Спектроматик, дроселклапа или търговия по български

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Re: Спектроматик, дроселклапа или търговия по български

Мнениеот chefito » Сря 19 окт 2011 15:42

Stoi написа:Думата "измамник" изобщо не е правилна и на място.

Станала е общоприето нарицателно за подобен вид постъпки. :beer

Потребителски аватар
escrime
Автомобил: X218 [ex VW137 R53 typ53i]
Двигател: OM642

Мнениеот escrime » Сря 19 окт 2011 15:59

"Измамник" и цялата тема са продиктувани не от правото (или липсата му) на търговеца да продава на различни цени в различни сегменти, а от рамката, в която го прави (ясно е за стандарти, платежоспособност и т.н.).

Всъщност проблемите за търговеца в тази ситуация са няколко:
1. Ценовата дискриминация в случая е доста сериозна.
2. Търговецът на тази дросел клапа не е монополист (не и абсолютно).
3. Търговецът изобщо не се е постарал да раздели сегментите, на които продава, един от друг, а това е важно за прилагане на подобни политики.

И да, Пешо няма да вземе заплата от морал и етика, но негативен морал по отношение на търговеца ще повлияе на продажбите и заплатата на Пешо. :)

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Сря 19 окт 2011 16:36

escrime написа:"Измамник" и цялата тема са продиктувани не от правото (или липсата му) на търговеца да продава на различни цени в различни сегменти, а от рамката, в която го прави (ясно е за стандарти, платежоспособност и т.н.).

Всъщност проблемите за търговеца в тази ситуация са няколко:
1. Ценовата дискриминация в случая е доста сериозна.
2. Търговецът на тази дросел клапа не е монополист (не и абсолютно).
3. Търговецът изобщо не се е постарал да раздели сегментите, на които продава, един от друг, а това е важно за прилагане на подобни политики.

И да, Пешо няма да вземе заплата от морал и етика, но негативен морал по отношение на търговеца ще повлияе на продажбите и заплатата на Пешо. :)

О, Боже ! Отказвам се :beer

Потребителски аватар
dlug
Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
Двигател: AVB

Мнениеот dlug » Сря 19 окт 2011 17:01

Не знам дали стана ясно, но от това което знам Спектроматик е фирма, която просто пакетира готова продукция, в повечето случаи (или във всички, не знам) китайска и си слага логото на опаковката. Не е производител. Купувал съм преди време бензинова помпа от един познат, занимаващ се с продажба на авточасти. Помпата беше спектроматик. Когато го попитах за фирмата ми разясни. Нямам идея кой определя какви да бъдат цените на частите. Може и да има някаква логика за шефа на Спектроматик. За голямо съжаление, отново ние, изстрадалите потребители сме еб@ни...ко да праим...като сме имали късмета (добър или лош) да се родим и живеем в България...
Общо взето оставам безмълвен :???

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Re: сага с дросел-клапа за ADY-AGG или българската безочливост!

Мнениеот StS » Сря 19 окт 2011 17:02

Bobi_S13 написа::shock :shock :sh

четох текста 3 пъти, за да видя дали не съм разбрал нещо криво, но уви не съм. Като човек който е в този бранш и сфера, гледам и не вярвам на очите си. Просто...оставам безмълвен...и освен да повторя и аз името Спектроматик, за да го отчете чичко жужъл и да насочва хората към тази тема, друго не мога да направя, а също така и думичките - Дросел, Throttle Body!

Дросел, Throttle Body .....Спектроматик.

Нелоялно отношение към потребителя. Нелогична цена и др неща но как така може в целия свят само тука НЕ! Това е наглост нечовешка.

НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВЕЦ - затова са ги изгонили от храма... :shock

П.С 6 място в гуглето :twisted:

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 19 окт 2011 17:37

StS написа: ...НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВЕЦ - затова са ги изгонили от храма... :shock

Има два вида търговци-печалбари и фалирали mhihi Точно този може да се опитва да популяризира марката си Спектроматик в чужбина/ибей ,с която цел да продава там на производствена цена или дори под нея(последното твърдение винаги ме е разсмивало :063: :screwy )От друга страна ,доколкото се ориентирам в абракадабрата EBay за цялата година е продал 1(един) брой от този модел дросел-клапа... :gruebel

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Сря 19 окт 2011 19:30

icoico написа:
StS написа: ...НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВЕЦ - затова са ги изгонили от храма... :shock

Има два вида търговци-печалбари и фалирали mhihi Точно този може да се опитва да популяризира марката си Спектроматик в чужбина/ибей ,с която цел да продава там на производствена цена или дори под нея(последното твърдение винаги ме е разсмивало :063: :screwy )От друга страна ,доколкото се ориентирам в абракадабрата EBay за цялата година е продал 1(един) брой от този модел дросел-клапа... :gruebel

Ами да беше продал 100-200 в БГ оборота е по-важен но...всеки си знае!

НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВЕЦ

Потребителски аватар
Muncho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Muncho » Сря 19 окт 2011 20:27

И за да не си помислите че спектроматик имат лично отношение към притежателите на фау-ве, ето тук още един произволен продукт с подобна ценова политика
IGNITION MODULE MITSUBISHI J862
http://www.spectromatic.net/object.php?id=3991 148лв
http://www.ebay.com/itm/IGNITION-MODULE ... 230c165576 $59 ~ 80 лева.

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Сря 19 окт 2011 20:32

Колеги, мисля че избързвате малко с плюването. Не познаваме в детайли дейността на фирмата за да можем да съдим.
Разбирам че Ваското се е почувствал обиден, но не мисля че фирмата продава по-скъпо на българи защото ги дискриминира

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 19 окт 2011 20:48

Не разбирам защо се учудвате, подобни примери в Бг с лопата да ги ринеш. Донякъде с многобройните разрешителни режими заслугата е на държавата, която ограничава свободната конкуренция с многобройните лицензи и всевъзможни глупави изисквания за най-обикновени неща. Например аз не мога да си внеса една цистерна нафта от Гърция и да я продам тук защото ще ми искат 1000 позволителни за какво ли не. И по-този начин броя на играчите на Бг пазара се контролира от държавата в резултат имаме рекордни цени за много стоки.
Айде и аз да да им направя малко реклама на мошениците от:
НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВЕЦ

Петър Петров
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Петър Петров » Сря 19 окт 2011 21:05

Petrolhead написа:Колеги, мисля че избързвате малко с плюването. Не познаваме в детайли дейността на фирмата за да можем да съдим.
Разбирам че Ваското се е почувствал обиден, но не мисля че фирмата продава по-скъпо на българи защото ги дискриминира

Не че ни дискриминира, та затова ни продава по-скъпо. Продава ни по-скъпо само на нас и по тоя начин ни дискриминира!
НЕЛОЯЛЕН ТЪРГОВЕЦ

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Сря 19 окт 2011 21:18

не е само тази фирма която си позволява подобни волности ,но при положение че тук е ФВ форум някой може ли да обясни ЗАЩО частите при вносителите на марката са по скъпи отколкото в европа :?:

Потребителски аватар
Bobi_S13
Der Polizist
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот Bobi_S13 » Сря 19 окт 2011 21:31

Ники, много е просто. Надценка и цакане на клиента.

както викаше един - "нема лапаница брата, нема лапаница"

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Сря 19 окт 2011 22:31

Всичко е много просто.
Наистина са прави колегите, които следвайки нормалните принципи на пазарната икономика защитават правото на търговеца сам до определи цената, на която да продава.
Основно правило обаче на пазара е, че не търговците, а самият пазар, състоящ се от търсене и предлагане, определят цените на всички стоки. Високо търсене + ниско предлагане = висока цена и обратното.
В конкретния случай обаче се получава така, че търговецът очевидно получава необходимите му разходи за възпроизвеждане на конкретния продукт + печалба при стойности от $ 160. При условие, че това е така, а стоката, съгласно обявата в ebay се намира в България, необяснима е разликата от около 150 лева повече за същата стока, продаваща се директно в България.
Навремето имаше един Закон за борба със спекулата, сега части от него са пресъздадени и все още съществуват в Наказателния кодекс. А там всичко е въпрос на тълкуване и практика ...
Живи и здрави да са Спектроматик. Лично за мен трудно можем да говорим за престъпление или нарушение. Тук проблемът е друг - използването нуждата на българина от качествени резервни част за и без това старичкия ни автопарк представлява нелицеприятен опит за печалбарство, който най-малкото дразни потребителите. И те, естествено, са в правото си да възразят срещу такива опити. Нещо повече, имат възможност именно чрез такава трибуна, каквато е форумът, да изразят недоволството си и да се противопоставят на подобно отношение.
Защото както много отдавна е казано, в търговията клиентът е цар. А такова отношение към него е най-малкото недопустимо.

Потребителски аватар
badov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот badov » Сря 19 окт 2011 22:39

Колеги истината е много простичка и важи не само за конкретната фирма, а за всичко което се продава в България-лакоми са хората които държат фирмите и гледат да ни изпразнят джоба МАКСИМАЛНО.Нищо не е по скъпо унас в производствените процеси или каквото и да е.Това не се нарича фирмена политика.Както колеги казаха, пазара и търсенето определя цената.В България не е само това обаче!Дерат ни като животни направо :evil: Ако щете храна, напитки, техника, авточасти, автомобили на старо и т.н.И ще ви кажа аз откъде стигам до този извод.
Живея във Франция от 1 година.Тук храна, вода, ток, телефони, всичко що е за купуване е на цени като в България, някой неща са дори по евтини.Как става това, при положение, че аз тук работя за 8 евро на час (което е минималната работна заплата), а в България работех за 3-4лв на час.Хем работната ръка е доста по-скъпо платена тук, хем горивото им е по-скъпо, а продукта достига до крайния потребител на цена като унас, че дори и по-ниска :banghead: :banghead:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”