Каракачанско куче

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Re: Каракачанско куче

Мнениеот rokera671 » Нед 02 яну 2011 22:46

Предразположени са към рахит и задължително калции!Да ядът всичко ,но това не означава ,че трябва да го храниш с хляб!Поне докато расте,после вече не е толкова важно.

Потребителски аватар
BukTop
Автомобил: Impreza WRX + Polo 2F GT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BukTop » Нед 02 яну 2011 22:59

Да ядът всичко ,но това не означава ,че трябва да го храниш с хляб!Поне докато расте,после вече не е толкова важно.

Така е, да. Сега като каза си спомних, че като малка й давахме по-различна храна, но не се сещам точно каква, беше доста отдавна :)

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Нед 02 яну 2011 23:14

rokera671 написа:Предразположени са към рахит и задължително калции!Да ядът всичко ,но това не означава ,че трябва да го храниш с хляб!Поне докато расте,после вече не е толкова важно.

това се отнася за всяко кученце

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Нед 02 яну 2011 23:50

аз имам такова на 7 месеца е. вече кокалите ги яде като солети , освен ако не са много големи от тези бедрените. каракачанката разте 1 година и 8 месеца и през този период се храни само с храни с повече витамини и белтъчини. в момента ми е около 20 кг овчарката.

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пон 03 яну 2011 3:57

Имаме нещо подобно на село. Мелезче санбернар и карачнка. Вече е 5 годишно. Общо взето си е мързелив, пухкав добродушко, но пък респектира с външен вид(ползва се за пазач уж...). От малко е навън, до към втората година го хранехме с гранули, след това с каквото има - хляб, от бъркочите на прасетата и т.н. но за това пък есента си става трицифрен в килограми. Не знае какво е доктор. Вързано е на подвижен повод и се пуска рядко, щото бабата не може да го върже после, но въпреки това като го пусна за 4-5 минути овършава двора и ляга някъде и вече не иска да дивее...
П.П. Не знам нашето ли е нещо збъркано, но обожава домати. А съм го изтървал - бегом в градината и почва да плюска домати :screwy

Потребителски аватар
rokera671
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rokera671 » Сря 05 яну 2011 13:51

nikson85 написа:аз имам такова на 7 месеца е. вече кокалите ги яде като солети , освен ако не са много големи от тези бедрените. каракачанката разте 1 година и 8 месеца и през този период се храни само с храни с повече витамини и белтъчини. в момента ми е около 20 кг овчарката.

Колега и аз изкам кучетата ми да разтат до 1година и 8 месеца ама не става!!Разте до 9-10 месеца.От там нататък глава ,гръден кош и тн. ама за разтеж забрави.За разтеж имам в предвид височината в холката.

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Чет 03 ное 2011 23:04

На година вече кантара удари 40кг. :beer

Потребителски аватар
basata-user
Автомобил: pasat b5
Двигател: 1.8T AEB
Контакти:

Мнениеот basata-user » Чет 03 ное 2011 23:27

мисля че на колегата е същото може да ги попиташ memberlist.php?mode=viewprofile&u=177900 :wink:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пет 04 ное 2011 13:07

Положителни черти на породата
1.Добро здраве,отлична устойчивост на атмосферни условия от всякакъв вид.
2.Добър пазач смел и безкимпромисен.
3.Породата,която най-добре усвоява въглехидрати!!!Не случайно покрай стадата са се хранели с ярмата давана на домашните животни.Ерго-евтин порцион....най евтиния за куче с тези размери!-за пример:моето хайванче яде дневно по 1.5 кг чисто обезкостено пилешко(по изискванеоколо 3% от телесното тегло),200 г гранули,100 г кашкавал,комбинирани витамини и по 1 яйце на два дни.Кокали и хляб не е вкусвало!
....и толкоз
Минуси
1.Силно доминантни,своенравни и свободолюбиви!Държането само на синджир в двора е изненадало доста собственици!Лесно отключват немотивирана(за нас хората!) агресия.
2.Трудни за социализиране.....според именно поради това неподходящи за градски условия!(Не заради апартаментите,а заради хората сред които се налага да се разхождат)
3.Непригодни за обучение!!!И оттам трудни за социализиране и контакти с други хора и животни.
4.Изискват поне 10 км на ден активно движение!!!Дори и повече!!!
И сега мое лично мнение от наблюденията си вече 11 г по разходките с кучкари от Варна....
Куче с нисък интелект,...абе тъпо!!!!Но с добро здраве, силно,независимо , с енергия и много смелост .Пак казвам....това не е куче,което да разхождаш из града!
То си иска гора и поляна където да бяга на свобода!

