neon написа:Изчетох всичките мнения и искам да кажа нещо по въпроса! Имал съм СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ! Вакуум естетсвено е силно да се каже че се създава в стаята, но налягането става достатъчно ниско, че да не може да прави необходимата тяга комина и вътре да става лисичарник. Не ми обяснявайте колко ми е отвора на комина, и дали има чупки - отлично знам. И дължината му е повече от достатъчна. При мен решението беше следното - направих 2 отвора в стените от двете страни на камината (до самата камина) с диаметър около 100мм. поставих в тях въздуховодни тръби, от външната страна (фасадата) поставих декоративни решетки, а отвътре - клапи за въздух с които мога да регулирам необходимото количество въдух (и съответно когато не работи камината да ги затварям). От тогава проблем с камината няма!
Това е идеално предложение. По-нагоре още един колега е дал същата идея. И аз си мислих за такова разрешение, но проблема ми е, че камината е на срещуположната страна на прозорците и този въздуховод трябва да мине през целия ми хол а той си е големичък 5м. х 4 м. И малко трудно ще го замаскирам в стаята. Вчера си играх да махна вентилатора от банята, за да видя как да махна поне една от клапите. Ако знаете какво течение прави. Но течението е отвън навътре, тоест изравнява се налягането в апартамента. Това потвърждава, че проблема е точно в херметезирането на помещението. Кой каквото да обяснява, че комина ми бил запушен. И 1Kw вентилатор да му туря на комина пак в един момент ще възникне диспропорция в налягането и комина ще почне да връща или ще започне да ми връща аспиратора, а от там също вони на сажди. А като говоря за вакум не става въпрос за безтегловност както нагоре ми говорите, а за разлика между атмосферното налягане и това вътре в помещението. Пак потретвам -
печката не ми пуши при затворени прозорци, а ми връща аспиратора в кухнята който си е на отделен комин в друга стая на жилището А от там ми мирише на сажди защото в миналото комина е ползван за отопление. Печката ми пуши единствено при пускане на двата мощни вентилатора на аспиратора. Тогава мощноста на вентилаторите е по-голяма от смукателната сила на комина на печката и тя връща, защото тази диспропорция в налягането трябва все отнякъде да се изравни. Това е. Комина ми е чистен миналата година от професионален коминочистач и ми каза че даже е бил чист, но въпреки всичко си го изчисти. Редовно пускам в огъня едни специални таблетки за изчистване на кюнците. Така че шанса за мръсен комин са по-малки от 1%.
Предлагаха ми идея за малък пластмасов въздуховод 5смх4см обаче няма как да го вкарам в чекмеджето на печката щото ще се вижда и от самолет.