И аз като се прибера в БГ гледам като твоя приятел колега. Не че не ми е познато как може да виси човек на по биричка, обаче точно това е разликата в живота "тук" и "там" - хората са по-затворени, ако искаш даже го наречи егоистични. Отделно къде ще бичиш навън, като на първите 30 мин ше ти протече сопола заради времето. Да не говорим, че висене пред блока не съшествува като понятие (освен в гетата при приятелите с броениците, ама и тва е рядкост)
²Иронично: Докато ти бичиш на барбекю аз тая вечер изгубих 3 часа да си правя данъчната декларация. Не че съм взел кой знае кви пари - ама точно за това трябва да се направи прецизно, за да си вземеш някой лев обратно. И понеже ползвам нещо подобно на счетоводен софтуер за целта, ми отне само 3 часа да намеря къде да вкарам данните за 2010.
Миналата година същата операция ми отне 13 часа работа (софта води статистика колко време си прекарал в обработка). Въобще не отварям дума за това, колко време ми е отнело да науча основните положения на немското данъчно право. И смело мога да твърдя, че поне 80% от немските ми колеги ги бия по знания в тази насока. Не че се тупам в гърдите - ама редовия немец си дава документите на счетоводителя и му вика "Дерзай". Да ама само с дерзай не става, щото счетито ти прави "стандартна програма", защото не е в негов интерес да ти направи нещата прецизно. Той ги прави да са "що-годе добре"...Тва малко отклонение се получи...
Ще кажеш: Взел пари, да си им бере гайлето. Да, прав си. Който не работи няма този проблем. Обаче тука всичко е така - понеже аз мразя повърхностно свършена работа всичко, абсолютно всичко ми отнема страшно много от времето, така че не ми остава време да ходя по барчета. С тва темпо от тука в БГ няма да може да се живее.
Друг пример: пътя до работа ми е 40 км. Ще кажеш - нищо не е. Да, самата отсечка е иизи, но сметни колко често трябва да съм на газовата колонка, колко често сменям масло (смяна на масло: 40 км път в едната посока!)...Друго: Почти всяко нешо, което не е за ядене, се поръчва от Интернет, защото от магазините наоколо ти режат главата с 20/30/...% надценка. За всяко такова поръчване има търсене в нета, кой артикул, от кой магазин, на ква цена....Да, тва са бели кахъри, признавам, но няма кой да го свърши за нас, нито има тая пропаганда от "уста на уста", както е в БГ. И всичко се върти около липсата на време....
Друг пример: Тука всеки иска нещо от тебе, нерядко се объркват в някви институции за нещо, трябва да ги поправяш, да спориш с тях, да пазиш кореспонденцията и прочие...А сега помисли ква инфраструктура има една служба Х, там всичко се пази и е налично по ПЦтата, и ти вадят неща отпреди 3-4 години с 2 клика.
За да може АЗ да съм компетентен в спора трябва аз да мога да си намеря информацията по същия начин..Може да си представиш това какъв мениджмънт вкъщи изисква, което аз правя в моето свободно време "между другото"
Просто темпото в БГ не такова - по-живо е, по-шарено, но не е по-динамично. Ако ме разбираш...Затова и хората могат да си позволят на киснат на биричка....пък после зле било....Еми как няма да е...
²: Сещам се за една актуална истинска случка: Влиза някъв мургав субект в БГ магазина за хранителни, който е на сравнително оживено място в центъра на града. Купува си една бира и един суджук, след което се обръща към продавачката и казва: Какче, дай едно столче да седна тука отвънка да си изям суджука....
А сега си представи на пъпа на центъра в Германия как един балканец седнал на стол ръфа един суджук с бира в ръка