Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

От какво бих се ограничили по време на криза

По-малко ще карам колата, ще ползвам и друг транспорт
8
4%
Ще се лиша от друго, но ще си карам както и до сега
49
26%
Изобщо минавам на градски транспорт
3
2%
Ще работя повече, но ще си карам колата
30
16%
Хич не ми пука за кризата, за мен такава няма
59
31%
Ограничавам се във всичко, не се знае какво ще стане
41
22%

Общо гласове: 190
Потребителски аватар
FaTDoG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Ограничения по време на криза - от какво бихте се лишили?

Мнениеот FaTDoG » Сря 25 мар 2009 11:43

BastunSelski написа:Аз съм мързелив и КПД-то ми клони винаги към 0-ла и така ще продължавам!!Докато заплатите са ниски така ще е ! И какво му е лошото да взимаш над 2 бона като в някои страни това е жизнения минимум?

Лошо няма да взимаш 2 бона, ама поне да знаеш какво вършиш и да го вършиш както трябва, а не да си завършил някак си даскало и да чакаш заплата 2 бона, а инженера дето се е бъхтил 6 години да учи взима 500 лева. А тва, че КПД-то ти клони към 0 си е твой проблем, пък и щом така ще продължаваш... По-добре КПД-то на мозъка ти да клони към 0, ама поне да си упорит и трудолюбив.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Сря 25 мар 2009 11:47

Малко отклонение от темата във връзка с горното изречение на колегата.
В България минималния осигурителен праг в момента за длъжността шофьор е 530 лева, а за длъжност Инженер........ е 580 лева, което ми се вижда малко нелогично.
Но държава явно так е преценила :roll: :roll:

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Сря 25 мар 2009 11:51

zaro написа:Малко отклонение от темата във връзка с горното изречение на колегата.
В България минималния осигурителен праг в момента за длъжността шофьор е 530 лева, а за длъжност Инженер........ е 580 лева, което ми се вижда малко нелогично.
Но държава явно так е преценила :roll: :roll:

така е преценила щот шоферУ излиза и блокира улиците или стачкува и не кара рейсУ

а инжинерУ кво ????

Потребителски аватар
propparo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот propparo » Сря 25 мар 2009 11:52

Pichaga написа:абе връщам се в 2000 година
да сме живи и здрави
кризата тепърва идва, последни ще я усетят тия на заплати, първи тия дето бачкат сами за себе си

Може би най-смисленото и меродавно мнение.

FaTDoG написа: Да не забравяме факта, че сега повечето като ги уволнят, ще мрънкат, ще пищят и ще си седят вкъщи, а няма да си намеря друга работа, макар и за 150-200 лева. Щото в тая наша държава (ако мога така да я нареча) всеки иска да е шеф без образование и да взима заплата 2-5000 лева. Еми не става така. Тъй че кризата е за мързеливите и наглите.

Колега в БГ я има само поговорката ´´За лудо работи,залудо не стой´´.Какви 150 лева,ти не 2000 ами 1995 година ни върна с тея пари като заплата.че само парното на месец е толкова.Ами ядене,дрехи,други сметки,кредити--че аз човек без заем не познавам.Нали знаеш--то не става само с ядене,трябват и пари.Малко е е несериозно да говорим в тоя стил,че видите ли едва ли не българите сме мързеливи и недобросъвестни служители,работници или персонал.Ако беше така всички щяха да си стоят тук и да взимат помощи цял живот на принципа на живота на ония с натуралния тен,аааа роми ли,уискита ли как им казваха там /абе живи цигани са ама както и да е/,вместо българите да сме се пръснали по цял свят с мисълта да работим нейде на п.чка си матерна за един по-добър живот.

Потребителски аватар
FaTDoG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот FaTDoG » Сря 25 мар 2009 12:06

Ще минем много офтопик. Като няма пара, ще се хвана и за 200 лева, щото по-добре с тях отколкото без тях, ама българина само се оплаква и чака държавата да му дават ей така от нищото. Ей тва сме всички и да повечето сме нетрудоспособни, седим пием кафе на работа и скатаваме всичко, само и само да мине деня, да се приберем, да отворим бирата, да пуснем телевизора, да гледаме новините и да псуваме, че бат Бойко не е вдигнал боклука.

Он топик: Не се лишавам, а си смятам парите, как да ми стигнат за приоритетите ми.

devil_vas
Автомобил: BMW 330Cd 261hp 591nm
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Сря 25 мар 2009 12:11

FaTDoG написа:Ще минем много офтопик. Като няма пара, ще се хвана и за 200 лева, щото по-добре с тях отколкото без тях, ама българина само се оплаква и чака държавата да му дават ей така от нищото.

и пак в офф топика: айде да те питам с тия 200 лева, как ще ходиш на работа? освен ако не спиш и не се храниш на самата работа. това си е чисто губене на време, ден да мине, друг да дойде. или казано по друг начин, колкото да не си си у вас. бабешката приказка "за лев работи, без лев не стой" отдавна не е актуална :wink:

и аз се ограничавам, без излипни излизания и разходки с колата, с възможно по-малко безмисленни харчове.

