Работа в Гемания

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Вто 02 дек 2008 22:17

И аз съм си мислил дали да не се преместя в Германия. Доскоро работех в немска фирма и имах възможност да ходя 4-5 пъти годишно за по семдица- две командировки в Германия. Да- хубаво е, но само в командировка- имаш си командировъчни, служебна/рент-а-кар кола с гориво, което не плащаш ти, платен хотел, нямаш данъци, нямаш наеми и други. Живота в Германия не е никак лек- ако нямаш добре платена работа, е доста трудно. Хората имат различни нрави (според мен са си много лицемерни) и с това трудно се свиква. А и в началото си без кола и без приятели, има трудности с езика. От това човек се отчуждава, озлобява и неусетно се превръща в скот ако се проточи повече от няколко месеца :?
Ако имаш кой да ти удари едно рамо поне с квартира или да си намериш добре платена работа и приятели, които са минали по твоя път там, е по- лесно.
Аз лично се разубедих от тези ми идеи :wink:

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Сря 03 дек 2008 8:07

Ivo_Dinkov написа:Доскоро работех в немска фирма

А защо напусна ICW? Иначе си напълно прав за различната гледна точка - на туриста(командирования също е един вид турист) и на постоянно пребиваващия, но въпреки това съм решил да опитам. По-добре да съжалявам някога за това, че съм се опитал да постигна мечтата си, отколкото че не съм опитал ;-).
Иначе благодаря на колегите за полезната информация, съвети и насоки. Винаги съм знаел, че мога да разчитам на мнението на хората тук. Това е и причината за темата.

Потребителски аватар
Ivo_Dinkov
Автомобил: Audi Quattro Turbo
Двигател: BGB
Контакти:

Мнениеот Ivo_Dinkov » Сря 03 дек 2008 8:20

А защо напусна ICW?

Заради по- добра възможност за работа- VMware :wink:

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Сря 03 дек 2008 11:46

Да се похваля.
От вчера дъщеря ми влезе в семейството на Сименс!
:dance: Бакалавър автоматизиращи технологии и Магистратура информационни технологии в Маннхайм. За базов 7часов работен ден 2000евро нетна заплата.Всеки си записва ,ако е работил над 7 часа и на края на месеца му се начислява извънредния труд :roll:
Работа за информатици бол в Германия.Кандидатстваш по обяви в Интернет и ти плащат транспортни и хотелски разноски за интервюто.

Потребителски аватар
emdless4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emdless4 » Сря 03 дек 2008 12:37

AmW написа:Сега мнението ми за Лондон е :
1во Мисля, че по правилно би било ако се казва пакистан.
2ро Престъпността е в много пъти по голяма от колкото в България(през ден съм свидетел на разбита кола на улицата пред нас, а и нас ни обираха около 3-4 пъти)
3то Само тук може да видиш 12 годишно дете с разложен черен дроб от пиене, или 12 годишни деца да пият или да се друсат на всеки ъгъл.
Знам, говоря за Англия, не за Германия, но съм почти сигурен, че и там нещата не са много по различни.
А пък и колегата каза, че от финансова гледна точка не е толкова притеснен

То не е само за Лондон това, във всяка добре развита икономически държава има и упадък - утайка на обществото. Просто ние не сме свикнали с това, защото не сме го виждали тук, на живо. Дълги години у нас нямаше класово разделение, всички бяха равни. И после във всеки квартал се появиха наркомани, крадци, престъпници, пияници... просто не са разделени у нас нещата. Има и по-елитни квартали, създедени изкуствено, по презумпция, и такива - по-западнали, но като цяло у нас няма т.нар. гета (без да броим циганските). Е, още помня за първи път през 98-ма като отидох в Обеля (да ме прощават колегите от там), и ми падна ченето - простотия, чалга, пак простотия... Но от друга страна и в Студентски град е същото - мръсотия, простотия, пак чалга. У нас не са класово определени така наречените "бели боклуци" (white trash), както в САЩ примерно. Е има ги, но са навсякъде - и в Обеля, и в Дружба, и в Люлин, и в Младост, че и в Лозенец и Иван Вазов, и на Попа. Точно това са хората, без ценности, без образование, без хубава работа или изобщо без работа, чиято единствена цел и развлечение е пиянството - понеже друго не знаят или не могат да си позволят. Точно техните деца впоследствие стават наркомани и пияници на 12 години, ще трошат коли по улиците, и какво ли още. И при нас ще е същото, както в Лондон, след 1-2 поколения, ако продължават така нещата. И не само в Лондон и Германия е това, и в Париж е така, и в САЩ - изобщо в градове с население над половин-един милион това става за съжаление.

