Plumber написа:Де да знам.Сякаш през Румъния по ми се ще.Не са ли по-хубави пътищата там?Ходих миналата година до Букурещ,през Русе, и до там пътя беше идеален.
Като минеш през Румъния, "икономисваш" задгр. паспорти (т.е. може само с лична карта), но пък за детето пак има така или иначе. След като си ходил до Букурещ, знаеш до там какво е. След това имаш 100 км магистрала до Питещ, след това малко планинско до Ръмникул Вълча, и после до Сибиу е като пътя Асеновград - Пампорово (наклон почти няма, но има доста завои). Остава "полупланинско" до Арад, и започва равнината. Пътя не е лош, но не е и нещо кой-знае какво.
Ако минеш през Сърбия, имаш по-голям участък през България. От София до сръбската граница пътя е почти идеален. След това до Ниш пътя е през една клисура, но не е нищо страшно. От там нататък (почти) само магистрала. Ти ще пътуваш, ти решаваш. Разликата в пътните такси е нищожна, и едва ли има смисъл да се коментира (от порядъка на 5 или 10 евро).
Моят опит - за година и половина 3 пъти ми се наложи да пътувам в тази посока, и избрах през Сърбия - малко по-дълго разстояние, но по-кратък път (и по-малко уморителен за шофьора, но по-безинтересен за пътниците).