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Съб 05 ное 2011 19:12

Да кажа , че това куче изобщо не е тъпо. Винаги го държа вързано с синжир има си кащурка. Не напада хора извън двора без никой да го закача. Но влезне ли някой в двора ще скъса синжира от яд. За една седмица се е превързва към хора и животни. Два пъти се отвързвало от синжира , като след това има исход към двора , но то най кротко си седеше пред входната врата вместо да излезне и да стане беля. Много се ядосва на хора които по някакъв начин му посягат все едно да го ударят. Седи мирно и кротко , ако никой не му обръща внимание. Към храната няма притенции и много обича кокали от пилешко месо. Обича да бъде разкарвано поне един път на два дена , иначе го хващат лудите и после като го искараш има вероятност да не го удържиш на синжира. Още като види специалния синжир за разходка и умира от радост. Има много голям усет за това как ще се развият нещата. Може би от куче до куче има разлика.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Съб 05 ное 2011 21:47

nikson85 написа:Да кажа , че това куче изобщо не е тъпо. Винаги го държа вързано с синжир има си кащурка. Не напада хора извън двора без никой да го закача. Но влезне ли някой в двора ще скъса синжира от яд. За една седмица се е превързва към хора и животни. Два пъти се отвързвало от синжира , като след това има исход към двора , но то най кротко си седеше пред входната врата вместо да излезне и да стане беля. Много се ядосва на хора които по някакъв начин му посягат все едно да го ударят. Седи мирно и кротко , ако никой не му обръща внимание. Към храната няма притенции и много обича кокали от пилешко месо. Обича да бъде разкарвано поне един път на два дена , иначе го хващат лудите и после като го искараш има вероятност да не го удържиш на синжира. Още като види специалния синжир за разходка и умира от радост. Има много голям усет за това как ще се развият нещата. Може би от куче до куче има разлика.

Колега,самият факт,че му даваш кокали от пиле(азбучно правило-абсолютна забрана за пилешки кости заради огромния риск от перфорация на стомаха или червата!) показва,че нищо не знаеш за кучешката физология и за отглеждането на кучета...камо ли за характеристиките на породите.Не обърквай питащия.Думата "тъпо" важи само за хората....по-точно казано поради вродената си доминантност и независимост това куче не става за служебно защото не може адекватно да се обучи и наистина има нисък интелект,а интелигентността е степен на развитието на заложения интелект.За толкова години аз не съм виждал БОК да върви редом без повод сред хора или да изпълнява безпрекословно команди...за разлика от немската овчарка(класика!!!),доберман,ротвайлер и др....все кучета използвани като служебни.Ето това имах впредвид.
И още нещо...кучето се разхожда два пъти дневно...за тази порода не по-малко от 10 км ДНЕВНО!Имаш куче,което може да осакати или убие човек или друго животно,а не си си направил труда поне малко да го опознаеш и контролираш.И нека спазваме правилото на форума да не даваме съвети ,които могат да навредят!

Потребителски аватар
nikson85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikson85 » Съб 05 ное 2011 22:35

joker написа:
nikson85 написа:Да кажа , че това куче изобщо не е тъпо. Винаги го държа вързано с синжир има си кащурка. Не напада хора извън двора без никой да го закача. Но влезне ли някой в двора ще скъса синжира от яд. За една седмица се е превързва към хора и животни. Два пъти се отвързвало от синжира , като след това има исход към двора , но то най кротко си седеше пред входната врата вместо да излезне и да стане беля. Много се ядосва на хора които по някакъв начин му посягат все едно да го ударят. Седи мирно и кротко , ако никой не му обръща внимание. Към храната няма притенции и много обича кокали от пилешко месо. Обича да бъде разкарвано поне един път на два дена , иначе го хващат лудите и после като го искараш има вероятност да не го удържиш на синжира. Още като види специалния синжир за разходка и умира от радост. Има много голям усет за това как ще се развият нещата. Може би от куче до куче има разлика.

