата на горен праг, който позволява на пушека, който се събира на път към комина, да излиза навън в помощението. А иначе вариантът с тръба и клапа за допълнителен въздух е добър, но трябва точно да се прецени, за да не започне да лапа дърва много.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 12 ное 2008 23:49

Не ставал вакуум ли ??? В лятната ни кухня /то не е само кухня/ като е затворено навсякъде и е пуснат аспиратора отварям вратата с доста голямо усилие така че според мен е напълно нормално да не гори камината на колегата ако и при него става такава херметизация ! Просто намери подходящо място където да пробиеш и да сложиш една тръба да влиза пресен въздух !

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 13 ное 2008 0:04

mhihi mhihi mhihi
И Според мене проблема е в комина.
Всяко едно такова съоръжения трябва да създава определена тяга.
Комина не ти създава необходимата тяга по определени причини - може да са много-запушен и т.н.
За да гори огън разбира се трябва кислород, но ако запушиш комина и надуеш с една помпичка, електрическа, въздух ще гори като оксижен и няма да пуши, в момента в който го спреш и ще започне да пуши, ако ще да си на отворени прозорци.
Замислете се :!: :!: :!: :!:
Пробвай го това и сам ще се обедиш че е от комина :!: :!: :!: :!:

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Чет 13 ное 2008 0:23

Стига с тия комини бре хора. Проблема си е точно в дограмата. Едно помещение с PVC дограма става точно като газова камера. Като пусна аспиратора в кухнята на 3 и сестрата не може да отвори вратата да дойде при мене. Не било създавало вакуум, пак като пусна аспиратора на 3 и камината в съседната стая почва да връща на обратно. Комина е 200х200 мм, минава отдолу нагоре по цялата височина на къщата. Айде сега някой да ми каже, че е малък. За да ни се запуши комина в него трябва да умрят едно ято гларуси.

Няма ли откъде да влиза допълнително въздух, тия с камините и PVC дограмите да му мислят. Още по-лошо е положението когато в същия комин има заустен и аспиратор.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 13 ное 2008 0:28

Абе вие ме убихте с тоя вакум.
За да гори огън трябва кислород. Ние дишаме същия тоз кислород, за да спре да гори огъня трябва да е станал такъв вакум, че като влезеш в тази стая да не можеш да дишаш и да паднеш на земята.
Когато отвори човека прозореца става течение и затова му гори по силно огъня, но това не омаловажава факта че комина му не създава достатъчна тяга.
А аспиратора му е включен в друг комин, както сам той каза.
А тези вентилатори на предишната страница са не за да гори огъня, а когато има вентилация в помещението - тя създава вакум.
Нека разграничим камината от аспиратора.

jijane
Автомобил: Караше Honda Civic
Двигател: D14Z4 1998

Мнениеот jijane » Чет 13 ное 2008 1:01

zaro написа:Абе вие ме убихте с тоя вакум.
За да гори огън трябва кислород. Ние дишаме същия тоз кислород, за да спре да гори огъня трябва да е станал такъв вакум, че като влезеш в тази стая да не можеш да дишаш и да паднеш на земята.
Когато отвори човека прозореца става течение и затова му гори по силно огъня, но това не омаловажава факта че комина му не създава достатъчна тяга.
А аспиратора му е включен в друг комин, както сам той каза.
А тези вентилатори на предишната страница са не за да гори огъня, а когато има вентилация в помещението - тя създава вакум.
Нека разграничим камината от аспиратора.

Комина работи с разликата в наляганията и температурата. Понеже височините са малки и съответно капацитета на комина не е кой знае колко голям. Да не си мислиш, че един комин на 3-4 етажна къща смуче въздух колкото един 15 киловатов вентилатор, дада ама не както викаше Петко Бочаров. Като няма откъде да влиза достатъчен обем въздух равен на този, който излиза от комина при горенете на печката/камината в стаята налягането става малко по-ниско от това в комина и затова камината почва да пуши. С една дума смучи въздух от там. Малко, но достатъчно за да замъгли обстановката.

Сега стана ли ти по-ясно?

