Варене ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Re: Варене ракия

Мнениеот mely » Пет 26 авг 2011 19:58

barezifranko написа:Чувал съм от познати че слагат мед. Тази година смятам да сложа и аз. Някой ако е слагал да каже чувства ли се разлика ?

Никаква.Медът се стича и файда нема.Пробвано.Мед,сол,мляко,царевица и т.н .Материала не го ли бива каквото и да сложиш-не става.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 26 авг 2011 23:45

Nafta написа:Ае остроумията другаде, А?

Питането ми като пост на провокатор ли звучи? Нещо нередно ли съм казал или на теб така ти изглежда? :shock
И понеже темата е за ракия - :drunk

Потребителски аватар
feikot
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN AVG

Мнениеот feikot » Съб 27 авг 2011 1:24

Като изключим магнетичния вкус на добрата грозданка,приятно очарован оставам от екзотичните източници на огнената вода.Малини и мандарини.Мандаринената ракия,е добра,наистина много добра,обачееее малиновата...уникална !!! Лошо,че няма толкова матриал тая година за малинова,но дай боже ще скалъпя за 20-30 литра.Пък живот и здраве,ще почерпя.

boi4eto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот boi4eto » Съб 27 авг 2011 7:13

feikot написа:Като изключим магнетичния вкус на добрата грозданка,приятно очарован оставам от екзотичните източници на огнената вода.Малини и мандарини.Мандаринената ракия,е добра,наистина много добра,обачееее малиновата...уникална !!! Лошо,че няма толкова матриал тая година за малинова,но дай боже ще скалъпя за 20-30 литра.Пък живот и здраве,ще почерпя.

Малиновата е прекалено ароматна, хубава е две три глътки и след това не ми харесва. Кисело джибри се оправя със сода, но содата намаля градуса. Кисело джибри се оправя с двоен препек, то всъщност аз така правя ракия, другата тук и викаме сурова ракия и от нея боли главата. При препека, слагам буркан с вода в който пада ракията от лулата, алкохола излиза отгоре, а останалият метил и разните му там боклуци остават във водата. Този номер преди години ми го показа един старец и го правя винаги. Тези който разбират от химия нека кажат повече по въпроса.

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Съб 27 авг 2011 9:04

Аз го правя същото упражнение само че със шише. Метила е по-тежък от водата и остава на дъното.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 27 авг 2011 14:41

boi4eto написа:При препека, слагам буркан с вода в който пада ракията от лулата, алкохола излиза отгоре, а останалият метил и разните му там боклуци остават във водата.

barezifranko написа:Аз го правя същото упражнение само че със шише. Метила е по-тежък от водата и остава на дъното.

На казана където ходя на този метод му викат "къпана ракия" и се прилагал редовно !

Потребителски аватар
analplanet
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот analplanet » Съб 27 авг 2011 15:18

TDI stavrev написа:Ако е прекалено с захарта много трудно ще ферментира трябва да са на топло. :) А за киселото вино слагаш сода бикарбонат 1пк.на 50л.и 1кг.морска сол на 150л.за препоръчване е да го свариш отделно. :да: Успех

scare scare scare scare :lol: :lol: :lol: захарта по никав начин не може да ти развали материала !!!!! само пуска повече рикиаа!!! мале мале и не пре1и на ферментациата тас захар!!!тцтцтцтц

Потребителски аватар
dinkonikolaev
Автомобил: VW Golf 2 GTI Golf 3 Variant
Двигател: PF AAM

Мнениеот dinkonikolaev » Съб 27 авг 2011 20:28

Аз поне не мога да ги прая тия отвари ама ги използвам по предназначение в промишлени количества.Събота вечер хубава салатка+чашка домашарска (от смокини)= Егати пауъра :063: :drunk :screwy

По хубава за мен от гроздовата няма.Миналата година с баща ми варихме от дини,пъпеши ягоди,стари компоти и като се има в предвид че сипахме доста захар....... :P Получи се добро пиво ама свърши :lol:

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 27 авг 2011 21:43

На 500 литра /пиша литри защото става въпрос за изцеден гроздов сок/ материал миналата година сложихме точно 10кг захар колкото да докараме точния градус! Накрая себестойността на литър ракия за някой е много висока сравнение с наблъсканата със захар джибра ,но който я е опитал пак иска....ама не се продава освен на редовни туристи като бонус :wink:

Любосвет
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Любосвет » Нед 29 мар 2015 23:26

Колеги, морската сол се слага в джибрите или в преварката?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 30 мар 2015 9:37

Тайната на добрата ракия е в добрия изходен материал и правилната ферментация, ако всичко е подготвено и протекло като ферментация както трябва крайния резултат няма как да е лош!

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 30 мар 2015 10:48

Аз не съм ракиджия , ма само да кажа, че от дренки, също и от лимони/мандарини, ми подариха преди време, по литър ракийка . Невероятна беше ... Оттогава всяка зима обикалям чат-пат складове за плодове, с надежда да купя някой палет "измръзнали" цитруси, да си направя и аз един бидон мат'рял, ама няма ....

penko_pulev
Автомобил: Passat
Двигател: AFN

Мнениеот penko_pulev » Пон 30 мар 2015 14:23

По нашия край варим анасонлийка гроздова, и такава без анасон. С анасона я оставяме около 62-63 градуса а без анасона около 54-55. С маруля, яйце, репичка как върви като си я размътиш не е истина. Ама трудно се намира качествен анасон. Не я правим с анасонови масла (анетол) а само със звезден анасон(семена, че е адски скъп) и сакъз. Ракията я правим с преварка задължително. С анасона по рецепта трябва да се дестилира двойно, а може и тройно но с прекъсната дестилация. Лошото е, че се оскъпява повече така и хората избягват прекъснатата дестицация. Хубава става, харесва ми. Ако някой има знания за варенето на узото ще съм благодарен ако ги сподели. Макар, че е добре пазена тайна от гърците, особено пропорциите на подправките.
Поздрави и наздраве :)

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 30 мар 2015 18:07

пешка - от дренки / едри по2-2,5 см дълги /облагородени дрянове варя почти всяка година - /според годината-условията/. Хубава е ракийката.
За цитрусовите пловове - не съм , но направи справка в" ракията .ком "- там ги отричат. Бях чел там за 1 нашешнец в Испания с опити за ракия от портокали.

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Пон 30 мар 2015 18:35

Аз съм варил от почти всичко ракия.И ракията е ракия когато е от традиционни наши плодове,дори и от домати...Не знам за вас ама да пия ракия и да ми мирише на портокал :rolleyes не ми идва на зъб нещо :mhihi Пил съм и от анасонлийката като на колегата,не знам за вас ама мастиката(нашата) си е мастика,ракия с аромат на анасон :thumb_down А наздраве че салатата станала :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”