повод за размисъл ....................

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
buller
Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
Двигател: 1_8T AWT

Re: повод за размисъл ....................

Мнениеот buller » Пон 21 фев 2011 9:13

Колеги, отново разделение.
Сини и червени, мързеливи и работливи, емигранти и останали в БГ.
Мисленето не се променя от ходене в чужбина... Това е до манталитет.
Ще дам пример - мой познат, пътувайки в чужбина си купува винетки, защото "пътищата били хубави" и "има сериозни санкции". Познайте дали при връщането си в България закупува винетен стикер :|
Не можеш да убедиш Ганьо, че нещата ще са по-добри и за него, ако спре да си хвърля фаса на улицата.
Или ако го убедиш, че промяната няма да се извърши от тези отгоре, защото статуквото им е угодно и той трябва да погледне собствения си двор, преди да съди и отсъжда за другото.
Всяко следващо правителство измисля свой начин да злоупотребява и така колелото се завърта отново...
Нещата ще се променят, ако ние - като обществени единици осъзнаем, че трябва да бъдем едно цяло, за да има някаква полза.
Не да се делим на учители, полицаи, медици и други...
А от това, че можещи хора "изтичат" в чужбина е само в ущърб за България :!:
Кой ще остане - мангустите и тези, които нямат никакви амбиции да надскочат себе си... И една малка прослойка, от която да взимат социалните помощи на цветнокожите...

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 21 фев 2011 11:04

Всеки сам си избира. Но това, че си в чужбина не те прави национален герой, нито това, че си останал тук в мизерията. Ето ви една друга тема за размисъл. Защо хората от селата, където бяха независими обработвайки земя, ги натикаха в градовете да работят по разни заводи, които сега всеки ден фалират и се закриват? На тяхно място отварят магазини и молове дето няма и убит човек да пазарува вътре. Навсякъде по света е същото сега. Нима в чужбина се чуствате по-независими или какво? Работейки за същите тия като тука. :roll: По скоро допринасяте за "заводите", отколкото за държавата пращайки пари тук, защото и ние купуваме от същите тия "заводи". А тия дето пък тук работят още повече допринасят щото и заплати не получават даже, а само си работят. А производството реално е 0, защото всичко се внася. :lol:
А времето на тия хора дето пишете за тях е било съвсем 100 пъти по-различно от сегашното. Тогава робството не е било финансово за 1 хляб, щото са имали какво да се хранят. И то в изобилие, от където и да минеш. Дори по време на робство нивите са се обработвали с пълна сила. А ти що избяга като роб в чужбина, ами не отиде да помагаш на дядо си на село?! А тия другите тука кой ли ги зароби по София и големите градове? Да плащат примерно по 5 лева за кутия цигари, при положение, че тютюна е без пари. И какво реално произвеждат там по офисите освен фекалии? :roll: Пак са виновни сигурно мекеретата. mhihi Сега вече даже и природата е болна, а връщане назад няма. mhihi
Пък свободните и независимите хора си ги има все още. Седят си нависоко и не им пука въобще, дали ще им прати някой "герой" от чужбина или държавата ще им даде 100 лева пенсия. :D

Потребителски аватар
Дашо
Пернишки бек
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Дашо » Пон 21 фев 2011 12:16

niks76 написа:...
аз лично винаги съм смятал че всички трябва да поизлязат за по няколко години да поживеят навън,за да се промени типичния бг манталитет

Пример за типичната българска непълноценност.
Не намирам за нужно да се ходи в чужбина, за да бъдеш пълноценен човек и българин!
Вредно за нас е пълното копиране на западния модел тук. Като темперамент ние сме различни.

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 21 фев 2011 17:08

Дашо написа:
niks76 написа:...
аз лично винаги съм смятал че всички трябва да поизлязат за по няколко години да поживеят навън,за да се промени типичния бг манталитет
... Като темперамент ние сме различни.
Като манталитет Дашо, като манталитет...

