Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Re: Това лято смятам да се газифицирам и да се топля на газ.

Мнениеот chefito » Пон 17 яну 2011 16:37

Ясно....явно термостатът ми е за топлите страни :? или съм правен за Африка.... :kissy:

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Пон 17 яну 2011 17:01

mufin написа:Това са легенди колко било скъпо на газ, толкова често ги чувам че ако не бях го правил и аз щях да им повярвам ....
Цената на инсталацията е само с около 1000 лева над парно на въглища.
Вътрешната инсталация е абсолютно същата - радиатори, тръби, термовентили.
Разликата идва от малко по-скъпия котел (около 1500 лева хубав на газ/ 1200 на въглища, 70 лв за терморегулатор и около 500 лв за документация.
За моя апартамент (колкото твоя) цялата инвестиция не премина 5000 лв с труда.
При всички случаи четИри хубави мощни климатика са по-скъпи. А аз не обичам да спя на течение, така че тоя вариант за мен не съществува

За декември месец сметката ми за газ е 159 лв, като подържам 23 градуса денем и 21 нощем. От тези 159 лв около 30-40 е топла вода, така че реално съм се топлил с 120-130 лв :!:

Колега, ще споделиш ли каква квадратура отопляваш, та ти е такава сметката?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 17 яну 2011 17:04

ISRalien написа:
mufin написа:Това са легенди колко било скъпо на газ, толкова често ги чувам че ако не бях го правил и аз щях да им повярвам ....
Разликата идва от малко по-скъпия котел (около 1500 лева хубав на газ/ 1200 на въглища, 70 лв за терморегулатор и около 500 лв за документация.
При всички случаи четИри хубави мощни климатика са по-скъпи. А аз не обичам да спя на течение, така че тоя вариант за мен не съществува

За декември месец сметката ми за газ е 159 лв, като подържам 23 градуса денем и 21 нощем. От тези 159 лв около 30-40 е топла вода, така че реално съм се топлил с 120-130 лв :!:

И на мен това ми е много интересно :roll:

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 17 яну 2011 17:51

forski написа:
ISRalien написа:

И аз чакам да видя.
Че и този колега
vasko01 написа:
mely написа:Преди 4 години бях и аз пред дилема.Така и така правих ремонт ...да слагам ли газ.Кооперацията е газифицирана /впоследствие разбрах че почти никой вече не я ползва/.Преди 4 години материалите без труда ми лягаха към 7 хил лв.Става въпрос за апартамент 129 кв.
Цената на газта тогава за битови нужди беше около 600 лв за 1000куб.м.Като ударих чертата :horror: :horror: .
Испрасках Дайкините . ...за тези години студ не съм видял..сметка над 220лв също.
В момента цената на газта е 905 лв за 1000куб.м и то за промишлени абонати/за битови е по скъпа/.Предполагам материалите и труда също са се вдигнали.Направи си сметката мнооооооооого добре.
Като смяташ имай на предвид ,че ток пак ще си плащаш - хладилник,осветление,съдомиялна и т.н поне едни 30-50 лв на месец.

И какво излиза , аз плащам 250лв. на по голяма квадратура и готвя и се къпя на газ , у нас е 22-24гр. определено не студувам хмм ,май на газ спрямо климатик не било чак толкова по скъпо.

...абе вие как се топлите с по 0,200 м3 на месец :shock :shock странна работа ама знаеш ли
Досега от всичките си познати и приятели които са на газ /а те доста се подлъгаха навремето/ само един казва че е доволен ама като го знам че той е от хората дето никога няма да си признае че се е набутал ,че даже и да не е сам и още някой ще се опита да обуе.....Та да не би някой от вас и той така..
Колеги , не си ги мерим ...Колегата е попитал и иска да разбере дали е рентабилно така че нека сме коректни.Аз говоря от гледната точка на човек който плаща газ от 10г/не у дома/.Мога и копия на фактури да приложа за тези години.....Така че...
А и за инсталацията мога да поспоря...Вярно че почти същата като за камина с водна риза но за 130 м2 ела ми я направи за 5000лв ама както трябва- с алуминиеви радиатори,медни тръби и т.н + котел плащам веднага и ще почерпя

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 19:11

mely написа:
forski написа:
ISRalien написа:

И аз чакам да видя.
Че и този колега
vasko01 написа:
mely написа:Преди 4 години бях и аз пред дилема.Така и така правих ремонт ...да слагам ли газ.Кооперацията е газифицирана /впоследствие разбрах че почти никой вече не я ползва/.Преди 4 години материалите без труда ми лягаха към 7 хил лв.Става въпрос за апартамент 129 кв.
Цената на газта тогава за битови нужди беше около 600 лв за 1000куб.м.Като ударих чертата :horror: :horror: .
Испрасках Дайкините . ...за тези години студ не съм видял..сметка над 220лв също.
В момента цената на газта е 905 лв за 1000куб.м и то за промишлени абонати/за битови е по скъпа/.Предполагам материалите и труда също са се вдигнали.Направи си сметката мнооооооооого добре.
Като смяташ имай на предвид ,че ток пак ще си плащаш - хладилник,осветление,съдомиялна и т.н поне едни 30-50 лв на месец.

