Качвате ли стопаджии?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

Качвате ли стопаджии?

Да
36
14%
Не
163
64%
Както дойде
55
22%

Общо гласове: 254
Потребителски аватар
Tihon
Автомобил:
Двигател:

Re: Качвате ли стопаджии?

Мнениеот Tihon » Пет 01 окт 2010 11:18

Тръгнах да пиша отговор, но се сетих че преди много години го писах същия отговор по същата тема в същия форум. Сега колата и изминатите километри са различни, но отношението ми остава същото - много приятелства, научени много нови неща и то - от "извора" , много добри моменти и усещане за смислено споделено пътуване. Най "кофтия" случай ми беше в Косово - качих две малки албанчета докато пътувах и ги сложих на задната седалка при покупките от супера. Прасетата ми изядоха едно мюсли, разпиляхадруго по пода и откраднаха още едно като слизаха. Хубавите.. са много, не ми се избряват, но може би както казах усещането е най-ценно.
Ето я старата тема, даже Scuba и там е писал ;)

viewtopic.php?f=60&t=8009

ето го и моя отговр:
Tihon написа:]Стопаджия съм. Ако някой не е разговярял стопаджия, да ме потърси на софийски събор...
На личния си Голфчо имам над 55 КМ за три години. Колко имам на стоп не знам, но миналото лято направих София- Синеморец- Шабла-София, за 4 дена, това лято четвъртък ходих на концерта на Пърпъл на стоп, после си останах на Шабла 2 дена и се прибрах за 9 часа /от събирането на палатката до отключването на апартамента в София -520 км от табелката на София до къмпинг Дружба, Шабла/. Отиването също бе за 9 часа. Разходи за път - 1,50ст за градски транспорт във Варна...
Колкото до стопаджийството... състояние на духа си е - никога не знаеш дали ще стигнеш и за колко време ще стигнеш, кой и как ще те вземе, къде ще попаднеш, какво ще преживееш, можеш да разчиташ само на себе си ако ти се случи нещо по средата на пътя.../макар че лично за мен винаги има един, двама предупредени с коли, отделно 1-2 приятели по транзитните градове/... Друго - като планинар, винаги стопирам на слизане от планината, но никога не на тръгване - сутрин времето е строго разчетено - вечерта трябва да сме в хижа. Другото, може би най-суперското, са готините хора с които се запознаваш по време на стопа... единия тип от шофьорите който спират на стопаджии са над/около средната класа, освободено мислене, спокойни като цяло за българсите условия постигнали някаква стабилност в личен и служебен план... в четвъртък например първата кола която ме хвърли София- Ловеч адски ми бе интересно - с водача си говорехме, по -точно той ми разправя :) за Сибир - за тамошните условия за бизнес, за пътищата в тайгата и колите, хората, мутрите, отношенията между ФСБ, мутрите и бизнеса и т.н. Караше Форд Ескорт комби /но каза че най-добрата кола която е карал е Пасат В5 :D и то не като лукс а като "добра кола" :D / подържаше средна скорост 140-150 по магистралата и имаше спокоен и уверен стил на шофиране - не коментираше например когато някоя жигула изпреварва с 90 км в крайната лява лента 30 секунди друга жигула. Но точно в такива разговори, с точно този тип хора, съм научвал за състояните на икономиката на страната, толкова, колкото може би не съм и от страниците на Капитал. Понеже не им пука, знаят че ще се разделим след няколко минути до час, хората си казват всичко което им рендосва съзнанието по нощите и деня, особено ако им покажеш разбиране на тяхната материя...Както и да е. Това са единия тип хора които качват. Другия са като мен и подобни - бивши стопаджии.. има и трети, който взимат случайно. Тировете през нощта пък взимат за да си разговаряме за да ги пазим да не заспят на волана / а точно тогава на мен ми се спи зверски :) Както и да е.
Стопирам, ако имам достатъчно време и не се иска от мен точно определен час на пристигане в дадено място. За мен стопирането е емоция, също както да направиш готин, здрав преход с раницата в Пирин или да вдигнеш километража по магистрала с някой, който бърка по отошение на здравината на VW-двигателите.
Общо взето, както каза един тираджия, който ме качи в неделя на връщане - да качиш стопаджия е като да направиш добро на някого и да го хвърлиш в морето,/ доброто, не стопаджиите:) оставаш си с "лек път' и спомена за хората, който никога няма да видиш отново 8) ...

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 01 окт 2010 11:21

Преценяам обстановката , според случая . На скоро спрях до уж аварирала кола и някакъв мангуцид от Дакия ( не кола Дачия , а румънец :lol: ) , на развален български взе да ми предлага баш златни пръстени , едва се отървах .
Освен това никак , ама никак не разбирам автостопаджиите . Бил съм в казарма и никой не ме е вземал на стоп , по простата причина , че си чаках влак или автобус . Че има спешни случаи е ясно , ама и тарикатите станаха много .

Потребителски аватар
Barboukov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Barboukov » Пет 01 окт 2010 11:24

Тия със златните пръстени и 50 евровите банкноти (обмяна на 1.50 лв за евро) въртяха баси бизнеса на пътя Шумен - Русе през лятото. Нито пръстените златни, нито банкнотите истинкси.

