Липса на квалифицирани кадри!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Re: Липса на квалифицирани кадри!

Мнениеот Петър Петров » Чет 02 юни 2011 22:25

naydenov23 написа:Няма сисъл да се оплаквате от работодателите- парите са техни, съответно ако решат ще наемат 9-токласничка от механото вместо вас. И вие нищо не можете да им кажете, защото парите са техни. Ако иска и 10 хиляди заплата може да и дава, а на вас също може да предлага колкото си иска пари.

Така че и да се оплаквате едва ли на работодателите им пука, това е частния сектор и всеки сам си решава как да води бизнеса си.

Явно и ти хич не си наясно със ситуацията, щом така говориш. То да водиш какъвто и да е бизнес не е като да се чудиш дали в това кафе да идеш, пък ако не ти хареса - отиваш в другото.
По времето на борческите години (те не са отминали май все още) работех в една фирма, която въпреки рекетите даваха доста прилични пари на хората. Работниците си изпонакупиха лади на старо, шефовете си купиха нови лади, после работниците понакупиха по некоя западна бингия, шефовете нови пасати, това 95та година... Сега работниците ходят с градския, шефовете карат най-новите возила. В тая връзка с колите - България е доста напред в процентно отношение откъм закупени луксозни коли
Та нека шефовете не се оплакват с криза и с нам кво си там още. За бат Бойко треа да има, то е ясно, ама за нас пък що да нема? Прав е Скуба, ама всички трябва да си знаеме какво можеме и като можеме да изискваме, не да гледаме да сме някъде си, просто за некви смешни пари...

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Чет 02 юни 2011 22:46

Веднага ви казвам най-лесният начин за забогатяване:

Купуваш един българин колкото струва реално и го продаваш за толкова на колкото той самия се оценява.
mhihi mhihi mhihi
Самочуствието е хубаво нещо, но човек трябва да гледа реалистично на нещата поглеждайки и заобикалящата го действителност.

Потребителски аватар
velinsl
Автомобил: B3 ---B4
Двигател: ABS --- 1Z

Мнениеот velinsl » Пет 03 юни 2011 7:12

Докато има обяви от този сорт
- изисквания
два чужди езика отлично владеене на англииски и немски език
компютърна грамостоност с предимство
- заплата - 350лв

Еми няма как да има специалисти.

Петре
Автомобил: Golf II
Двигател:

Мнениеот Петре » Пет 03 юни 2011 8:04

Усмихвайте се повече!
Вчера беше разговорът на високо менажерско ниво във фирмата,в която работя.Събраха ни определени хора,които мрънкаме за повишение на заплатата(на някои от 4 години не са я актуализирали).Сподели ни се следното:фирмата е тръгнала от един апартамент,в който са работели 6 човека,а сега имаме персонал около 320 човекаПродаваме в целия свят,над 55 държави,имаме конкурентни продукти на международно ниво,но в момент на криза не можем да направим нищо за Вашите заплати!Всьщност даже е спаднала дисциплината,виси се по терасите с цигари в ръка,не се уплътнява пълноценно работното време!Замислете се,защото в такива тежки времена,трябва да сте по-всеотдайни за компанията.Отделно чувам постоянно да се говори-"Това не е моя работа"-тук се има предвид,че чужда работя не трябва да се върши...да де ,ама при сакатлък кой носи отговорността?!?
Не искам да споделям за какви колосални продажби става на въпрос,наистина има си и своите разходи компанията,но в момент на криза,фирмата назначи над 70 човека,повечето със заплата над 2 хил.лева,отделно в разгара на кризата актуализирахме заплатата на определен човек с 6 месеца назад.
Накой спомена за правилните хора на правилните места и за шуробаджанащината?
Има ли някъде световен пример,където административния директор получава два пъти по-малко от един програмист или художник-аниматор?

Потребителски аватар
rado_mit
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот rado_mit » Пет 03 юни 2011 8:34

golfer написа:Веднага ви казвам най-лесният начин за забогатяване:

Купуваш един българин колкото струва реално и го продаваш за толкова на колкото той самия се оценява.
mhihi mhihi mhihi
Самочуствието е хубаво нещо, но човек трябва да гледа реалистично на нещата поглеждайки и заобикалящата го действителност.

:bowdown :bowdown .. теб щъ тъ туря в рамка на стената :applause:

Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nosex » Пет 03 юни 2011 8:58

1. Никога не могат ми платят толкова малко, колко я съм изработил.
2. Они ми плащат колко да не умрем, ама я работим колко да не заспим.
3. Они ме лъжат, че ми плащат, я па ги лъжем, че им работим
4. Я ходим на работа да си починем. Че си го отработим у къщи.
5. Кога ми се приработи, седам и чекам да мине.
6. Кога съм гладен, не ми се работи. Кога се наручам, ми се приспи.
7. Я не помним да имало ден да ми се е работило и да не ми се е пило.

Питали германец и шоп: Какво ще направите ако ви дам един камион ябълки?
И германеца почнал: Ми ще ги продам, нещо търговийка ще завържа. Или ще ги дам на бедните, нещо на дом за сираци. Или ще ги направя на Apfelschorle и ще ги изпия с три тона картофена салата ...
А шопа, без да се замисля, отговорил: Че ядем, че ядем, колкото можем че изядем, другите че ги наапем!

Последна промяна от nosex на Пет 03 юни 2011 9:38, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 03 юни 2011 9:34

В този ред на мисли, искам да спомена, че по мързел и тарикатлъци много си приличаме с братята - руснаци. mhihi
Преди време, по соца, в един съветски завод в коридора имало следната указателна табела:
"Умоляват се тръгващите си по-рано да се движат вдясно по коридора, за на не пречат на закъсняващите!"
Това е, друго няма за прословутото трудолюбие на българина.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пет 03 юни 2011 10:21

scuba написа:
...
Работодателите сочат като най-честа причина да запълнят свободните позиции липсата на подходящ кандидат. Много често желаещите да бъдат наети нямат опит или умения.
За да решат този проблем, най-често работодателите ангажират хора, които не притежават нужните умения за дадена позиция, но имат потенциал да се развиват.