И какво излиза , аз плащам 250лв. на по голяма квадратура и готвя и се къпя на газ , у нас е 22-24гр. определено не студувам хмм ,май на газ спрямо климатик не било чак толкова по скъпо.

...абе вие как се топлите с по 0,200 м3 на месец :shock :shock странна работа ама знаеш ли
Досега от всичките си познати и приятели които са на газ /а те доста се подлъгаха навремето/ само един казва че е доволен ама като го знам че той е от хората дето никога няма да си признае че се е набутал ,че даже и да не е сам и още някой ще се опита да обуе.....Та да не би някой от вас и той така..
Колеги , не си ги мерим ...Колегата е попитал и иска да разбере дали е рентабилно така че нека сме коректни.Аз говоря от гледната точка на човек който плаща газ от 10г/не у дома/.Мога и копия на фактури да приложа за тези години.....Така че...
А и за инсталацията мога да поспоря...Вярно че почти същата като за камина с водна риза но за 130 м2 ела ми я направи за 5000лв ама както трябва- с алуминиеви радиатори,медни тръби и т.н + котел плащам веднага и ще почерпя

Ами не че си ги мерим ама то при газта е като при климатиците , можеш да си купиш MIDEA можеш и DAIKIN ако твойте приятели са си купили някакви "супер" котли mhihi не са инвестирали в истински програматор и системата им е сметната едно към гьотере хмм еми може и да са им високи сметките.Не знам кое скъпо и кое не но за да се стопля у нас ще ми трябват 5 климатика по 1500лв. сещаш ли се колко е :roll: и никога няма да ми е толкова топло колкото с газта да не говорим че цяла зима ще се чувствам като че ли съм във входа на ЦУМ mhihi . Климатиците имат и една друга екстра , сушат въздуха (имаше тези дни и тема тук някъде) това при газта го няма.

П.С. Това за климатиците не го говоря ей така , имам климатик който ползвам лятото но съм го пробвал как топли.

Последна промяна от vasko01 на Пон 17 яну 2011 19:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 17 яну 2011 19:23

Тия пък са големи изедниците,миналата седмица бяхме подали молба за присъединяване и днес получихме следната оферта
Изображение
като точка четвърта щяла да отпадне,ако сме намерили поне още едно семейство което желае услугата :shock .
Как пък да не тръгна да убеждавам съседите да се включат и те,после да си мислят ,че съм им длъжен нещо...хеле пък ако не са доволни.
Утре ще отида и ще им кажа,че ако отпадне т.4 ще се вържа,ако не,здраве да е има и други начини за отопление.
Вместо да кажат,че изграждането ще е от тях,да ме зарибят нещо,те ми вкарват @аси и офертата.

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 19:27

Това при нас го нямаше но цените сега може да са други, а и аз съм в къща ,знам ли.

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Пон 17 яну 2011 19:58

То и аз съм в къща и поради това шанса да намеря други мераклии е никакъв :D .

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 17 яну 2011 20:26

vasko01 написа:

Абе все коркорбашии го "раздават " все с по едни "малки" фирмички.Аз "не разбирам" ама котлите им са като извънземни - дистанционни , датчици за движение и кви ли не екстри ама пак псуват.За изолации няма да говоря единия е с фибран 10 см отвън и гипсокартан с вата отвътре , троен стъклопакет с К-стъкло двойно.....абе сякаш ще идва ледниковата епоха.......ама реве като му дойде сметката.
FELIPE написа:Тия пък са големи изедниците,миналата седмица бяхме подали молба за присъединяване и днес получихме следната оферта
Изображение
като точка четвърта щяла да отпадне,ако сме намерили поне още едно семейство което желае услугата :shock .
Как пък да не тръгна да убеждавам съседите да се включат и те,после да си мислят ,че съм им длъжен нещо...хеле пък ако не са доволни.
Утре ще отида и ще им кажа,че ако отпадне т.4 ще се вържа,ако не,здраве да е има и други начини за отопление.
Вместо да кажат,че изграждането ще е от тях,да ме зарибят нещо,те ми вкарват @аси и офертата.

Чакай така се започва :mrgreen:

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 17 яну 2011 20:30

mely написа:
forski написа:Колега, ще споделиш ли каква квадратура отопляваш, та ти е такава сметката?

И аз чакам да видя.

Дочакахте!!!!
Топля 120 кв.м - две спални, хол, дневна, кухня, баня
Топля с програматор - сутрин няма никой и от 8 до 14 часа е настроен на 20 градуса.
След това до 23 часа е настроен на 23 градуса.
През нощта е 21 градуса, а за събуждане около 7.00 вдига отново до 23 градуса.
Като сменят учебната смяна втория срок, сменям програмата и сутрин е топло, а следобед до 17.30 е 20 градуса.
В събота и неделя целодневно е 23 градуса.

Имам перфектна вътрешна изолация от 10 см вата и гипсокартон по външните стени и тавана и немска петкамерна дограма с 3слоен стъклопакет.

