Кредити , жилища и дерзания разни.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Кредити , жилища и дерзания разни.

Мнениеот Pichaga » Сря 13 окт 2010 15:33

БНБ НЕ дава на ТБ лев
само взима от тях
за провизии, за не знам си кво
банките се финансират от майките си или от линии от чужди банки в чужбината
вздимат линиите на около 4-6% грубо...
иначе по темата не ми се пише просто :mrgreen:

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Сря 13 окт 2010 17:18

"Здравейте! При сума 30000 евро за срок 30г и лихва 8% средно вноската е 220,13 евро и за целия период връщате 82143,11 евро общо – в тях се включват главница, лихва и такси за управление на банката.

За сравнение същата сума 30000 за 10г - връщате 44 796 евро при вноска 364 евро.

Ако имате превод на заплата в банката и ползвате пакет от услуги лихвата може да падне и до 7,2% и съответно вноските ще са по-малки, както и сумата за връщане.

Сам виждате, че дългите периоди не са никак изгодни за клиента, но за съжаление това е реалността в България. Ако все още смятате, че такъв кредит няма, то може да направите справка и в сайта Моите пари.
"

Това е което получих в отговор на учудването си от цифрите.

Както разбирам от дотук написаното си е по изгодно да си живееш под наем за момента, но все пак да наблюдаваш пазара... Ако се случи 50% надолу, с една дума, цените се обърнат от евро в лева, нещата ще са поносими! Просто не са реални цените според мене!

От друга страна, мой приятел си купи апартамент преди 4 години , и цената беше 550 евро на квадрат, но сградата не беше довършена и нямаше акт 16, което си е огромен риск.

Кредит според мен на този етап ще ме хвърли точно при ония 15% лоши кредити.... което не е хубаво.

Но я пояснете къде точно се проверява и се търсят жилища които се продават от дадена банка, заради несъбрани вземания или неплатени вноски по кредит?
И колко по ниски са цените там? Съществува ли риск , когато се купува такова жилище?
Как точно се проверява за тежест по имота (дали е залаган?) ?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 13 окт 2010 17:43

freestyler911 написа:Но я пояснете къде точно се проверява и се търсят жилища които се продават от дадена банка, заради несъбрани вземания или неплатени вноски по кредит?
И колко по ниски са цените там? Съществува ли риск , когато се купува такова жилище?
Как точно се проверява за тежест по имота (дали е залаган?) ?

Доколкото знам за тези търгове трябва да внесеш цялата сума за имота до 1 седмица след търга, което не мисля, че ще ти е възможно.

Потребителски аватар
freestyler911
Автомобил: VW polo
Двигател: AEX 1996

Мнениеот freestyler911 » Сря 13 окт 2010 17:46

maxpayne написа:.....

Не се ли обявяват публично тия имоти с дадена цена? Или не се ли явяваш на публичен търг?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Сря 13 окт 2010 17:57

а бе явяваш се, ама като имота струва 50 000 евро и ти го спечелиш трябва да внесеш пълната сума до седмица след края на търга, което време е крайно недостатъчно да вземеш заем.

поне такива знам, че са условията

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Сря 13 окт 2010 18:26

Никой до сега не обърна внимание на един по-глобален аспект: Жилището е предмет за ползване. Предметите за ползване в течение на времето придобиват все по-къс цикъл на живот, съответно и цикъла за ново закупуване е по-чест. Пример:

Преди 12 години си купих ТВ, който ме изкара 10 години. В последните 3,5 години се наложи 2 пъти да купя нов ТВ, защото стария вече не ставаше (техн. остарял комбинирано с по-високи изисквания от моя страна)

Същото с монитори: Последното ми CRT ме изкара 7 години. В последните 3 години купих 2 ТФТта, които сега почти не ползвам, защото имам 2 лаптопа вкъщи

Преди се чакаше години за кола, днеска ако си на кеф, може да ги сменяш на по година (говоря на старо)

Защо тогава трябва да изхождам от това, че максимата "Най-добре е да си е твое", която е мин. на 20 години, трябва да важи с пълна сила и сега? Ами след още 20 години? Живеем във време на ползвай-хвърляй, защо трябва тогава да се робува на едно жилище 20/30/повече години?