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пон 21 фев 2011 17:46

не става като кон с капаци-какво копиране да се търси от западния модел и трябва ли ? щот сме най във всичко ,не значи че не може да се гледа по нашироко .с екскурзия няма как да стане-без да сравниш по различното пък още по малко..........
добре де ,дайте ми отговор защо все повече млади хора напускат Бг :?: :?: :?:

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пон 21 фев 2011 18:59

ето сега ще ти кажа защо
защото онзи ден бях на пазар и заплащането ми за 2 работни часа ми позволява да си закупя 400гр кашкавал,а не е като да бачкам малко платена работа със не малко изисквания за знания,над 1000 и нещо качвам спокойно,това се води за добра заплата тук :screwy може би е била преди 3 години,сега е глад :x
Живее се по спокойно,няма параноя че ще ни оберат,откраднат музиката,прецакат телефонните оператори и др. децата ти ще израстнат в среда с по хубав манталитет,и ще имат по добра реализация ако учат :да:
И не,недей да се връщаш,аз съжалявам сега че съм го направил :?

На 34 г съм,и съм живял и там,и тук.Сигурно мога да преценя.Единствено ще ми липсват приятелите!!!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Пон 21 фев 2011 20:01

Matematiks написа:ето сега ще ти кажа защо
защото онзи ден бях на пазар и заплащането ми за 2 работни часа ми позволява да си закупя 400гр кашкавал,а не е като да бачкам малко платена работа със не малко изисквания за знания,над 1000 и нещо качвам спокойно,това се води за добра заплата тук :screwy може би е била преди 3 години,сега е глад :x
Живее се по спокойно,няма параноя че ще ни оберат,откраднат музиката,прецакат телефонните оператори и др. децата ти ще израстнат в среда с по хубав манталитет,и ще имат по добра реализация ако учат :да:
И не,недей да се връщаш,аз съжалявам сега че съм го направил :?

На 34 г съм,и съм живял и там,и тук.Сигурно мога да преценя.Единствено ще ми липсват приятелите!!!

А може би това е най-важното...и когато го има всичко останало се преодолява!!!!Не е мое мнение,а на един германец доцент по позитивна психология...превеждах в симултантен превод няколко негови лекции във Варна.Той живя 2 години тук и бе възхитен от българите.Твърдеше категорично,че приятелството и силната семейна връзка при българите ни е спасила през най-тежките години от нашата история.Казваше(говоря за 90-те години на миналия век :lol: ),че ако в Германия възникне подобна ситуация ще има рязък скок на самоубийствата и психичните заболявания!

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 22 фев 2011 0:08

Вярно е на 100% :? Имам приятел който живее в Германия от доста време,има хубава работа,инженер е идва ми на гости често,при нас махалата е стара само от къщи(вече не е така),хората се познават от 100 години и всички са приятели,та като ми дойде на гости докато отидем за бира и вече имаше 2 оферти за Барбекю и бири по дворовете.Човека гледаше ето така :shock :shock :shock каза,че това и с 30000 заплата не може да си го купи в Германия :wink: .Но пък всичко е въпрос на приоритети все пак :да:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 22 фев 2011 2:07

И аз като се прибера в БГ гледам като твоя приятел колега. Не че не ми е познато как може да виси човек на по биричка, обаче точно това е разликата в живота "тук" и "там" - хората са по-затворени, ако искаш даже го наречи егоистични. Отделно къде ще бичиш навън, като на първите 30 мин ше ти протече сопола заради времето. Да не говорим, че висене пред блока не съшествува като понятие (освен в гетата при приятелите с броениците, ама и тва е рядкост)²

Иронично: Докато ти бичиш на барбекю аз тая вечер изгубих 3 часа да си правя данъчната декларация. Не че съм взел кой знае кви пари - ама точно за това трябва да се направи прецизно, за да си вземеш някой лев обратно. И понеже ползвам нещо подобно на счетоводен софтуер за целта, ми отне само 3 часа да намеря къде да вкарам данните за 2010.

