Не са условията проблема...
Както каза колегата, нямаме шофьорска етика.. а тва не може да го набиеш в главите на хората

Една тема за велосипедистите и тяхното поведение на пътя.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Една тема за велосипедистите и тяхното поведение на пътя.
Може,с високи глоби и строги санкции.Като на запад никой не смее да кривне от правата пътека,защото им съдират дупетата от глоби,и няма мърдане.Но не само на шофьорите,а на всички.Тогава пешеходците ще се научат как и къде да пресичат,мотористите как да карат,велисипедистите и те.Както и шофьорите на леки и товарни автомобили.
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Ми кво да ти кажа. Глобите не са малки, но като гледам няма много стреснати хора. Все още попадам на постове как някой си карал с 190 еди къде си.
Както и да е, да не разводняваме темата повече
Както и да е, да не разводняваме темата повече
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
morfei1 написа:Всеки който е имал щастието да посети Холандия, знае как са устроени техните пътища и специално, алеите-пътищата за велосипедистите.
Да, обаче конфликтите с пешеходци да налице. Шанса да те блъсе колоездач там е супер голям, изключително нагли са, да не говорим че не малко улици в центъра са недомислени. Например около червените фенери, около университета и т.н. уличките имат тротоар по 30см, а другото е алея за велосипедисти. На практикта не е възможно да ходиш по тротоара. А ония летят просто на техните допотопни колелета. Вопрчем виждал съм да глобяват велосипедист понеже кара по пешеходна зона

Но шофьорите там - шапка им свалям!
rosen79 написа:Пускам тази тема,защото съм потресен от тези хора.Не знам защо си мисля,че са пешеходци,и трябва да се държим към тях като такива..................
Мнението ми е,че си баси батката автомобилист.Винаги автомобилист -и в кенефа сигурно ходиш с автомобила и спиш вътре.Преди ти пречеха мотоциклетистите и тяхното поведение на пътя,сега велосипедистите,утре пешеходците,а вдругиден ще ти пречат останалите автомобили сигурно и ще настояваш да ти пуснат ден само ти да си на пътя.Като си говорим за права си длъжен по чл.5,ал.2,т.2 от ЗДвП да пазиш уязвимите участници в движението сред които са и всички ненавиждани от теб категории-мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци, котки,кучета ,деца възрастни хора и т.н. непълноценни според теб същества нещастни участници в движението.Е аз освен автомобилст ,като се прибера от работа заебавам колата и ставам или пешеходец или велосипедист и ме е страх да изляза да карам на пътя сред батките карачи,дето никога не ме виждат,отнемат ми предимство,включително и не спират на стоп като видят велосипедист,минават ми на една боя разстояние и независимо дали съм подал ръка за да завия или не те просто си минават без да ме изчакат да си завърша маневрата и с две думи не ме ебават за участник в движението В такива случаи ме спасяват добрите ми рефлекси и късмета ,а не познаването на правилника ,затова и за да си спестя бурни емоции и екшъни,винаги избирам маршрути по които ми се налага максимум само да пресека пътното платно и да си продължа по живо по здраво.Като съм с колата пък дори и да ми пречат, гледам да ги пазя и се съобразявам ,дори и когато правят простотии, а повярвай ми като съм с колата се наглеждам на в пъти повече простотии и изпълнения от страна на ядосани батки карачи автомобилисти отколкото на който и да е друг участник в движението.Така,че споко изпусни въздуха , не се ядосвай за глупости и гледай ти да стигнеж жив,че поне велосипедистите не могат да те убият за разлика от водачите на МПС