Колега,самият факт,че му даваш кокали от пиле(азбучно правило-абсолютна забрана за пилешки кости заради огромния риск от перфорация на стомаха или червата!) показва,че нищо не знаеш за кучешката физология и за отглеждането на кучета...камо ли за характеристиките на породите.Не обърквай питащия.Думата "тъпо" важи само за хората....по-точно казано поради вродената си доминантност и независимост това куче не става за служебно защото не може адекватно да се обучи и наистина има нисък интелект,а интелигентността е степен на развитието на заложения интелект.За толкова години аз не съм виждал БОК да върви редом без повод сред хора или да изпълнява безпрекословно команди...за разлика от немската овчарка(класика!!!),доберман,ротвайлер и др....все кучета използвани като служебни.Ето това имах впредвид.
И още нещо...кучето се разхожда два пъти дневно...за тази порода не по-малко от 10 км ДНЕВНО!Имаш куче,което може да осакати или убие човек или друго животно,а не си си направил труда поне малко да го опознаеш и контролираш.И нека спазваме правилото на форума да не даваме съвети ,които могат да навредят!

През два дена го разкарвам , но километрите са повече от 10км. Много обича да се къпе по реките. Обикновено го разкарвам в извън населено място и го отвързвам от синжира и то тича свободно , но не се отделя на повече от 200 метра от мен. Това за кокалите знам , че кучето още от рано като стане на година трябва да яде кокали , за да може да изгради защита срещу перфорация на стомаха или червата. А на кучета които не са давани кости има вероятност да стане това. И в интернет съм чел подобно нещо за костите. Но аз не му давам много често кости. В близкия едни месец съм спрял да му давам вече.

Потребителски аватар
1z
Автомобил: seat ibiza
Двигател: atd

Мнениеот 1z » Нед 06 ное 2011 15:41

joker написа:

Не обърквай питащия.Думата "тъпо" важи само за хората....по-точно казано поради вродената си доминантност и независимост това куче не става за служебно защото не може адекватно да се обучи и наистина има нисък интелект,а интелигентността е степен на развитието на заложения интелект.За толкова години аз не съм виждал БОК да върви редом без повод сред хора или да изпълнява безпрекословно команди...за разлика от немската овчарка(класика!!!),доберман,ротвайлер и др....все кучета използвани като служебни.Ето това имах впредвид.
[/quote]

Не съм съгласен ама никак!Без да конкретизирам каракачанката,над 60% от ловните породи имат силно развита вродена доминантност и независимост.Значи ли това че една овчарка дето се обучава 5 пъти по лесно и е 10 пъти по-изпълнителна от един ягдтериер например, има по висок интелект от него?Не е редно да поставяш в един кош каракачанката и немската овчарка едното е следствие на естествена еволюция а другото е искуствен подбор.Едното пази животни от животни а другото охранява човек и имущество.

п.с защо говориш за служебно човека каза че му трябва за двора,на мястото на добрермана ако сложиш ризеншнауцер ще изглежда доста по представително :beer

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Нед 06 ное 2011 20:38

nikson85 написа:През два дена го разкарвам , но километрите са повече от 10км. Много обича да се къпе по реките. Обикновено го разкарвам в извън населено място и го отвързвам от синжира и то тича свободно , но не се отделя на повече от 200 метра от мен. Това за кокалите знам , че кучето още от рано като стане на година трябва да яде кокали , за да може да изгради защита срещу перфорация на стомаха или червата. А на кучета които не са давани кости има вероятност да стане това. И в интернет съм чел подобно нещо за костите. Но аз не му давам много често кости. В близкия едни месец съм спрял да му давам вече.
Вземам си думите назад ИЗВИНЯВАМ СЕ!!! :banghead: и те поздравявам!!!Дано има повече като теб,които се отнасят към кучето като към верен приятел,а не като към средство за забавление или не дай Бог за печалба... :да:
1z правиш си грешни изводи,но не му е мястото тук да спорим....riesenschnauzer също спада към т.н. служебни кучета...а добермана за разлика от ротвайлера наистина не може да живее на открито и наистина е свръхселекционирана порода....както и немската овчарка създадена през 1914 г от барон фон Стефановитц...но пък ротвайлерът е първична порода използвана още от римските легиони...абе темата е безкрайна :beer

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 07 ное 2011 0:23

Българската овчарка няма нищо общо с каракачанката и като структура, и като характер и като всичко друго... не заблуждавайте човека :)
Също няма и особености при отглеждането на тая порода щото не е претенциозна и е много здрава. За каракачанката сигурно е съвсем друго.
Кокалите не са гот по принцип да се дават системно. Така тука почина една овчарка от неизхождане и подуване в стомаха. Мислехме че е отровена щото са доста своенравни. А те заседнали вътре и не може да ги смели. :? :(

Върни се в “ОФФ-Топик - други”