Отделно през годините необходимостта от жилищна площ е променлива - млада двойка може и на 30 кв.м. да живее, семейство с 2 деца им трябва много повече, после като децата се махнат от къщи човек пак може да се посвие, а пък на старини колко ти трябва да си живуркаш?

При всички случай ако рано си купиш много кв.м., то те ще стоят празни в началото, или обратно - ще ти дойдат тесни, като дойдат децата.

Динамично напасване на жилищна площ има само при наема (местиш се), отделно при тъпи съседи, промяна на работно място (друг град/държава) се местиш без много опашки по тебе и как ти е кеф...Ново работно място, голяма заплата - може да се разшириш както ти пасва....Направиш ли си опашки от рано, много трудно е да се отървеш оттях...еле пък ако са за 30 години напред.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 13 окт 2010 18:37

Ако сега си купя жилище на подобен кредит,ще получа нотариалния акт за 67-мия си рожден ден :Mr Green Fun Предвид динамиката на икономическите процеси много по-вероятно е в един момент да се окаже тук:
http://www.sales.bcpea.org/?q=properties
Поразгледайте,действа отрезвяващо на оптимизма...

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Сря 13 окт 2010 19:26

icoico написа:Ако сега си купя жилище на подобен кредит,ще получа нотариалния акт за 67-мия си рожден ден :Mr Green Fun Предвид динамиката на икономическите процеси много по-вероятно е в един момент да се окаже тук:

ти нотариалния акт ще си го имаш и сега, само че айде забави плащането на вноските на банката с 4-5 месеца и ойде коня у ряката :!:
Иначе да, ЧСИ-тата вече се превърнаха в брокери :screwy

liubutu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liubutu » Сря 13 окт 2010 20:46

Аз мога да кажа от личен опит какво ми се случи на мен!
2006-2007г имотите не спираха да скачат драстично, при което взех решение да си закупя апартамент в гр.Троян, поради простата причина, че се чувствах уверен в това, че работя като държавен служител и работата ми осигурява един доста надежден доход.
След като си избрах жилище и банка (ДСК) започнах процедурата.
Първо, вноска за оценител около 290лв(беше)
Уж нямаше такса за разглеждане на документите обаче след всички сметки останаха едни 60лв които не знаех каде са отишли и като попитах инспекторката, каза че то не било съвсем без пари.
При нотариус и всичко= 2480лв.
Така сключихме сделка като оценката на апартамента ми беше 138 000лв . Трябваше да ми отпуснат 80% (110 400) ама какво стана незнам, като стойноста на апартамента беше 110 000лв , а банката ми отпусна 99 600 и от там започнаха мъките.
След първите 4 месеца при първоначална лихва 6,79% , ми увеличиха лихвата с 1,5% и както всичко си бях изчислил за семейство с 2 деца и всички разходи за домакинство и др. ми тупнаха на гърба още 150лв. И при начална вноска 678лв прибавиха още 150лв , което като обща сума надхвърли всичките ми очаквания 828лв + годишни такаси обслужване + тормоза да ми правят на няколко пъти служебна застраховка след като знаят, че имам застраховки които сам си правя, на жилище и лични, просто вече НЕАМ НЕРВИ.
Имам и още какво да разкажа за инспекторката, която остана мноо очудена от факта, че съм прегледал погасителните планове и че съм забелязъл разликата от това, че по моя погасителен план излиза,че за 30г ще внеса 42 000лв повече от колкото ако ми е направила погасителния план какъвто и да било друг !!!
За България има много фактори, които ни карат да бъдем такива каквито сме, НО ! Нека не забравят, че българския манталитет е граден между потисничество и компромиси, възход и падение, предателство и сигурност, лъжи и вмешателство и много други перипетии, но лъвът се гневи дълго и с един скок,и захват захапва и се старае да убие жертвата си.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Сря 13 окт 2010 23:45

liubutu написа:Така сключихме сделка като оценката на апартамента ми беше 138 000лв . Трябваше да ми отпуснат 80% (110 400) ама какво стана незнам, като стойноста на апартамента беше 110 000лв , а банката ми отпусна 99 600 и от там започнаха мъките.