- T.Spark
- Автомобил:
- Двигател:
Поредната тема, от която се убеждавам, че който не е с кола на пътя не е нищо. Той трябва да бъде напсуван. Трябва да не му се дава предимство. Не трябва да бъде пуснат да се изтегли. С две думи той не е човек, а едни нищо.
Жалко! Защо не помислите, че велосипедиста пред вас може би е приятел на сина ви или съседското момиченце? Как може изобщо да притискат най-уязвимите участници на пътя. Някой дава ли се сметка, че леееко да чукнеш със страничното си огледало велисипедист/моторист и той губи равновесие и колата за вас го премазва??? Това ако имате "късмета" да не попадне под вашите гуми!!!
И какво е толкова трудното да намалиш и да пропуснеш велисипедиста/моториста. Ама той бил идиот. Не можел да чете. Добре... Дай тогава да го премажем с колата и ще му дойда акъла.
Мислех да не пиша за това, което ми се случи миналото лято, но май няма да е излишно.
Следобед аз и мой колега от службата се прибираме с велосипеди от "Дружба" (сегашен СВ.Св. Констатин и Елена) към Варна. След работа ходихме да покараме. Стигна ли сме баирчето преди Горна трака. Аз карам напред, а колегата на ок. 4 метра зад мен. Целят път от Варна до Зл. Пясъци е с ограничение 60км/ч и не е магистрала. (Искам да вметна само,че това не значи, че си длъжен да караш с 60км/ч. Може с 45км/ч може с 50км/ч) Та караме си полека най-вдясно. Изведнъж чувам удар. Обръщам се и гледам моя човек се търкаля на отстрани на пътя. Слизам гледам го свит на две. Видимо е зле. Викам линейка. Резултатът беше натрошено рамо, лакат и ключица отдясно. От ляво натъртвания синини. Последваха операции. Около месец в болница. 6 месеца в болнични. А колко пари отидоха за лечение не ми се мисли. Всичко това защото един човечец не си беше направил труда да кривне леко към осевата линия и да остави разтояние. Ударът беше със стараничното огледало и за мен може би го е влачил няколко метра.
. Човекът сигурно се е уплашил доста. И как няма да бъде. С близо 60км/ч удра велосипед.
Поставете за 1 секунда на неговото място. В момента нещата се подготват за съда.
От едно нищо моя приятел е осакатен (слава богу, че е жив. Имаше късмет да падне по-близо до тротоара. Не ми се мисли какво щеше да стане ако беше повлечен към платното вляво.), а тоя бързащият, дето мислеше, че пътя е само негов, сега не го чака нищо хубаво. Като знам нашата система, делото ще се влачи години.
ПАЗЕТЕ ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ И МОТОРИСТИТЕ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ МОГАТ ДА ЧЕТАТ ИЛИ СА ИДИОТИ. ТЕ СА ХОРА!!!
ТЕ СА НАЙ-УЯЗВИМИТЕ УЧАСТНИЦИ В ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ.
ОКОЛО ТЯХ НЯМА ЛАМАРИНИ, КОЙТО ДА ГИ ПАЗАТ!
НАЙ-МАЛКИЯТ ДОСЕГ С ТЯХ ГИ ПОВАЛЯ НА ПЪТЯ И ПОСЛЕДНИЦИТЕ МОЖЕ ДА СА ФАТАЛНИ ЗА ТЯХ, А И ЗА ВАС
Жалко! Защо не помислите, че велосипедиста пред вас може би е приятел на сина ви или съседското момиченце? Как може изобщо да притискат най-уязвимите участници на пътя. Някой дава ли се сметка, че леееко да чукнеш със страничното си огледало велисипедист/моторист и той губи равновесие и колата за вас го премазва??? Това ако имате "късмета" да не попадне под вашите гуми!!!
И какво е толкова трудното да намалиш и да пропуснеш велисипедиста/моториста. Ама той бил идиот. Не можел да чете. Добре... Дай тогава да го премажем с колата и ще му дойда акъла.
Мислех да не пиша за това, което ми се случи миналото лято, но май няма да е излишно.
Следобед аз и мой колега от службата се прибираме с велосипеди от "Дружба" (сегашен СВ.Св. Констатин и Елена) към Варна. След работа ходихме да покараме. Стигна ли сме баирчето преди Горна трака. Аз карам напред, а колегата на ок. 4 метра зад мен. Целят път от Варна до Зл. Пясъци е с ограничение 60км/ч и не е магистрала. (Искам да вметна само,че това не значи, че си длъжен да караш с 60км/ч. Може с 45км/ч може с 50км/ч) Та караме си полека най-вдясно. Изведнъж чувам удар. Обръщам се и гледам моя човек се търкаля на отстрани на пътя. Слизам гледам го свит на две. Видимо е зле. Викам линейка. Резултатът беше натрошено рамо, лакат и ключица отдясно. От ляво натъртвания синини. Последваха операции. Около месец в болница. 6 месеца в болнични. А колко пари отидоха за лечение не ми се мисли. Всичко това защото един човечец не си беше направил труда да кривне леко към осевата линия и да остави разтояние. Ударът беше със стараничното огледало и за мен може би го е влачил няколко метра.