Забравих да напиша че цялата галимация с програмите съм я направил през ноември и от тогава съм забравил за парното - то си работи на фонов режим :D

Високи сметки имат хора с калпави котлета и лоша изолация. Но най вече такива , които не регулират температурата - котела бачка нон стоп 24 часа. Давате си сметка колко дърва или кюмюр биха отишли при такъв режим
Всичките ми познати са на газ и имам много добри впечатления и затова смятам че е хубаво да секоментира от хора с опит, иначе лесно се раждат и разпространяват заблуди

FELIPE написа:като точка четвърта щяла да отпадне,ако сме намерили поне още едно семейство което желае услугата :shock .

При нас е кооперация и тези раходи ги пое Овъргаз. Иначе се смяташе по 30 лв на линеен метър газова тръба
Много им е тъпа маркетинговата политика на Овъргаз - особенно когато става дума за изграждане на инфраструктура. Може да ползваш кредит по Енергийна ефективност за котела, излиза 20% по-евтино

Последна промяна от mufin на Пон 17 яну 2011 21:17, променено общо 1 път.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 17 яну 2011 20:52

На работа "топля" с климатик, та не ми го хвалете. Цял месец не мога да си оправя врата - гадното нещо духа директно там

Последна промяна от mufin на Пон 17 яну 2011 21:03, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пон 17 яну 2011 20:54

liuboo написа:Здравей градски,искаш да слагаш газ,всеки който е сложил и го познавам не е доволен от сметката,скъпо е .Аз се отоплявяам на ток чрез климатици,сложил съм два инвертора-втора употреба Национал- 10 и 12-ка и съм доволен в най големия студ миналата година -18гр. съм платил 180лв.,всичко - /75кв./ апартамент.Сега два поредни месеца съм платил по 80лв.Но при всеки е различно аз съм сменил дограмата,сложил съм вътрешна изолация на външните стени и тавана.,та искам да кажа че сметката зависи от състоянието на дома.

Абсолютно точно мнение! :beer

Потребителски аватар
mely
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 17 яну 2011 21:30

[quote="mufin"][/quote]
Колега ми у вас през половината ден няма никой.Моята сметка е при 24/7 с 2 малки деца съм.
И за мен температура/като при някои други колеги mhihi mhihi /от 23 градуса си е бая хладно...хеля пък с малки деца.
Програмата енергийна ефективност за физически лица умря.В смисъл че няма банка която да финансира проекта.

mufin
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mufin » Пон 17 яну 2011 21:42

mely написа:
mufin написа:

Колега ми у вас през половината ден няма никой.Моята сметка е при 24/7 с 2 малки деца съм.
И за мен температура/като при някои други колеги mhihi mhihi /от 23 градуса си е бая хладно...хеля пък с малки деца.
Програмата енергийна ефективност за физически лица умря.В смисъл че няма банка която да финансира проекта.

Споко, не си се набутал. Не го вземай навътре, не искам да те убеждавам в нищо :D
23 градуса измерени ниво 50 см (където ми стои термостата) са 25 градуса на нивото на климатика.
У дома е си е жега, повярвай. Имам съседи които се топлят с климатик, при всяко посещение го забелязват.
За мен газта си е най-доброто.
Всякакво твърдо гориво излиза на подобна цена и е крайно неудобно
Климатика за мен не е никаква алтернатива, защото е шумен, нездравословен и не топли. А и само като си представя как ще изглежда сградата като на всеки етаж цъфнат по четири ръмжащи външни тела.
Човека е попитал за газ

vasko01
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vasko01 » Пон 17 яну 2011 22:23

mely написа:
vasko01 написа:

Абе все коркорбашии го "раздават " все с по едни "малки" фирмички.Аз "не разбирам" ама котлите им са като извънземни - дистанционни , датчици за движение и кви ли не екстри ама пак псуват.За изолации няма да говоря единия е с фибран 10 см отвън и гипсокартан с вата отвътре , троен стъклопакет с К-стъкло двойно.....абе сякаш ще идва ледниковата епоха.......ама реве като му дойде сметката.

Ми да се грее на кимур :mrgreen: , всъщност ако са очаквали на газ да им е без пари, е нема как да стане аз като вкарвах газ знаех, че ще ми стъпва по скъпо от на дърва и не съм го правил за да пестя за сега сметките ме устройват и те така.Що се отнася до изолации ,аз съм също със фибран отвън и не навсякъде гипсокартон отвътре, дограмата ми е 5 камерно ПВЦ с К-стакло но май беше двоен стъклопакет.Котлите не знам какви датчици имат но един познат като си вкарва газ преди 5 години и скотлето му вървеше с някакъв жичен термостат като тези на подовите, не беше доволен и заедно с мен си взе товаhttp://www.cabsat.ro/site2008/?lang=ro&menu=produse&categoryid=29&productid=192 сега казва, че има разлика в сметката а няма защо да ме лъже.Част от моята система е водно подово и като се нагрее тоя под няма стинене може и от там да има икономия :?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”