Потребителски аватар
FaTDoG
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот FaTDoG » Сря 25 мар 2009 12:15

Еми добре де не ви карам да работите за 200 лева, мен като ме уволнят аз ще си бачкам. Пък как ще ходя, ми пеша. Пак казвам по-добре с тях отколкото без тях, пък като си намеря по-хубава работа сменям. Ти като искаш си стой вкъщи и се тюхкай, че има криза.

Потребителски аватар
arrougance
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот arrougance » Сря 25 мар 2009 12:28

Нали самата ти си си изкарала заплатата,другите какво ги касае,че примерно ти си харчиш парите в колата,а те не.Всеки си има приоритети и си избира.Не е задължително всеки да е с кола.Плюс това има много повече други неща от които би могла да се ограничиш,отколкото да зарежеш колата пред блока и да не я караш.

Потребителски аватар
Luper
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Luper » Сря 25 мар 2009 12:29

blinder написа:Да не ти пука...
Един цитат -
"-Имаме проблем.
-Не ти имаш проблем." и се обръщаш на другата страна :applause:

или жената казала на съпруга си:
"- Страдаш от преждевременна еякулация.
- Ти страдаш! Мене си ми е добре.."

хич да не ти пука какво приказват другите (може би от завист :twisted: ). Ти си решаваш сама, щом имаш стабилни доходи, които ти го позволяват, защо да се ограничаваш?

криза-мриза, аз ше си карам малкия немец! :banana

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 25 мар 2009 13:31

Радвам се, че при вас криза няма, но в провинцията не е така. Повечето фирми минаха на намалено работно време, много фирми изпосъкратиха да 50% от персонала си, а другите 50% работят по 2-3 дена в седмицата. Особенно фирмите от машиностроителния сектор и ориентираните към износ. Прехваления завод Видима в Севлиево бачка по 1-2 дена в седмицата. През другото време си в неплатени. Отказват се на 100% поръчките. В края на месеца вземаш 30-40% от предишната си заплата ако имаш късмета да не си съкратен. Смятам, че е далновидно човек при тези сигнали да започне малко да се замисля за утрешния ден. Особенно ако има кредит и си е заложил къщичката. Ако тогава не се замислиш значи си заравяш главата в пясъка. Имам познати, които живееха охолно и добре и за един месец живота им се обърна наопаки. Така, че кризата не е в главите на хората а е тук. В София все още не се усеща кризата, защото 90% от инвестициите в държавата се изливат при вас.
Смятам, че човек трябва да спестява по някой лев за черни дни, а той да прецени от какво да се лиши. Аз лично не съм намалил пробега си с колата-карам колкото и преди. Но се чувства в джоба по-ниската цена на горивата.

Последна промяна от embi4a на Сря 25 мар 2009 13:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
BastunSelski
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BastunSelski » Сря 25 мар 2009 13:32

Проблемът е ,че има хора дето се съгласяват да работят за по 200-400 лева и така подбиват яко пазара и за тва сме така-вечно зле. А иначи КПД-то ако може и отрицателна стойност да му дам най-добре..при положение ,че съм закован 8 часа , а реално това означава 10:30 часа,то за какво да работя? Тоя мозък да не ми е даден за един ден?Когато работния ден стане 4-5 часов,то тогава ще си говорим...

devil_vas
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Сря 25 мар 2009 13:37

BastunSelski написа:Проблемът е ,че има хора дето се съгласяват да работят за по 200-400 лева и така подбиват яко пазара и за тва сме така-вечно зле.

има истина в това изказване :wink:

Потребителски аватар
embi4a
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот embi4a » Сря 25 мар 2009 13:40

devil_vas написа:
BastunSelski написа:Проблемът е ,че има хора дето се съгласяват да работят за по 200-400 лева и така подбиват яко пазара и за тва сме така-вечно зле.

Няма никаква истина в това изказване. Ако имаш малко дете, което е гладно и за едното ядене ще работиш. Всеки според зора работи.

Потребителски аватар
npachovski
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот npachovski » Сря 25 мар 2009 13:44

Мисля, че в тази тема много ще подхожда пирказката-"ситият на гладния не вярва"

Последна промяна от npachovski на Сря 25 мар 2009 13:49, променено общо 1 път.

devil_vas
Двигател:

Мнениеот devil_vas » Сря 25 мар 2009 13:49

embi4a написа:
devil_vas написа:

Няма никаква истина в това изказване. Ако имаш малко дете, което е гладно и за едното ядене ще работиш. Всеки според зора работи.
... ще направиш така, че да изкараваш повече пари. за да може да се осигури спокоен начин на живот. не смятам, че с гореспоменатите цифри за заплащане на месец, животът би бил спокоен :?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”