Ще прелее ли Дунава ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Чет 13 апр 2006 16:09

сега съвсем сериозно.
някой знае ли какъв е начина да се помогне. в смисъл, как може да се стане част от гражданска защита? Хора, не можем да стоим безучастни и само да цъкаме с език и да се тюхкаме...

Потребителски аватар
Ivcho
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ivcho » Чет 13 апр 2006 16:09

Да тук вятъра е адски, духа цял ден ако се обърне срещу течението на реката може да вдигне нивото с много понякога с метър даже.

Потребителски аватар
koskoboy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koskoboy » Чет 13 апр 2006 16:09

Хич не е добре работата, за съжаление :(

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 13 апр 2006 16:11

bbaev написа:... как може да се стане част от гражданска защита?.

Ами мен могат да ме "мобилизират" от ГЗ ако има нужда.Само се надявай да не се налага ГЗ да опират до хора като мен! Щото тогава ще се вадят само трупове

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Чет 13 апр 2006 16:11

Д-р Иван Ценов: Тези, които нямат преки ангажименти във Видин, да напуснат града

13 април 2006 | 12:02 | Агенция "Фокус"

Видин. Призовавам тези, които нямат преки ангажименти в град Видин – ученици, възрастни хора да напуснат града, докато премине тази критична ситуация. Това заяви за Агенция “Фокус” кметът на Видин д-р Иван Ценов. Д-р Ценов съобщи, че нивото на река Дунав тази сутрин е 939 см. Тенденцията е утре нивото да достигне 953 см. Нивото на реката ще се повишава и през следващите дни, като се очаква на 19 април (сряда) то да бъде 990 см.
“Ако тази тенденция продължи, имайки в предвид силните валежи и високите нива на притоците на р. Дунав – р. Сава и р. Тиса, състоянието на пълна готовност ще продължи и през следващата седмица”, посочи д-р Ценов. Защитната стена на града осигурява ниво на реката до 1033 см. Критичните места са временните диги, които се доукрепват, и една ниско стояща дига около града.
“Ако защитната система на града издържи това повишаване на нивото и няма пробив на дигите, градът няма да е застрашен от заливане, но ще има много високи подземни води, които ще залеят всички приземни етажи и мазета”, каза още кметът на Видин. Гражданите, фирми и предприятия са призовани да освободят тези помещения. Д-р Ценов съобщи, че са прекратени учебните занятия в училищата и детските градини.
Съставен е план за евакуация, но изпълнението му ще се наложи, само ако има тенденция за още по-голямо повишаване на нивото на реката. Определени са 7 училища, които ще бъдат събирателни пунктове и 5 маршрута, по-които ще бъдат извозвани хората.
Според д-р Ценов ще има проблем с квартал “Нов път”, където живее компактно ромско население от около 10 000 души. “Днес ще имам среща с тях да ги призовяа да се преместят при свои близки и роднини”, посочи д-р Ценов.
В момента подкрепа на града оказват и 60 военнослужещи от поделението във Враца, които следят непрекъснато състоянието на дигите.
Никола ЛАЛОВ

Потребителски аватар
Стиви Джи
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Стиви Джи » Чет 13 апр 2006 16:20

koskoboy, тези снимки от къде са?

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Чет 13 апр 2006 16:26

:oops:

Последна промяна от zaro на Чет 13 апр 2006 16:32, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
CellNet ™
Sheriff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот CellNet ™ » Чет 13 апр 2006 16:30

Стиви Джи написа:koskoboy, тези снимки от къде са?

Силистра :?

Потребителски аватар
koskoboy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот koskoboy » Чет 13 апр 2006 16:31

Стиви Джи написа:koskoboy, тези снимки от къде са?

Силистра... имам агент там, на място.
Но брегът е сравнително по-висок там, спрямо Никопол или Видин.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 13 апр 2006 19:29

NovobranecGT написа:Вчера бях на брега до нашата речна гара, трябват около 40см, за да залее постройките.

Сакън колега недей така. Следващата седмица ще идвам до Русе.
Да си взимам ли шнорхела и плавниците. Лодката миналата година я изхвърлих - вече беше с много пукнатини по гумата :roll:

Потребителски аватар
NovobranecGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот NovobranecGT » Чет 13 апр 2006 20:23

kris11 написа:
NovobranecGT написа:Вчера бях на брега до нашата речна гара, трябват около 40см, за да залее постройките.

Сакън колега недей така. Следващата седмица ще идвам до Русе.
Да си взимам ли шнорхела и плавниците. Лодката миналата година я изхвърлих - вече беше с много пукнатини по гумата :roll:

Аз говоря за самия бряг, града е много по-нависоко :wink:
Днес се разходих да хвърля едно око.Преди 7-8 години укрепиха крайбрежната ивица с едни бетонни блокове.Слагаха ги в три реда един въру друг, от страната на реката се получава стена с наклон, а отрдругата страна си е самия бряг(преди все се свличаше с реката).Та днес си вървя до тези бетонни блокове, които преди служеха за алейка(широки са около 1-1,5 метра и са наравно със земята) и се сещям, че съм се разхождал по тях и са стояли доста високо спрямо реката, та чак водата не ги стигаше и имаше чакъл в ниското :shock Днес обаче не се разходих по тях, защото не исках да си намокря обувките от някоя по-голяма вълна.....Усещането е странно, като си до море или язовир си има бряг с наклон, а в момента равнището на водата и земята са в една равнина, като напълнен до ръба басейн.....на моменти имаш чувството че вървиш по водата, а шлеповете са едни такива издигнати, все едно им остава малко да тръгнат към теб :shock
Поотплеснах се малко повечеко, но какво да се прави :? Утре ще се опитам да снимам с нещо :roll:

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Чет 13 апр 2006 23:08

Щракни щракни че наш кък ми е домъчнело за Русето... мъкаа мъка мъка...6 месеца вече

Потребителски аватар
teo_ss
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот teo_ss » Пет 14 апр 2006 5:19

Тук в Силистра на места Дунава излезе от коритото си и май ще продължи. Турбите с пясък немогат да спрът водата. Подповечината вода се покачила доста. Блока в който живея е на 20-30м от реката и в мазите има около 2см. вода- избива отдолу. А ако някой го интересува блока ми е като погледнеш картата на България точно на ъгъла където почва сухопътната граница с Румъния. Говори се,че в едно село по брега на Дунав на около 30км от Силистра рибата я хващат на стадиона.
по-горните снимки са от Силистра
От мястото на събитието Тео_ss - vw клуб

vas2308
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vas2308 » Пет 14 апр 2006 8:38

В Свищов няма грижи - там брега е много остър, а градът е доста на високо - ако ще и 5 метра да се вдигне :D :D :D

Потребителски аватар
koko jumbo
Автомобил:
Двигател:

в

Мнениеот koko jumbo » Пет 14 апр 2006 9:38

във Видин нещата хич не са добре - Бърза помощ се евакуира в Кула
ако нещо ти се случи ходи до кула :fight:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”