...

Седем души от предишната ми работа в България са сега тук.На техните места работодателите ангажираха хора, които не притежават нужните умения за дадена позиция, но имат потенциал да се развиват....а...и не са чак дотам претенциозни откъм заплащане :dontknow:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 03 юни 2011 10:22

За жалост оставам с впечатление, че на квалификация сме като на материално състояние. Или сме много бедни или сме твърде богати, а средната класа си е била шута в чужбина.

Потребителски аватар
digo_pl
Автомобил: omega V6
Двигател:
Контакти:

Мнениеот digo_pl » Пет 03 юни 2011 10:25

Всички знаем поговорката: "Покрай сухото, гори и мокрото." Масата, като е накадърна и мързелива и 500лв ги устройват... Има останали, тук таме специалисти в дадени области в България, но в дългосрочен план няма надежда за тях - или поне държавата няма да им помага да се развиват. Има много хора които са специалисти в нещо, но това не ги прави добри стратези за да могат сами да се захванат. Има такива, които са добри стратези, но нищо не могат, съответно се захващат "с каквото им е най-на далавера в момента" и к`вото стане :)))
Аз лично за себеси съм се отказал да му мисля вече... 5та година вися като прани гащи в една фирма... не съм мръднал и сантиметър по отношение на пари. Трупам опит и знания, чакам да завърша и ... с усмивка напред!

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Пет 03 юни 2011 14:31

golfer написа:..

Нещо да не съм ти/ви направил както трябва? Смея да твърдя че моето самочувствие е с покритие.

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пет 03 юни 2011 15:37

Моето лично мнение, породено от лични наблюдения е, че в България масово персонала скътава поне по два часа от работния ден в кафета, цигари, обедна почивка, стоене в стаята за отпускане, използвайки други облаги или просто цъка в нета. За сметка на това има прекалено високи претенции и не е на нужното квалифицирано ниво .... изключения има, разбира се, но често изключенията биват де мотивирани от фактори, за които е довело нивото на горепосочените по-горе люде..... От всичките фирми в който съм бил само една наема наистина читави кадри и заплатите са на ниво... :)

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот my heart iS iCe » Пет 03 юни 2011 15:52

nosex написа:1. Никога не могат ми платят толкова малко, колко я съм изработил.
2. Они ми плащат колко да не умрем, ама я работим колко да не заспим.
3. Они ме лъжат, че ми плащат, я па ги лъжем, че им работим
4. Я ходим на работа да си починем. Че си го отработим у къщи.
5. Кога ми се приработи, седам и чекам да мине.
6. Кога съм гладен, не ми се работи. Кога се наручам, ми се приспи.
7. Я не помним да имало ден да ми се е работило и да не ми се е пило.

Това си е точно така, и много ама много малко хора могат да го преборят че не е така!

Tyan написа:Моето лично мнение, породено от лични наблюдения е, че в България масово персонала скътава поне по два часа от работния ден в кафета, цигари, обедна почивка, стоене в стаята за отпускане, използвайки други облаги или просто цъка в нета.

:bowdown Едно мнение казано на точното място!
Но има и много кадърни хора в България! Където правят от нищото нещо!

....НИЕ можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много
- с толкова малко,
- за толкова кратко време , че сме квалифицирали да правим всичко от нищо.
(Константин Иречек 1854 - 1918)
:bowdown

Потребителски аватар
Matematiks
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Matematiks » Пет 03 юни 2011 15:57

Tyan написа:Моето лично мнение, породено от лични наблюдения е, че в България масово персонала скътава поне по два часа от работния ден в кафета, цигари, обедна почивка, стоене в стаята за отпускане, използвайки други облаги или просто цъка в нета. За сметка на това има прекалено високи претенции и не е на нужното квалифицирано ниво .... изключения има, разбира се, но често изключенията биват де мотивирани от фактори, за които е довело нивото на горепосочените по-горе люде..... От всичките фирми в който съм бил само една наема наистина читави кадри и заплатите са на ниво... :)

съгласен съм :beer и Аз го правя при все че няма нет :applause: Ама като за 1000 лева толкова :oops:

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Пет 03 юни 2011 20:21

Matematiks написа:
Tyan написа:Моето лично мнение, породено от лични наблюдения е, че в България масово персонала скътава поне по два часа от работния ден в кафета, цигари, обедна почивка, стоене в стаята за отпускане, използвайки други облаги или просто цъка в нета. За сметка на това има прекалено високи претенции и не е на нужното квалифицирано ниво .... изключения има, разбира се, но често изключенията биват де мотивирани от фактори, за които е довело нивото на горепосочените по-горе люде..... От всичките фирми в който съм бил само една наема наистина читави кадри и заплатите са на ниво... :)

съгласен съм :beer и Аз го правя при все че няма нет :applause: Ама като за 1000 лева толкова :oops:

Интересното, е че наблюденията на Tyan и аз ги имам, но покрай скатавките виждам и такива, които им се пали главата от работа, често пропускат да излизат изобщо в каквато и да е почивка. И лошото, е че тези, които наистина са претоварени редовно ги е страх/срам да се оплачат.

Вие вярвате ли че може да сложиш изисквания: Вишист или завършват студент с обща компютърна грамотност и много добър английски, и седмици на ред да не яви един нормален кандидат за около 1к стартова :D

Аз това съм го виждал с очите си.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”