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 13 ное 2008 1:12

Проблема е в комина, ако има чупки или тесни места...... Не всеки може да се оправя с камините, иначе майстори много. :wink:

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Чет 13 ное 2008 9:50

Изчетох всичките мнения и искам да кажа нещо по въпроса! Имал съм СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ! Вакуум естетсвено е силно да се каже че се създава в стаята, но налягането става достатъчно ниско, че да не може да прави необходимата тяга комина и вътре да става лисичарник. Не ми обяснявайте колко ми е отвора на комина, и дали има чупки - отлично знам. И дължината му е повече от достатъчна. При мен решението беше следното - направих 2 отвора в стените от двете страни на камината (до самата камина) с диаметър около 100мм. поставих в тях въздуховодни тръби, от външната страна (фасадата) поставих декоративни решетки, а отвътре - клапи за въздух с които мога да регулирам необходимото количество въдух (и съответно когато не работи камината да ги затварям). От тогава проблем с камината няма!

Потребителски аватар
Tinko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tinko » Чет 13 ное 2008 10:21

Добре защо тогава там където съм слагал камина с мойте хора всичко е в дограми няма дупки няма нищо и никога не са пушели.... :roll: :lol:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 13 ное 2008 10:31

neon написа:Изчетох всичките мнения и искам да кажа нещо по въпроса! Имал съм СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ! Вакуум естетсвено е силно да се каже че се създава в стаята, но налягането става достатъчно ниско, че да не може да прави необходимата тяга комина и вътре да става лисичарник. Не ми обяснявайте колко ми е отвора на комина, и дали има чупки - отлично знам. И дължината му е повече от достатъчна. При мен решението беше следното - направих 2 отвора в стените от двете страни на камината (до самата камина) с диаметър около 100мм. поставих в тях въздуховодни тръби, от външната страна (фасадата) поставих декоративни решетки, а отвътре - клапи за въздух с които мога да регулирам необходимото количество въдух (и съответно когато не работи камината да ги затварям). От тогава проблем с камината няма!

Това е идеално предложение. По-нагоре още един колега е дал същата идея. И аз си мислих за такова разрешение, но проблема ми е, че камината е на срещуположната страна на прозорците и този въздуховод трябва да мине през целия ми хол а той си е големичък 5м. х 4 м. И малко трудно ще го замаскирам в стаята. Вчера си играх да махна вентилатора от банята, за да видя как да махна поне една от клапите. Ако знаете какво течение прави. Но течението е отвън навътре, тоест изравнява се налягането в апартамента. Това потвърждава, че проблема е точно в херметезирането на помещението. Кой каквото да обяснява, че комина ми бил запушен. И 1Kw вентилатор да му туря на комина пак в един момент ще възникне диспропорция в налягането и комина ще почне да връща или ще започне да ми връща аспиратора, а от там също вони на сажди. А като говоря за вакум не става въпрос за безтегловност както нагоре ми говорите, а за разлика между атмосферното налягане и това вътре в помещението. Пак потретвам - печката не ми пуши при затворени прозорци, а ми връща аспиратора в кухнята който си е на отделен комин в друга стая на жилището А от там ми мирише на сажди защото в миналото комина е ползван за отопление. Печката ми пуши единствено при пускане на двата мощни вентилатора на аспиратора. Тогава мощноста на вентилаторите е по-голяма от смукателната сила на комина на печката и тя връща, защото тази диспропорция в налягането трябва все отнякъде да се изравни. Това е. Комина ми е чистен миналата година от професионален коминочистач и ми каза че даже е бил чист, но въпреки всичко си го изчисти. Редовно пускам в огъня едни специални таблетки за изчистване на кюнците. Така че шанса за мръсен комин са по-малки от 1%.
Предлагаха ми идея за малък пластмасов въздуховод 5смх4см обаче няма как да го вкарам в чекмеджето на печката щото ще се вижда и от самолет.

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Чет 13 ное 2008 10:33

Tinko написа:Добре защо тогава там където съм слагал камина с мойте хора всичко е в дограми няма дупки няма нищо и никога не са пушели.... :roll: :lol:

Защото все отнякъде си възстановява налягането. Или външната врата не затваря плътно, или в банята няма вентилатор с клапи и от там си набавя нужното количество въздух. Просто вариантите са много.

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Чет 13 ное 2008 14:15

Ако изпердашиш отвори на стената от другата страна на стаята ще става бахти и течението!!! :shock :? Пробвай нещо около аспиратора, макар че когато той не работи камината ще тегли и от там, ако не е затворена врата или .... Ако става въпрос за камината- най добре е въздуха да влиза възможно най-близко до огнището. Така най-малка част от помещението ще се охлажда от външния въздух.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”