Миналата година същата операция ми отне 13 часа работа (софта води статистика колко време си прекарал в обработка). Въобще не отварям дума за това, колко време ми е отнело да науча основните положения на немското данъчно право. И смело мога да твърдя, че поне 80% от немските ми колеги ги бия по знания в тази насока. Не че се тупам в гърдите - ама редовия немец си дава документите на счетоводителя и му вика "Дерзай". Да ама само с дерзай не става, щото счетито ти прави "стандартна програма", защото не е в негов интерес да ти направи нещата прецизно. Той ги прави да са "що-годе добре"...Тва малко отклонение се получи...

Ще кажеш: Взел пари, да си им бере гайлето. Да, прав си. Който не работи няма този проблем. Обаче тука всичко е така - понеже аз мразя повърхностно свършена работа всичко, абсолютно всичко ми отнема страшно много от времето, така че не ми остава време да ходя по барчета. С тва темпо от тука в БГ няма да може да се живее.
Друг пример: пътя до работа ми е 40 км. Ще кажеш - нищо не е. Да, самата отсечка е иизи, но сметни колко често трябва да съм на газовата колонка, колко често сменям масло (смяна на масло: 40 км път в едната посока!)...Друго: Почти всяко нешо, което не е за ядене, се поръчва от Интернет, защото от магазините наоколо ти режат главата с 20/30/...% надценка. За всяко такова поръчване има търсене в нета, кой артикул, от кой магазин, на ква цена....Да, тва са бели кахъри, признавам, но няма кой да го свърши за нас, нито има тая пропаганда от "уста на уста", както е в БГ. И всичко се върти около липсата на време....

Друг пример: Тука всеки иска нещо от тебе, нерядко се объркват в някви институции за нещо, трябва да ги поправяш, да спориш с тях, да пазиш кореспонденцията и прочие...А сега помисли ква инфраструктура има една служба Х, там всичко се пази и е налично по ПЦтата, и ти вадят неща отпреди 3-4 години с 2 клика.
За да може АЗ да съм компетентен в спора трябва аз да мога да си намеря информацията по същия начин..Може да си представиш това какъв мениджмънт вкъщи изисква, което аз правя в моето свободно време "между другото"

Просто темпото в БГ не такова - по-живо е, по-шарено, но не е по-динамично. Ако ме разбираш...Затова и хората могат да си позволят на киснат на биричка....пък после зле било....Еми как няма да е...

²: Сещам се за една актуална истинска случка: Влиза някъв мургав субект в БГ магазина за хранителни, който е на сравнително оживено място в центъра на града. Купува си една бира и един суджук, след което се обръща към продавачката и казва: Какче, дай едно столче да седна тука отвънка да си изям суджука....
А сега си представи на пъпа на центъра в Германия как един балканец седнал на стол ръфа един суджук с бира в ръка mhihi

Последна промяна от Чудомир на Вто 22 фев 2011 2:25, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
elimn
Автомобил: Golf V
Двигател: BKD 2004

Мнениеот elimn » Вто 22 фев 2011 2:09

...

Последна промяна от elimn на Вто 22 фев 2011 17:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Вто 22 фев 2011 7:33

Само някой от не емигрантите да съм му прочел "реване" по адрес на цените на горивата, или пък цигарите... Карате коли пък се се оплаквате, що се оплаквате нон стоп? Сега пък емигрантите Ви били с нещо криви, че избягали и прочие, само уважение към тях, защото лично знам как им се скъсват дупарите от бачкане... И не съм чул повечето да се оплакват.. А тук всеки ден слушам оплаквания...

Статията е на 100% вярна, просто няма с какво да го обориш тоя човек..

П.с Много искам да чуя мнението на някой работодател в форума..какво мисли по въпроса.. 8)

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 22 фев 2011 9:24

невъзможно е манталитета да остане същия след няколко години престой с друга култура,най малкото мирогледа става доста по широк ,а злобата и завистта нещо почти не се усещат дори и сред гладните.........
с две приказки никой не гледа в канчето на другия и не го интересува -ако е кадърен се оправя ,ако не -си е за негова сметка.
това все още липсва в България

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Вто 22 фев 2011 12:15

Чудомире бил съм в тази ситуация,бил съм 9 години!!!
Но не може да се оправдаваш със заетостта си,по-скоро всичко се свежда до това колко са затворени хората,хеле пък германците-така че,знам че го чувстваш още повече това ,че си сам като куче там :?