Поставете за 1 секунда на неговото място. В момента нещата се подготват за съда.
От едно нищо моя приятел е осакатен (слава богу, че е жив. Имаше късмет да падне по-близо до тротоара. Не ми се мисли какво щеше да стане ако беше повлечен към платното вляво.), а тоя бързащият, дето мислеше, че пътя е само негов, сега не го чака нищо хубаво. Като знам нашата система, делото ще се влачи години.
ПАЗЕТЕ ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ И МОТОРИСТИТЕ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ МОГАТ ДА ЧЕТАТ ИЛИ СА ИДИОТИ. ТЕ СА ХОРА!!!
ТЕ СА НАЙ-УЯЗВИМИТЕ УЧАСТНИЦИ В ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ.
ОКОЛО ТЯХ НЯМА ЛАМАРИНИ, КОЙТО ДА ГИ ПАЗАТ!
НАЙ-МАЛКИЯТ ДОСЕГ С ТЯХ ГИ ПОВАЛЯ НА ПЪТЯ И ПОСЛЕДНИЦИТЕ МОЖЕ ДА СА ФАТАЛНИ ЗА ТЯХ, А И ЗА ВАС
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
никой никого не уважава на пътя
але пък ако си с малка гейска кола като мене...кви мотористи, кви велосипедисти, никой не те брига, по-големия изяжда по-малкия и това е израз на дълбоко вкоренени комплекси от миналото и от детството...с разговори не става, чипа е такъв некъм сбъркан...
ако поне 5 човека се замислят и бъдат по-толерантни темата ще е имала успех
але пък ако си с малка гейска кола като мене...кви мотористи, кви велосипедисти, никой не те брига, по-големия изяжда по-малкия и това е израз на дълбоко вкоренени комплекси от миналото и от детството...с разговори не става, чипа е такъв некъм сбъркан...
ако поне 5 човека се замислят и бъдат по-толерантни темата ще е имала успех