Потребителски аватар
rosy
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rosy » Сря 03 дек 2008 12:50

Леле колко много разсъждения :lol:
Нали сме членки на ЕС :roll: Кой където иска и може там да работи. Лондон, Париж, Берлин, Перник все тая> нали сме едно обединено общо семейство mhihi

Потребителски аватар
ChampioN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChampioN » Сря 03 дек 2008 13:40

Ivo_Dinkov написа:И аз съм си мислил дали да не се преместя в Германия. Доскоро работех в немска фирма и имах възможност да ходя 4-5 пъти годишно за по семдица- две командировки в Германия. Да- хубаво е, но само в командировка- имаш си командировъчни, служебна/рент-а-кар кола с гориво, което не плащаш ти, платен хотел, нямаш данъци, нямаш наеми и други. Живота в Германия не е никак лек- ако нямаш добре платена работа, е доста трудно. Хората имат различни нрави (според мен са си много лицемерни) и с това трудно се свиква. А и в началото си без кола и без приятели, има трудности с езика. От това човек се отчуждава, озлобява и неусетно се превръща в скот ако се проточи повече от няколко месеца :?
Ако имаш кой да ти удари едно рамо поне с квартира или да си намериш добре платена работа и приятели, които са минали по твоя път там, е по- лесно.
Аз лично се разубедих от тези ми идеи :wink:

Много много то4но...
И дори никак не е вероятно, 4е ти и семейството 6те се 4увствате добре. Липсват дребни не6та, с които ние просто сме иzраснали като българи и е едно...хм, доста кофти. По мои впе4атления си zаслужава в Германия zа хора, който или не могат да се оправят в БГ или да станат истински професионалисти в областта си, да достигнат максимума до който си ограни4ен като 4ужденец и да се върне6 на висок пост в БГ, където вси4ко иzглежда като детска игра. :)
На вси4ки въпроси може6 да намери6 отговор и помо6т на тоzи сайт
[url]zaedno.de[/url]

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Сря 03 дек 2008 14:45

Знаеш ли да ти кажа наистина е много трудно приспособяването без тези малките неща,изкарах 9 години и се прибрах точно защото ми липсват...
наистина не бях със семейство,но какво да ти кажа незнам,ставаш малко робот в германия и това си е,имам лично наблюдение над 2-ма души

Потребителски аватар
jojo84
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jojo84 » Сря 03 дек 2008 16:01

Колега ето още едно мнение.
Аз живей вече 2 години в Германия.Преди две години зарязах си всичко в БГ.Работа Фамилия и Приятели и си казах ако не стане мога винаги да се върна.Сега немога да се оплача имаше и трудни моменти има и добри моменти сега вече си стъпих на краката.Сега само да те информирам нещо ВАЖНО: Ако мислиш да трагваш първо трябва всички от твоето семейство поне малко немски да говорат,че без език си заникаде.И пари за отначало.Първите няколко месеца може да си намериш работа колко да се изхранваш след това като го знаеш езика можеш да търсиш друга работа.Също така трябва да видиш дали ще получиш Arbeitserlaubnis (Разрешенйе за Работа).И помисли в коя Германия искаш да отидеш.Ако има питаня питай.

За хората който са живели само в БГ моля не коментирайте каде е добре и каде е зле.Четах един коментар в БГ можеш да се реализираш.Да така е можеш.Ама до кога?колко далго? и др.
Нали знаете в БГ с хора става всички...

Успех колега..

Потребителски аватар
ceza
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ceza » Сря 03 дек 2008 17:24

Сестра ми завърши там и започна работа. Парите са много и особено в Берлин, който е общо взето евтин град. Цените на недвижимите имоти са същите като в София, но естествено получаваш повече. Сложното е да вземеш Арбейтсерлаубнис, защото може да искат да те наемат от фирмата, но да не ти дадат такъв. Там все пак си има някакви приоритети кои се наемат на работа, първо са немци, после от старите ЕУ страни, после от по-новите и накрая БГ и Румъния.