Манталитета ни куца,това е истината,но си има и хубави черти,които не са за пренебрегване :обичам ви

И не,не е до устискване,въпроса е да си подготвен и да се потрудиш за това!!!Най малкото да имаш знания,за да те оценят,да научиш езика и други неща :wink: Щото то е най лесно,Пешо зидаря заминава за Испания у бригата на гошо,щото давали илядо и петстин ойро- икато остане без работа,като не знае езика,кой ще му помогне,освен самият той 8) ,но трябва да е подготвен!То е ясно,че после ще спи по пейките,че може и да не му платят,ако не знае езика,няма да знае и как да си поиска парите дори :twisted:

Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

Мнениеот Чудомир » Вто 22 фев 2011 12:57

Аз не се оправдавам с заетост, нито се чувствам като куче. Единствено искам да кажа, че всяка една страна от монетата има положителни и отрицателни страни. Единствено исках да покажа, че макар и бели кахъри, нещата, които ми изяждат времето са от съвсем друго естество, непознато на мнозинството по БГ ширините. Един вид административния овърхед е в пъти по-голям, за сметка на това е улеснен доста в технически аспект (всичко е на един телефонен разговор разстояние, номерата ги има в интернет), за да може човек за отрязък от време да свърши повече неща.
В БГ имам винаги чувството, че за същата единица време ще свърша 1 нещо.

Друго: (Много пресилено и образно казано:) Като иска някой всяка вечер да седи на лафче и бира, да не се оплаква, че не може да си купува само френски кашкавал.

И докато аз като българин по рождение съм видял голяма част от БГ действителност (макар и не цялата), то често говорещите за чужбина имат грешно впечатление за там.

За другото си прав - особено че хората заминали навън не са готови на промяна и/или нямат план как да стигнат до това, за което мечтаят (говоря за реализируеми мечти). И докато това е така ще е реалност и твоя пример със спане по пейките

Потребителски аватар
2.4I
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 2.4I » Вто 22 фев 2011 16:39

StS написа:Само някой от не емигрантите да съм му прочел "реване" по адрес на цените на горивата, или пък цигарите... Карате коли пък се се оплаквате, що се оплаквате нон стоп? Сега пък емигрантите Ви били с нещо криви, че избягали и прочие, само уважение към тях, защото лично знам как им се скъсват дупарите от бачкане... И не съм чул повечето да се оплакват.. А тук всеки ден слушам оплаквания...

Статията е на 100% вярна, просто няма с какво да го обориш тоя човек..

П.с Много искам да чуя мнението на някой работодател в форума..какво мисли по въпроса.. 8)

Вярно е колега ,в чужбина се работата се работи по 8ч. от 8ч. работно време ,тук работното време ,количеството свършена работа и КПД-то на работника определено не са в логическа последователност (в масата случаи) ,работил съм И в чужбина (макар и за кратко) И в България ,а от 6-7г. развивам частен бизнес ,като за тия години се нагледах на какво ли не,на Запад това което видях е ,че финансовите резултати на работодателя са пряко-обвързани с ефективноста на неговите работници и донякъде способноста му да взима правилните управленски решения ,тук в мила родна България нещата седят малко по-различно ,парите се изкарват ГЛАВНО от способноста на конкретния „бизнесмен" да уреди или спазари дадена стока или услуга ,тук огромна част от бизнеса минава ,а не малка част от него се И издържа от държавата ,ето тук може би най-вече се случва това УРЕЖДАНЕ ,в случая обикновенния работник е с много малък показател в уравнението на парите в България ,дори и да работи х 2 на западния си колега ,то няма как да вземе това което ще получи на Запад .
Да допълня - въпреки по-горе изписаното ,не оправдавам хората които не си вършат работата (мнозинството в България) ,аз за себе си съм възприел - плащай честно и коректно спрямо реално извършената работа (за жалост в не-малка част от случаите работниците са недоволни).

Върни се в “ОФФ-Топик - други”