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 01 окт 2010 12:07

В днешно време е хубаво да си помагаме и да качваме стопаджии, но в повечето случаи все попадаме на тИрикати, дето гледат да те окрадат или да изкарат някой лев от теб! А вместо това да ти благодарят за жеста!

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Мнениеот Dead man » Пет 01 окт 2010 12:12

Както дойде

Потребителски аватар
vw_manqk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vw_manqk » Пет 01 окт 2010 13:35

Никога не качвам,само като видя стопаджии газ до долу винаги си представям как ми гасне колата и тоя тича по мене.................. :screwy

Chovekagrupa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Chovekagrupa » Пет 01 окт 2010 13:49

Chovekagrupa написа:Бих качил, защото знам какво е да изпаднеш в нужда! И сега една забавна история (когато се развиваше действието никак не ми бе забавно :? )

Преди година докато още карах стария драгстер (Opel Kadett 1.6 другарчето ме беше разходило из цяла БГ и то безаварийно) отиваме компания на 7 км над Рилския манастир и както си карам нагоре по завоите към дестинацията - местността Кирилова поляна, стигаме и черен дим под капака :banghead: Отварям и гледам водното съединение от помпата към блока се пръснало по дължина!!! В неделя се развива действието, обхват горе няма - планина. До манастира 7км до град Рила още 18 надолу. Добре, че една лелка!!! ме качи до манастира, но от там надолу са 18км. Тръгвам аз коли фул, никой не спира... вървя отчаян и по едно време спира до мен един пасат с пернишка регистрация и глеам 2 момчета и отзад празно, викам си "няма как да не ме качат" и шофера ме пита какво става, аз му обяснявам, че съм закъсал и го моля да ме метне надолу и той ми казва"е какво толкова нали си по нанадолнище ходи пеш" и изцепи с мръсна газ толкова клетви му сложих, че не е истина.... после ме качиха едни мацки - напушалки :) А колата не успях да я оправя същия ден и после спахме 2 дни горе на едни бунгала докато ми донесат частта :Mr Green Fun , но мисълта ми е че трябва да сме човечни :)

Забравих да добавя, че на връщане ме качиха 2 момчета ИТАЛЯНЦИ (тръгнали да обикалят БГ с кола)и дори ми предложиха храна и вода!!! ТАКИВА ХОРА ТРЯБВА ДА СА НИ ЗА ПРИМЕР :applause:

Потребителски аватар
Velko
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Velko » Пет 01 окт 2010 13:50

Никога не съм качвал

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Пет 01 окт 2010 14:18

На скоро качвах две момчета в посока Пазарджик от Златица!Бяха прекарали ноща под звездите,защото никой не им спрял преди това!Цяла нощ бяха студували в една ливада!Лошото е че и едно благодаря не казаха като ги оставих в Пазарджик,но въпреки това пак ще продължавам да качвам!Но задължително първо намалявам и ги оглеждам и преценявам!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 01 окт 2010 15:02

Информация за "другата страна":
http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/p ... ostop.html

Потребителски аватар
bad_look
Автомобил: vw golf 2 GTI
Двигател: PB

Мнениеот bad_look » Пет 01 окт 2010 15:10

никога не съм качвал стопаджии

Потребителски аватар
Nenchef
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Nenchef » Пет 01 окт 2010 15:18

Един път съм качвал!
Момчето му се беше скъсал съединителя на магистралата София-Пазарджик.
Беше на Еко на 21км мисля от София към Пазарджик.
И пичовете дето зареждаха колата ми викат има едно момче за Пловдив ,ако имаш място да го качиш щото от 3 часа никой не иска да го качи пък са с празни коли!!!НЕМАЛО МЯСТО :screwy
Зех го пича строшихме лаф (Клата му беше Голф 3-ка ГТИ 2 врати PB 1333 ? червен) оставих го на McDonald's
на Пазарджик.
На мене ми се е случвало същото та го разбирах какво му е !
Но от тогава не съм качвал ,особено след Кризата death :mrgreen:

Потребителски аватар
Fandak
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fandak » Пет 01 окт 2010 15:21

не съм качвал до сега, но мисля да започна( естествено след бърз оглед на субекта преди да спра) :012:

Потребителски аватар
Night_elf
Рошаво мазало
Автомобил: Vw Golf V
Двигател: 1.9 TDI BKC

Мнениеот Night_elf » Пет 01 окт 2010 16:13

Гласувах с "както дойде".
Случвало ми се е да качвам стопаджий няколко пъти. От единя случай ми е останал много хубав спомен, момчето което качих беше войник и съответно се прибираше към вкъщи.Говореше много и ме забавляваше доста. Беше невероятно карсив мъж,който съм сигурна че никога няма да срещна, но го запазих в съзнанието си.
Наскоро се прибирах от вилата и качих една девойка,че даже и след това кафе я черпих. mhihi
Когато човека на пътя ми се струва приятен си го возя mhihi :applause:

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пет 01 окт 2010 16:17

Не, но никога не е късно да опитам.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”