Иначе, там ще живееш по-спокоен и уреден живот със сигурност. Ако успееш да намериш работа изобщо не се колебай тука да се ебаваш със всичките простотии. Фактите са, че колкото и пари да получаваш пак ще се потапяш целия във същата мизерия, както всички останали. Така, че смисъл не виждам да се трепеш тука, ще си направиш една хубава къща анклав, ама извън нея...

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Чет 04 дек 2008 9:33

ceza написа:Сестра ми завърши там и започна работа. Парите са много и особено в Берлин, който е общо взето евтин град. Цените на недвижимите имоти са същите като в София, но естествено получаваш повече. Сложното е да вземеш Арбейтсерлаубнис, защото може да искат да те наемат от фирмата, но да не ти дадат такъв. Там все пак си има някакви приоритети кои се наемат на работа, първо са немци, после от старите ЕУ страни, после от по-новите и накрая БГ и Румъния.
...

Нещата са променени откакто сме в ЕС.Вече са задължени да издават разрешително за работа на завършилите-някъде автоматично , някъде след борба с бюрокрацията.
Иначе тия "приоритети" не важат за Германия.
Дъщеря ми е кандидатствала с още 4 германеца за една позиция в Сименс, но избраха нея! В нейния тим в момента има, турчин , румънец, индиец и мексиканка. Там търсят и ценят кадърните, търсят хора за работа , а не връзкари!

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Чет 04 дек 2008 12:16

ceza написа:Сестра ми завърши там ... първо са немци, после от старите ЕУ страни, после от по-новите и накрая БГ и Румъния.

K22 написа:Вече са задължени да издават разрешително за работа на завършилите (*1)

(*1) = в Германия (!)....

Kakto mozesh da se setish, kolegata ne otgovarja na tova 'malovazno' iziskvane.

P.S. Sorry...latinica...kredor...Opera...

Потребителски аватар
Жоро
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Жоро » Чет 04 дек 2008 19:30

K22 написа:
ceza написа:Сестра ми завърши там и започна работа. Парите са много и особено в Берлин, който е общо взето евтин град. Цените на недвижимите имоти са същите като в София, но естествено получаваш повече. Сложното е да вземеш Арбейтсерлаубнис, защото може да искат да те наемат от фирмата, но да не ти дадат такъв. Там все пак си има някакви приоритети кои се наемат на работа, първо са немци, после от старите ЕУ страни, после от по-новите и накрая БГ и Румъния.
...

Нещата са променени откакто сме в ЕС.Вече са задължени да издават разрешително за работа на завършилите-някъде автоматично , някъде след борба с бюрокрацията.
Дъщеря ми е кандидатствала с още 4 германеца за една позиция в Сименс, но избраха нея! В нейния тим в момента има, турчин , румънец, индиец и мексиканка. Там търсят и ценят кадърните, търсят хора за работа , а не връзкари!
Мислиш ли,че на българка,турчин,румънец,индиец и мексиканка ще плащат заплати,каквито ще плащат ако наемат германци и германки?!

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Чет 04 дек 2008 20:37

Жоро написа:
K22 написа:
...

Мислиш ли,че на българка,турчин,румънец,индиец и мексиканка ще плащат заплати,каквито ще плащат ако наемат германци и германки?!

в никакъв случай със сигурност,изпитал съм го но в италия
или треа си некъв ебаси ценния кадър чесно,не успорвам на коилегата уменията,но не мисля е по различен от такъв специалист немец,да не кажа че образованието им е години над нашето :idea:

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Пет 05 дек 2008 8:07

Matematiks написа:
Жоро написа:Мислиш ли,че на българка,турчин,румънец,индиец и мексиканка ще плащат заплати,каквито ще плащат ако наемат германци и германки?!

в никакъв случай със сигурност,изпитал съм го но в италия
или треа си некъв ебаси ценния кадър чесно,не успорвам на коилегата уменията,но не мисля е по различен от такъв специалист немец,да не кажа че образованието им е години над нашето :idea:

Колеги, първо нормално е заплащането поне в началото да е по-ниско.
Колкото до това за специалистите, работя с немци и ти гарантирам, че и те са хора с две ръце, два крака и т.н. така, че не мисля че това че са немци ги прави по-добри или по-лоши.

Иначе пак благодаря на колегите за помощта и информацията, която дадоха. Продължавам да работя по въпроса със сбъдването на мечти ;-) и ще ви държа информирани ;-)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”