Pichaga написа: ако поне 5 човека се замислят и бъдат по-толерантни темата ще е имала успех
това може да стане до известна степен, когато човек мине и от другата страна - да слезе от ламариненото взило да се пробва да се разходи по тротоарите да види, че не става и да почне да се замисля примерно как паркира или какво е да се опиташ да пресечеш улица пеш, да пробва да покара колело и да види какво е екстремно колоездене в градски условия и да почне да забелязва "глупаците с колелата и мотопедите" ...
- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
rosen79 написа:Чл. 5
1. (1) Всеки участник в движението по пътищата:
1. 1. с поведението си НЕ трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
Чл. 8
1. (1) Водачите на пътни превозни средства използват дясната половина на пътя по посока на движението си, освен в случаите, когато с пътен знак или със светлинен сигнал е указано нещо друго.
Чл. 28
1. (1) За предупреждаване на останалите участници в движението за намерението си да извърши маневра, водачът на пътното превозно средство подава следните сигнали:
1. 1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - за завиване наляво или за отклонение наляво;
2. 2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - за завиване надясно или за отклонение надясно.
Чл. 32
1. (1) Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците могат да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка - лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя.
2. (2) Сигналът по ал. 1 не освобождава пешеходците от задължението, преди да навлязат на платното за движение да се съобразят с разстоянието до приближаващите.се превозни средства и с тяхната скорост на движение.
Чл. 79
1. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. 1. спирачки;
2. 2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. 3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. 4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Чл. 80
1. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81
1. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. 1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. 2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. 3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. 4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. 5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82
1. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.
То си е казано в закона,ама кой ли го спазва.Аз до сега не съм видял някой да го спазва това.Това се отнася за всички участници в движението,не зависимо с какво пътно птевозно средство е
vw16v:Уважаеми господине,четяйки това,което сте написал във вашия пост,установявам,че не сте чели цялата тема,а само началото.Цитирайки ми еди кой си член от ЗДП,май сте пропуснали всички тези членове и запетайки от същия,където се упоменават правата и задълженията на участниците в движението,били те с пътно превозно средство или не.А до това кой ми пречи и кой не сега е ви кажа кой ми пречи.Пречат ми такива маломници ,независимо дали са с кола,мотор, колело, пеша,ролери,кънки,и други подобни,където си мислят,че всички са длъжни да ги пазят.Човек не се ли пази сам никой няма да го пази.И да подчертая защо ми пречат:
ЗАЩОТО ПРЕДИЗВИКВАТ ПЪТНИ ТРАНСПОРТНИ ПРОИШЕСТВИЯ!!!Не ми пречат тези участници в движението,които имат мозък в главата си,и се държат нормално.И аз съм бил велосипедист,и ако имах къде да си държа колелото щях да карам колело,а не кола.Но никога не съм мислил,че видиш ли са като съм с колелото всеки трябва да ме пази,и мога да си изхвърчам през улицата както и където ми падне.
Пак казвам нямам против никой участник в движението,стига да има поне малко мозък в главата си.
- AmW
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вече става банално ползването на всичките тия клишете....
Пишеме си тука, всеки ден си разтягаме едни и същи локуми и после излизаме на улицата и се съобразяваме с писаното и четеното във форума точно до първия светофар където някой ни засича и до там.
Пишеме си тука, всеки ден си разтягаме едни и същи локуми и после излизаме на улицата и се съобразяваме с писаното и четеното във форума точно до първия светофар където някой ни засича и до там.
незнам за какво претендират тези, които се дразнят от велосипедистите ... пожелават си нещо, от което после тройно повече ще реват. В България при тази организация на движение, велосипедиста е пешеходец и туй то. Който не мисли така, нека да си представи велосипедисти по платната, а по цариградско ?
Който е карал кола в град където пешеходеца, велосипедиста, моториста и градския транспорт са с предимство пред колата, знае за какво става дума ... гледаш не на 4 страни, а на 4х4. При ляв завой, чакаш да мине този отсреща, после градския транспорт, после идва велоспидената алея, където всички летят с 20-тина км/ч, после чакаш пешеходците ... ще ви питам тогава
Който е карал кола в град където пешеходеца, велосипедиста, моториста и градския транспорт са с предимство пред колата, знае за какво става дума ... гледаш не на 4 страни, а на 4х4. При ляв завой, чакаш да мине този отсреща, после градския транспорт, после идва велоспидената алея, където всички летят с 20-тина км/ч, после чакаш пешеходците ... ще ви питам тогава

[quote="T.Spark"]Поредната тема, от която се убеждавам, че който не е с кола на пътя не е нищо. Той трябва да бъде напсуван. Трябва да не му се дава предимство. Не трябва да бъде пуснат да се изтегли. С две думи той не е човек, а едни нищо.
преди 2 дни на едно кръстовище, жена с количка чакаше да пресече, преди мен минаха 6 коли и нито 1 не спря. Аз спрях, естествено веднага бях заобиколен от някакъв супер съзтезател с изгнил опел, на който явно не му се видя правилно да мине количката и жената преди него. С две думи диващина и простотия
преди 2 дни на едно кръстовище, жена с количка чакаше да пресече, преди мен минаха 6 коли и нито 1 не спря. Аз спрях, естествено веднага бях заобиколен от някакъв супер съзтезател с изгнил опел, на който явно не му се видя правилно да мине количката и жената преди него. С две думи диващина и простотия

- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
rosen79 написа:Пречат ми такива маломници ,независимо дали са с кола,мотор, колело, пеша,ролери,кънки,и други подобни,където си мислят,че всички са длъжни да ги пазят.
Чл. 5. (2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
- emohrisstov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не знам какво го нападнахте колегата, пуснал темата, като е много прав.
Значи за да се впечатли от нещо толкова много и чак да пусне тема тук не е случайно.
И мен ме дразнят много участници в движението, независимо дали са с коли, с мотори, с колела, пеша, на 4 крака, с триколки, на кокили и т.н. Просто един човек като е тъп и като не се замисля дори малко в дадена елементарна ситуация той си е тъп и това си е.
Пешеходците си пресичат където искат. Кво на мен като ми изкачат, измежду колите, през 1 мнута хора да пресичат,без дори да се огледат, аз кво трябва да скачам на спирачките ли.
Като ми излизат за секунди мотористи до колата кво трябва да се хвърлям в тротоарите ли?
Просто никой не се съобразява с никого, както каза Пи (3.14)
Та по темата: миналата есен щях да бия един велосипедист, защото ми изкача от не знам къде си пред колата и почна да ми държи сметка аз защо не съм бил пуснал еди кога си мигач и т.н. Казах му да се маха, щото светна зелено и почнаха другите па душмани да ме напъват отзад, той не, седи, слезнах и му казах няколко неща, напсува ме, и си тръгна. Аз кво да направя, че няма bike roads, немога да правя място на всички. И аз си чупя колата в дупките щото няма никви пътища и това е. Всички сме прецакани
Значи за да се впечатли от нещо толкова много и чак да пусне тема тук не е случайно.
И мен ме дразнят много участници в движението, независимо дали са с коли, с мотори, с колела, пеша, на 4 крака, с триколки, на кокили и т.н. Просто един човек като е тъп и като не се замисля дори малко в дадена елементарна ситуация той си е тъп и това си е.
Пешеходците си пресичат където искат. Кво на мен като ми изкачат, измежду колите, през 1 мнута хора да пресичат,без дори да се огледат, аз кво трябва да скачам на спирачките ли.
Като ми излизат за секунди мотористи до колата кво трябва да се хвърлям в тротоарите ли?
Просто никой не се съобразява с никого, както каза Пи (3.14)

Та по темата: миналата есен щях да бия един велосипедист, защото ми изкача от не знам къде си пред колата и почна да ми държи сметка аз защо не съм бил пуснал еди кога си мигач и т.н. Казах му да се маха, щото светна зелено и почнаха другите па душмани да ме напъват отзад, той не, седи, слезнах и му казах няколко неща, напсува ме, и си тръгна. Аз кво да направя, че няма bike roads, немога да правя място на всички. И аз си чупя колата в дупките щото няма никви пътища и това е. Всички сме прецакани

- rosen79
- Автомобил:
- Двигател:
maxpayne написа:rosen79 написа:Пречат ми такива маломници ,независимо дали са с кола,мотор, колело, пеша,ролери,кънки,и други подобни,където си мислят,че всички са длъжни да ги пазят.
Чл. 5. (2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението,
каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
Да съгласен съм с това,и го правя,не си мисли,че минавам през тях!!!
Но би ли ми казал как да пазиш един малоумник като този днес сутринта?Ще ти кажа случката.
Карам бул.Янко Сакъзов,посока подене.Всеки знае там как са наспирали колите на синта зона,че и до тах на втори ред.Карам с не повече от 30км/ч.На около два метра съм от пешеходна пътека,и си имам изграден навик минавам ли покрай пешеходна пътека крака да ми е на спирачката.В този миг измежду колите изхвърча един донор с колело,без да се спре и без да се огледа.Добре,че го видях и спрях на секундата.Показах се през прозореца и само го попитах дали има акъл в главата,а той ме изгледа всякаш ме пита:"Абе ти кво правиш на пътя".
Втора случка 10 мин. по-късно.На ул.Ж.Кюри посока интерпред.Карам си спокойно бавно и на една от преките,хоп велосипедист минава пред мен като изтребител

Върни се в “ОФФ-Топик - други”