Колега, да не си объркал цифрите:
138 000 * 0,8 = 110 400
Ако оценката е била в последствие 110 000, то * 0,8 = 88 000, а те са ти дали 99 600, което е малко над 90%

Отделно ми изглежда, че си взел най-дългия погасителен период, защото пишеш, че при всички други варианти си щял да плащаш общо по-малко? Еми тва е нормално и общоизвестна зависимост:
дълъг период, малки вноски, голяма погасена сума
къс период, високи вноски, по-малка обща погасена сума

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Чет 14 окт 2010 9:13

Nikkolay написа:
icoico написа:Ако сега си купя жилище на подобен кредит,ще получа нотариалния акт за 67-мия си рожден ден :Mr Green Fun Предвид динамиката на икономическите процеси много по-вероятно е в един момент да се окаже тук:

ти нотариалния акт ще си го имаш и сега, само че айде забави плащането на вноските на банката с 4-5 месеца и ойде коня у ряката :!:
Иначе да, ЧСИ-тата вече се превърнаха в брокери :screwy

Ще види нотариален акт през крив макарон сега. Може да му дадат копие, в което като собственик е упомената банката кредитор. :Mr Green Fun
П.П. Всъщност може да има акт ако е ипотекирал друг имот или собственост.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Чет 14 окт 2010 9:48

естествено, че като купуваш имот имаш нотариален акт и си собственик-това първо
второ с друг акт най -често ипотекираш тоя имот в полза на банката и тя ти дава парата, да го платиш на предишния собсвеник
имаш си ипотека за n години, но ти си СОБСТВЕНИК, банката просто има право, ако спреш да плащаш да се удовлетвори предпочитително от твоя имот-само това...има спор дали ипотеката е вещно или облигационно право...за мен си е облигационно, но това не е важно
та акт си имаш, имаш си даже втори-за ипотека /освен, ако не е законна/ и си плащаш това е

Потребителски аватар
Bordiur
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Bordiur » Чет 14 окт 2010 10:01

Чудомир написа:
liubutu написа:Така сключихме сделка като оценката на апартамента ми беше 138 000лв . Трябваше да ми отпуснат 80% (110 400) ама какво стана незнам, като стойноста на апартамента беше 110 000лв , а банката ми отпусна 99 600 и от там започнаха мъките.

Колега, да не си объркал цифрите:
138 000 * 0,8 = 110 400
Ако оценката е била в последствие 110 000, то * 0,8 = 88 000, а те са ти дали 99 600, което е малко над 90%

Отделно ми изглежда, че си взел най-дългия погасителен период, защото пишеш, че при всички други варианти си щял да плащаш общо по-малко? Еми тва е нормално и общоизвестна зависимост:
дълъг период, малки вноски, голяма погасена сума
къс период, високи вноски, по-малка обща погасена сума

Не колега в ДСК ти отпускат 80% от оценената стойност на апартамент-а и след това правят незнам каква си оценка на оставашите пари. т.е.

138 000 * 0,8 = 110 400, 110 400 * 0,9 = 99 360.

Последна промяна от Bordiur на Чет 14 окт 2010 15:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Чет 14 окт 2010 14:20

Не те разбирам какво искаш да кажеш...
Bordiur написа:
Чудомир написа:...
liubutu написа:...

Не колега в ДСК ти отпускат 80% от оценената стойност на апартамент-а и след това правят незнам каква си оценка на остава6тите пари. т.е.

138 000 * 0,8 = 110 400, 110 400 * 0,9 = 99 360.

В такива дела няма неясни брънки по веригата. Или ми е ясно всичко от-до, под което се подписвам, или да си търсят друг.

liubutu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот liubutu » Чет 14 окт 2010 16:18

Казвам само да не се бесите със заем, след като в главата ви влезе единствената теза : - ИСКАМ ВСИЧКО, ВЕДНАГА!!!
Вземете се в ръце, за няколко години съберете парици и си купете нещо по джоба, а не като мен. Ако ви избяга това което сте си харесали, поне пари няма да дължите на никой.
Успех на всички! :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”